Origin

Sekcia: Aplikácie & Desktop 23.07.2007 | 09:00
Avatar milossramek kubuntu, debian  Používateľ
V poslednej dobe sa vo viacerych temach spominal program Origin alelebo Originlab. Pocul som o tom aj odinakial, ze je znacne drahy, ale aj velmi dobry na vselijake spracovanie dat. Sam ale skusenosti nemam.

Na co konkretne ho pouzivate?
m
    • Re: Origin 23.07.2007 | 09:12
      Fucker   Návštevník
      Ja nanic ;-)
    • Re: Origin 23.07.2007 | 11:04
      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
      Dobrý deň. Skutočne je to mimoriadne dobrý a všade používaný program na spracovávanie dát do grafov. Žiaľ je robený pre windows. Namerané dáta z prístrojov sa dajú samozrejme vyexportovať vo formáte ASCII textových súborov, ktoré Origin otvorí, načíta do tabulky, dáta sa dajú upraviť, zvláda to aj filtrovanie šumu, dokáže to robiť niektoré matematické operácie ako integrovanie, derivovanie (keĎ je napríklad potrebné do grafu zaznamenať derivačný priebeh signálu). Z nameraných dát zvláda robiť regresie n-tého stupňa (samozrejme ak to počet dát dovoľuje, nemôže spraviť regresiu 3. stupňa z 2 bodov :-) ), má to v sebe množstvo komplikovaných funkcií z roznych odborov praxe, spomeniem niekoľko funkcií na matematické popísanie chromatografických píkov, teda stačí navoliť regresiu danou funkciou vo všeobecnom tvare a ono to vyhodí koeficienty ukážka . Samozrejmosťou je možnosť vytvoriť si vlastnú funkciu a regresiou získať jej koeficienty, vybrať počet iterácií. Niečo ako program Scientist. Pokiaľ je v systéme prítomný Matlab, dokáže to otvoriť Martlabovú konzolu, čo umožňuje robiť ešte komplikovanejšie veci s dátami. O spolupráci s MS Exel ani nehovorím.
      ukážka1 ukážka2 ukážka3 ukážka4
      V týchto ukážkach je možné vidieť jednoduchosť tvorenia grafov s viacerými dátovými radami, samozrejmosťou je možnosť do jednoho grafu dať dve rôzne veličiny, pričom každá má svoju y os (ukážka4 v grafe je signál z DTA z termočlánku a na druhej osi je úbytok hmotnosti vzorky, všetko rôzne čísla, v závislosti od spoločnej nezávisle premennej - času). Môžem tento program vrelo odporučiť. Podobný je pre linux QTiplot, ale nedokáže uspokojivo pracivať s originovským formátom súborov .opj, ktoré sa všade používajú, takže z toho dôvodu aj doma používam Origin.


      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: Origin 23.07.2007 | 16:35
        Avatar Ladislav Michnovic SuSE  Používateľ
        Co som chvilu skusal Origin este na skole, tak som pochopil, ze bez nainstalovaneho Excellu nejde tvorit tabulky. Origin v sebe otvara Excell, pre pracu s tabulkami. IMHO Origin pojde tazko pustat pod Linuxom.
        Only man who sells empty boxes is the undertaker.
        • Re: Origin 23.07.2007 | 22:04
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          Ono tabulky je lepšie spracovávať v nejakom tabulkovom procesore, kopírovať jednotlivé stĺpce do originu sa dá aj s openofficu - asi je to dostatočne univerzálny štandard. Samotný origin predsa má v sebe niečo podobné Exelu (tabulku), alebo calcu, teda aj keď vpočítači nieje nainštalovaný Exel, dajú sa v tom robiť grafy tak, že si ASCII dáta importuješ do tej tabulky a už vytváraš graf. Predsalen je to primárne určené na tvorenie grafov. Ja mám vo zvyku ak treba nejaké výpočty, robiť napríklad v exeli, ale aj v calcu (ked som exel nemal), z toho to ide bez problémov skopírovať.

          Čo sa týka linuxu a originu, no pod wine sa to dá nainštalovať, treba sa však dobre pohrať s nastavením písma v grafoch, pretože ono to potom vyberie to najnenormálnejšie písmo aké v linuxe nájde, proste sa to nedá čítať, teda to treba ručne pomeniť na nejaký Arial alebo niečo normálne. Čo sa týka funkčnosti pod linuxom, nejaké funkcie idú bez problémov, iné sú aj vzhľadom odlišné od inštalácie vo win, čo ma najviac štve, že tam nejde prekopírovať graf do openofficu. Pod win to ide aj do wordu a aj do openofficu bez problémov. Ibaže do wordu je to taký obrázok, že po poklikaní sa otvorí origin (geniálne vymyslené) a v openoffice sa to chová ako pasívny obrázok. Kedysi, keď som si na origin zvykal, mi pripadal veľmi odlišný od exelu, iné príkazy v tabulke a podobne, ale teraz mi pripadá úplne intuitívny, je to otázjka zvyku.
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: Origin 24.07.2007 | 16:46
            undertaker   Návštevník
            Neviem, ci to bolo verziou Originu, ale mne to vtedy zahlasilo, ze nema subor blabla*excell*bla.nieco a neslo s tym robit. Uz je to ale par rokov.
            • Re: Origin 24.07.2007 | 23:58
              Avatar milossramek kubuntu, debian  Používateľ
              Vdaka za reakciu. Ono je to tak, ze mne na tych par grafov, ktore kde-tu kreslim, bohate staci gnuplot a navyse windows vobec nepouzivam.

              Ale naozaj som o Origine vela pocul, a tak ma zaujima, co je to zac. Rad by som vedel, ci to nie je tak ako u MSOffice - to je bezpochyby vynikajuci program so spustou funkcii, ale drviva vacsina jeho pouzivatelov akurat tak, ze meni velkost fontu a daco spravi tucne.

              Karol, spomenul si qtiplot - uz som si ho aj stiahol, je bezpochyby ovela krajsi ale aj zlozitejsi, ako ten moj oblubeny gnuplot. Videl som tam aj import originovskych projektov. Co keby si mi nejaky projekt z originu poslal - nejaky jednoduchsi (najlepsie bez integralov, ktore som videl v ukazke1)? Rad by som vyskusal, ci importuje. Pripadne aj ASCII data a popisom, co treba dostat. Nech si to ako zaciatocnik vyskusam. Podam spravu o vysledku.

              Vopred vdaka
              m
              • Re: Origin 25.07.2007 | 15:37
                Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                Tak som uploadol jeden súbor .opj aj s dátami, je to celé kompimované ako .tar a je to TU
                Textový pokec o tom čo s tým je POKEC

                Origin wiewer je zadarmo na stiahnutie a je dostupný po registrácii na ich stránke TU

                Inak je fakt, že Originlab dokáže ešte oveľa viac vecí, než na aké sa u nás používa, ale v tom je jeho univerzálnosť, je určený pre mnohé oblasti technických a prírodných vied. Trúfam si povedať, že bežne používame sotva polovicu jeho funkcií.

                Ten malý 5 KB POKEC súbor som zazipoval nie preto, že by s mi zdal veľký, ale preto, aby sa neotváral v prehliadači, potom to nejak doblbne mäkčene a podobné znaky, asi iné kódovanie, preto sa to takto stiahne ako .zip a v ňom je .txt
                "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
              • Re: Origin 25.07.2007 | 22:46
                Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
                Kde si stiahol ten QTiplot? Na stránke http://soft.proindependent.com/download.html to odo mňa chce peniaze za deb balík. Stiahnuť sa dá iba source
                Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
                • Re: Origin 26.07.2007 | 00:33
                  Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                  skúsim to uploadnúť na server a pošlem ti link na stiahnutie, okamih, bude to také, že sa to iba spustí priamo bez inštalácie

                  nejak skapíňa server ulozto.cz, takze to nemam ako uploadnut, akusim neskor
                  "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                • Re: Origin 26.07.2007 | 01:14
                  Avatar milossramek kubuntu, debian  Používateľ
                  Je to v "Evaluation binaries":

                  http://prdownload.berlios.de/qtiplot/qtiplot-0.9rc3-i386.tar.bz2

                  Je to dymamicky kompilovane, vyzaduje teda vselijake kniznice, najma QT4 - na Kubuntu 7.04 ale chodi bez komentarov.
                  m