ubuntu experience
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
<flameware>Odkedy sa zacalo rozsirovat ubutntu klesla uroven nasho fora na historicke minimum :( V casoch mandrake podla mojho subjektivneho nazoru sa riesili skutocne problemy...</flameware>
Prosim nebrat nic v zlom
podla mna by bolo super, keby sa urobila distribucia linuxos.sk :) nech sa do toho pusti kazdy kto ma skutocny zaujem a ak nema dostatocne vedomosti, tak nech ma aspon napady :)
No ja som začínal kedysi dávno v dobách mandrake ... konkrétne 9.2. Prvé čo som urobil keď som dostal mandrake som si preštudoval manuál a potom som sa pustil do inštalácie. Samozrejme po prvom štarte nenabehli X, ale z manuálu som sa dozvedel ako X nastaviť.
Pochybujem, že by viac ako 10% ubuntu užívateľov vedelo po inštalácii nakonfigurovať X. S linuxom som začínal bez internetu, keď som potreboval niečo nájsť prehľadal som fóra, google, výsledky hodil na disketu a bežal z internetovej kaviarne domov ...
1.5 roka mi nefungovala zvukovka, skoro nikdy drivery ati (vždy som mal vraj príliž nové jadro). Čo sa týka tej zvukovky bol to bug v kerneli, už je opravený.
Z vlastných skúsenosti viem, že väčšina windowsákov čo vyskúšajú ubuntu sa hneď vrátia k windowsu. Takže by som povedal, že popularita tejto distribúcie skôr škodí linuxu ...
</ultraantiubuntuflameware>
Len pre zaujímavosť Mandrake 9.2 nebola len moja prvá distribúcia, ale celkovo prvý OS (začínal som s linuxom). Predtým som PC vôbec neovládal, dokonca som nevedel ani slovo anglicky (vlastne to neviem ani teraz :) ).
Skúsenosti nie sú rozhodujúce, podstatné je nebyť lenivý a preštudovať si manuál, hľadať odpovede. Začať používať linux sa dá aj bez skúsenosti, bez internetu, len stačí sa snažiť. Čo sa týka manuálu na začiatok odporúčam príručku k mandrive (kiež by ubuntu tiež dávalo default tlačený manuál ...).
alebo zfunkcnit natolko linux aby sa take otazky nevyskytovali. To je ale tiez nemozne . (A ubuntu ide urcite spravnou cestou ,len je to dlha cesta a nema konca.)
Zostava tretia moznost tolerovat otazky zaciatocnikov aj za cenu poklesu urovne fora. (mne osobne to vobec nevadi, ved na to je forum ,nech sa kazdy pyta co ho zaujima)
Kedysi u mandrivy mi všetci vnucovali "Najskôr prečítať manuál, potom so systemom pracovať".
U ubuntu je zase prístub asi takýto : "Strčíš dvd, reštartuješ, 2x klik na install, 4 kliky a nainštalované". I to sa niekomu nepodarí :D.
Podľa mňa je ubuntu vhodné skôr pre amíkov, Ľudia v civilizovaných krajnách v európe dokážu rozmýšľať (teda niektorí).
Ale zasa každému vyhovuje niečo iné...
Ale *BSD sa mi velmo lubi :D
inac ubuntu sa mi pacilo uz od zaciatku a aj paci.. a predca je tu aj dvd priamo z ich stranok ... ale uz ma nebavi pocuvat o 20 verziach ubutnu.. uplne chapem ked existuje ubuntu/kubutnu a xubuntu a neoficialne fluxbuntu ale ked si ludia zacnu robit Mint/Christian/ a neviem jake este aky to ma zmysel? vsak to je to iste a len to rozdrobuje silu aku tato distribucia ma... inac ubuntu sa mi zda celkom dobre.. tiez som zacinal na mandrive... a krasa ubuntu a preciznost sa mi pacia viac..
len tak zhrnem ze sa jedna o hybridne jadro.. podpora viac jadier je riesena inac nez u freebsd a jedna sa o fork freebsd 4ky.. jednina nevyhoda zatial ze nema s linuxovych filesystemov podporu reiserfs ale ext3 v pohode.. ak potrebujes pripojit.
pouziva pkgsrc.. je to trochu viac hard nez freebsd porty ale je to vyber vyvojarov dragona...
ja cakam na 1.10 verziu a potom s chutou idem instalovat.. vyjde tento mesiac este..
Zaujímavý postreh, skadiaľ si prosím ťa čerpal takéto informácie? Nejaký ten rok už využívam single Linux naplno a myslím si, že Ubuntu je fakt dobré distro, stále sa k nemu vraciam po experimentovaní s inými distrami a desktopmi.
o tom to cele je. Ked som zacinal z linuxom tak som tiez mal dost lamerskych otazok, na ktore som nevedel odpoved, no mal som snahu sa naucit nieco nove , hladal som vo forach, kopa wiki je krasne spracovanych a google az potom som zakladal nove vlakna a pytal sa. No vacsina windows userov prechadzajucich na linux toto nerobi nepozrie sa da nicoho vyssie uvedeneho a potom tu pride de... a napise ze odkial mozne sosnut linux co vyzera ako kocka, to ma fakt dokaze dvihnut zo stolicky.
...nemam nic proti ubuntu(aj ja som ho pouzival) no keby sa ubuntaci zaciatocnici pozreli aspon trochu do dokumentacie tak to na linux forach nemusi vyzerat tak ako to vyzera teraz.
...aspon ze cez mailing listy sa riesia skutocne problemy a ma to este uroven.
filtrujte - nie je to myslene ironicky... a efekt sa mozno dostavi...
pripadne staci naznacit smer/link, kam sa obratit... netreba vsetko riesit detailne, aj ked niekedy je to asi nevyhnutne...
len aby forum za chvilu nevyzeralo takto:
Otazka:mam problem s tym a tym.
Odpoved: pouzi vyhladavanie.
Otazka vyriesena.
Bodka
priznam sa ale, nie vzdy mi zapne, ze problem, ktory riesim, mam popisany v manuali na stole a nie vzdy v manuali popisany je...
na kubu som presiel koli tomu, ze suse je dost kolos... skusam... ale je fakt, ze poriadny a seriozny manual tu chyba... vela je na wiki, na webe vobec ..., ale aj tak... pre zacinajuceho je dobre mat vsetko pokope u cielene na danu distribuciu
osobne mam v kubu (kedze je menej kolosoidne) trochu viac odvahy do skusania a pokusov (v ramci slusnosti :o)) a zatial som spokojny... uvidim, co prinesie v tejto oblasti buducnost...:o)
ja som win doma nikdy nemal, ani mat netuzim - linux je bezpochyby zaujimavejsi (jasne, ze kvalitnejsi), je mozne neustale 'cosi nosit v hlave' ohladne zlepsovania,...
suse som sice nemal a nevidel som tu kvalitnu dokumentaciu o ktorej hadam uz aj vrabce spievaju (nastastie tu mame skor ine lietadla)...
dokumentacia v PDF, ktora je hocikde na nete napr pre ubuntu, sa mi zda ako priliz... no neviem to nazvat. skratka same obrazky pekne krok za krokom aj vysvetlivky. tak a tu stlacite next, a tu este raz stlacite next... snazim sa preto pisat inak. snazim sa pisat tak, aby tam bolo vsetko a nie len o ubuntu a nie len nudne keci, ale aj zaujimavosti a vlastne postrehy. nudne manuali nepoznam, necitam, a ani ich citat nechcem :) je sice pravda, ze mam 65 stran, ael je to mensim pismom, a su tam veci, ktore v oficialnom manuali ani nahodou nie su...
myslel si manual na urovni dokumentacie suse (pre zaciatocnika)... ak tam je napisany na kazdom kroku rozdiel medzi suse a windows tak to nemoze byt oficialne - a tym je to pre zaciatocnika menej pouzitelne. neoficialny manual je teda lepsi, lebo ho nerobi stado profesorov, ale robia ho ludia, pre ktorych je to urcene...
dnes som v pozicii, ze hodnotim zacinajuce projekty. kamarat napisal na 2 strany zaklad s pocitacmi a adresoval to svojej babke. hned v uvode spominal rozdiely medzi windows a mac os x. je to dobre? podla mna nie! uznal svoju chybu a prepracoval to. a sam, s tym ze sa naucil pytat. a ked sa uz naucil pytat, tak som ho naucil ako sa da efektivne pouzivat google... je to v oficialnych manualoch ze ako pouzivat google?
alebo spomeniem este jednoduchsiu vec - ma oficialny manual nejaky slovnicek? a ako moze bezny clovek ho ovplyvnit?
u neoficialnych staci napisat na akekolvek forum, niekto z autorov si to vsimne a hotovo. a u oficialnych? tssss
hawk :) skoncil som. zatial :)
nikdy som ziadny manual netlacil, kedze rad kopirujem z neho do konzoly... ale keby toto nebolo mozne, tak to teda tlacim :)
1) som tu. na internete. rovnako ako ty
2) naco ironia? naco ju vlastne hadzes na forum? aky to ma zmysel?
3) preco hoferek? tebe hovoria stale priezviskom? alebo si neschopny zapametat si krstne meno? alebo prezyvku?
4) preco si myslis ze by som si to vysvetlil ako chvalu? poznas moje myslenie? su tu ludia ktory ma poznaju kusok, ale ze by si to bol prave ty...
5) preco si si vybral prave mna? pretoze otravujem s nejakym manualom stale? no dobre, kazdy sme nejaky, ale ked nieco zaujme mna, tak na to odpisem
6) vies o tom, ze na tejto stranke sa da aj zaregistrovat? tiez si mozem dat meno fckr a robit blbosti...
"dokumentacia v PDF, ktora je hocikde na nete napr pre ubuntu, sa mi zda ako priliz... no neviem to nazvat."
"ubuntu ma kvalitnu komunitnu dokumentaciu"
takze ti radim, prepracuj to...
Nebude v ňom kopa nepotrebných aplikácií a démonov. Váš server tak bude pripravený k okamžitej prevádzke či už ako freehosting, platený hosting, alebo do Vašej firmy.
:D banda 13rocnych magorkov
Uz uvod nema uroven , treba najprv zvladnut pravopis , potom propagaciu a potom sa uvidi co z toho bude. Na zaciatok staci spell checker:-)
uz len dufam ze nebude Linux Vista alebo Linux Longhorn...
2 Miroslav thnx za tip na mandrivu/mandrak :)
PS: sakra skoro som zabudol, uz ma caka disk na ktoreho idem instalnut mandrivu ;) takze dalsi prispevok hadam z mandrivy
tak pani, s takymto pristupom mozte ist vsetci s prepacenim do zadku, vyjebat sa na vsetko a nerobit zo seba tych mudrych skusenych!!!
porucam sa!
tak dovi dopo