wine

Sekcia: Aplikácie & Desktop 07.05.2007 | 15:58
nuz nainstaloval som si wine ale teraz neviem ako ho spustit...nemozem najst spustaci subor tohto programu ktory by mi ho spustil,ovsem ak sa da tak v grafickom rezime nie konzole.Kde ho najdem?
    • Re: wine 07.05.2007 | 15:59
      este dodam mam mandrivu2007
    • Re: wine 07.05.2007 | 16:09
      Avatar Misko Kripel slackware  Používateľ
      wine cesta_k_programu.exe

nastavenie tusim winecfg alebo wineconfig
      asdf
      • Re: wine 07.05.2007 | 16:13
        ved hej ale myslim ako wine spustit v okne ako napr gimp atd chapes? proste graficke menu programu
        • Re: wine 07.05.2007 | 16:45
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          nie je tak. wine spustis iba nastavenia ako okno programu:
          $ winecfg

alebo spustis program

$ /media/hda1 atd atd atd /solitaire.exe
          • Re: wine 07.05.2007 | 17:00
            ---   Návštevník
            Stano tym prikazom co spustis? Nic.
            Chyba ti na zaciatku wine
            takze by to malo vyzerat takto
            wine /media/hda1/cesta_k/solitaire.exe
            pripadne sda1

Da sa aj program nainstalovat ,nielen spustit, navod na utorrent
            • Re: wine 07.05.2007 | 21:43
              WlaSaTy   Návštevník
              ahoj triminusy,
              ty musis bys spriazneny s hakerskou elitou triuhorky ktore spominali onehda nejaky telekom. a ako taky velky haker urcite vies ze je mozne spustat windows programy aj tak, ako pisal stano ci kto to bol pred tebou. akurat ze uz nikto nepovedal ako sa ma nakonfigurovat binfmt_misc, teda nikto orem celeho celucickeho interfernetu.
      • Re: wine 08.05.2007 | 20:25
        Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
        Wine ma aj graficke prostredie. Spustis ho prikazom do terminalu: winefile Je podobne ako Krusader, alebo Total/Win Comander, tak asi s tym nebudes mat problem ;-)
        • Re: wine 08.05.2007 | 20:46
          WlaSaTy   Návštevník
          no, lepsie ako prstom do oka i ked spustit hociktory iny free file manager pre windows pod wine cez ikonku na ploche bude asi uzivatelsky pritulnejsie. predsa len sa jedna o klon windows file managera znameho z 16bit windows a schovaneho v win95/98. teda klon uzivatelsky nepritulneho nastroja ktory sa uz nepouziva nieco okolo desat rokov.
          • Re: wine 08.05.2007 | 21:03
            Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
            co?
            • Re: wine 08.05.2007 | 22:09
              WlaSaTy   Návštevník
              skus si uvedomit co je uzivatelska pritulnost a aj porovnat winefile a winfile.exe. a tak isto aj zivotny cyklus winfile.exe aj s zivotnym cyklom winblows a mozno zistis co myslis tymito slovami:
              preda to!
    • Re: wine 09.05.2007 | 23:19
      Rasto   Návštevník
      Pripojím sa do debaty jednou otázkou k spúšťaniu programov cez WINE. WINE má 1. parameter spúšťaný WINDOWS program. 2. parameter je poslaný tomuto WINDOWS programu, ale neviem ako prerobiť z LINUX cesty /xxx/xxxx/xxx.xxx, ktorú pošle napr. Nautilus po kliknutí na nejaký súbor (*.doc, *.xls) tak, aby WINE hodil WINDOWS programu už jeho cestu z:\xxx\xxxx\xxx.xxx. Prosto, keď kliknem v Nautilovi na subor.doc, tak nech sa spustí WORD s otvoreným subor.doc. Prosím o radu!
      • Re: wine 10.05.2007 | 01:24
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        proste nastav v grafickom klikátku asociácie súborov teda čím má otvárať súbory typu *.doc a *.DOC , že to má otvárať napríklad v mojom prípade pomocou
        /home/karol/.wine/drive_c/Program Files/..../winword
        Pozor! .wine je s bodkou. Mal by po poklikaní na .doc súbor automaticky pustiť word cez emulátor.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
    • Re: wine 10.05.2007 | 00:50
      Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor
      Nechápem že reagujem, však tu už bolo všetko povedané, len to zhrniem:

Wine nakonfiguruješ cez príkaz winecfg, ide najmä o rozlíšenie desktopu a audio driver. Ak máš nejaký Windowsácky súbor ktorý chceš spustiť, zadáš wine /cesta/k/súboru.
      • Re: wine 10.05.2007 | 01:08
        Rasto   Návštevník
        Podľa mňa to tu ešte nebolo povedané.
        No ale ten /cesta/k/súboru musí byť spustiteľný Windowsácky súbor (*.exe). To je jasné, napr. wine /home/xxx/.wine/drive_c/word.exe a spustí mi MS Word s novým dokumentom. Ale ja chcem, aby mi spustil aj s konkrétnym dokumentom. V konzole je to takto: wine /home/user/.wine/drive_c/word.exe c:\prihlaska.doc.
        Ďakujem za reakciu.
        • Re: wine 10.05.2007 | 01:51
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          proste nastav v grafickom klikátku asociácie súborov teda čím má otvárať súbory typu *.doc a *.DOC , že to má otvárať napríklad v mojom prípade pomocou
          /home/karol/.wine/drive_c/Program Files/..../winword
          Pozor! .wine je s bodkou. Mal by po poklikaní na .doc súbor automaticky pustiť word cez emulátor.
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: wine 10.05.2007 | 04:41
            Avatar superlamer Debian RedHat FreeBSD  Používateľ
            fuj, ale ste nechutni. vratte sa spat k windoze...
            <pre>bash# grep initdefault /etc/inittab id:0:initdefault:</pre>
            • Re: wine 10.05.2007 | 11:14
              tomas   Návštevník
              spust prikaz na konzole
              whereis wine
          • Re: wine 10.05.2007 | 18:55
            Rasto   Návštevník
            Veď áno, po poklikaní na .doc súbor automaticky spustí word cez emulátor. Ja ale potrebujem ešte naviac aby sa spustil nie čistý WORD (s novým prázdnym dokumentom), ale aby sa spustil WORD s už otvoreným dokumentom, na ktorý som poklikal (.doc). Napr. klik na list.doc a výsledok nabehne WORD a v ňom automaticky vidím obsah súboru list.doc, a nie len prázdnu bielu stranu.
            • Re: wine 11.05.2007 | 14:51
              Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
              No skús urobiť asociáciu s .doc na WORD
              alebo niečo takéto
              wine /windows/WINDOWS/notepad.exe /home/viliam/MBr.txt

VYSVETLENIE: wine - spustenie Win API (nie emulátora ako to tu niektorí chybne označujú)

:/windows/WINDOWS/notepad.exe - cesta k programu, ktorý má byť spustený
              cez wine (musíš mať pripojený disk z WINDOWSOM)

:/home/viliam/MBR.doc - cesta k súboru a názov súboru, ktorý má byť otvorený.

Good Luck stranger! :)
              Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
              • Re: wine 12.05.2007 | 18:32
                Rasto   Návštevník
                <blocquote>No skús urobiť asociáciu s .doc na WORD</blocquote> To mám.
                <blocquote>wine /windows/WINDOWS/notepad.exe /home/viliam/MBr.txt</blocquote> Nefunguje. Predpokladám, že myslíš skúsiť v konzole. Funguje až wine /windows/WINDOWS/notepad.exe Z:/home/viliam/MBr.txt
                Ale ja potrebujem, aby sa toto spravilo automaticky po kliknutí na súbor /home/viliam/MBr.txtnapr. v Nautilovi. A keď môžem byť taký smelý, tak ešte aby sa pri akomkoľvek súbore s príponou .doc objavila ikona MSWordu.