live distro
uz dlhsie hladam dokonale live distro :-)
teda malo by splnat toto
1.co najrychlejsi boot
2.x window (typ sedenia nie je az tak dolezity ale skor klasicke GNOME/KDE pripadne XFCE lebo ine som este neskusal a neovladam ich) a user friendly GUI
3.aby ho nabootovalo na vsetkych/vacsine PC (ubuntu mi nejde uplne vsade)
4.podpora citania NTFS (pripadne aj zapis) bez dodatocneho nastavovania (ako v ubu - to citanie)
5.nejaky antivir na skenovanie disku (nieco na odstranenie virusov z winov - aspon cistocne koli moznosti zalohy nastaveni programov), pripadne nejaky adware/spyware ci co to vlastne vsetko existuje ak je to mozne
6.dobru detekciu hardwaru
7.bodla by aj lokalizacia SK (nie je nutna EN staci)
8.najlepsie na CD, pripadne aj DVD (uprednostnim 1 CD verzie)
9.soft na upravu velkosti particii bez starty dat (napr gparted)
10.skalu inych programov (cim viac tym lepsie)
11.mozna instalacia tiez nebude od veci (VOBEC NIE JE NUTNA len aby ste spomenuli ci to ide)
treba predpokladat situacie pouzitia :
a)bez pripojenia k internetu
b)aj slabsie PC (nie uplne sunky)
c)bude treba zalohovat data, zmetit velkosti particii, pokusit sa system(win) zacharanit/obnovit
pls poradte ake je naj live distro
skusal som : *buntu(nebootuje vsade), suse10.2(vacsie HW naroky), fedoru 7(nesympaticka),debian live(nenabootoval vobec nikde - asi zle vypaleny), sabayon(strane dlhy boot, pomale, vyssie naroky), gentoo 2006(chyba x window)
stahujem zenwalk (vyzera slubne)
poradte ake mate skusenosti a co odporucate, k distram ktore som uz odskusal sa nemusite velmi vyjadrovat radsej mi poniknite nieco nove
DAKUJEM
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Je to modifikacia Knoppixu DANIX Alebo ... MEPIS
Z vlastnej skúsenosti odporúčam jednozančne Slax6 RC6
Pripravil som slovenskú verziu http://disk.jabbim.cz/tomolc@jabbim.sk/slax6rc6_sk.iso
Výhody:
tomolc
a este kvescn - ma to gparted alebo nieco tomu podobne?
má to IM - kopete alebo si tam možeš dať aj PS prípadne GAIM
gparted a dalšie veci nájdeš na mojom jabbim disku:
http://disk.jabbim.cz/tomolc@jabbim.sk
tomolc
Štandardne tam je mplayer a kplayer a pod.
Ja som si tam pridal VLC - to prehrá úplne všetko :-)
tomolc
a este k tym modulom o co vlastne ide ?? je tam nejaky problem s instalaciou (je zlozitejsia ?)
videl som tu na fore clanom o moduloch - je to to iste ?? oplati sa mi to citat
da sa dat ten slax na usb tak aby sa dali don ulozit zmeny a doinstalovat programy ?? lebo viem ye ubuntu 6.06 to podporovalo ale pri 7.04 s tym bol problem ked to bolo na USB-cku (pisali na pendrivelinux.com)
1- Slax NEVYCHÁDZA z Mandrivy ale so Slackware.
2-Moduly sa kopírujú do priečinka modules - odporúčam aby si si prečítal serialy o Slaxovi a live distrách na abclinuxu.cz
3-Ano dá sa dať na USB - po prečítaní tých článkov to zvládneš tak aby to aj fungovalo. Na pendrivelinux.com a Ubuntu na USB zabudni to je hodne mimo rozsah tejto diskuzie. (podla mojho názoru :-) ).
4-Ano zmeny sa dajú ukladať. - popísané na stránke slax.org a na abclinuxu.cz
tomolc
Zdravím
Z vlastnej skúsenosti odporúčam jednozančne Slax6 RC6
Pripravil som slovenskú verziu http://disk.jabbim.cz/tomolc@jabbim.sk/slax6rc6_sk.iso
.
.
.
Nevýhody:
Nemá Mandriva Control Center - ale to mi nijak neprekáža.
tak som si to nejak spojil, ale dik za objasnenie
slaxsave.dat...
).Je v ňom všetko o čom si sa zmieňoval.Možno chýba ten antivír....mám tu AntVir a Avast
tomolc
tomolc
este stahujem toho slax6rc6 od tomolca (najprv som skusil z ofic stranky)
jednine na com som ale neprisiel ako pridat/doinstalovat program, uz sa tu pisalo co to o moduloch ale nemal som cas si to pozriet podrobnejsie a chcem sa spytat ci existuje nieco take ako SYNAPTIC pre zenwalk/slax alebo aky je prikaz do konzoly (ak nejaky vobec je) - myslim nieco ako apt-get (ubu) alebo yum (fedora)
existuje vobec nejaky balickovaci system pre tieto distra
DAKUJEM VSETKYM ZA RADY VSETKYM - dopisem ze distra DANIX,KANOTIX,KNOPPIX su mi nejak nesympaticke (neviem preco kedysi som skusal dannixa a nejak mi to nesedelo ale asi sa premozem lebo su zalozene na debiane a ten mam rad)
mam ho vobec stahovat ?? live som neskusal ale niekde som cital ze obcas bootuje s problemami
ma niekto dobre skusenosti ?? alebo aj zle
a je mozne istalovat z debian live cd ?? (ako ubuntu) ja som doteraz mal iba DVD alebo netinstall debianu
tomolc
slapt-get a jeho grafická nadstavba g-slapt (dufam že som to dobre napísal)
tomolc
+ stiahol som toho tvojho slaxa 6rc6 a vypalil - nabootuje ho ale ked zvolim hociktoru volbu tak dostanem ciernu obrazovku
pravdepodobne to bude zle vypalene(idem ho vypalit na ine rw-cko) ale ak sa s tym uz niekto stretol poradte co robim zle
a este k tej moznosti po boote ze mod kde mozem ukladat zmeny - to je asi len ak ho mam na USB ze ?? alebo ako ?? predpokladam ze na to rw mi nebude schopny dopalit zmeny
Neponáhlaj sa tak strašne.
Prečítaj si seriáli o live distrách a slaxovi na abclinuxu. Tam sa všetko dozvieš.
Tá čierna obrazovka je spôsobená asi tým že zle nadetekoval grafiku.
Akú máš grafickú kartu? - podla toho si stiahni odomňa modul a pridaj ho do toho isa (napr. cez ultraiso alebo isomaster).
tomolc
grafiku mam nvidiu 6600gt
hned ako si najdem trosku viac casu tak sa do toho pustim ale zda sa ze to mas premakane takze to takmer urcite bude fungovat ak to nedodubem ja
este jedna otazocka ked to budem chciet pouzivat na viacerych kompoch tak tam mam pridat viacero modulov (neviem kolko ich je ale asi iba 2 NV/ATI mi budu stacit) ????
dik za raky (vsetkym)
http://disk.jabbim.cz/tomolc@jabbim.sk
je tam aj installer spolu s lilo_installerom. - trn zapise lila s ponukou a tam si vyberies podla grafiky - na USB klúč samozrejme.
tomolc
1. rýchly boot
2. XFCE
3. je postavené na PCLinuxOS, ktoré momentálne vedie rebríček distrowatch.com, takže určite bootuje na väčšine PC
4. podporuje čítanie aj zápis NTFS
5. antivírus som neskúšal, neviem či tam je
6. detekcia hw výborná (viď bod 3)
7. je tam aj SK lokalizácia
8. je to na CD
9. + 10. (+5.) pozri domovskú stránku http://www.sam-linux.org/
11. inštalácia je možná
výborný je aj samotný PCLinuxOS, ale u mňa vedie SAM ;)
Len podotknem že Slax6 RC6 vie presne to isté :-).
tomolc
ale vadi mi jedina vec ze nie je zalozeny na debiane (vyznavam debian based distra) vyskusam SAM a uvidime ci ma oslovi rovnako ako slax, bojim sa iba nemoznosti ukladania zmein pri SAMe
a len tak dalej tomolc v rozsirovani linuxu/slaxu aj tvojho jabbim disku
a chem sa podelit o moje zistenia:
1.SLAX asi najlepsia USB distribucia
2.DreamLinux pre mna naj live CD
preco?? :pekne,rychle(xfce),user friendly,debian based, a funkcia LIVE REMASTER kto nepozna tak po zmene a instalovani veci pri pouzivani live cd je ich mozne ulozit do noveho live cd (to som hladal - jednoducha zmena live CD)
vrelo odporucujem skusit DreamLinux
tomolc
chel som napísať:
že znovu-vygenerovanie iso obrazu zo zmenami urobenými počas behu z cd sa dá aj v Slaxovi ale niejeto užívatelski prívetivá záležitosť
tomolc
ale na USB to aj tak nema zmysel davat tam jedine SLAX