linux a symbian

Sekcia: Aplikácie & Desktop 13.04.2007 | 21:26
Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
dobry den, chcem sa opytat mozno trivialnu otazku, ale hladal som odpoved a bezvysledne. A teda:
Co maju spolocne linux a symbian, viem ze sa symbian pouziva na mobilne telefony a podobne zariadenia. Je symbian zalozeny na linuxe, unixe? ma blizsie skorej k linuxu, alebo produktom od SW monopolu MS? Je konfigurovatelny aj bez zloziteho flashovania (specialne na sonyericsson M600i)? daju sa donho doinstalovat programy ako Openoffice, Mplayer a ostatne casto pouzivane programy v linuxe? Popripade da sa nejakym sposobom aspon pozerat a editovat v tomto OS .odt file format?
Ak by som si kupil specialne horezmienovany sonyericsson bude mi fungovat prepojenie na linux (teraz mam na mysli nielen prenos suborov, ale aj synchronizaciu kalendaru, emailov, rss sprav, to do list a pod. a s akym programom to fici?
Ked je to ''open industry standard operating system for data enabled mobile phones'' mala by byt nejaka podpora pre open sorce programy a suborove systemy, alebo som nieco zle pochopil?
Za odpovede dakujem
git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • Re: linux a symbian 13.04.2007 | 21:40
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      su to odlisne systemy. nie je open source.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Symbian

      programy sa na neho musia portovat, takze skus pohladat a mozno budes moct editovat odt
      Debian. apt-get into it…
    • Re: linux a symbian 13.04.2007 | 23:44
      --   Návštevník
      The following Open Source software has been rewritten for Symbian 9.1:

      Utilities

      * PuTTY
      * Internet Radio
      * Ruby Programming Language
      * SymTorrent
      * Symella
      * Python interpreter
      * Apache HTTP Server

      Game emulation

      * ScummVM

      Multimedia

      * OggPlay
      • Re: linux a symbian 13.04.2007 | 23:58
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
        co sa tyka bezpecnosti by ste radsej odporucali symbian, alebo winmobile ci jak sa to vola? lebo som sa docital na wikipedii, ze pod symbianom sa nejake virusy v minulosti natahali do mobilu cez modry zub. Ale pokial bude win na mobiloch na takej "urovni" ako je na desktopoch, tak to si radsej oprasim svoj stary siemens S35:))
        Pokial viem T-mobile ponuka na svojich high end mobiloch iba tieto dva os?
        Ospravedlnujem sa ze som dost offtopic z tejto stranky, ale debilom na strankach typu zive a podobnych nedoverujem, chcem pocut od linuxovej komunity, ze co by odporucali.
        BTW kedysi som cital nieco o MDA zalozenom na linuxe, neviete ako je na tom tento projekt? ci sa uz da tento skvost objednat? a ci vobec bude ficat na slovenskych sietiach? (bohuzial uz neviem jak sa to volalo, ale zjavilo sa to aj na linuxos strankach parkrat.
        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • Re: linux a symbian 14.04.2007 | 15:56
          WlaSaTy   Návštevník
          Nam osobne je to jedno, virusy pre symbian zatial niesu. To co si o tom cital na strankach bulvarnych platkov opisovalo trojske kone a nazyvalo ich virusmi (je zbytocne rozpisovat sa preco). Otazka ktory system ma zmysel len po vzani do uvahy co od neho ocakavas, aky HW planujes kupit (pda, smartphone, herny telefon, podpora BT/WiFi/IRDA a dalej ci ti ma sluzit dane zariadenie aj na pripojenie NTB/Desktopu do mobilneho internetu popripade ci ma mat fotak/kameru a vykon na prehravanie filmov vo formate DivX. A hlavne aj cena za vyslednu zostavu. Netusim ci chces investovat do takehoto niecoho menej ako 5 tisic, 5-15 tisic alebo viac a tak isto netusim co od toho ocakavas.

          ked chces len telefon z nejakymi doplnkovymi sluzbami (zakladny organizer), tak ta S35ka postaci. Ak by si chcel nieco s navyse aspon nejakym fotakom a rozumnym pripojenim do internetu, tak napriklad N6070 ma IRDA a zvlada gprs/edge (netestoval som, len cital - zbytocne platit za datovy pausal nemienim) a tak isto aj fotak a je v cene pod 4tis (s dph). Ale ak chces linuxove riesenie, tak si pozri ake su podporovane PDA cez projekt familiar, pozri bazar, napchaj do toho linux a pripojenie do netu mozes riesit cez gprs/edge na MT alebo cez USB kabel.

          PS.: ta posledna moznost je asi najrozumnejsia, clovek ktory sa hra z drahym zariadenim nabada v urcitych castiach sveta k trestnej cinnosti a telefonovanie s obuvakom pri uchu je naozaj nepohodlne.

          a nezabudni sa pochvalit co si si vybral alebo ci len nerobis socialnu studiu vhodnu do blogu.
          • Re: linux a symbian 15.04.2007 | 13:11
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
            Potreboval by som od toho zariadena editaciu aspon v TXT formate ked nie v odt, mal by to byt telefon s prvkami PDA (organizatorom, prehravanie videa, hudby, dotykovym displejom), mohlo by to mat vstavany fotak, slot na pamatovu kartu. Pripojenie na mobilny internet nieje potrebne. cena tak 5-15 tis. A bezproblemove fungovanie synchronizacie organizatora a dat v linuxe. Ked vyberiem/kupim/odskusam dam urcite vediet.
            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
            • Re: linux a symbian 15.04.2007 | 14:05
              WlaSaTy   Návštevník
              tak si mozes rovno pockat na openmoko, prave preberaju ci a ake WiFi do toho vlozia. BT, GPS, Linux (skutocny OSS) a rozumne rozmery su samozrejmostou. Toto bude historicky prvy telefon s podporovanym open source linux firmware a nie ako nam to hovoria a zatajuju vyrobcovia znamych znaciek.

              inac prehravanie videa rovnako ako aj fotoaparat, taketo nieco ma dokazalo vzdy rozosmiat pri telefone. holt, display a optika sa riadia fyzikalnymi zakonmi, takze limitacie si pozrie kazdy sam.
    • Re: linux a symbian 16.04.2007 | 14:34
      Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
      ,,Už v roku 2007 uvedie Motorola viacero mainstreamových telefónov strednej a nižšej triedy založených na Linuxe a v nasledujúcich niekoľkých rokov začne produkovať väčšinu telefónov s Linuxom. Podľa Motoroly navyše Linux predbehne v mobiloch Symbian v roku 2010.,, /viac/ Linux dobýja mobily, naprogramujte si vlastný /viac MHM?
      • Re: linux a symbian 16.04.2007 | 15:28
        WlaSaTy   Návštevník
        Ano, aj ta ftakovina od motorovej za liter a pol sa povodne volala SCLPL (skalpel) a mala byt zalozena na linuxe. Zial, tu v otazke nejde o to ci mat alebo nemat linuxovy fon ale ci ten linux aj vyuzijeme (priinstalovanie uzivatelskych aplikacii beziacich v nativnom rezime - namiesto tej pomalej javy). No a informacia ze najlacnejsi fon na trhu bezi na linuxe je skutocne na milu jarmilu ak to clovek aj nevyuzije.