KolibriOS - alternatívny operačný systém

15.03.2011 | 13:20 | dodoedo | Novinky

Určite si niektorí z vás už položili otázku, ako by vyzeral alternatívny operačný systém, ktorý by bol kompletne celý napísaný v assembly jazyku - nízko-úrovňovom programovacom jazyku, volanom aj jazyk symbolických instrukcí. Bývalí výskumníci zo ZSSR vytvorili fork z už existujúceho MenuetOS a nazvali ho KolibriOS (ver. 0.7.7.0). Celý je napísaný pomocou free a open source assembler nástroja FASM (flat assembler), avšak pre aplikačný vývoj sa rovnako dobre používajú aj programovacie jazyky C, C++, Free Pascal a Forth. KolibriOS teda používa monolitické preemptívne jadro a video ovládače pre 32-bit x86 architektúru. Výsledkom tohoto úsilia je, že celý OS je malý (4.9MB pre ISO) a neuveriteľne rýchlo bootujúci systém. Dá sa v ňom nájsť taktiež bleskový webový prehliadač, poštový klient, hry, rôzne desktopové utility, pôsobivé ukážky a ďalšie, to všetko bežiace priam rýchlosťou svetla. Stiahnuť a vyskúšať si ho môžete vo VirtualBoxe na svojom Linuxe, alebo formou Floppy/LiveCD na svojom PC.

    • turboOS 15.03.2011 | 20:27
      jano   Návštevník
      Tak toto si idem dať na moju 486 :D, aj tam to asi pôjde turborýchlo :D
    • KolibriOS 17.03.2011 | 11:30
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Neviem čo sa ľudia nepoučia. Po 12rokoch vývoja OS2 WARP, sa pýtam kde je najrýchlejší OS všetkých čias. Odpoveď je v ťahu. V asemblery sa píše len pre určitý procesor, ale v dnešnej dobe ide vývoj HW rýchlo dopredu, takže kým niečo napíšeš v asemblery, tak sa tie procesory už nevyrábajú, alebo obsahujú toľko nových funkcií že aj Haskell tam pôjde rýchlejšie.
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: KolibriOS 18.03.2011 | 00:46
        jano   Návštevník
        Možno to s tým ASM prehnali, ale mne sa táto ich práca veľmi páči, ukázali lenivým neschopákom, že aj niečo tak zložité ako je operačný systém, môže bežať Xkrát rýchlejšie ako je ich jednoduchá ale pri tom pribrzdená a nadrozmerná kalkulačka. A majú taký základ, že aš a ak sa im niečo nebude chcieť prerábať v ASM môžu časť prekódiť do céčka.

        Ja zas neviem prečo sú všetci taký jeb**ty a... všetko kódia len tak od buka do buka, pomaly sa dočkám, že už sa mi ten váš fleš rozlezie s tých po**či optimalizovaných stránok až niekam do kurzoru od myši a tá mi začne sekať.

        Ale čakám aj to,že sa blízkej dobe nájde nejaký de**nt, čo nerobil nikdy ani s ASM ani s C/++ a naučí sa rovno jávu a nakódi v tom celý OS, ktorý bude len na to, aby bežal potrebovať ultraturbo počítač.... a kým na ňom nabehnú míny, tak odpečie CPU.

        Ľudia prosím vás, naučte sa:
        A ak niečo neviete robiť, tak sa to prosím naučte, alebo to nerobte.
        Možno používať .net a javu, ale nerobiť v tom hlavné jadro programu, na to sú nižšie programovacie jazyky.
        Výnimky sú len výnimka a nie pravidlo.
        Optimalizovať všetko čo spravíte a potom to optimalizujte znova.
    • jajaj 18.03.2011 | 14:32
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      beriem to ako zaujímavosť. Natlačiť na 100MB linuxovú distribúciu s grafikou a pár programami je pomaly umenie, a niekto urobí niečo podobné na 5MB.