Pomoc z ubuntu
viem mi niekto prosim povedat ako nastavim frekvenciu monitora v ubuntu lebo som to nasiel ale je tam iba 60Hz a viac to nechce ist
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
nastavenie je v xorg.conf
dostanes sa tam takto:
ALT+F2 => gksu gedit /etc/X11/xorg.conf
a nakonfiguruj tvoj monitor
meno toho programu je
displayconfig-gtk
nebol by ani prvý a ani jediný kto žije v svete LCD a pozná len CRT, myslím že to nie je ani tak dávno ako sa to tu rozoberalo minimálne raz za týždeň. síce som neskúšal hľadať kombináciu slov "60 Hz" na tomto portáli ale neverím že by tie diskusie nenašlo.
Section "Monitor"
Identifier "EIZO"
Option "DPMS"
HorizSync 30-92
VertRefresh 50-160
EndSection
si to ale nastav podla TVOJHO TYPU nieze ho posles do vecnych lovist :-)
Ovladace na tvoju kartu by mali byt aj v repozitaroch ( teda pohladaj v synapticu, nemusis stahovat cez net). Pozri si Stanov manual ubuntu.kayle.sk
.rum treba vypit :-)
A ked myslis .run tak v konzole musis pridelit skriptu prava na spustanie:
chmod +x nazov_skriptu.run
a potom ho spustit:
./nazov_skriptu.run
a potom ho spustit: ./nazov_skriptu.run"
som skusil ale nenaslo alebo nieco take
alebo ak mas nove ubuntu, tak mozes niekde v menu system najst tzv. restricted manager...
sudo chmod 777 a*
a az potom spustat ./a*
1.staihni ovaldac z: http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon-prer200.html
2. daj ho trebars na plochu
3.zapni si terminal a napis: cd /home/tvoj user/Desktop/
4.dalej napis do terminalu : sh ./ati-driver-installer-8.28.8.run
5.mala by sa ti zobrazit ta uvodna tabulka
6.restartni pocitac
.
.
.
PS:ak nahodou mas nainstalovany ovladac z restriced driver manager tak ho odinstaluj najprv a potom az chod od prveho kroku.napis ze co a jak
...spravil som tich 6krokov a vypisalo ./ati-installer.sh: 165: syntax error: bad subtitution
tu by ti malo nainstalovat samo ovaldac.staci len kliknut nato.
toto by ti malo pomoct.tu je ten problem rieseny
You hardware dose not need anyrestricted drivers.
Nerad sa vzdavam ale zatial koncim s linuxom - este stale ma od windows hodne daleko . Co z toho ze vie rotovat desktop ako kocku a vselijake ine efekty (ktore mimochodom isli rychlo) , ked cely system ide ako lekvar. To nevie nijaky programator spravit nejaku utilitu co preinstaluje ovladac ?. Takto si linux nikdy nikdy nikdy neziska vela pouzivatelov. S pocitacmi robim 15 rokov , ale moj cas je drahy aby som sa s takou malickostou zaoberal tyzdne. Tento system staci pre obycajnych users co pouzivaju pc v kancli. Ked do pc nahadzete spustu inehoi hardware tak je v prdeli. No co budem nadavat - aspon je to zadara
2)
To ne
vie nijaky programator spravit nejaku utilitu co preinstaluje ovladac ?. Takto si linux nikdy nikdy nikdy neziska vela pouzivatelov.
cielom vyvojarov gnu/linuxu je, aby vsetok hardver fungoval hned po spusteni systemu (bez akejkolvek konfiguracie). ak sa tak nestalo, zrejme nie je dostupny GPL ovladac. na vine je vyrobca lebo nedodal gpl ovladac alebo aspon dokumentaciu hardveru (aby si linuxaci spravili driver sami).
Ako som pisal - vyrobca dodal driver - ale sposob jeho integracie do linuxu bezny uzivatel NEMA ABSOLUTNU SANCU ROZBEHAT. Nezakryvajme preto tento problem. Preinstalovanie noveho driveru je par sminut vo windovse co zvladne aj obycajna lama. V linuxe bud sa uzivatel uspokoji s tym ze mu pc bezi ako pc s pred par rokov dozadu alebo sa vrati k windows. Jednoducho si priznajme - s takymto pristupom sa nepohne linux nikdy dopredu.
ano to je pravda. a rozbehat nvidiu tiez nie je prechadzka ruzovou zahradou. spominam si ako som ju rozbehaval na mojom starom kompe na debiane.. boli to krusne chvile editovania xorg.conf v terminali. ani nevies aku radost som mal ked som objavil prikaz
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
. :-)Problem ktory ty popisujes--- standardna nedostupnost ovladacov na rozsirene karty nvidia a ati, a zlozita instalacia neoficialnych ovladacov----Ano ten problem tu je. Ano vsetci o nom vedia. Nie, nezakryvame ho. Mas pocit ze keby sa ten problem dal tak jednoducho vyriesit ze by to uz davno komunita nevyriesila?
Navrhujes vytvarat rozne instalatory, klikatka a sprievodcov na zjednodusenie instalacie. To nevyriesi podstatu problemu a tou je ze je to closed-source ovladac. Ano, teoreticky by sa dal tento ovladac distribuovat zo systemom ale prakticky je to neslobodny softver bez zdrojoveho kodu-!!!
---
mimochodom, odkedy AMD odkupilo ATI, veci sa zlepsuju. Mozno si pocul ze v spolupraci z Novellom pripravuju celkom novy GPL ovladac menom RadeonHD. Zatial nepodporuje 3D akceleraciu ale uz sa na tom pracuje. Pocas tohoto roka by ju mali dokoncit. Tento ovladac sa uz nachadza v najnovsie vydanych distribuciach menovite ubuntu 8.04 a fedora
Ak sa zaujimas ako je na tom tento ovladac odporucam sledovat phoronix.com
starsie ati karty podporuje GPL ovladac Radeon
oficialny ovladac tusim podporuje vsetky karty ale ako si uz asi zistil, tazko sa instaluje.. ale ak si zalozis vlastnu temu, mozno ti miestni ATI-ckari poradia.
Ale pravdepodobne je to tym ze niekdo ma v "oku" lepsie XP a niekto unix, takze sa neda jednoznacne povedat co je lepsie, proste 100 ludi 100 chuti