No ve distro
Co je podla vas lepsie?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
budes sa ucit red hat, tak sa naucis red hat...
budes sa ucit slackware, tak sa naucis linux...
tieto slova uz existuju veeelmi dlho... ale stale s tym suhlasim :)
Ja som bol tiez v tomto bode, kedy som sa rozhodoval presne medzi tymito 2 distrami. Nakoniec som si zvolil dobre, pretoze Arch je rychlik, a nekompiluje sa tak casto. Je maximalne aktualny. Mozes si ho upravit podla seba...Vynikajuci sposob ziskavania balikov pacman ;) a PKGBUILD-y
až by to nahodou všetko neišlo
2. virtualizaciu poznam ak myslis tym softwerovu ako qemu a vmware ale nemam ich na linux ale testujem v nich Haiku OS, a tiez reactos co su alternativne operacne systemy...
idem nieco pogooglit ale aj tak.
nejake napady?
arch ma super wiki :-).
teraz taham nove iso(kompletny system) predtym som mal len ftp install no moj net neje natolko rychly aby som mohol instalit cez net. a to este nehovorim o tom ze sa nepodari stiahnt nejake baliky spravne... :(
Tommy mohol by si prosim pastnut sem tvoj /etc/fstab
dik
hda1=windows
* /dev/cdrom je redundantne a nechapem tie dva rozne mountpointy (ak su to naozaj 2 mechaniky, tak by bolo lepsie nepouzivat /dev/cdrom, je to symlink)
* k mechanike mozes dat auto (alebo aspon udf,iso9660)
* ntfs pouziva ISO charset?
/dev/sda9 /media/sda9 ntfs-3g defaults,locale=sk_SK.UTF-8 0 0
Ak mate nejake typy alebo triky na Arch Linux pls piste.
mozno este taky postreh odomna ked si sa rozhodol pre arch: pacman -S aria2 (alebo aria2c uz sa nepamätam)
a v configu odkomentuj pouzivanie arie pre pacman :) (a zakomentuj ftp; potom stahuje 1 subor z viacerych ftp naraz)
original z diskusie Arch -> Opera <- JAVA
AUR - quick guide
install wget a cvsup synchronizuj ABS strom edituj
/etc/makepkg.conf
pre tvoje CPU (CFLAGS a spol).vytvor adresar
/var/abs/local/
. Potom v tomto novom adresary vytvor dalsi adresar s nazvom balicka, ktory budes kompilovat, teda napr./var/abs/local/pacman/
. Do tohoto adresara potom uloz stiahnuty PKGBUILD subor, presun sa do tohoto adresara a uz iba jednoducho spusti samotne vytvaranie/kompilovanie balicka Novy balicek sa vytvori do aktualneho adresara, nainstalujes ho potom jednoduchoEste potom odporucam pridat tento riadok do
/etc/pacman.conf
aby sa ti pacman prisys-upgrade
neprepisal PS: farebny vystup pacmana treba zapnut/etc/pacman.conf
pridanim riadku do [OTIONS] sekcie a ten riadok znienaistaloval som si X-server, gnome, gnome-extra, X-server mam ako tak nakonfigurovany, zatial nemam ovladac na graficku a v xorg.conf mam zatial nv. ale nejde mi spustit gdm, editoval som /etc/rc.conf a do polozky DAEMONS som pridal
portamap, fam, dbus, hal, gdm (neskusal som ale menit /etc/inittab ale myslim ze ked je gdm v rc.conf malo by to nabehnut aj ked bezi 3 runlevel a nie 5).
po restarte systemu mi vsak zacalo nabiehat gdm no skoncilo to chybovou hlaskou:
The greeter aplication appears to be crashing. Attempting to use different one.
kliknem na OK, gdm sa snazi spustit znova, ale opat sa dostanem na tu istu chybovu hlasku.
wiki archlinuxu a cast o gnome mam precitanu asi 5x, ale mozno aj tak niekde robim chybu.
nejake napady??
vopred dik za odpovede
google nejak nepomaha
pls poradte
Mate napad kde by mohla byt chyba?
dik
btw Tommy pouzivas Gnome? Mal si nejake problemy pri instalacii?
Teraz pisem z Archa ale aj tak je blbe spustat gnome cez startx. Ja by som chcel gdm a autologin. No stale to nechce ist dpc.
Ak vas este nieco napadne co by mi mohlo pomoct tak prosim pistee.
No este by som skusil KDM na tvojom mieste.
Dam tomu este jeden den ak na nic nepridem vraciam sa k Debianu. :( :( :(
uz vsetko fachci ako ma, aj net aj zvuk teraz idem este riesit acpi a frequency scalling.
Takze som uz som oficialne "archista" (anarchista :D).
cpufrequtils
, do poladaemons
pridatcpufreq
a do suboru/etc/conf.d/cpufreq
zapisat totoPo reboote, krasne skaluje.
btw, tak som pocul, ze ondemand je na inteloch lepsie (http://linuxpowertop.org/faq.php a mailing list)
Moje CPU zabera uz od 600MHz >> ma ich celkom dost. >btw, tak som pocul, ze ondemand je na inteloch lepsie
Hmm a mna ucili, ze na notebooky sa dava conservative, frekvencia potom nezvlietne pri kazdom kliku na inkonku. Ale diq za link.
prezri si ten mailing list, clovek od intelu tvrdi, ze ondemand je vhodnejsie (asi to bude pravda, pretoze potom procesor moze ist skor zase spat :) a to se pocita, panove) a amd vraj nedokaze skocit na vyssie frekvencie, musi ist postupne -- takze jedine conservative.
Este by som chcel vediet, ako nainstalit flash plugin na 64bit. distro?