UBUNTU - WiFi - Internet
Mam taku otazku: V najblizsej dobe chcem prejst k UBUNTU, no neviem ci nebudem mat problem s Internetom cez WiFi. Co potrebujem na to aby mi to islo? Vdaka.
.:haro:.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
ak ti wifi aj tak nepôjde (čo sa môže stať) zisti akú máš wifi príkazom: lspci
potom stačí použiť google, ale môžeš pohľadať aj tu vo fóre a databáze znalostí
Na ubuntu nájdeš veľmi veľa pomoci, odkazov, pre (K,X)ubuntu je tiež veľa stránok kde je fórum
Ale siete najde len pripojit ma nechce :(
a toto je vysledok ovsem nepripojil som sa. Wifi radar napisal ze nemohol ziskat IP
vypis
warior@warior:~$ sudo wifi-radar
dhclient3 --version 2>&1
Error for wireless request "Set Frequency" (8B04) :
SET failed on device eth1 ; Invalid argument.
There is already a pid file /var/run/dhclient.eth1.pid with pid -1082097756
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.4
Copyright 2004-2006 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Listening on LPF/eth0/00:17:08:48:xx:xx
Sending on LPF/eth0/00:17:08:48:xx:xx
Listening on LPF/eth1/00:1a:73:06:xx:xx
Sending on LPF/eth1/00:1a:73:06:xx:xx
Sending on Socket/fallback
Stale pid file. Removing
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.4
Copyright 2004-2006 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Listening on LPF/eth1/00:1a:73:06:xx:xx
Sending on LPF/eth1/00:1a:73:06:xx:xx
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 13
warior@warior:~$
sudo rmmod ndiswrapper
a potomsudo modprobe ndiswrapper
.Ak wifi nevypnem, tak mi po ďalšom štarte nabehne automaticky zapnutá (takže wifi nevypínam - iba ozaj ak ju nepotrebujem)
Mám BCM 4311 a momentálne som pripojený cez ňu na sieť na našom oddelní cez asi tri miestnosti. Takže funguje bezchybne. To, že sa nedá zapnúť klávesou - skús stačiť klávesu wifikarty, "#modprobe ndiswrapper", potom "#iwlist wlan0 scan" a nakoniec keď si vyberieš požadovanú sieť, tak #iwconfig wlan0 essid "nazovsiete" " a je to.