Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu

14.04.2023 | 00:55 | Moje blogy | Pavel

Hneď na úvod chcem upozorniť, že tento blog nie je určený pre tých, ktorí si kupujú nové výkonné PC ale pre tých, ktorí sa radi rýpu v starých počítačoch ako ja. Čo predpokladám, že sa nás tu pár nájde :-)

Ako vlastne tento príbeh začal? V práci cez prestávku na cige a krátkom pokeci som sa dozvedel od nášho itčkára, že idú vyraďovať (likvidovať je to správne slovo) nejaké staré počítače roky za zenitom. Po pravde nie som veľmi šetrílek a keď niečo chcem tak si to kúpim, tu skôr rozhodla moja záľuba vŕtať sa v starých veciach. Keďže mi už pár kompov prešlo rukami, rozhodol som sa že by som niečo vzal na dedinu k rodičom a nech to môžem raz za čas zapnúť, pripojiť sa na net prípadne si vypočuť hudbu. Nie vždy sa mi chce trepať notebook. V tomto som bol tentokrát za ženu a volil som zachovalejší kúsok, konkrétne Dell 960 v SFF variante s dvojjadrovým Inteláckym procesorom, 4 GB pamäťou, 160 GB diskom a nejakou základnou Inteláckou grafikou. Fotkou som to trochu predbehol a tu je výsledok v akcii:

image_05.jpg

MB a periférie

Na začiatku som musel riešiť dve veci, CMOS baterku na doske a jeden modul pamäte zo štyroch bol chybný. Baterku som objednal z Alzy za pár drobných a z iného Dellu mi zostal v krabici presne modul, ktorý som potreboval. Sú to ešte DDR2 pamäte a rozmýšľam, že by som si ešte pár mal zohnať do rezervy, už párkrát som toto riešil. Plus vraziť nejaké drobné do periférií, zakúpil som set bezdrôtovej klávesnice a myši Logitech MK295 a ako repro som zvolil malé Creative Pebble V2, zvuk žiadna sláva ale spratné pod monitor a za facku (a pekné). Základ na prvé spustenie by teda bol.

Voľba distra

Po prvom spustení som zaregistroval mihnúť sa Windows, ten som ale nahradil mojim obľúbeným Linux distrom Q4OS. Keby som chcel pretláčať názory za výber distra poviem len toľko, že mi vyhovuje KDE desktop, základ Debian a to, že inštalujem distro holé bosé a programový výber si prispôsobujem podľa seba. Myslím že viac okolo Linuxu nebudem písať, už som blog o Q4OS (dal mi zabrať) napísal pár rokov dozadu. Mám pocit, že týmto distrom moja distro turistika dostala na frak.

Upgrade disku

Ďalší upgrade hardvéru sa týkal disku a grafiky. Aj keď Linux ide na starom železe o poznanie lepšie ako Windows, stále to nebolo ono. Cena dnešných SSD diskov je tak smiešna, že som sa rozhodol že počítaču pomôžem. Zakúpil som Verbatim Vi550 s kapacitou 256 GB, ktorý sa dá momentálne zohnať pod 20ku. Zvolil som čistú inštaláciu, neviem ako je to s inými distrami ale napr. pri Q4OS netreba zabudnúť pri rozdelení disku na vytvorenie 8 MB nenaformátovanej partície s príznakom pre grub (dostanete upozornenie). Prvé spustenie, upgrade systému, natiahnutie repozitárov a ďalších programov a hotovo. To že celková odozva systému je o dobrý kus pred klasickým diskom ani nejdem rozpisovať.

Upgrade grafiky

Intelácka grafika chvíľu spolupracovala ale po tom, ako som vytiahol aj ďalší monitor aby som si rozšíril plochu, odrazu stratila dych. Našťastie v druhom počítači som menil grafiku za GeForce GT 1030, zostala mi v krabici Radeon R5 230 s 1 GB pamäťou. Žiadna hitparáda ale samotný komp je z roku pána a toto mu musí stačiť. Táto grafika našťastie podporuje aj low profile skrine a potreboval som VGA a DVI výstup, rozhodil som ju do dvoch pozícií, nastavil v Linuxe plochy a paráda. Dva monitory sú vysoko návykové a sekané prehrávanie 720p videa som vymenil za plynulé Full HD, takže zase o krok ďalej.

Zvukový systém

Čo sa týka zvuku a repráčikov Creative, som viac slúchadlový poslucháč a niečo o tom som napísal aj v predošlom blogu o Superluxoch. Tak ako som upgradoval môj hlavný komp, zase mi zostali veci aj čo sa týka zvuku. Menil som zvukovku za internú a preto mi zostala externá Creative Sound Blaster Play! 3, na ktorú som tentokrát nepripojil Superluxy ale štúdiovky Audio-Technica. Tak som si ich obľúbil, že som začiatkom roka dokúpil do výbavy aj vyšší model M50x.

Pár slov na záver

Keď sa tak nad tým zamyslím, na chod starého kompu mi vlastne stačil USB kľúč s Linuxom, nová CMOS baterka a stlačený vzduch. Všetko ostatné som mal po krabiciach, prípadne postupne dokúpil drobnosti ako periférie a disk. Zabudol som ešte na dve veci, monitory sú staré Delly s nižším rozlíšením a na net sa pripájam externou wifinou Tenda. Momentálne píšem blog z tohoto počítača a na nejaké zádrhely sa nemôžem sťažovať. Na bežnú prácu plní tento starík účel dobre, a to počítače až tak nešetrím.

Prílohy



    • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 14.04.2023 | 15:34
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Dobrá práca

      • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 14.04.2023 | 18:16
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Ďakujem, trochu mi zblbli obrázky v blogu - tak dodatočne screen desktopu.

    • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 14.04.2023 | 17:24
      Avatar mark   Používateľ

      Celkom chápem takéto pohnútky spraviť zo starého železa niečo použiteľné. Moja skúsenosť je:

      1. svet sa nezastaví nad EKO riešením použiť staré železo zmysluplne;
      2. aj staré notebooky dosahujú nižšiu spotrebu energie oproti desktopu;
      3. udržovať starý HW s nakonfigurovaným systémom má zmysel, ak treba udržať pri živote špecifický softvér.

      Musím však uznať, že tá zostava vyzerá naozaj pekne. Aký browser na tom používaš?

      • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 14.04.2023 | 18:03
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Google Chrome primárne už všade, cez konto mám synchronizované záložky, nastavenia a rozšírenia. Potom je jedno či používam Linux, Windows, či som doma alebo v práci. Predtým dlhé roky Firefox, mám aj ten nahodený.

    • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 14.04.2023 | 18:37
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      pekne.

      Ja som nedavno dostal "srotovy" Dell Latitude D630 s 160GB hdd s najazdenymi 23 hodinami (disk) momentalne na tom bezi W7 + MX 21 a chyba mi uz len dokina

      A pochvalim sa, dnes som si kupil Sapphire Nitro+ RX 570 8GB OC (original, novy kus v krabici) na hranie Deus Ex. 

      Do or do not. There is to no try.​
      • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 15.04.2023 | 00:22
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Ja som minule prekopal komp s Windowsom, šiel som z 11ky naspäť na 8.1ku, zakázal pár vecí a mám pocit že komp chytil druhý dych. Mám ho len na hranie WoTka a so zakúpenou GeForce GT 1030 s DDR5 pamäťou ide dobre, len to kus limituje procák.

        • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 16.04.2023 | 11:11
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          No ja mam w11 kvoli pristupu do prace (overovanie len W10 a W11) 

          A obcas hranie (Dragon Age 1-3, SW: KOTOR 1,2, Pathfinder, Encased, Dying Light, MassEffect, Divine Divinity Ego Draconis) na co mi staci APU (A10-5700 s Radeon HD7660D)

          Problem je len v Darktable / Lightroom / Corel AfterShot Pro s upravou velkych fotografii ( 8256x5500 px v raw) kde bez openCL vypoctov trva uprava a postprocesing cez 160-180 minut. S openCL do 50 minut.

          A RX 570 mam podvoltovanu a odber je v klude (len windows a chrome) okolo 15W (priloha) vo Windows 11 pri hrani ide na 75-80W, co mi v podstate robila aj nvidia 710B. 

          A kedze mam 2 "najvykonnejsie" PC dost stare :-) tak mi to vyhovuje, Jedine co uvazujem je SSD namiesto HDD s Win11 (je tam 72k rpm hdd ale..) 

          Do or do not. There is to no try.​
    • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 16.04.2023 | 09:21
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Ďakujeme za zaujímavý článok.


      Je zaujímavé, že snahy o znovupoužitie starších vecí sú viditeľné napr. v oblasti oblečenia, ale počítače alebo automobily sú na okraji záujmu. Resp. nikdy som nevidel v správach, žeby nejakí zástanci cirkulárnej ekonomiky lobovali v prospech starších počítačov, mobilov a pod.


      Kedysi bol populárny termín - morálne zastarávanie. Myslím, že toto označenie už dnes nemá zmysel a mal by ho nahradiť úprimnejší pojem - zámerné zastarávanie. Ostatne, smutný svet MS Windows je toho príkladom, ako sa zvyšujú nároky na hardvér, aj keď stále na ňom každý robí to isté (už desiatky rokov).


      V prípade áut je to podobné - pri likvidácii starých sa zdôrazňuje, aká je uhlíkova stopa nižších emisných noriem. Nikto nepozerá na uhlíkovú stopu pri výrobe nových áut. Iste, ekonómovia by tu mohli prskať, že predaj a výroba musia byť, niečo ako v Herbertovej Dune: "Tok sa nesmie zastaviť".
      Voľakedy (pra)dávno, ešte predtým, ako každý všetko spochybňoval, som čítal akési štúdie, že neustály rast nie je nevyhnutný a že je to len chiméra. A niečo na tom je, síce máme (nominálny) rast, ale peniaze strácajú hodnotu (a čo s nimi, že áno, veď aj investície klesajú a nie každý si môže kúpiť niekoľko investičných nehnuteľností) a teda aby sme neschudobneli, musíme zarábať viac. A u väčšiny ľudí to žiaľ znamená, že musia makať proste viac.

       

      • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 16.04.2023 | 12:17
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

        No ono je to s elektronikou vsade tak.

        Staci si vziat do uvahy fotoaparaty. Nikon D700 vs D850. Tam zalezi hlavne na optike (vacsina pro pouziva na oba rovnake objektivy) 

        Ak si odmyslim pixely, D700 12mp a D850 46mp, tak vysledne fotografie do formatu A3 vychadzaju lepsie pri D700.... A D700 je z 2008 a D850 z 2017.

        V 850 su vychytavky ako natacanie videa, wifi a nfc konektivita, Face Detection, mikrofon, sluchadla, a pod

        to ze sa zhorsilo ISO, ma nizsiu sensor pixel area (co zhorsilo svetelnost), prisla D850 o blesk a patlaci displej.... a td.

        Co sa tyka aut, nemozu predsa pripustit, ze sa stare auta daju lepsie pouzivat ako nove, a to bez roznych "asistentov".

        "Tok sa nesmie zastaviť".

        Presne. Ved pre bezne pouzivanie pc na web, mail, filmy, pisanie dokumentov atd. staci (aj na W11) 2 jadrove CPU a 4GB ram a 120GB disk.

        Co MS obmedzuje v pouzivani je to umele obmedzenie na typ procesoru a TPM modul, ktori ma kopec problemov v domacich desktopoch. 

        Rovnako to je so softverom v Wintel svete.

        V EK sa od 2017 riesi, ze ak by sa ekonomicky rast "zastavil" bolo by nutne riesit co s ludmi. Totiz by museli spravit nieco ako nepodmieneny zakladny prijem (Unconditional Basic Income). Ten testuje Skotsko od 2018 v Edinburgu, Eife, North Ayrshire a Glasgowe. Od 2015 v Holandsku a 2016 v Dansku) 

        To by vacsina prijmatelov asi nic nerobila ale v SR mame priklad ze to funguje (ista cast obyvatelstva). 

        Ako sa pise v podkladoch pre EK. Pretlacaju to hlavne Nemci, Taliani a Spanieli, plus Holandsko, Belgicko a Francuzsko. Vychodna EU sa tomu vyhyba, lebo sa boja kde na to vziat.

        Žiadame Komisiu, aby predložila návrh na zavedenie nepodmienených základných príjmov v celej EÚ, vďaka čomu by sa znížili regionálne rozdiely a posilnila sa hospodárska, sociálna a územná súdržnosť v EÚ.
        Týmto by sa dosiahol cieľ spoločného vyhlásenia Európskej rady, Európskeho parlamentu a Európskej komisie z roku 2017, v ktorom sa uvádza, že „EÚ a jej členské štáty budú v záujme boja proti nerovnosti takisto podporovať efektívne, udržateľné a spravodlivé systémy sociálnej ochrany s cieľom zaručiť základný príjem“.

        Vymedzenie nepodmieneného základného príjmu

        Nepodmienený základný príjem (NZP) nenahrádza sociálny štát, ale dopĺňa a pretvára ho z kompenzačného na emancipačný sociálny štát.

        Nepodmienený základný príjem sa vymedzuje na základe štyroch kritérií:

        Univerzálnosť: NZP sa vypláca všetkým bez zisťovania majetkových pomerov. Nepodlieha obmedzeniam na základe príjmu, úspor ani majetku. Každá osoba bez ohľadu na vek, pôvod, štátne občianstvo, miesto bydliska, zamestnanie atď. má právo poberať tento príspevok. Zasadzujeme sa teda za zaručený a nepodmienený základný príjem v celej EÚ.

        Individuálnosť: Všetci – každá žena, každý muž, každé dieťa – majú právo na NZP na individuálnej báze, čo je jediný spôsob, ako zabezpečiť ochranu súkromia a zabrániť kontrole nad inými osobami. NZP bude nezávislý od rodinného stavu, spolunažívania alebo zloženia domácnosti, ako aj od príjmu alebo vlastníctva ďalších členov rodiny alebo domácnosti. Umožní to jednotlivcom prijímať vlastné rozhodnutia.

        Nepodmienenosť: Ako ľudské a zákonné právo NZP nebude závisieť od žiadnych predpokladov, ako sú záväzok vykonávať platené zamestnanie, preukázať ochotu pracovať, zapájať sa do verejnoprospešných prác alebo správať sa podľa akýchkoľvek rodových úloh.

        Dostatočná miera: Suma príspevku by mala zabezpečiť dôstojnú životnú úroveň, ktorá dosahuje spoločenské a kultúrne štandardy v dotknutej krajine. Mala by zabrániť materiálnej chudobe a poskytnúť príležitosť zúčastniť sa na dianí v spoločnosti. Znamená to, že čistá suma NZP by mala presahovať úroveň, pri ktorej hrozí riziko chudoby podľa noriem EÚ, čo zodpovedá 60 % tzv. národnému mediánu čistého ekvivalentného príjmu. V krajinách, kde má väčšina obyvateľov nízky príjem, a teda aj medián príjmu je tam nízky, by sa na určenie výšky základného príjmu mala využiť alternatívna referenčná hodnota (napr. košík tovarov a služieb) s cieľom zaručiť dôstojný život, materiálne zabezpečenie a plnohodnotnú účasť na dianí v spoločnosti.

        V podstate by to ale zabilo zisky firiem. Ale napriklad Riso Durana z INESSu tvrdi ze by sa tym vyriesilo mnozstvo problemov od soc. davok po prezamestnanost na uradoch 

        Do or do not. There is to no try.​
        • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 16.04.2023 | 16:15
          Avatar Richard Antix  Používateľ

          Áno, počul som o tom, autori štúdie v NL tvrdili, že ľudia neboli v strese z existenčných problémov a mohli robiť to, na čo majú predpoklady, zručnosti alebo čo by ich bavilo.

           

          Mne by sa to tiež páčilo. Len to zrejme potrebuje poriadne osvietenú spoločnosť, ktorou bezpochyby nie sme.

           

          Niečo, ako v civilizácia "Oktopavúkov" v sérii "Ráma" od A.C.Clarka.

          • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 16.04.2023 | 16:48
            Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

            ano.

            Niečo, ako v civilizácia "Oktopavúkov" v sérii "Ráma" od A.C.Clarka.

            presne.

            Do or do not. There is to no try.​
            • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 16.04.2023 | 18:41
              Avatar mark   Používateľ

              Nepodmienený príjem považujem za ťažký omyl z dôvodu ignorovania faktu, že peniaze majú cenu len vtedy, keď ich niekto má a niekto nie, inak by ten, čo ich nemá, nemal ani túžbu mať. Pozrime si najbližší príklad - donedávna dostupnosť hypoték takmer pre všetkých na Slovensku spôsobila, že koľko bola banka ochotná poskytnúť dlžníkovi, toľko bol dlžník ochotný zaplatiť, čo zdvihlo nenormálne cenu bytov, ktoré by sa neudržali, ak by neboli obrovské legislatívne obmedzenia v stavebníctve. Občas preháňam, že ak by banky dávali hypotéku milión € na byt, tak by cena bytu na Slovensku bola milión €.

              Samozrejme ste šikovní, takže sa určite rozpamätáte na migračnú krízu, keď sa cez média pretláčali názory, že nám cudzinci pomôžu s rastom a zrazu sa ukazuje, že ani nie je toľko ľudí treba. Problém je inde. Jediné, čo má elementárnu hodnotu, je ľudská práca. Nie je to samotný kov, ani cement, ropa. Je to práca potrebná na vyťaženie kovu, výrobu cementu a pod... Tým, že populácia v EÚ klesá, samozrejme klesá aj počet odpracovaných hodín, ale aj nároky na spotrebu najstarších ročníkov sú nižšie. Predsa len človek, ktorý si užíva jeseň života má väčšinou na konzum iný pohľad.

              Pokus Universe 25 ukázal, že ak sa nastaví systém pre vzájomnú spoluprácu, môžeme ešte vcelku dobre fungovať. Platená práca za výkon pre komunitu je podľa mňa riešenie, voči ktorému koncept nepodmieneného príjmu je ideál porovnateľný s ideálom komunizmu, že vlastníctvo je spoločné.

              • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 17.04.2023 | 08:49
                Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

                Nepodmienený príjem považujem za ťažký omyl z dôvodu ignorovania faktu, že peniaze majú cenu len vtedy, keď ich niekto má a niekto nie, inak by ten, čo ich nemá, nemal ani túžbu mať.

                Tak to netusim, nie som ekonom, som technickym vzdelanim. Proste sa o tom v EK rokuje, existuje aj obcianska iniciativa a neviem co este.

                Tazko povedat co je lepsie a co nie. Vzdy je rozdiel medzi teoriou a praxou.

                Teoreticky je aj sifrovanie AES-256 bezpecne a neprelomitelne. V praxi staci vykonny stroj + 2x VGA AMD Vega a stacia cca 3 hodiny.

                AES-128 V listopadu 2010 Endre BangerterDavid Gullasch a Stephan Krenn publikovali článek, který popisoval praktický postup jak v „téměř reálném čase“ obnovit tajné klíče z AES-128 bez potřeby šifrovaného nebo otevřeného textu.  

                Do or do not. There is to no try.​
              • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 17.04.2023 | 09:38
                Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                "Nepodmienený príjem považujem za ťažký omyl z dôvodu ignorovania faktu, že peniaze majú cenu len vtedy, keď ich niekto má a niekto nie, inak by ten, čo ich nemá, nemal ani túžbu mať."Myslím, že hlavný problém nepodmieneného príjmu je skôr v tom, že ľudí to prestane motivovať vôbec niečo robiť. Aj teraz je skupina ľudí, ktorá len poberajú dávky a ani nemajú snahu sa zamestnať. Pokiaľ by sa zaviedol nepodmienený príjem, myslím, že by sa tá skupina nemakačenkov značne rozrástla. Je také príslovie: "mus je veľký pán ale nemus ešte väčší".

                • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 19.04.2023 | 12:26
                  Avatar bluesundown   Používateľ

                  Ja si neviem predstavit nerobit. Podla mna cloveka z toho drbne nic nerobit

                  • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 19.04.2023 | 15:08
                    Avatar Richard Antix  Používateľ

                    A určite sú aj takí, ktorí nič nerobia a predsa ich nedbrlo :)

                    • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 19.04.2023 | 15:59
                      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                      A dovolím si tvrdiť, že tá skupina je celkom početná.

    • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 19.04.2023 | 18:15
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      Ja si neviem predstavit nerobit. Podla mna cloveka z toho drbne nic nerobit

      Ja nerobim, ja pracujem, a to hlavou a hubou .

      A určite sú aj takí, ktorí nič nerobia a predsa ich nedbrlo :)

      Mna nie. robit som prestal uz davno :-D

      Do or do not. There is to no try.​
    • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 21.04.2023 | 11:21
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      ...moderne sa tomu hovori reciklácia...šak???...

      • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 21.04.2023 | 11:48
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Keď už tak sa tomu hovorí "recyklácia".

    • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 25.04.2023 | 11:46
      Avatar SSC Slackware | Void | Gentoo  Používateľ

      slušné, máš pochvalu, ja fičím na starom Dell Latitude E6440 (bez vylepšenia len prepastovanie a čistenie) a Thinkpade T400 (prečistenie) a všetko šlape ako hodinky. Q4OS je síce príjemný ale keď som ho dal mame ne starší Dell Inspire tak sa veľmi pomaly rozbiehal tak som jej tam dal Calculate-Gentoo a fičí ako má. ale ako hovoríš recyklácia je budúcnosť, tu trošku do Ramky, tu trošku do SSD a máme funkčné holky a mašiny...

    • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 05.06.2023 | 09:31
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
      pri Q4OS netreba zabudnúť pri rozdelení disku na vytvorenie 8 MB nenaformátovanej partície s príznakom pre grub (dostanete upozornenie)

      Teda neviem ako ty ale ja som pri inštalácii KDE verzie Q4OS nedostal žiadne upozornenie a po inštalácii tam v gparted nevidno žiadnu 8 MB partíciu.

      • RE: Upgrade vyradeného kancelárskeho Dellu aneb ako som dal kompu druhú šancu 05.06.2023 | 10:00
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Všimol som si to len pri inštalácii na nový disk, na ktorom ešte nebol predtým žiady iný OS.