Ako som začal s Linuxom, a vy?

29.12.2019 | 12:53 | Moje blogy | Pavel

K tomuto blogu ma inšpirovala správa od Mária, v ktorej inforuje že Linus oslavuje 50ku. Má teda o 10 viac ako ja (technická poznámka). Začal som loviť v pamäti a aj po susedných blogoch, kedy a ako vlastne som začínal s Linuxom ja, predsalen človek vekom naberá okrem kíl aj nové informácie a všetko si nepamätá až tak detailne. Plus prikladám nejaké screenshoty distribúcií mojej plochy na spestrenie. Bol by som rád keby ste pridali do komentov aj vy svoje začiatky.

K Linuxu som pričuchol niekedy okolo 2004ho roku. Moje prvé distro bolo Mandrake 9.1 s desktopom KDE 3.1. Keďže dedinský život mi vtedy neumožnil iné internetové pripojenie ako dialup, Mandrake Linux som objednal ako súčasť časopisu (nespomeniem si akého), bol na 3 CD. Len pre úplnosť dodávam moju vtedajšiu zostavu - PC 1300 Duron, 256 RAM, 80 GB HDD a GF2, to bola mašina. Doteraz si pamätám ako napäto som čakal, ako dopadne prvá inštalácia. Všetko bolo pre mňa nové, desktop, programy, ovládací panel. Ale boli to krásne začiatky, hmm.

Neskôr som kúpil na experimenty notebook HP nx9020, na ktorý už šiel Mandrake 10.1. Na začiatku som mal len dva problémy, pochopiť odlišnú filozofiu Linuxu ako dlhoročný Windowsák a rozbehať v Linuxe modem. Samozrejme že v prvé mesiace boli aj chvíle, keď ma prestali inštalácie poslúchať a disk som mazal. Jednoducho som nemal nervy na to, že niečo nefungovalo podľa mojich predstáv. Mažem Mrkvosoft a Linux je skvelý, to vtedy neplatilo.

Asi ako každý aj ja som si prešiel určitou distro turistikou. Ako som spomínal moja prvá distribúcia pre vstup do sveta Linuxu bolo Mandrake, z ktorého som neskôr prešiel na SuSE 10. Táto distribúcia sa mi páčila viac, najmä stabilitou a určitou robustnosťou, čo zase na druhej strane nehralo do karát rýchlosti systému. Potom chvíľu Debian, ale najdlhšie som používal distribúcie Ubuntu. Páčila sa mi prispôsobiteľnosť, podpora zo strany používateľov a to, že na každý problém som našiel na internete pomerne rýchlo odpoveď. Doteraz je jedno z mojich najobľúbenejších distier Xubuntu.

V súčasnej dobe sú Linux distribúcie tak vyspelé, že dnešní používatelia si ani nedokážu predstaviť, na čo všetko mohli naraziť cca 15 rokov dozadu. Zlé kódovanie názvov súborov, rozbehanie modemov, problémy s USB kľúčmi, niekedy dalo zabrať niečo tak banálne ako prehrávanie multimédií a kopec ďalších vecí. Dnes aktívne používam najmä Manjaro a Xubuntu, tu riešim väčšinou len drobnosti. Aj touto cestou chcem poďakovať všetkým, ktorí prispeli k rozširovaniu Linuxu :-)

KDE v openSUSE (upravené):

01.jpg

GNOME v Ubuntu (upravené):

04.png

KDE v Debiane (upravené):

06.jpeg

A ako vyzerá teraz môj počítač? Primárne používam na ssdčku Manjaro Cinnamon. Po dlhých rokoch s Xfce/MATE desktopmi som urobil zmenu. V Cinnamone sa mi páčia vychytávky ako aplety do panelu, desklety na plochu, aktívne rohy, zlúčené okná a kopec ďalších vecí. Na druhom ssdčku mám nahodený Windows 10nu, kam bootujem len triviálne keď si chcem zahrať tanky alebo upraviť fotky v Zoneri. Noo a tretí hdd používam na dáta, ktoré zdieľam medzi obomi OS. A aké boli vaše začiatky vo svete Linuxu?
    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 13:52
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Môj prvý kontakt s Linuxom bol tak isto mandrake - 9.2. Hardvér AMD Athlon XP 2500+, 1GB RAM (môj prvý počítač). Celkovo som vystriedal 2 distribúcie, najskôr Mandrake a od 2004 tuším Gentoo.

    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 16:50
      Avatar mark   Používateľ

      Moje prvé distro bol Phat Linux z CD pribaleného k časopisu PC REVUE. Potom som si kúpil CDčka Mandraku. Dlho som bol bez pripojenia na internet. Telefón doma nemali všetci a mobily sa ešte len začínali presadzovať vo firmách. Dodnes "posudzujem" kvalitu projektu aj podľa prístupnosti a úrovne offline dokumentácie.

      A prečo som prešiel z väčšej časti na Linux? Softvér ako nástroj výpalného, monopolu, vnucovania spôsobu používania a neustále updaty technológie na hranici použitia odmietam, ale nie vždy to ide. V oblastiach, kde sa Linux nepresadil vidím najmä CAD, CAM, programovanie PLC.

      Dôvod prečo Linux nie je na všetkých desktopoch, notebookoch vidím najmä v tom, že je to systém pre ľudí, ktorí chcú používať počítač na inej IT úrovni ako väčšina populácie. Ako hovorieval Ford, myslenie je najťažšia robota, preto to robí tak málo ľudí.

      Musím však uznať, že najmä Mint sa mi javí ako veľmi vhodný pre nenáročného užívateľa. T.j. web, pošta, fotky, naskenovať, vytlačiť, skopírovať, nejaká tabuľka, oznámenie atď. Väčšinou radosť z jednoduchého používania prekazí, že mu nejde aplikácia na DVB-T a to je pre niekoho zásadná vec.

      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 17:14
        Avatar WlaSaTy   Návštevník
        že mu nejde aplikácia na DVB-T

        Pichnem USB TV, zapnem Kaffeine, dám naladiť kanály a pozerám. Teda ja osobne nie, TV ma neláka.

        U mňa bol prvý začiatok v minulom tisícročí, s českou modifikáciou Slackware, známou ako Monkey Linux. Bežalo to ešte na UMSDOS FS. Vedel by ešte niekto čo to ten UMSDOS FS bol?

        • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 08:47
          Avatar uid0 Debian  Používateľ

          ja to poznam, pouzival to Pygmy Linux, ktory robil to iste. tiez moje prve "distro"...

          https://www.root.cz/clanky/retro-dvanact-let-stara-distribuce-monkey-linux/

          Debian. apt-get into it…
          • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 16:15
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            A nepripadáš si už starý jak deduško z večerníčka, keď si navyše pamätáš aj tie 3D ikonky "Save", teda diskety na ktoré sa zmestil len kúsok z pesničky?

            • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 31.12.2019 | 07:09
              Avatar uid0 Debian  Používateľ

              ked vidim maturantov v autobuse a uvedomim si, ze cisto technicky by to mohli byt moje deti, tak ano. ale inak better than ever.

              Debian. apt-get into it…
    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 17:36
      Avatar mark   Používateľ

      Vďaka za tip na Kaffeine! Vyskúšam.

      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 18:14
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Ono to ide aj s obľúbeným VLC, ale treba mu pripraviť zoznam naladených kanálov (frekvencií pre multiplexy). To už ale nie je až tak užívateľsky prítulné, že by stačilo klik, klik a šmyk. Ďalšie možnosti je nahodiť si XBMC a chovať sa zrazu po jeho spustení k počítadlu ako ku Smart TV zo všetkým čo k tomu patrí. Vrátane ovládania šípkami, známeho z diaľkového ovládača.

      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 18:56
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Kaffeine som používal pred veľa rokmi, ale to ešte bola analógová TV. Mal som takú obskurtnú grafickú kartu, kde mi dmseg hádzal hlášku: Gratulujeme výrobcovi, že ušetril 5centov na čípe a nevieme určiť presný typ karty.

        Takže som to vyriešil skriptom ktorý nahral ovládač s parametrom "nula" spustil prehrávanie na cca 2 sekundy, potom ho skript odstránil, potom tam vložil "jedničku" a tak. Mno a keď som zbadal obraz, tak som ho stopol :) Takže som nahrával ovládač s nejakým číslom čo som zistil.

        Občas tej karte jebuškalo, tak zas skript len odstránil ovládač a znovu nahral. S nekvalitným HW sa tomu asi nedá vyhnúť ani dnes. Mno v Linuxe je to jednoduché. Vo Win si môžeš akurát tak reštartovať počítač :)

        Kaffeine musí byť fakt vyzretý projekt, páč to moje používanie je cez 10 rokov dozadu.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 20:10
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Tie parametre pre ovládač analógovej karty boli dva. Jeden na TV tuner, a druhý na Frame Graber. Informácie o ich type boli na pribalenom médiu, vedľa ovládača bol aj INF súbor z ktorého sa to dalo vyčítať ak si to CD alebo disketu nezahodil. Ale dalo sa to aj cez dva jednoduché for cykly a nejaké podmienky (či niečo našiel, a či to zobrazil). Neskôr som tú kartu dal kamarátovi nech si cez ňu prehrá pásky z analógovej kamery, keďže v TV bolo už vtedy viac reklamy ako filmu.

          Ohľadne šetrenia. Tak pri predaji 10M kariet ti ušetrených 5c za EEPROM zníži náklady o pol milióna. A to je už cifra ktorá má význam.

          Takéto šetrenie dotiahli do dokonalosti Číňania. Robili HW ktorý využíval štandardné ovládače a korektne o sebe všetko prezradil, takže k nemu nemuseli distribuovať ovládač na médiu ktoré bolo drahšie jak tých spomínaných 5c.

    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 19:41
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Jako úplný začiatok si presne nepamätám, už sa to tu pár krát riešilo. Výborná debata na túto tému bola na Konferencií LinuxOS, to keby si ešte niekto pamätal a spísal, to by ma potešilo.

      Pričuchol som k linuxu začiatkom tohoto tisícročia, keď kámoš robil Itečkára v najúspešnejšej slovenskej firme vo svojom obore. Ako u väčšiny to bol Debian a Mandrake, potom Ubuntu. Majitelia tej firmy boli tiež kamaráti a hrozní mápičisti, ani som nechápal ako to dokázali. Dnes ako už býva zvykom, firma už nie je slovenská. Jeden spoločník sa zabil na štorkolke a druhý sa za utržené peniaze odsťahoval do štátov.

      Na čo nemôžem zabudnúť, tak to je tá rýchla krivka učenia sa a spokojnosti s novým systémom. Mno a potom ten deň keď držíš prst nad tlačítkom "Naozaj zmazať?" (MS Windows).

      Kvôli tej myšlienke slobody som odmietol ponuky na prácu, jednu dva mesiace dozadu. Po otázke v akom pomere je Linux a MS Win bolo vymalované. Nedokážem pochopiť ako niekto nabútuje ten MS šmejd aby si upravil obrázok namiesto reportovania problému. Toto neberem. Svet budeme mať len taký aký si ho spravíme, nech si to nikto neberie osobne.

      Dík Pali za blog. Staré creeshoty asi nemám, možno by som vyhrabal nejaké CD z prelomu tisícročia, mal som pár kuriozít.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 20:49
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Ja to zase s tým Windowsom neberiem tak tragicky. Primárne používam Linux a niekoľko rokov to bol jediný OS v mojom počítači. Ale keďže sa rád zabávam s kamarátmi a potrebujem spoľahlivý soft na úpravu raw, jednoducho Windows mať musím. Ak by som ho nenahodil vypadol by som z klanu (kdo se hraje nezlobí) a pri fotení do rawiek by som prišiel o možnosti pokročilých úprav fotiek. Mám síce aj vo Windowse nahodené alternatívy pre Linux programy včetne rovnakých záložiek vo Firefoxe, Windows ako taký ma ale už na bežnú prácu neláka. A zase snažím sa dávať život vyradeným Dellom z práce, okrem nejakej tej základnej grafiky, vykecania ramky s itčkármi a dokúpenia ssd diskov do nich nič neinvestujem a len ich po roku obmieňam, takže nejaký ohromujúci výkon cez "emulátory" nedám. Takže tak,,,

        • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 21:40
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Mám ťa rád kámo, môžeš hovná tolerovať, alebo používať kvalitu, rozhodnutie je na tebe. Každý svojimi rozhodnutiami ovplyvňuje aj tento svet.

          Viem čo to je odísť z herného tímu, hrával som pro ligu v inej hre a odišiel som, páč po rokoch spravili only Win anticheat, ale na všetkých mám stále telefón. Public je pre lúzu to neba:)

          Pred rokmi som do tej šmejďárny investoval veľa peňazí a splácal, nehovorím, že sa mi tie prachy nezarobili späť, ale dnes keď viem že to bola pičovina? Prečo to podporovať už samotným spustením aby si robili čísla do štatistík.

          Ten systém ma neskutočne sere keď občas po mne niekto chce aby som v ňom na niečo klikol, tak cítim ako mi to robí lobotómiu mozgu.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 19:52
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Zacinal som s PCLinuxOS /do dnes mam CD-R s napisom PCLinuxOS 2007/ najma kvoli zivemu foru na pclinuxos.cz, kde vtedy bolo velmi ustretovych a agilnych min. 7-8 linuxakov. Ako najvacsiu prednost tejto distribucie uvadzali, ze je mimoriadne vhodna pre slabsie a starsie PC. Co bolo, bolo, terazky som LM.

    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 29.12.2019 | 22:56
      Avatar xxxx   Návštevník

      od 2006 doma - najprv open suse (10.0), potom ubuntu a uz dost rokov debian (pocinajuc 6.0). kratkodobe skusania inych distribucii neuvadzam. pred tym cca od 2003 v byvalej praci open suse, ale to len na uzivatelskej urovni.

    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 00:23
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      no ja som ako prvý do rúk dostal KNOPIX ako cd z časopisu, neviem verziu len viem ze to bolo okolo 2002 alebo 2003 (myslím) a bol som na základnej škole

      vobec som netusil co stým a ked som to po pol dni pokusov a hladania navodov nabootoval (vtedy bolo zmenit poradie bootovanie pre mna niečo neuveritelne zlozite) tak som večer nemohol od "vzrušenia" zaspať

      síce som po nabootvaní nemal čo vlastne stým robiť (internet som vtedy na tom pc nemal - dialup modem sme malli iba jeden) kedže hry tam zaidne neboli (čo bolo v tom čas gro mojho vyuzivania pc) ale začínal som tušiť že toto je asi cesta

      potom som na internete našiel nejaké info o linuxe a dostal som sa k ubuntu - úplne prvému z roku 2004 (myslím že 4.10) ale stiahnuť ho som sa nepokúsil - ani neveim či som mal možnosť ho vypáliť (to všetko okolo roku 2005)

      zato som našiel možnosť zadarmo si nechať poslať live CD daľšej verzie (5.04 alebo 5.10) a tam som sa definitívne nakazil - niekoľko rokov som mal ubuntu v dualboote s windowsom

      prešiel som si kadečím od slackware, fedory a suse, cez mandrake a mandrivu až som sa vrátil k ubuntu LTS verziám, ktoré som dlhodobo používal

      par rokov potom okolo 2009 myslím, som windows presunul len do virtuálky (čo som si zachoval doteraz) a začal som sa hrať s vlastným mini serverom z pi počítačov (orangepi a raspi) kde som prišiel na chuť čistému debianu

      pár rokov dozadu som prešiel na deskope na manjaro - najmä kvoli rolling releasu (dist-upgrady ma vždy otravovali) a zatial neuvazujem o zmene - kombinácia manjaro na desktope a debian na serveri je pre mňa ideálna

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 10:38
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Teraz som si spomenul že tiež som skúšal na začiatku Knopix, a aj dal zaslať bezplatne Ubuntu na CD, to boli časy :-) Tuším tam bola ešte aj samolepka Ubuntu a mal som ju nalepenú na notebooku,,,

        • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 12:32
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          tie nalepky mam stale niekde v sufliku (asi uschnuté a nepoužitľné - ale nostalgia mi bráni ich vyhodiť)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 10:46
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Ahojte,

      ja som začal s GNU/Linuxom tuším v roku 2003; v roku 2004 sme ho nasadili na niekoľko PC vo firme. Vtedy sa jednalo o Mandrake, distribúciu, ktorý bola dobre dostupná, existovala k nej knižka (od p. Bíbra) a najmä mi to niekto stiahol :), nakoľko vtedy čokoľvek sťahovať s 56kb modemom bolo o nervy (Mandrake mal tuším 5 CD, ale bez lokalizácie postačovalo len jedno).

      Časom sme oslobodili všetky počítače a momentálne vlastníme 1x licenciu na Win8, 1x na Win7 a 1x na XP. Na jednom laptope máme Win7 (na druhom Win8 bol nainštalovaný, ale ubrali sme mu miesto, vyhodili ho z Grubu a zatratili). Vraj na to, aby sme mohli do jedného stroja nahrávať updaty softvéru (čo ale musím prebrať s výrobcom, lebo v stroji beží distro Ångström, a ten update je len o tom, že sa prepíšu nejaké súbory pomocou programu pre Win, ktorý spustí PuTTY a pripojí sa a potom sa spustia bash skripty :) ).

      Aha - jednu licenciu ešte mám vo virtuále, lebo 2x sme robili soft, ktorý mal bežať na win i lin.

      Čo sa týka programovania PLC, ako to niekto spomenul, my sme dávno odišli od komerčných PLC a (pre naše aplikácie nám postačuje a) prešli sme PLC postavených na Arduine (je ich kopa, my používame http://famme.sk/plc.html ) s HMI postavenom na Raspberry. Za tie roky to máme nasadené v mnohých strojoch a linkách, funguje to OK. Predtým sme (a stále máme na to človeka) používali Siemens a Omron. Ale ako aj v prípade GNU/Linuxu, sloboda má väčšiu prioritu ako pohodlné riešenia. A kľudne to ide, len treba chcieť (ostatne, mal som o tom prednášku na OpenSource konferencii v Žiline, taktiež sme mali stánok na výstave Amper tohto roku).

      Ale späť k podstatnému: aj my sme bojovali s problémami ako podivné USB modemy, tlačiarne bez podpory CUPS, problémy s Javou či Flashom (napr. niektoré banky mali tuším i internetbanking vo Flashi, naštastie, to je už minulosťou), napríklad som pozeral ako puk, keď nejaký štátny orgán nám poslal niečo vo formáte .docx (to sme už nemali MS produkty roky, a ani som sa o ne nezaujímal, tak som ostal prekvapený, že čo to je…). Ale to je úplne v pohode, pretože raz sa to vyriešilo a potom už na to nemusel nikto siahnuť. A to je nekonečný a nedoceniteľný benefit, keď robustné riešenia proste fungujú. Aj keď občas sa zlomyseľne pousmejem, keď čítam o updatoch Win10, ktoré sú formou adrenalínového športu.

      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 12:06
        Avatar mark   Používateľ

        O PLC Arduino som vedel, ale v živote som to nevidel nasadené a o famme som ani netušil. Pomenoval si to celkom jasne - musí sa chcieť. Normálne je povzbudivé vedieť, že na Slovensku je firma, ktorá rieši výrobné linky s open riešeniami a funguje to. Ak by si chcel napísať aspoň krátku reportáž alebo blog o skúsenostiach s tým, určite si to rád prečítam.

        • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 14:34
          Avatar Richard Antix  Používateľ

          Nejaký blog by som napísať mohol, ale je tu otázka na redakciu, či to nebude posudzovať ako komerčný článok / inzerciu :) ?

          • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 18:16
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Na tomto portály pozostávajúcich z nihilistov, mápičistov, chávezovcov to bude každému asi u zádele.

            Ak by si chcel napísať niečo kde by si si chcel niečo komerčné spropagovať, tak potom posúď sám či to nestojí z pár euro pre portál.

            Ešte keď tu šéfoval eMDík (ktorého máme stále všetci radi) tu nejaká ženská natvrdovku napísala reklamu na Linuxové certifikačné školenia. Keď som jej zmazal linky tak som bol ešte dojebuškaný. Proste je to tu samí levičársky smrad :-D

            Určite napíš, budeme sa tešiť.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 18:28
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              To si pamätám veľmi presne. Začalo to keď si mazal pani Ďurechovej správičky v ktorých upozorňovala na opensource konferencie ktoré mali vstup voľný. A potom si jej za truc mazal všetko, aj keď tá firma s tými školeniami sponzorovala tie konferencie na ktoré nebolo treba platiť vstupné.

              Ak za to stále čakáš pochvalu, tak čakaj ďalej.

              • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 18:36
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                Katke som nič nemazal, toto si fakt trafil móóóc vedľa, to by som si musel sám sebe dať po hube.

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 19:08
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Dovolím si pripomenúť ti niečo, čo vieš veľmi dobre aj ty sám. Ja nezabúdam.

                  • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 19:17
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                    Počúvaj ma, tieto Ficove praktiky na mne neskúšaj. Obviniť hocikoho bez dôkazov. Ja sa ti nejebem do tvojej pošahanej hlavy tak už nechaj normálnych ľudí žiť a zájdi si k doktorovi.

                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 19:42
                      Avatar WlaSaTy   Návštevník

                      Prosím ťa, a komu si teda a aké "inzeráty" mazal keď si o nich načal tému? Teda okrem toho ako si zmazal aj predplatený Banner čo tu malo Orange.

                      A s tými prívlastkami, stále mám rovnako odmietavý názor na neurotoxíny do ktorých zahŕňam aj alkohol.

                      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 19:54
                        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                        A toto je podstata Linux fóra, jeden neviem kam vás zaveje :-D

                      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 19:59
                        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                        Správu bannerov robil len eMDi a Mirec, takže vôbec neviem o čom píšeš.

                        Ja som "inzerát" reklamu nikomu memazal, len som zmazal odkazované linky. Bola to nejaká menežérka mimo Slovensko/Česko a snami nemala žiadnu dohodu o ktorej by som vedel. Možno sa bavila s eMDim. Je to už dávno a keď budeš moc chcieť tak to skúsim od eMDíka zistiť.

                        Jako mne osobne nevadí že mi nakladáš, ale štve ma to že si okolití ľudia teraz myslia, že nejak ubližujem(e) komunitám okolo. Napíšem si svoj názor keď sa mi niečo nepáči, ale som rád že existujú. Toto bola proste čistá podpásovka.

                        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                        • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 20:23
                          Avatar WlaSaTy   Návštevník

                          Ja viem. Ty nič, ty muzikant. Čo si nepamätáš, to sa nestalo.

                          Z tých nezabudnuteľných podpásoviek pripomeniem napríklad ako si ma nazýval Feťák, len preto že som odmietal aj alkohol. Dúfam že som ti tým neublížil. Museli ťa dosť cenzurovať, aj keď som bol proti.

                          • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 31.12.2019 | 08:08
                            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                            Ach jaj, chlapi chlapi, ale dávate za príklad ako to tu má vyzerať. Tiež sa mi stane že vybuchnem a pošlem ľudí do prdeli keď ma niekto naserie lebo sa nedám, ale takéto pekné pomenovania? Normálne by som šiel s vami na pivo, verím že ste inak pohoďáci,,,

                            • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 31.12.2019 | 10:44
                              Avatar radoKE   Návštevník

                              Z pohladu outsidera si dovolim konstatovat ze parta ajtakov su povacsinou tazky pohodaci. Ked si ale skocia do vlasov tak to stoji za pukance a pivo. Pf 2020 https://pbs.twimg.com/media/CCgKtFzWAAAPdrU.jpg

                            • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 31.12.2019 | 18:59
                              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                              Je rozdieľ keď ťa niekto pošle do zádele, alebo nadáva jak dlaždič, to mi nerobí nič. Horšie je keď niekto dáva podpásovky, to sa tu potom človek môže aj roztrhať a sme tu za bandu diletantov.

                              Na pivo môžeme samozrejme hocikedy zájsť :)

                              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                            • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 01.01.2020 | 10:07
                              Avatar WlaSaTy   Návštevník

                              Pivo a iné neurotoxíny, aj s vysedávaním voľakde v krčme čo má človek 10 min peši je podľa mňa rovnako pasívny relax ako čumenie do telky.

                              Žiaľ, len nealko. Včera som na cajglovačke moc z môjho čaju nevypil, dnes to dúfam doženiem.

                          • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 31.12.2019 | 18:54
                            Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

                            ahojte, pekne posviatky a PF2020.

                            Na margo tych mazanych prispevkov, katka to tu nizsie spomenula, jednalo sa o mazanie prispevkov od polskej firmy.

                            k teme: viac v rozhovore so mnou Debian -> kubuntu -> PClinuxOS -> debian + kubuntu ...

                            od 2005, screenshoty netusim kde su, niekde urcite neskor najdem. <3 cmuq lasky ;-)

                            • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 31.12.2019 | 19:09
                              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                              Cmuk eMDík, aj ja ti prajem pekné sviatky a šťastný nový rok :)

                              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                            • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 31.12.2019 | 19:16
                              Avatar kubo   Návštevník

                              Trochu od témy, na tej stránke s rozhovorom je aj odkaz na https://greenie.sk/

                              Čo sa to stalo, že z greenie je "PZP kalkulačka na výpočet ceny" _?

                              • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 31.12.2019 | 22:44
                                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

                                trochu neštandardne sa presúvala doména z majiteľa na majiteľa. využila to mafia a dala tam takýto spam. bohužiaľ...

                            • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 01.01.2020 | 10:10
                              Avatar WlaSaTy   Návštevník

                              Čo si pamätám, tak tá väzba na sponzoring OSS tam bola. Inak by som sa nad tým ani nepozastavil.

                              ŠNR 2020.

                              • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 01.01.2020 | 18:55
                                Avatar kdurechova-   Návštevník

                                Co sa tyka OSS Vikendu, tak to, ze je niekto uvedeny ako parter neznamena, ze je sponzor.

                                tu napriklad je LPI uvedeny ako medialny partner http://ossvikend.sk/thanks.html

                                tu tiez http://ossvikend.sk/archive/thanks_kosice18.html

                                Cele to bolo o tom, ze na OSS Vikende sa dala spravit LPI certifikacia: http://ossvikend.sk/lpi.html

                                Nie som si vedoma toho, ze by LPI Europe poskytlo nejake peniaze pre OSS Vikend.

                                • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 01.01.2020 | 19:26
                                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                                  Katka to asi ani nemá cenu vysvetľovať.

                                  Ja som od návštevmíkov na jeho adresu zredigoval toľko komentárov, že si už ani neviem spomenúť, či niekto iný tu dokázal takto ostatných vytáčať do červeného.

                                  Sú veci čo sa oplatia riešiť a veci čo hádžem do WC.

                                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                                • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 01.01.2020 | 20:01
                                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                  Mediálny partner.

                                  Ak teda LPI neposkytlo žiadne peniaze za mediálnu podporu OSS Víkendu, tak kto schválil výves transparentov a priestor na prezentáciu ich, ako vravíte mladá pani, bez finančnej protihodnoty?

                                  Tomu neverím že by to bolo bez protihodnoty. Pamätám sa na mediálnych partnerov (napr. IBM a Gratex) ktorí sponzorovali kompletnú konferenciu hore na Drotárskej. A neverím že by LPI neposkytlo nič. Neverím.

                                  Ale verím tomu, že ste si tomu nie vedomá.

              • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 31.12.2019 | 13:53
                Avatar kdurechova-   Návštevník

                ked uz tu vidim svoje meno:

                ahoy, spravicky na konferencie sem tu i tam davam, ale so skoleniami nic nemam, ani som nemala

                bedna: nebolo to nahodou LPI?

                • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 31.12.2019 | 18:59
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                  Asi LPI, prečo? Neposlali ti peniaze :)

                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 19:51
      Avatar xxxx   Návštevník

      neurotoxiny nemavaju len chemicku, ale aj socialnu podstatu ;) vo vseobecnosti, samozrejme...

      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 30.12.2019 | 19:51
        Avatar xxxx   Návštevník

        zle vlakno, srry

    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 01.01.2020 | 22:37
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      V 2012 som zháňal alternatívu ku drahému M$ Office a objavil som OpenOffice. Vtedy som objavil otvorený softvér. Keď M$ prešiel na W8, tým u mňa doma skončil. Prešiel som na Ubuntu a potom na Mint. Som spokojný.

    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 02.01.2020 | 14:02
      Avatar Slobodan   Návštevník

      Linux som objavil asi v 1998, ked kolovali po skole rozne zoznamy softveru, hier a porna, co ste si mohli tusim za 300 Sk za jedno CD dat napalit a poslat. Distribucia bola tusim Redhat. Odvtedy preslo vela rokov a ja som na desktope stale verny Windowsu, na serveroch mam vsak vacsinou Debian pripadne Centos, vynimocne FreeBSD. Linuxacke UI mi nikdy nebolo po chuti. Inak uz od spominaneho roku 1998 stale evidujem, ze na screenshotoch ploch sa objavuju mlade baby a to len preto, lebo to ma prebit to chatrne UI. Ja som mal uz v danom roku ciernu plochu, comu sa dnes hovori dark mode. Samozrejme bolo to aj kvoli setreniu RAM v tych casoch.

      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 02.01.2020 | 16:51
        Avatar xxxx   Návštevník
        lebo to ma prebit to chatrne UI

        ... nechapem, z akeho dovodu nazyvas funkcne, efektivne, variabilne a znacne konfigurovatelne UI takymto sposobom. a esteticka stranka je uz na vkuse kazdeho uzivatela.

        • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 02.01.2020 | 17:40
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Videl som ako funguje témovanie v MS Win. Prepneš si tmavú tému. V počítači máš len programy od MS a ako to dopadne? S MS Dynamics to ani nehne, MS Office ostane ako zebra, alebo na to úplne kašle, ďalšie programy ako sa im chce. Lišta je tmavá, niektoré systémové akná sú tmavé, niektoré svetlá, proste úplný odpad. Nemáš správcu akien (hoci MS tvrdí že majú), takže keď jeden program vyťaží procák, ničím nepohneš. Nie nedá sa ani vypnúť správca ikon aby si ho nahradil niečim zmysluplnejším. Nemôžeš si nakresliť vlastnú tému, len tak prepísaním jedného konfiguráku. Na a keď už používaš správcu ikon, tak si tam nemôžeš ani vytvoriť priečinok PRN a stovky podobných debilných obmedzení. Škoda že nemám odložený link, keď sme na túto tému diskutovali na inom portály. Tá idiocia ako sa to celé správa, to je všetko proti logike.

          Našťastie s tým bordelom už nemusím nič mať.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 03.01.2020 | 08:14
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Náhodou Windows je super, včera som do neho nabootoval a skúšal pár trialov na úpravu fotiek a celkom ho rozhasil keď som ich nevedel odinštalovať :-) Našťastie mám celú inštalačku pozichrovanú, po pár skúsenostiach. S tým som chcel povedať že Windows je jeden bordel a keby som nedokúpil preň ďalšie ssdčko do kompu a nehrám tanky (plus Zoner), úplne ho vyhodím.

            Pri inštalácii a odinštalovaní programov v Linuxe používam trojicu programov: Disk najmä od tempov čistím cez BleachBit, zbytočné konfigy v /home hľadám a mažem pomocou Double Commanderu a aktualizovaný systém zálohujem pomocou Timeshiftu a mám krásny veget. Aj keď konfigy nemajú vplyv na zálohovanie, to som dal len na porovnanie ako si udržujem Linux v porádku,,,

          • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 03.01.2020 | 13:05
            Avatar WlaSaTy   Návštevník
            Na a keď už používaš správcu ikon, tak si tam nemôžeš ani vytvoriť priečinok PRN a stovky podobných debilných obmedzení.

            To je z DOSu:

            COPY /B *.TXT > LPT1
            DIR > PRN
            

            A tá idiocia sa volá spätná kompatibilita. Jednalo sa o spätnú kompatibilitu OS Windows s OS DOS ktorá umožňovala nielen spúšťať programy z DOSu, ale aj emulovala prácu so súbormi reprezentujúcimi HW zariadenia.

            Že ich v desať rokov pred Linuxom nenapadlo použiť /dev/parport1 ale rovno použili LPT1 bola z dnešného hľadiska chyba, ale vtedy to pochopil každý užívateľ a nebral to ani ako obmedzenie.

            Nevedel by si predsa len nájsť ten link na tú diskusiu? Rád by som si pozrel či ste došli k nejakému záveru, alebo ste si len svorne zavrčali na cudzincov.

        • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 04.01.2020 | 13:14
          Avatar Slobodan   Návštevník

          Funguje uz drag&drop zo start menu na plochu?

          • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 04.01.2020 | 14:08
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            To funguje odnepamäti. Ja ale správcu icon nepoužívam a nevidím v tom ani žiadny zmysel. Plocha je nato aby bolo kde zobraziť zmysluplné informácie a nie ako smetisko pod oknami.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 02.01.2020 | 23:02
      Avatar Tomáš Hanzel Slackware  Používateľ

      Mno, ja som priznám sa ani neviem odkiaľ, získal Mandrake 8. Ale určite to bolo cielene. Celkovo som o Linuxe počul prvý krát keď bola u nás Internetová miestnosť, kde si mohol ísť na net, 1sk za 1 min. A tam mali SuSE 9. Oni mi ho však nechceli napáliť svine, tak som si zohnal tento Mandrake, ten bol však starší a dosť ma odrádzal.

      Neskôr mi chalani z herne napálili 5 DVD SuSE 9 a odvtedy som bol takmer vždy verný SuSE a OpenSuSE. Na NB však využívam Slackware.

      Close the Windows Open The Source
    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 04.01.2020 | 09:34
      Avatar redhawk75   Používateľ

      no v 1996 vo firme kde som nastupil mali Japonci Redhat 3.0.3 a doma som mal ms dos. nasledne som lozil cez mandrake/mandrivu, Knoppix, slackware, k Debianu a Ubuntu (od 5.04) vratane distribucie cd  odtial na 2-3 roky k mintu a teraz antix/mx  a devuan

      screnshoty nemam, ale cd Ubu 6.06, redhat 7.1 ci gentus mam, popripade aj nejake cd napalene, ak este funguju

    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 04.01.2020 | 10:17
      Avatar ekrres Debian 11  Používateľ

      Mandrake, Ubuntu , Crunchbang -moje najoblubenejsie....teraz Linux MX (:

    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 06.01.2020 | 21:32
      Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

      Ja som sa dozvedel o linuxe vďaka kamarátovi. Začal som s Ubuntu myslím že to bolo 11.04 (prvé vydanie s Unity) nakoľko som nepoznal Gnome tak mi Unity vôbec nevadilo a dobre som sa orientoval v ňom.

      Ale asi po mesiaci či dvoch som som si povedal načo strácať čas s derivátmi a tak som prešiel na Debian.

      Najprv som pobudol na testingu ale potom som prešiel na Sida ale pre istotu som udržiaval funkčný disk aj so stable keby náhodu ..., čo teraz aj využivam :D, sid má nejaké problémy s KDE a s tromi monitormi ale v stable všetko funguje ako lusk.

      Momentálne ale viac bojuje s win 10 v robote kde sa nestačím niekedy čudovať čo všetko sa dá po... (rovnaký HW rovnaký SW ale odlišné správanie)

    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 21.01.2020 | 22:22
      Avatar Špagi mint cinnamon  Používateľ

      Ja som tu nováčik. A s LINUXOM som začal minulý týždeň :-)). Kúpil som si nový notebook. Robím pracovne na počítači a deti chceli stále pozerať rozprávky a tak, tak som sa rozhodol, že si kúpim nový, na prácu a im nechám starý. Začal som hľadať na internete, ale všetko s Win 10. 100rockov som bol mrkvosoft, ako to už niekto napísal. Ale tá desina mi akosi nesadla. Zrazu som narazil na notebook bez OS. Keďže som mal doma DVD s WIN7, čo som legálne kúpil, tak som začal hľadať notebook bez OS. Našiel som a kúpil som. Prišiel, ja som sa tešil, začal som inštalovať, ale po inštalácii Mrkvosoftu som bol sklamaný, nič nefungovalo, ani USB, ani pripojenie na net. Tak som do starého začal ťahať ovládače a inštalovať na novom, ale nič. Tak som stiahol linux Mint a zrazu všetko funguje. Aj Linux sa mi začal pozdávať :), len sa musím ešte veľa učiť :-). A pochopiť výrazy, ktoré sa tu používajú. Preto by som bol rád, ak by miestny profíci poradili, a nie osočovali prípadné, z vášho pohľadu možno blbé otázky. Ja napríklad neviem, čo je to Ubnutu, Linux MX, debian a iné výrazy. Bol by som veľmi vďačný, ak by mi to niekto po lopate vysvetlil, prípadne poslal odkaz na príspevok, kde je to po lopate vysvetlené. Či si mám preinštalovať svoju verziu, alebo také základné veci. Nie som celkom prostý, ale nový a musím sa zorientovať. Veď nikto učený z neba nepadol. Ďakujem za porozumenie.

      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 22.01.2020 | 00:16
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Dám ti jednu radu, na začiatku neskúšaj nové distribúcie ale sústreď sa na tú svoju. Je to všetko len o nových návykoch. Linux Mint je fajn, osvoj si desktop, balíčkovací systém a inštaláciu programov, urob si programový výber aby ti nič nechýbalo a máš vystaráno. Ak chceš mať nejaký ten prehľad o distribúciách celkom fajn stránka je DistroWatch.com. Keď budeš kus zbehnutý môžeš vyskúšať iné desktopy, prípadne distribúcie, ak ti tá tvoja nebude vyhovovať. Krása Linuxu je v tom, že máš na výber rôzne distribúcie a rôzne desktopové prostredia, takže si môže nájsť každý to svoje "orechové".

      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 22.01.2020 | 08:47
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        ako píšeš nikto sa učený nenarodil ale zároveň nečakaj že sa všetko naučíš a pochopíš za mesiac

        pár rád:

        1. prečítaj si zopár článkov o tom čo je linux, čo je distribúcia, desktopové prostredie, ako sa rozdeluju disky - také základy linux(všetko rýchlo vygoogluješ a ak vieš anglicky tak nájdeš milión článkov), toto som napríklad narcýhlo našiel https://www.itnetwork.cz/linux/zaklady (dúfam že to nie je príliš staré alebo odveci)

        2. nedaj sa odradiť, často sa dostaneš do situácie že to budeš chcieť zabaliť, lebo to jednoducho nefunguje, skús sa prekonať a odmena bude stáť za to, rovnako sa nedaj odradiť hejtovými príspevkami ak sa budeš na niečo pýtať

        3. neboj sa pýtať ale vždy sa pýtaj rozumne (vždy popíš čo chceš dosiahnuť, čo si robil, aké riešenia problému si skúsil, akú chybovú hlášku ti vypísalo, info o HW aj distribucii čím viac detailov tým lepšie (nie ako laco - "neberie mi heslo čo stým ?")

        4. ak máš nejaký problém s veľkou pravdepodobnosťou ho už niekto riešil a ak budeš dobre hladať často nájdeš aj riešenie (tu je predpoklad aspoň základ angličtiny) - stačí do vyhladávača hodiť chybovú hlášku a prečítať si zopár fór

        5. snaž sa linux naozaj použiť v denodennom živote ako tvoj hlavny OS (nie ako dualboot alebo hračku popri inom pc s windowsom)

        6. pre začiatok odporúčam používať prioritne nejakú mainstreamovú užívateľsky priateľskú distribúciu (ubuntu, mint, fedora, možno SUSE alebo MX Linux)

        7. ZALOHUJ, všetko podstatné si vždy ZALOHUJ (ideálne na externý disk) v začiatkoch a pri experimentoch sa nevyhneš reinštalácii

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 22.01.2020 | 11:57
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        V prvom rade zbudni na zlozvyky z Win. Väčšina programov je priamo v zdrojoch sofvéru a cez Centrum softvéru si ich pár klikmi nainštaluješ a nemusíš ich kade, tade sťahovať z internetu.

        Ubnutu, Linux MX, debian a iné výrazy

        To sú názvy distribúcií.

        Čo vlastne na tom počítači budeš robiť?

        Na hocičo sa kľudne spýtaj tu vo fóre. Založ si na každú otázku extra tému a ak budeme vedieť, tak pomôžeme.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 27.01.2020 | 06:35
        Avatar laco2 cinamon  Používateľ

        Čau nováčik!Ja som starý chren a tu píšucích otravujem svojími nevedomosťami už 5 rokov-to vieš dôchodca-záhradkár,vždy mi poradili,začínal som s Linuxom Mintom-v súčastnosti bežím na MXLInux-hlavne si všetko zálohujem lebo keď sa mi niečo nepodarí-preinštalujem-a otravujem ďalej..nech sa darí!

    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 23.01.2020 | 20:39
      Avatar Špagi mint cinnamon  Používateľ

      Vďaka, určite sa budem pýtať. Zatiaľ sa mi darí aj s inštaláciami. Nemám to ako dualboot, ale mám iba Linux mint, a už rozmýšľam, že dám aj do starého notebooku linux a vykašlem sa na Mrkvosoft. Robím internetový obchod, a robím si sám všetko, logo, obrázky, ale bežím to na webareal. No a sem tam aj hudba a film si pozriem, ešte by som bol veľmi rád ak by mi niekto vedel poradiť niečo ako virtual dj v linuxe. S väčšinou problémov sa chcem popasovať sám, tak som sa popasoval aj s mrkvosoftom a tak sa asi najlepšie naučím aj Linux, ale som rád, že ak budem potrebovať pomoc, tak je tu ochota, lebo na niektorých fórach aj na mrkvosofte si niektorý myslia, že múdri z neba spadli a ak má niekto otázku, tak ho označia za primitíva, lebo oni to už vedia, a tí, ktorí ešte nie, tak sú tupí. ALe tu to tak asi nie je, a to ma teší. A mal som už deň, keď som myslel, že to zabalím, ale prekonal som a idem ďalej a začína sa mi to veľmi páčiť, akurát inštalujem veľa programov :-) a potom zistím, že polovicu mi netreba, alebo nedokážu to čo očakávam :-)

      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 24.01.2020 | 01:13
        Avatar redhawk75   Používateľ

        namiesto virtual dj skus mixxx.

        popripade ciastocne aj terminatorx

        mixxx funguje aj s dj konzolou.

      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 24.01.2020 | 08:21
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        k tomu DJ a audiu:

        https://www.ubuntupit.com/20-best-music-making-mixing-and-dj-software-for-linux/

        a ludia co sa povysuju nad zvysok su vsade aj tu, len ich treba ignorovať a povzniesť sa nad to

        k tým logám a obrazkom - kombináciu gimp, krita a incscape ponúka možnosti na profesionálnej (alebo takmer profesionálnej) úrovni

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 24.01.2020 | 10:08
      Avatar Špagi mint cinnamon  Používateľ

      Ďakujem.

      • RE: Ako som začal s Linuxom, a vy? 24.01.2020 | 10:45
        Avatar redhawk75   Používateľ

        https://redhawk75.wordpress.com/2018/08/04/moje-programy-na-gnu-linux-4-audio/

        tieto pouzivam, uz nerobim dja ale obcas si miesam cd