MS z pohľadu užívateľa

09.03.2016 | 23:45 | Žumpa | bedňa

Pozrime sa trochu na to ako funguje MS v praxi, v nadnárodnej spoločnosti s cca päť tisícmi zamestnancami. Administrátor inštaluje na špeciálne vybraný HW, ktorý musí byť certifikovaný MS, schválený nadnárodnou spoločnosťou a certifikátom od firmy DELL.

Systém sa neinštaluje z klasického CD, alebo USB ako by ste čakali, ale je to bundle z obrazom veľkým tridsaťdva gigabajtov. Tak si hovoríte, niekomu skolaboval komp, prípadne dostal nový, tak inštalácia prebehla na X kompoch s identickým hardvérom, tak neočakávame žiaden problém. No čuduj sa svete, inštalácia zbehne popritom si doťahá ešte pár giga aktualizácií a ono to nejde.

Ťažko povedať čo môže byť v 32 giga, keď tam beží len SAP a Office, no budiž, ale prečo to nebutne, keď je to vyladné len na dva kompy a tú sú desktopy, alebo notebooky od Dellu?

Pretože je to celé closed, tak to riešia súdruhovia v NDR, nikdy sa nedozvieš ako sa to opraví, ale oni to nejak splácajú a ide to.

Ďalšia rana Linuxu, MS ponúka jednotné updaty ktoré sa upladnú na firemný server a užívatelia už nemusia ťahať po sieti updaty každý sám (sranda, samozrejme aj na Linuxe to ide, ale o tom pomlčíme). Tak jednému update zbehne, druhému zbehne, potom ďalší spustí update ktorý má trvať hodinu a zbehne za päť minút, fajn nič neriešime však to funguje. Po čase sa sám odpojí od siete a jediné riešenie je reboot, vtedy systém zázračne zistí, že on sa vlastne neupdatoval a bez chyby tá aktualízacia spadla a teraz keď to najmenej čakáte, sa spustí update sám od seba.

Toto stále ešte nevyzerá zle, ale prebehne hodina, komp sa sám už päť krát reštartoval (Toto na Windejsi úplne milujem, že aj najmenšia zmena vyžaduje reštart), stále neviete kedy to skončí a popritom máte kopec súrnej práce od ktorej ste odstavený a systém vás ma v prdeli aby sa vás pýtal, či chcete aktualizovať, ale mať nejakú možnosť ako to prerušiť.

Potom sa to updatne a niekto sa do systému už proste neprihlási.

Ďalšia rana bolševikom. Máme wifiny na ktoré sa dá prihlásiť, len som železom a heslom ktoré nepoznajú ani admini z NDR, bude to najskôr nejaký soft ktorý generuje náhodné kľúče a spája ich s MAC adresou počítača, takže uhádnuť heslo a trafiť MAC adresu sa bude blížiť nekonečnu. To im nebráni napísať že automatický blokátor vyhodnotil niekoľkonásobné nesprávne prihlásenie z wifiny a zblokoval ho. To im proste zašle softvér od MS a to je sväté. To že daná požiadavka len prechádza sieťou a prešla aj cez zariadenie v sieti ktoré sa volá AP, alias router, to sa nerieši, je to prístupový bod a oni experti vyškolený MS vedia kde je chyba.

Podobne zablokovali niekoľkým kolegom účty, kde prichádzali požiadavky z počítačov ktoré boli vypnuté a zamestnanci boli na dovolenke. Samozrejme súdruhovia z NDR tvrdili že to nieje pravda, lebo MS im povedal ...

Prečo som a budem alergický na to keď mi tu niekto niekto bude rozprávať ako je Win je lepší ako Lin, alebo že je jedno keď používam uzavretý softvér ako Google Chrome, tak sa nad tým v duchu už len pousmejem a viem že ten váš problém nemá riešenie.
    • RE: MS z pohľadu užívateľa 10.03.2016 | 08:06
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Toto už hraničí s paranaojou a mal by si s tým niečo robiť, keď ťa rozhodí aj to či niekto (včetne mňa) používa alebo nepoužíva napríklad Chrome,,,

      • RE: MS z pohľadu užívateľa 10.03.2016 | 18:24
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ak mám zveriť najháklivejšiu vec ako je prístup na internet čiernej skrinke o ktorej netuším čo je v nej, tak som paranoik a som na to hrdý. Pretože viem že na druhej strane sedí človek ako ja a kráti si nedele zábavou čo zas uloví.

        Veľa šťastia priateľu.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: MS z pohľadu užívateľa 10.03.2016 | 19:30
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Vďaka Mário, a teraz začínam byť paranoik už aj ja :) Ktorý prehliadač z týchto považuješ za najbezpečnejší: Firefox, Opera, SeaMonkey? Chrome používam aj kvôli rozšíreniam Adblock, Flash Block, No History a FLV Downloader, za posledné dva neviem nájsť vhodnú náhradu do iných prehliadačov.

          • RE: MS z pohľadu užívateľa 10.03.2016 | 21:54
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            FireFox cez všetky vady je najstriehnutejší projekt ohľadne bezpečmosti vďaka obrovskej komunite. Tá komunita je priateľská a aj keď s najväčšou pravdepodobnosťou neovplyvníš smerovanie, tak bugy sa samozrejme opravujú okamžite.

            Chrómium je samozrejme tiež pod kontrolou užívateľov a vývojárov, len ochota prispieť do tohoto je priamo úmerná vzťahu Google a jeho špehovacím technikám na cielenú reklamu.

            Odporúčam FireFox a na stránky kde by bol problém výkonnostný problém, nahlásiť to ako bug, alebo proste použiť Chrómium.

            Prehliadač robí z tvojho kompu otvorenú bránu ku hocikomu a ver mi že ľudia nemajú vždy len čisté úmysly a je toho bordelu stále viac a viac.

            Pred nedávnom som tu jednému užívateľovi fóra napísal, že ma zastaralí Firmware v routri a že som práve u neho doma. Samozrejme ja nie som škoďák aby som niekomu ubližoval, len poukazujem na chyby uzavretého softvéru, ktorý proste rýchlo zastaráva a ešte sú na to naviazané ďalšie a ďalšie veci.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: MS z pohľadu užívateľa 10.03.2016 | 22:25
              Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

              Dal som sa ovplyvniť, vyhodil som Chrome a nahradil Firefoxom, pridal doplnenia Flashblock, Adblock, nastavil mazanie histórie pri ukončení a videá môžem ťahať cez Video DownloadHelper. Všimol som si že fonty krajšie vykresľoval Chrome a pri rýchlejšom rolovaní sa robí v hornej polovice obrazovky pás, nemá s tým niekto skúsenosti?

              • RE: MS z pohľadu užívateľa 10.03.2016 | 23:35
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                Ono dnes prehliadače sajú, pretože bežia pod 3d akcelárciou v prehliadači a dokážeš v ňom spustiť aj 3d hru. Nejaké chyby samozrejme môžu vznikať aj chybou ovládača. Akú máš grafickú kartu?

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • RE: MS z pohľadu užívateľa 11.03.2016 | 08:57
                  Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                  Nvidia 310M, driver nvidia-304,,, Skúšal som aj novší driver nvidia-340, ten mi pre zmenu viac zvýrazňuje pásy v prehrávanom videu, ani to som ešte nedoriešil,,,

                  • RE: MS z pohľadu užívateľa 11.03.2016 | 15:19
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                    Dal by sa urobiť screenshot toho pásu? Prípadne tých pásov vo videu?

                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • RE: MS z pohľadu užívateľa 11.03.2016 | 09:26
                  Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                  Zrušil som vo Firefoxe plynulý posun a hardvérové urýchľovanie, je to lepšie,,,

            • RE: MS z pohľadu užívateľa 14.03.2016 | 03:55
              Avatar mrk   Návštevník

              Trosku odbocim od clanku, bo ma zaujalo v komente, ze FireFox "je najstriehnutejší projekt ohľadne bezpečmosti "...

              Su nazory, ze Firefox je ho lahko hacknut, tak nie je na tohtorocnej pwn2own:

              http://it.slashdot.org/story/16/02/12/034206/pwn2own-2016-wont-attack-firefox-because-its-too-easy

              99% casu pouzivam Firefox, tak som trochu zmateny...

    • RE: MS z pohľadu užívateľa 10.03.2016 | 08:35
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Neviem, či používame rôzne windowsy ale na mojom kompe v práci, keď doťahalo aktualizácie, tak sa ma slušne opýtalo, že či chcem reštartnúť ihneď alebo si reštart naplánujem. Ja som zvolil naplánovanie a odložil som reštart o dva dni. Toť toho času na Win10.

      • RE: MS z pohľadu užívateľa 10.03.2016 | 18:20
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Áno spýtal sa ma či chcem aktualizovať, alebo aktualizáciu odložiť. Pár krát som dal odložiť a keď som išiel na obed dal som aktualizovať a nestihol som odísť, keď aktualizácia skončila. Samozrejme bez jedinej chybovej hlášky, hoci aktualizácia bola odhadovaná na šesdesiat až deväťdesiat minút.Po pár dňoch prestal fungovať internet a dal som reštart vtedy sa spustila sama bez jedinej otázky a vtedy skutočne aj prebehla. Keby to bola výnimka z pravidla, tak si poviem náhoda, ale takto prebiehajú všetky updaty za posledný rok. Ja patrím medzi šťastlivcov, ktorým to aspoň takýmto random spôsobom zbehne, ovšem bežné sú ručné reinštalácie, vďaka X chybám.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: MS z pohľadu užívateľa 10.03.2016 | 19:50
          Avatar mark   Návštevník

          no u nás je to podobné, len sme stále na Win7 a funguje to. Všetok nový HW je len od HP s windowsami, ktoré sa nahradia Win7. Len sa nikto nepára s hľadaním driverov atď. Ale funguje to nejako a pomerne som spokojný. Horšie je to s konektivitou na net odkedy máme "zaručenú" linku. Niekoľko dňové výpadky sú aj dva-krát za rok.

          K tej paranoji - ani linux to všetko nezachráni, ale vždy je lepšie používať otvorené veci bez debaty.

    • RE: MS z pohľadu užívateľa 12.03.2016 | 13:01
      Avatar kyborg   Návštevník

      poznam to, ale nastastie som si v praci vybavil linux :), aj ked sa stane ze obcas musim nieco spravit na win kvoli c# a inym ..., nedavno som instaloval na win server 2012 jeden soft, ktory si vyzadoval ms sql, iis a podobe veci, instalacia trvala den aj pol a to pomahal aj helpdesk a ani oni nevedeli poradit

    • RE: MS z pohľadu užívateľa 14.03.2016 | 18:46
      Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

      Mimochodom aj firma Red Hat sa špecializuje hlavne na kompletné riešenia pre korporácie, takže na ich distribúciach by snáď takéto problémy neboli :)

      A teda predpokladám, že aj iné distribúcie by korporácie snáď zvládli. A oplatilo by sa to hlavne ekonomicky:

      -žiaden antivírus na Linux,

      -a teda myslím, že aj licencia Windows 10 je pre firmy platená

       

      • RE: MS z pohľadu užívateľa 14.03.2016 | 20:57
        Avatar kyborg   Návštevník

        Ja viem ale niekedy sa musime prisposobit zakaznikom. Co ma viac prekvapuje ako stat strasne tlaci MS, rozne projeky a alebo tendrre priamo site na MS technologie, niezeby to nieco ine nezvladlo ale tak je usite zadanie, este ze nerobime take veci.