- co je to AUR
- co je to PKGBUILD a ako sa to da pouzivat
- ak nenajdem prislusny balicek, tak ako ho nainstalujem?
P.S. chcel by som si nainstalovat niekolko softow ktore som nenasiel cez pacman, ale cez google ma to hodilo na AUR... a s tym ja este neviem pohnut :(
http://wiki.archlinux.org/index.php/Main_Page
aur, pkgbuild, ako vytvorit vlastny balicek je aj v cestine v danej wiki.
v pacman.conf si odkomentuj community repozitar kde je dost vela programov, zadaj pacman -Su a hladaj co potrebejs (pacman -Ss).
a kde sa to da nastavit? (sorry ze sa tak blbo pytam, ale takyto druh problemu som este nemal...)
Viem ze na AUR si mozem najst balicky ktore potrebujem, alebo ktore by som chcel mat, no ale neviem ako sa pouziva vyssie menovane
Prve co treba spravit, je nainstalovat si
ABS [arch build system]
. Potom treba prvy krat spustitabs
, tak dojde k synchronizacii stromu ABS. Ten je ulozeny v/var/abs
. Na to aby si mohol tvorit balicky, musis v strome ABS vytvorit adresar/var/abs/local
. Vzdy IBA DO TOHOTO addr ukladas PKGBUILD-y a to tak, ze si spravis dalsi pracovny addr, napr. v nasom pripade/var/abs/local/boinc
. Dalej si pomocou weboveho vyhladavaca, najdes PKGBUILD pre app, ktoru zamyslas (mozes ju hladat aj v strome ABS, PKGBUILD si potom skopirujes zo stromu do/var/abs/local
). Vo webovom vyhladavaci si najdes ziadany PKGBUILD a stiahnes TARBALL fajl a rozbalis do/var/abs/local/xxxxx
.Nasledne si skontroluj nastavenia v
/etc/makepkg.conf
, optimalizacie kompilatora a pod. stuff. No a potom uz ostava iba vytvorit (zkompilovat) balicek, presun sa do/var/abs/local/boinc
a zadajmakepkg
. Palicek potom nainstaluj pomocou pacmana >>pacman -A boinc-*.pkg.tar.gz
.Snad je to spravne.
stiahol som PKBUILD do /var/abs/local/, potom Tarball na plochu, kde som ho rozbalil a obsah som skopiroval do /var/abs/local/ čiže teraz tam mam ::
1 PKBUILD
1 priecinok dx9wine-cvs
cd-nul som do toho priecinku a pustil makepkg na moje prekvapenie sa to spustilo pekne, ale skoncilo to na tomto ::
(samozrejme ze predtym mi to nieco stiahlo z netu..nejake balicky...ale balik nevytvorilo)
==> Validating source files with MD5sums
d3d9patch.2005-06-13.diff.bz2 ... Passed
==> Extracting Sources...
==> bunzip2 d3d9patch.2005-06-13.diff.bz2
==> Starting build()...
./PKGBUILD: line 18: cvs: command not found
./PKGBUILD: line 19: cvs: command not found
can't find file to patch at input line 4
Perhaps you used the wrong -p or --strip option?
The text leading up to this was:
--------------------------
|diff -X ignore -Nru clean/wine/dlls/d3d8/basetexture.c patch/wine/dlls/d3d8/basetexture.c
|--- clean/wine/dlls/d3d8/basetexture.c 2005-06-03 19:08:48.000000000 +0100
|+++ patch/wine/dlls/d3d8/basetexture.c 2005-06-14 13:41:56.000000000 +0100
File to patch:
(AKO NA TO? =) neviem, prosim o radu. Robim to prvykrat a je to celkom sranda, ale rad by som sa pohol z miesta. Dakujem =) )
stiahol som PKBUILD do /var/abs/local/, potom Tarball na plochu, kde som ho rozbalil a obsah som skopiroval do /var/abs/local/ čiže teraz tam mam ::
1 PKBUILD
1 priecinok dx9wine-cvs
cd-nul som do toho priecinku a pustil makepkg na moje prekvapenie sa to spustilo pekne, ale skoncilo to na tomto ::
(samozrejme ze predtym mi to nieco stiahlo z netu..nejake balicky...ale balik nevytvorilo)
==> Validating source files with MD5sums
d3d9patch.2005-06-13.diff.bz2 ... Passed
==> Extracting Sources...
==> bunzip2 d3d9patch.2005-06-13.diff.bz2
==> Starting build()...
./PKGBUILD: line 18: cvs: command not found
./PKGBUILD: line 19: cvs: command not found
can't find file to patch at input line 4
Perhaps you used the wrong -p or --strip option?
The text leading up to this was:
|diff -X ignore -Nru clean/wine/dlls/d3d8/basetexture.c patch/wine/dlls/d3d8/basetexture.c
|--- clean/wine/dlls/d3d8/basetexture.c 2005-06-03 19:08:48.000000000 +0100
|+++ patch/wine/dlls/d3d8/basetexture.c 2005-06-14 13:41:56.000000000 +0100
File to patch:
(AKO NA TO? =) neviem, prosim o radu. Robim to prvykrat a je to celkom sranda, ale rad by som sa pohol z miesta. Dakujem =) )
(sorry ze sa tak blbo pytam, ale prechod ubutnu -> arch je pre mna na niektorych veciach/castiach troska zlozitejsi)
/etc/makepkg.conf som upravil podla ich stranky...a skoncim negde tu...predtym mi to nieco potiahne z netu, nieco troska kompiluje a skonci ::
ointer-arith -march=i686 -O2 -pipe -o lex.yy.o lex.yy.c
lex.yy.c:9173: error: expected ';', ',' or ')' before numeric constant
make[2]: *** [lex.yy.o] Error 1
make[2]: *** Waiting for unfinished jobs....
make[2]: Leaving directory `/var/abs/local/moje-wine/src/wine/tools/wrc'
make[1]: *** [wrc] Error 2
make[1]: Leaving directory `/var/abs/local/moje-wine/src/wine/tools'
make: *** [tools] Error 2
==> ERROR: Build Failed. Aborting...
:: mojim hlavnym zelanim je cez WINE spojazdnit DREAMWEAVER...no ale wine z repozitarov je nejaky neporiadny...nechce to ist, tak sa pokusam nahodit tento wine v domneni ze sa to nainstaluje tak ako na Ubuntu s wine 9.30.
In file included from ../../include/objbase.h:291,
from dmstyle_private.h:39,
from auditiontrack.c:20:
../../include/objidl.h:2040: internal compiler error: Chyba segmentácie
Please submit a full bug report,
with preprocessed source if appropriate.
See <URL:http://gcc.gnu.org/bugs.html> for instructions.
make[2]: *** [auditiontrack.o] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/tommy/Desktop/wine-0.9.30/dlls/dmstyle'
make[1]: *** [dmstyle] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/tommy/Desktop/wine-0.9.30/dlls'
make: *** [dlls] Error 2
idem skusit preinstalovat gcc?
gcc3 - nemam nainstalovany
-
./configure
- make depend
ked som uz dal make, tak mi to po dlhsej dobe vypisalo vyssie uvedeny pre mna nezmysel...a k make install som sa nedostal...---------------------------------------------------------------------
z tohto isteho dovodu, sa mi neda nainstalovat ani balicek PKBUILD z ABS/AUR...pocas instalacie alebo kompilacie sa mu nieco nepaci a zblbne...aspon ze nezamrzne :D
Ale dost ma sere, ze mi to nejde...potreboval bych to spojazdnit, lebo bez toho to neni ôno
je ta zostava stabilna? toto moze byt aj problem pretaktovania a nepises ci to mas pretaktovane alebo otestovane na stabilitu (cpuburn, memtest,...).
PC nebolo pretaktovane ani ziadne tuningove upravy sa nekonali. Doteraz na nom velmi spolahlivo bezalo Ubuntu 6.10 Momentalne mam na pc 3 systemy ::
Intel Celeron 2.0 GHz
ATI Radeon 9000 PRO 64 Mb AGP 4x
80 Gb Maxtor HDD -> 3 operacne systemy (NTFS,EXT3,RaiserFS)
800 Mb HDD -> fat32 data, premostenie medzi OS
256 Mb 333 Mhz RAM + 512 Mb 400 Mhz RAM
PC ide spolahlivo, nezamrza, dokonca mi ide aj Beryl ;) aj NTFS-3G, len PKBUILD a kompilovanie mi blbne...
requires: lib32-libx11
requires: lib32-libjpeg
requires: lib32-alsa-lib
requires: lib32-libxxf86vm
requires: lib32-mesa
requires: linux32
nutne potrebujem starsiu verziu. 9.34 nie
P.S. prosim pozrite sa na moj /etc/makepkg.conf ci je spravny? Mozno tam bude chyba? Ak nie tak skusim preinstalovat kompilatory (ak ano, tak ktore) ?