Distro?
chcel by som sa spytat, ake Distro by ste mi doporucili. Teraz mam Kubuntu 7,04. Chcel by som vyskusat nieco ine, ale nie prilis narocne (ako napr. debian), lebo este nemam az take skusenosti s Lin. Pouzivam Lin na hlavne na net, a dokumenty a pocuvanie -deskop user. Je nejake distro predinstallovanym berylom?
Hardware:
1024 MB RAM
Intel Pentium 4 - 3 200
HDD 200 GB
Uprednostnil by som KDE a na balicky si necham doporucit- .rpm/.deb
Rozmyslal som nad PCLinuxOS, Gentoo a Knoppix. Je naozaj PCLinuxOS 2007 taky dobry?
Viete mi prosim poradit?DIK
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
O knoppixe by som ani neuvazoval ,je to live DVD a nie je primarne urcene na instalaciu.
Rozhodne by som zacal s niecim co je postavene na deb. balikoch. Moznosti je zopar. napr. Mepis , Freespire , Mint linux... Zase ani PCLinuxOS nie je zla volba ,akurat to ma menej balikov ako distra zalozene na debiane. Recenzie na PCLOS su vsetky pozitivne ,tak kludne zacni tam. Je to live CD a nemusis ho hned instalovat
treba s berylem bych doporucil sabayon (je zalozeny na gentoo) takze balicku taky spousta. ja osobne jsem spokojen s archlinuxem ....
na distrowatch je z ceho vybirat, nejen podle oblibenosti
mrknem asi na ARCH....nic ine mi nezostava...
takze moje odporucanie? distro si vyberas ty ale rozhodne by som sa nezchyloval k nejakemu ktore je co najjednoduchsie..
.. na zaciatok by som odporucil ubuntu aby si sa do toho dostal a ked sa budes citit na nieco narocnejsie tak skus ine distro...
nehladaj jednoduchost lebo takouto cestou sa k "poznaniu linuxu" nedostanes..
.. tot moj nazor na vec.
Vela stastia.
Ak sa chceš naučiť niečo, môžeš aj v KUbuntu, daj si tam FluxBox - tým pádom si viac odkázaný na shell a môžeš sa hrabať v konfiguráčných súboroch koľko len chceš...
KUbuntu je jednoduchšia distribúcia, ale to neznamená, že sa nedá ísť hlbšie a skúmať...
skus pozriet sem
aptitude install beryl
:-)sudo apt-get install beryl beryl-manager emerald-themes
na inú tému...
Vie nenáročné ako Debian, prečo myslíš že Debian je náročný? Vôbec nieje, má grafický inštalátor, ľahké ovládanie, KDE,Gnome a dost iných wm, kopec programov, Podpora mp3, či video formátov, je tu tiež od základu, proste som i ja v "mladosti" bol prekvapený, prečo sa Debian radí medzi distrá ktoré sú náročnejšie.... a zostava nieje problém...
avšak momentálne ja na svojom mieste (možno aj tvojom), by som si Gentoo ešte nevybral (nemal by som veľa času, ktorý tomu treba venovať). Najskôr by som siahol po Debiane, príp. po Arch Linuxe alebo Slackware. Neviem ako sú na tom ešte nejaké iné distrá (napr. Fedora,...).
Som len nejako lama z platforiem na Gentoo...viete mi niekto poradit?
KDE treba doinstallovat na Gentoo?
myslim , ze vetsina z nas tim prosla .. redhat mandrake fedora suse ubuntu debian vidalinux mepis centos slackware gentoo arch (a treba ze zvedavosti jeste neco navic)
Uz som si zistil ohladom toho KDE na Gentoo. CD ma Gnome a DVD ma KDE a Xfce (namam skusenosti s Xfce - len som videl - je to dobre?) Takze asi CD a stiahnem potom KDE ;-)
Ale ohladom tych platforiem som este stale lama a neviem nic najst...ktore na moje PC?
pokud jde jeste o ty distra zalozene na gentoo, tak vidalinux.. ma instalator podobny (mebo snad stejny) s fedorou ale nevim , jestli se stale vidalinux vyviji..
a ceska saxana, taky se jednoduse instalovala, ale je to vic nez pul roku co jsem ji zkousel..
T.j. ak máš obyčajný 32-bitový procesor, vyber x86. Toto môžeš tuším použiť aj na 64-bitové procesory, avšak nebudú fungovať 64-bitové programy.
Ak máš 64-bitový procesor a chceš mať aj 64-bitové programy, tak potom amd64.
Klady: Rýchle a stabilné; viac ako 15 000 aplikácii v tzv. "ports" pre inštaláciu; veľmi dobrá dokumentácia
Zápory: Býva pozadu oproti Linuxu v podpore exotického hardvéru; limitovaná použiteľnosť komerčných aplikácii; chýbajú grafické konfiguračné nástroje
Inštalácia softvéru: Kompletná textová správa softvéru s použitím binárok alebo zdrojových portov (TBZ)
Prítomné edície: Inštalačné CD pre procesory Alpha, AMD64, i386, IA64, PC98 a SPARC64
Uz potom ak toto nie, tak neviem....take distro pre mna nenasli (zostava mi Debian)
platforma: i386 ti pobezi na 32bit (tj. x86) aj 64 bit systemoch; amd64 je pre 64bitove systemy (tj. amd64 a x86_64)
po instalacii si nastav nejaku peknu temu, ikony (napr tango - su v non-free sekcii repozitarov)... aby to lepsie vyzeralo - http://www.debian-art.org/, http://www.gnome-look.org/...
ja byl treba 2 roky na slackware ( debian mi tehdy neucaroval) a slackware byl docela aktualni , vse co jsem potreboval jsem do nej dostal (i kdyz swaret nektere zavislosti nenasel) , chtel jsem zkusit gentoo (kvuli udajnemu skvelemu balickovacimu systemu) ale taky mi nesedlo, vadila mi nekonecne dlouha instalace-kompilace a pomerne velka slozitost systemu , neprehlednost konfiguraku (oproti slackware) a pak jsem zkusil arch a spokojenost , vse funguje, balicku je spousta, rychlost, aktualnost, jednoduchost_prehlednost v konfigurakach
muzu se zeptat co Ti schazi na archu?
http://www.lunar-linux.org/
http://www.archlinux.org
alebo ak chceš desktop:
http://www.fedoraproject.org
alebo skus Fedoru 7 ktora prave dnes 31.5 vysla a je to vraj celkom povedene distro.. tiez sa idem presvedcit.
alebo skus Fedoru 7 ktora prave dnes 31.5 vysla a je to vraj celkom povedene distro.. tiez sa idem presvedcit.
Gentoo som mal tiež, taktiež kvalitné distro, ktoré sa kompiluje na tvoju mašinu, čo však v Debiane nieje tiež problém a vlastne v žiadnom distre, no nemal som net, takže som mal prosté základy ktoré mi nevyhovovaly....Teraz Debian 4 DVD a nič absolútne nič mi nechýba...Ostáva ti asi jediné. Skúsiť aj jedno aj Druhé a nakoniec možno ostaneš pri niečom inom...A som i za Slackware...Ale Debian radím ako jednotku...
moje pasaz NETWORKING z rc.conf (archlinux) nastavenou na dhcp
Prvy krat ti vypise urcitu IP, ktoru si zapis. Potom skus odpojit kabel (internetovy nie kabel od zehlicky) a znova zasunut a chod znova na mojeIP. Ak budes mat IP-cku taku istu ako pri prvom pozerani, tak mas staticku IP. Ak sa zmeni tak mas dynamicku IP.
No a potom ti uz iba staci zozbierane informacie o tvojej IP natasať do /etc/rc.conf a mozes ficat na nete.
Priklad nakonfigurovania statickej IP:
lo="lo 127.0.0.1"
eth0="eth0 82.137.129.59 netmask 255.255.255.0 broadcast 82.137.129.255"
INTERFACES=(lo eth0)
gateway="default gw 82.137.129.1"
ROUTES=(gateway) --------------------------------------------------------------------
Priklad nakonfigurovania dynamickej IP:
lo="lo 127.0.0.1"
eth0="dhcp"
INTERFACES=(lo eth0)
ROUTES=(!gateway)
ostatne podrobnosti som si pozeral na WinXP - ovladaci panel - Sietove pripjenia - vlastosti pripojenia. Je to tam vsetko rozpisane, ale ja mam ceske WinXP takze som kus lama.
Moze byt Vychozi brana Gateway?
Netmask moze byt maska podsiete?
Broadcast - poslední možná IP v rozsahu vaší sítě som tam nenasiel a IP uz viem :-)
K tomu mounting network device -> ide ti internet?
no a co sa tyka broadcastu. Ten sa vzdy konci na 255. Vsimni si hore ten zvyrazneni riadok a porovnaj IP-cku eth0 s broadcastom. Dobre by bolo zistit aku triedu IP mas (A, B, alebo C) a podla toho si upravit broadcast.
Triedy IP a ich rozsahy ::
podstatné je aby ti podporoval hardware a ostatne pride samo a ak sa neprisposobis ty jemu tak sa prisposobi on tebe a beryl nemusi byt predinstalovany nainstaluj si ho sam
1. naucis sa nieco nove
2. nebudes prikotveny len k jednej distribici a budes sa vediet popasovat s ostatnymi
A to podstatne treba mat chut sa nieco naucit , popasovat sa stym a nie utekat od jednej distribucii k druhej
http://forum.archlinux.cz/index.php
http://bbs.archlinux.org/
Ako dlho trva installacia KDE-base (na mojom procesore - priblizne)?
Preco na ten nb nedas nejaku distribuciu, kde sa o podobne veci nemusis starat? Namatkou, aby som nezakladal na flame *buntu, SUSE, Mandriva, PCLinuxOS, Fedora (poradie je ciste nahodne a nekopiruje poradie preferencii).
Co sa tyka toho Archu, ktory si tak rychlo zanechal, skusal som ho pred tyzdnom a musim poznamenat, ze ak neodstrasi ncurses grafika v instalacnom procese, spojazdnit ho musi aj moja babka :D Tak priamociara a jednoducha instalacia sa len tak nevidi, teda ak poznas svoj comp a data na spojazdnenie netu....
:: este k tomu internetu volakde aby si vedel do buducna ::
tieto moduly v Archovi su na NET
dhcpcd (base) - Add if your machine is a DHCP client.
isdn4k-utils (network) - Add if you use ISDN for dialup.
ppp (base) - Add if you use an analog modem for dialup.
rp-pppoe (base) - Add if you use DSL for pseudo-dialup.
takze mozno si nemal len niektory z modulov nainstalovany. Ked som instaloval Archa tak som mal doškrkané CD. Inštaloval som teda z FTP zdrojov a medzi prvymi modulmi som mal zavedeny modul PPP
:-D
originaly vytiahnute z ubuntu fora
Debian je voľba, ktorú som ti odporúčal, a samozrejme aj odporúčam. Stále si stojím za svojím, že vôbec nieje náročné.
Len píšem kvôli tomu, že aké závislosti má Slackware? To počujem hádam prvý krát. Ved inštalácie z balíčkov *tgz je taká "superná"...Preto ma zaskočilo aké závislosti. Ked som si niečo na Slackware stiahol, nainštaloval, tak mi fakt stačil zväčša podla mojich odhadov na mojom PC s mojim používaním Slackware 90 percent jeden balíček, práve ten konkrétny.
Áno, Debian má automatickú detekciu siete a ohľadom boot...vieš ono aj tak trochu záleží, aké procesy sa ti spúšťajú ked tvoj systém bootuje, teda ty si ten kto tento proces môže ovplyvniť tým že dané služby si vypne.
Mne systém bootuje teraz do 20 sek, s automatickým prihlásením a nahodením Gnome s Compizom..
Prajem veľa úspechov v škole...
ps: pri Debiane nezabudni na príkazy ktoré môžeš zadať pred inštaláciou pred zahájením inštalačného programu. Ide o príkazy installgui a príkaz expertgui.
Pozeral som toto. Sam sa newem rozhodnut. Zavazilo u mna to, ze Debian sa pouziva viac na serveroch. Ta zastaralost .deb balickov mi az tak newadi. Ved som mal *Ubuntu a tam to nejake strasne nebolo. Mno sice KDE bolo 3.5., ale na Debiane pracuje asi najvacsia komunita zo vsetkych distribucii. Ja som cital niekde recenziu Slackware, ale nepamatam kde a tam bolo pisane o hrozostrasnych zavislostiach. Udajne ten, co to pisal stravil niekolko hodin, kym nasiel zavislosti na banalny program.
A za daľšie obsahuje nespočetne veľa kvalitných balíčkov, teda samozrejmosť je pre hry, office, net, programovanie, najmä tie hry ťa môžu príjemne prekvapiť kedže debian obsahuje aj hry pre svoju distribúciu ktoré sa inak v inej distribúcií môžu len kompilovať + dáta...aj tieto dáta ku hrám obsahuje už v inštalačných DVD alebo repozitároch...A Slackware je brutus stabilné...ale skôr toto distro by som dával na server ja...ja mam tieto dve distrá hrozne rád
Všetko je na tebe...
installpkg
a spol.) praveze neriesi zavislosti. Velmi nutne doinstalovatSwaret
alebo este lepsieslapt-get
.BTW za posledne roky preslo vela Slackwaristov na Arch ==> musi to mat dovod, ze by pacman a AUR? Myslim ze ano, prave to!
www.linuxpackages.net
awww.slacky.it
, ine si vyguugli).Samozrejme prestudovat
man slapt-get
Heh podarilo sa mi najst povodny clanok (eng) na zaklade ktoreho tu argumentujem. Maly vytah
Swaret is probably the most popular Slackware package management application. Like Slackpkg, it's designed to install, upgrade packages over the Internet and it can grab packages from the official repository. Furthermore, with swaret you can grab packages in third-party repositories like LinuxPackages.net. Swaret is also capable of installing missing libraries that an application depends upon.
.
.
.
But if you want true dependency resolution, there's no better tool than slapt-get. It works with multiple repositories and can resolve both libraries and application dependencies. I prefer slapt-get to swaret, since it has all of swaret's features, and its options are very similar to apt-get, and is scriptable too. Like slackpkg, slapt-get uses Slackware's native package management tools, installpkg, removepkg, and upgradepkg for managing packages. Slapt-get also has lots of usage-related documentation.
TripleBoot nieje záležitosť OS, ale správcu spúštania OS, GRUB, LILO, iný.