- WINE - tento nastroj musi byt jednoznacne podporavny a mal by som po dnim spojazdnit (skoro) vsetko...(na Ubuntu som rozbehal Dreamweaver 8.A to by som chcel ja na terajsom buducom)
- RYCHLOST - distro by malo byt schopne rychlo bootovat, rychlo pracovat a svizne
- KONFIGUROVATELNOST - v Ubuntu bolo sa dalo spravit hocico...uprava jak po stranke tem a ikon a tak dalej tak aj Beryl
- SOURCES - v Ubuntu bol namakany balickovaci system, kedy stacilo si pridat hocake zdroje (pripadne pridat aj kluce) a mohol som si stiahnut akykolvek soft z netu. Takisto sprava balickov bola na vynikajucej urovni. A ked bolo treba vyriesit niektore zavislosti, dalo sa to velmi lahko a zrozumitelnym sposobom upravit.
- GNOME - som si uz zvykol na toto fajn prostredie, ale nemusi byt podmienkou..hlavne nech je to na styl MAC a nie Wirdo$a !
Tak to by bol koniec podmienok IF...than... ;) no a teraz by bolo fajn vybrat si jeden.
Vyvojari Gentoo sa v poslednom case moc nepohodli a tak mam trocha obavu o jeho buduce smerovanie a tym aj moje buduce smerovanie v pripade vyberu tejto distribucie...
Hlavna otazka je, co je najrychlesie a najlepsie na spravu systemu.
Za vase rady a namety, navody, komentare, diskusie, uvahy, polemizovanie, rozpravanie...atd dakujem ;) a dufam ze budem mat stastnu volbu.
Z meho pohledu / zustal jsem u archu / je arch pro me vhodnejsi..
instalace balicku - neni tak zdlouhava jako u gentoo (protoze v archu jsou primo predkimpilovane balicky pro x86 )
Pacman naprosto bezproblemovy .. pozor, s pacmanem zlenivite :)
arch ma z meho pohledu jednoduchsi a prehlednejsi konfiguraky oproti gentoo , ja totiz pouzival asi 2roky slackware a arch ze slackware vychazi
Roztrziek v Gentoo devel tyme by som sa nebal, end-usera sa to skoro nedotkne (na beznom desktope - net, multimedia, LAMP a pod.) Konfigurovatelnost je v oboch distrach uplne inde ako v Ubuntu, da sa nastavit takmer cokolvek. Takisto balickovaci system, apt je vynikajuci, ale ked nie je balicek v repozitary, musis ist cestou svatej trojice, toto v Arch a Gentoo skoro nehrozi. Hlavne rozsiahlost AUR (Arch user repository) je ohromujuca.
Mno takze tak, keby som to mal zhrnut, siel by som do Archu, hlavne koli rychlosti, Pacman-u a AUR, ale velmi by mi chybala USE z Gentoo.
pacman -Syu
a musel cakat na odozvu (potvrdenie) skoro 30 min.Ten workaroun je vlatne bud:
Viac napr. tu a tu.
možno balíčkov bude menej, najmä keď vychádzaš z toho, že na ubuntu môžeš inštalovať aj debianovske baliky.
mozem sa vyjadrit len ku Gentoo, pri ktorom som stravil cca 1.5 roka (momentalne FreeBSD). Hlavnym z lakadiel Gentoo je USE, pomocou ktoreho si mozete presne nastavit flagy pre kazdy balik (/etc/portage/package.use). Da sa tak optimalizovat kazdy balik a jeho zavislosti, cim neinstalujete 'nepotrebne' veci. Update systemu je tiez bezproblemovy emerge -avuDN world. Na vycistenie systemu od nepotrebnych zavislosti emerge -depclean a nasledne script dep (v repozitary scriptov pre Gentoo sa nachadza).
Teraz sa mozno pytate, preco som vlastne presiel z Gentoo. Po tej dobe ma omrzelo kontrolovat vsetky nove flagy pre prislusne baliky a nastavovat ich v package.use (kamarat sa s tym napriklad prilis nezaobera a nechava default). Start systemu, ked som ho porovnal s FreeBSD bol prilis cas konzumujuci(a mam dojem, ze nie len pri porovnani s FreeBSD).
Jednou z vyhod Gentoo je dostupnost sirokej dokumentacie.
Aby som to zhrnul, Gentoo nie je zly system, prebera filozofiu z FreeBSD (co sa tyka userlandu), ma dostatocne mnozstvo balikov a vydareny portage system.
Mozno vam tento pohlad trochu pomohol :-)
Pri instalacii si radsej pozri navod...ja ho instalujem uz 3 DEN :D a teraz ho instalujem radsej cez FTP-cko
www.lunar-linux.org
ma pekne botovacie skripty a vsetko sa kompiluje ovsem je mozne pouzit textove dialogy takze kompilovanie je hracka. ale podotykam na gentacky emerge luanr nema.
Moj dovod preco som zostal pri gentoo bol taky ze:
1. gentoo ma podla mna lepsiu dokumentaciu + rozsiahlejsiu wiki
2. v archlinuxe som tiez dost casto kompiloval baliky ktore neboli v pacmanovi, tak som si povedal ze ked uz kompilujem tak casto tak rovno prejdem na gentoo a budem kompilovat vsetko :)
No neviem co s tym je...postupoval som podla navodu na instalaciu ktory bol tu na linuxos...
LOCALE="sk_SK.UTF8"
v /etc/locale.gen odkomentuj prislusne riadky a spusti locale-gen