3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
rychlejsie opravene chyby? a vlastne aj cely zvysok tvojho prispevku je spravny, len trosku obratene, ale to sa casom napravi :-)
k prispevku: nejdem prilievat benzin do ohna...
a ake procesy?
superkaramba, iceweasel, kontact, kmail, akregator, knotes, kalendar, tasty, konqueror, quanta, gimp, xmms, psi, korgac, kwallet, ldc++, openofice, bash, yakuake, kpgp, apache2, php5, exim, fetchmail, Mysql, lm-sensors, ...
staci? samozrejme rozhadzane po styroch plochach na kazdej sa renderuje iny wallpaper ...
P.S. nerehetotat! Je to rachotina, viem. Ale dobre ohrieva nohy v zime ;)
Dalsia diskusia o nicom pre nic...!
prcoesor :: AMD Duron 1,3 GHZ
RAM :: 2x128 MiB (kazdy kusok iny :D)
sice grafika (Nvidia GForce 5200 128 MiB) a diskova kapacita (30GB + 250GB) je trosku lepsia, ale aj tu ide Arch s KDE ovela lepsie a rychlejsie ako kedykolvek iny system predtym (Win2000, WinXP, Mandrake, Mandriva, SuSE, openSUSE, Ubuntu, Xubuntu)
PS: o 3x pomalsie?? x - 3x = -2x, ci uz nie? :-P
a jedna otazocka na teba, resp. na ludi s podobnymi Arch-aickymi strojmi :-) nevies, prosim ta, ako by som mohol nahodit automount CD-ROM-ky a usb, tak aby sa mi pripojili, ked ich tam vlozim? autofs uz mam, len to trosku trva kym sa skontroluje mechanika.. :(
1> ze ocividne system windows je ovela rychlejsi a stabilnejsi ako linux
totalna hlupost Linux mi za 16 mesiacov pouzivania zamrzol raz aj to bola chyba hardware a nie OS ako takeho. Start systemu je o trochu pomalsi ako cerstvo naistalovany Windows, ale na druhej strane ovela rychlejsi ako Windows po mesiaci aktivneho pouzivania.
2>kazda ma viac chyb ako ryb v rybniku
asi si neskusal Debian. Nehovorim, ze je to uplne bezchybne no tvoje tvrdenie je naozaj prehnane
3>dostal chybne hlasky alebo zmrzlo to
to ze tvoj hardware je od vyrobcov, ktori kaslu na GNU/Linux a neposkytuju ziadne specifikacie ku svojmu hardwaru a tym padom nemozu byt napisane kvalintne ovladace nieje chyba samotneho OS.
4>Malo by to skoncit a konecne sa dohodnut aspon na nejakych standardoch
Dohodnutie sa na standardoch je obmedzovanie pouzivatela a jeho slobody preto mas na vyber z vela programov a projektov a mozes si vybrat co ti najviac vyhovuje.
5>nove verzie distribucii vydavaju castejsie ako by to malo byt
opat ti davam do pozornosti Debian jeho stabilna verzia nevychadza nijak casto a je skutocne stabilna, preto je velmi oblubena na serveroch
6>pocitac nevedel vypnut
najskor bol zase problem s hardwarom, ja s tym nemam najmensi problem
7>Velkou chybou linux. dis. je ze tam pchaju vsetok mozny software
narozdiel od windowsu je vacsina linuxovych distribucii uz po instalacii pripravena na siroku skalu pouzitia bez instalacie dalsieho softwaru. Ak nechces vela nainstalovanych programov, skus distribuciu kde si mozes pri instalacii vybrat balicky, ktore sa maju nainstalovat.
8>Verim ze sa dockam aj alternativy k .EXE aj v linuxe
akej alternativy, spustitelne binarne subory su samozrejme aj v Linuxe napr. firefox sa da stiahnut aj ako hotova binarka.
9>Kolko hlav tolko nazorov ze ...
to je samozrejme pravda ale dovolim si tvrdit ze 80% z tvojich nazorov prezentovanych v tvojom prispevku je chybnych, z toho mi vychadza, NEKRITIZUJ NIECO CO PORIADNE NEPOZNAS.!
Preco som si to neprecital predtym ako som pisal dlhu reakciu na jeho prispevok, tu sa vyfarbil, z jeho reakcie je jasne, ze tu prisiel len aby zdvihol par ludom krvny tlak.
ja som mal xp este na mojom amd 500mgz, a fical a ty pises ze ti ide pri tvojej zostave 3x pomalsie ako linux??? za co mate tie hodnotenia pri svojich nickoch ci menach za maximalny pocet debilnych odpovedi??? lebo fakt nechapem uz vyznamu tejto stranky lebo admini ovladaju asi linux tym ze nieco sem tam vyguglia o linuxe, to je asi vse a uz tu nepridam ani jeden prispevok k tejto teme, mne sa zda ze ste tu lamy
ako vidno mas na celu vec svoj nazor, nikto ti ho neberie tak si ho maj dalej, o jeho nespravnosti ta najskor nikto nepresvedci tak si aspon daj odchod z fora a prestan tu otravovat. chod si na zive.sk a tam si ospevuj windows kolko chces. Tu na to nikto nie je zvedavy.
Keď som začínal s Linuxom niečo pred vyše dvoma rokmi, písal som blogy, aký je Linux divný, prečo to alebo ono padá, ako sa to nastavuje. Po čase som jednoducho pochopil Linux ako taký a zmenil som názor. Jedinú vec čo nezmením od začiatku je, že stále kritizujem tých, ktorí vedia a nepovedia, toto sa mi nepáči.
>STABILITA WINDOWSU
Čo sa týka stability Linuxu a Windowsu, už nejaký ten rôčik opravujem Windows inštalačky. Naposledy som len klikol na dokument a už Windows zatuhol. Najlepšie je keď soft odinštaluje aj tie knižnice, ktoré sú nevyhnutné pre chod celého WIndowsu.
>STABILITA LINUXU
Aj v Linuxe mi niekedy niečo vytuhne, nebudem klamať že nie, ale systém ako celok je stabilnejší. Keď sa niečo stane, nemusím hneď reštarovať celý systém, stačí službu, grafický alebo zvukový server.
>RÝCHLOSŤ DEKSTOPU
Windows má grafický server priamo v jadre, to je hlavná výhoda a zároveň nevýhoda Windowsu. Na jednej strane je rýchlejší ako Linux, no na druhej keď vám zatuhne celý systém vplyvom softu, hardvéru (cdrom), pomôže niekedy len tvrdý reštart.
nepiste ani to. pre psychycke zdravie vase a hlavne moje
:x