Linux LiveCD + mount ftp
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
a este jedna vec , FTP server ta na 99% po urcitom case odpoji ...
no a to ftp je moje a mam tam nastavene aby to neodpajalo
ak mas ten server s webom, ftpckom a dalsimi vecami, tak tam mas z najvecsiou pravdepodobnostou aj ssh (kryptovane vzdialene prihlasenie dotextoveho modu).
ftp a ssl transport sa da pouzit velmi jednoducho. pri FTPcku staci nahodit do toho riadku s adresou celu URL (ftp://uzivatel@router/adresar) a alebo to mozes pripajat cez fuse ako aj ssl (scp) transport, je to jednoduche. ale ty chces asi ikonku. ze?
na ten server sa nepripajam cez ssh, ale cez telnet, lebo sa nanho pripajam len z vnutornej siete takze mi to netreba sifrovat.
no hej, tak ako pises ftp://uzivatel@router/adresar sa to da to mi je jasne, lenze tak to musis proste stiahnut na disk a tak s tym pracovat, lenze kedze nebudem mat disk chcel by som aby k tomu suboru priamo pristupovalo na ftp, cize maximalne ulozilo do nejakej vyrovnavacej pamate na RAMku. a ikonka nemusi byt, ked to pochopim :D
ale nezabudni, ak chces pouzit ftp, tak prijdes o datumy. to by sa ti v pripade scp alebo rsync nestalo. najlepsie je pouzit rsync over ssl, keby ti to padlo tak to dokaze garantovane pokracovat, kdezto ftp vie pokracovat bez garancie.
keby ste boli taky dobry napiste mi ako to NFS funguje a ako by som ho mohol sprevadzkovat, pripadne nejake linky na navody, dakujem
NFS funguje jednoducho, veľmi podobne ako zdielanie "priečinkov" vo windows akurát že to má v sebe unixové atribúty keďže sa jedná o sieťový súborový systém pre unix like OS. Nainštalovať na servri to zvládne každý a editácia daného konfigu je triviálna (ten konfig je dokonca plný príkladov). Následný štart danej služby a pripojenie vyexportovaného (zdielaného v jazyku windows) priečinku je už skutočne to najjednoduchšie.
NFS Howto on The Linux Documentation Project. Ak by si vyžadoval návod v slovenčine alebo češtine, tak sú aj také.
Aieš čo bude najjednoduchšie? Ajtak potrebuješ ssh na tom servri, to stačí v štandardnej konfigurácii (po jednoduchom nainštalovaní cez balíčkovací systém) iba naštartovať. Na tom stroji ktorý chceš zazálohovať si nakopni LiveCD s podporou ntfs3g a naštartuj midnight commander (podobný s norton commanderom, volcov commanderom a podobne), vyber v menu Pravý - a tam sa dá nájsť niečo ako vzdialené pripojenie. buď vyberieš FTP a stratíš dátumy alebo vyberieš ssh/ssl a budeš mať všetko. zbytok už zvládneš.
ps.: oproti livecd je lepsie diskless root on nfs, teda bezdiskova sietova stanica. ak by si to spojazdnil, tak zistis ze harddisk v tom kompe ani nepotrebujes.
ta bezdiskova stanica ma zaujala. ako by sa to dalo zrealizovat? nejaky link na navod? ako to vlasne funguje? nebude to velmi zatazovat ten server, a tak isto by som bol rad aby to riesenie vobec nezasahovalo do filesystemu toho serveru, cize by som tam vytvoril nejaky folder napriklad /home/priklad a mimo tohto priecinku by sa to nedostalo
napr. toto
návod na čo? návod na inštaláciu balíkov máš na tom cd z ktorého bol ten systém inštalovaný a tak isto aj na jeho domovskej stránke.
ten problém si pametám veľmi dobre pretože som si z teba vystrelil niekde pred (aktuálnym) koncom daného threadu. Škoda že si už zabudol číslo 8428.
icq, skype alebo email si na mňa môžeš nájsť hoci aj v zlatých stránkach. Web fórum je predsa web fórum a ak to vyriešime v rámci komunity, tak to pomôže aj iným.
som rad ze mas na mna kontakt a budem rad ak ho rozumne vyuzijes. Ale ak chces vediet co mas spravit s tym tvojim druhym problemom, tak skus pokracovat v danom starom vlakne. Jeho ciselko si mozno zabudol, ale ja som ti ho znovu napisal, skus sa pozriet do URL (http://...) tohoto vlakna a uhadnut ako by si mohol vyuzit tu moju napovedu.
server
client
myslim, ze je to ovela lahsie/rychlejsie ako samba...