ako sa prihlasim ako root?
asi sa vam to zda dost primitivne ale tak som zaciatocnik no...
mam mandrivu 2007
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
su
a zadaj rootovské heslodufam ze to v mandrive tak funguje
Ak to nie je velmi nutne (co myslim nie je nikdy), tak sa do grafickeho rezimu NIKDY neprihlasuj ako root!
Ak by si aj potreboval spustit urcitu graficku aplikaciu ako root, tak sa v konzole prihlas cez
su
a potom ju tam spusti. Alebo pouzi prikazsudo aplikacia
alebo aj bez konzoly, cez spustanie aplikaciikdesu aplikacia
.Prečo by tým mal odradiť začiatočníka? Dostal viac odpovedí, tak si môže vybrať.
lubor > netreba upravovat az tak vela riadkov, staci zmenit false na true :-) uz sa to tu rozoberalo http://www.linuxos.sk/forum/9671/index.html
Ako zaciatocnik som sa tiez prihlasoval do grafiky ako root, az kym som nezistil, ze je to blbost a mozem si tak velmi lahko poskodit system - vlastnou vinou, co sa mi aj par krat podarilo. Povodna otazka bola smerovana do konzoly, nie do grafiky a ta je zodpovedana, takze tema je vyriesena... ;-)
A nazyvat zaciatocnikov, alebo kohokolvek, istymi nie velmi prijemnymi pomenovaniami je dost pod uroven inteligentneho cloveka, co som myslel, ze vacsina ludi na tomto webe bude. Ale ako vidim aj tu sa najdu vinimky :-(
zakladatel topicu sam napisal ze je zaciatocnik(lama) a ja dobre viem ze (tak ako ja ked som zacinal) chce co najmenej prikazov do konzoly a preto som mu navrhol graficke prihlasenie do roota
dalsia vec preco : ak potrebuje skopirovat nejake data do adresara s pravami roota v grafickom prostredi je to o dost jednoduchsie ako cez konzolu co vyhovuje zaciatocnikom (aj ked staci otvorit krusadera pomocou sudo - ale na to nech pride neskor, on potreboval rootovske prava a ja som mu navrhol nekoplikovane/klikacie riesenie aj ked som zistil ze to tak nefunguje - dodnes som si myslel ze iba ˇbuntu to pouziva, predtym sommal suse a fedoru a tie mali aj moznost grafickeho roota
A odkial vies, co on potrebuje? napisal, ze chce roota v konzole, tak co viac riesis, preco mu zbytocne komplikujes zivot??
A posledna vec.. ked budes zaciatocnikovi pisat ako to tak robia vsetky "lamy", aj ked sa to vyslovene neodporuca, resp. zakazuje, tak ho absolutne nic nenaucis a zostane lamou navzdy. Porozmyslaj o tom ;-)
ja uz mam nejake skusenosti s linmi a stale mi jednoduchsie pripada pouzit graficky/klikaci sposob na vsetky veci aj ked to nie vzdy je lepsie riesenie
ale co to tu vlastne riesime ved v tej mandrive to aj tak nejde tak co, a zopakujem uz napisane ja som mu len ponukol dalsiu alternativu (aj ked nefunkcnu)
Takze ten tvoj navod bolo ako skriabat sa lavou rukou za pravym uchom ;-)
Ide to vsade, len si to musis povolit - pozri prispevok vyssie.
A vlastne, dany clovek s otazkou sa tu uz neozval, tak nema zmysle dalej nieco riesit...
vidim ze som vyvolal burlivu diskusiu... pouzil som prvu odpoved a posunul som sa o kus dalej. dakujem vam vsetkym co ste si dali tu namahu cosi sem napisat.
audiomasterovi : nic nepotesi viac ako ked niekto napise ze sa posunul o kus dalej, teraz uz len skus dalsim pomoct aby sa tiez posunuli o kus dalej
P.S.(stillovi) co mate s tym skrabanim pravou rukou na lavom uchu ?? ja sa ani inac neskrabem !! :- ))))))))