MS Windows užívateľ a linuxové programy

21.02.2016 17:08 | Články | Pavel
Každý nový potenciálny používateľ niektorej linuxovej distribúcie http://distrowatch.com/ rieši okrem iných návykov aj alternatívy svojich obľúbených a denne používaných Windows programov. Chce aby jeho nový operačný systém bol plnohodnotný, aby nemusel používať dualboot Widows/Linux a občas nebootoval do MS Windows. Samozrejme že táto možnosť je bežná a mnohí využívajú dualboot v prípade že používajú nejaký špecifický Windows program alebo sa učia meniť návyky ako Linuxový užívateľ. Chcem len názorne ukázať, že bežný používateľ môže mať nainštalovaný Linux aj ako single OS a jeho programový výber bude dostatočný.

ÚVOD

V dnešnej dobe nie je potrebné hneď inštalovať niektoré linuxové distribúcie a ukrojiť si tak časť disku skôr, ako bude používateľ presvedčený že chce používať Linux. Stačí siahnuť po niektorom z Live CD obrazov, nahodiť ho na USB disk https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/, nabootovať z neho a vidieť distribúciu v praxi. Prípadne ho nainštalovať do virtuálneho PC a tam ho vyskúšať https://www.virtualbox.org/. Väčšinu programov ktoré popíšem mám odskúšané prípadne nainštalované v distribúcií Linux Mint http://www.linuxmint.com/edition.php?id=206, preferujem GTK aplikácie kvôli desktopu MATE. Naviažem v niektorých bodoch na predošlý článok o Linux Minte http://linuxos.sk/clanok/linux-mint-rosa-distribucia-pre-bezneho-pouzivate/.

GRAFICKÉ PROGRAMY

Každý má svoj obľúbený prehliadač fotiek a editor na ich úpravu. V Linuxe existuje viacero prehliadačov, distribúcie majú už v základnom balíku ten svoj. V MS Windows som používal XnView a XnConvert (predtým FastStone Photo Resizer), pre tých ktorí ich chcú používať aj naďalej mám dobrú správu, sú multiplatformové a budú fungovať aj v Linuxe http://www.xnview.com/en/. Ja som zvolil kvôli rýchlosti a celkovej odozve prehliadač gThumb a na hromadné zmenšenie fotiek rozšírenie prehliadača súborov "caja-image-converter". Spomeniem v skratke vynikajúci editor GIMP https://www.gimp.org/ ktorý pozná takmer každý a tým ktorí vedia využívať jeho kvality určite urobí dobrú službu. Ak máte na disku nejaké tie RAW súbory (zarytí fotografi vedia o čom píšem), môžete ich upravovať a vyvolávať programom RawTherapee http://rawtherapee.com/. Pri skladaní panorám vám pomôže Hugin http://hugin.sourceforge.net/, ktorý poznám aj z Windowsu. Na zábavky s web kamerou slúži Cheese.



INTERNET

Narozdiel od "grafiky" kde si budete zvykať na iné programy ako je Adobe Photoshop alebo Windowsácky skicár, programový výber pre internet je z väčšej časti totožný s MS Windows. Programy ako napríklad Filezilla, Google Chrome, Firefox, Opera, Skype alebo Thunderbird sú multiplatformové. Tak isto mnou rokmi zaužívaný jabber kecálek Gajim nahodíte ako v Linuxe tak aj v MS Windows, prípadne môžete použiť multiprotokolový Pidgin https://www.pidgin.im/. Nebude vám chýbať ani zdieľanie plochy cez TeamViewer http://www.teamviewer.com/sk/, ktorý nájdete na jeho domovskej stránke. Ak sťahujete torrent súbory Linux vám poskytne Transmission, alebo môžete nainštalovať napríklad Frostwire http://www.frostwire.com/. Na bežné sťahovanie súborov slúži grafická nadstavba wget - program uGet http://ugetdm.com/, alebo využijete rozšírenie Firefoxu DownThemAll! https://addons.mozilla.org/sk/firefox/addon/downthemall/.



KANCELÁRIA

Väčšina Windows používateľov si pod pojmom kancelária vybaví MS Office. Osobne túto možnosť využívam len pri exotických súboroch, MSO mám nahodený vo Virtualboxe pod Windowsom, kde zdieľam priečinok kvôli prístupu na disk. Dokumenty v Linuxe vytvárate a otvárate v LibreOffice https://sk.libreoffice.org/, tento kancelársky balík je taktiež multiplatformový a používam ho prioritne na všetky dokumenty a tabuľky. Na prehliadanie PDF súborov existuje viacero programov napríklad Evince https://wiki.gnome.org/Apps/Evince a Okular, ja používam popri Evince aj staršiu vygooglenú verziu Adobe Reader. Pri kopírovaní textov som si pomáhal vo Windowse schránkou Clipboard History, nahradil som ju rozšírením desktopu Glipper https://en.wikipedia.org/wiki/Glipper, dobre použiteľný je aj Parcellite.



ZVUK A VIDEO

Na začiatku spomeniem program, ktorý pozná takmer každý nezávisle od OS - Prehrávač multimediálnych súborov VLC http://www.videolan.org/vlc/, ktorému sekunduje MPlayer s rôznymi grafickými nadstavbami, napríklad SMPlayer http://smplayer.sourceforge.net/en/mplayer. NERO napaľovači môžu používať Brasero https://wiki.gnome.org/Apps/Brasero, tagy pesničiek môžete upraviť v EasyTAG https://wiki.gnome.org/Apps/EasyTAG, prípadne konvertovať hudbu v SoundConverter http://soundconverter.org/. Hudobných prehrávačov v Linuxe nájdete viac, mne sa najviac páči jednoduchý Audacious http://audacious-media-player.org/ prípadne Clementine https://www.clementine-player.org/sk/, ktorý som zamenil za foobar2000. Spomeniem z predošlého článku internetové rádio Radio Tray http://radiotray.sourceforge.net/ ktorým som nahradil TapinRadio, zdroje slovenských rádií nájdete na tento adrese http://www.listenlive.eu/slovakia.html.



UTILITY

Zámerne som otvoril priečinok s Windows inštalačkami aby som prešiel programy, ktorých alternatívy som nespomenul. Všetky tie čističe diskov, registrov a antiviráky nebudem spomínať, ak by ale niekto chcel kontrolovať napr. MS Windows partície môže použiť ClamAV prípadne jeho frontend ClamTK http://clamtk.sourceforge.net/. Na synchronizáciu disku v notebooku a USB externého disku som v MS Windows používal Allway Sync, v Linuxe zálohujem s GUI rsync - Grsync http://www.opbyte.it/grsync/. Daemon Tools a Win32 DiskImager nahradzuje v Minte "mintstick", v iných distribúciách môžete použiť konzolové príkazy alebo napríklad GUI Furius ISO Mount https://launchpad.net/furiusisomount. Každá distribúcia používa vlastný program na vytváranie a extrakciu "WinRAR" archívov, stačí mu pridať potrebné knižnice podľa typu archívu. Alebo si môžete do distribúcie pridať napríklad PeaZip http://www.peazip.org/. Ani používatelia Total Commanderu nemusia smútiť, ja používam multiplatformový muCommander http://www.mucommander.com/, pre KDE sa vizuálne hodí Krusader http://www.krusader.org/. A ešte spomeniem jeden program. Windows partíciu som zálohoval softvérom Macrium Reflect, Linux a iné OS dokáže klonovať Clonezilla http://clonezilla.org/.



ZÁVER

Nerozpisoval som inštaláciu programov, tá je špecifická pre každú distribúciu, väčšina programov sa nachádza v repozitároch a niekoľko málo balíkov je potrebné stiahnuť z webu. Chcel som ukázať stručný výber programov - alternatív k MS Windows programom. Až pri písaní tohto článku som si uvedomil, aké množstvo programov je už multiplatformových - ak ich má používateľ zaužívané, nemusí meniť návyky. Zistil som že aj Foxit Reader https://www.foxitsoftware.com/products/pdf-reader/ je multiplatformný, milé prekvapenie. Samotný Linux má veľké množstvo aj svojich kvalitných programov a je dosť pravdepodobné, že po určitej dobe budete stiahnuté MP programy zamieňať za tie z repozitárov. Osobne používam ako single OS práve spomínaný Linux Mint, chýbajú mi len dva programy z MS Windows ktoré som v minulosti rozbehal tuším v Debiane, ale na mojom staršom železe to bolo cítiť (spomeniem ich nabudúce). Kategóriu "HRY" som zatiaľ vynechal, o emulátoroch a hrách pod Linuxom napíšem pár riadkov v samostatnom článku nabudúce ;)
    • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 21.02.2016 | 20:54
      Avatar ivo   Návštevník

      Pre tých z Vás, čo bez sa Total Commandera cítia ako "bezruký", doporučím Double Commander http://doublecmd.sourceforge.net/http://doublecmd.sourceforge.net/ ... s úspechom používam ako náhradu "Totálu" na Linuxe aj Windowse. Je super mať na oboch prostrediach rovnaký "hlavný" tool.

      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 21.02.2016 | 23:00
        Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ

        Este by som spomenum klasicky mc. https://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_Commander Ked spadne grafika je velkou pomocou.

        Pekny clanok, len by som tu instalaciu z repozitara spomenul na zaciatku aby win. prebehlici nestahovali vsetko z tych odkazov. :D

      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 08.05.2016 | 20:43
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Double Commander som začal používať až v Xubuntu a je dobrý, zamenil som ho za muCommander,,,

    • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 22.02.2016 | 10:20
      Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

      Ďakujem ti Pavel za tento článok že píšeš takýto článok pre nás začiatočníkov :). Inak ja ako začiatočník som si myslel, že všetky programy pre Linux sa dajú nainštalovať v jednej distribúcii. (Stiahol som som si program pre Linux a čudoval som sa že mi to nešlo nainštalovať). Až teda nedávno som prišiel na to, že tomu tak nie je.

       

      Mohol by si napísať článok aj o tejto téme, členení linuxových distribúcii podľa balíčkovacieho systému? To by mohlo mnohým začiatočníkom pomôcť. V google (v českom a slovenskom jazyku) som o tejto téme nenašiel toho veľa - skoro nič

      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 22.02.2016 | 10:52
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Noo nie je to zlý nápad, možno nejaké to všeobecné zhrnutie a potom rozpísať Apt a Synaptic keď ich používam,,, Linux Mint/Debian/Ubuntu sú najrozšírenejšie distribúcie, takže by mal Apt asi najväčší záber,,,

        • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 22.02.2016 | 18:21
          Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

          To áno - treba písať aj o tejto téme. Mimochodom, ja som sa so Synapticom naučil pracovať až dosť neskoro. Zo začiatku som mal s tým problém. Naučil som sa s tým pracovať až vtedy, keď som si vyhľadal návod na nejakej stránke. Teraz je to už pre má jednoduchá vec :). Začiatočníkovi môže robiť problém so začiatku aj Synaptic

      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 22.02.2016 | 11:20
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor
        • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 23:23
          Avatar menom   Používateľ

          Citacia: To by mohlo mnohým začiatočníkom pomôcť. V google

          (v českom a slovenskom jazyku)
          som o tejto téme nenašiel toho veľa - skoro nič

          • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 25.02.2016 | 08:16
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            Distrowatch je aj v SK jazyku. A co tam chces paneboze prekladat, ved tam je nazov distra a vsetky hlavne prikazy ktore sa v nom pouzivaju pre balickovaci system.

    • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.02.2016 | 22:07
      Avatar Pavol   Návštevník

      Bolo by vhodné uviesť aj možnosť použitia niektorých windows programov /aspoň zozačiatku/, pretože pre niekoho to môže byť zásadná podmienka pri prechode na linux. Týka sa to hlavne grafiky a office. Netreba bežných ľudí strašiť, že sa musia všetko učiť odznova. Veľa ich je naviazaných na Photoshop, Zoner Photo Studio, Photofiltre, Word, Excel, Winrar a podobne. Tie v trocha starších verziach na domáce použitie fungujú úplne spoľahlivo. Čítal som viacero diskusii, kde sa študenti snažili nainštalovať linux na počítač rodičov, alebo starých rodičov a práve s týmto mali problém.

      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.02.2016 | 22:41
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Myslim že bežný človek na Photoshop nemá a ten kto má tak robí v Mac -u alebo Win.

        • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.02.2016 | 22:59
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Mne práve Adobe Photoshop a Lightroom chýbajú, kto ich rozbehá bez toho že mi bude sekať notebook má u mňa pivo,,, Nevlastním mometálne zrkadlovku takže ma to až tak netrápi ale keď som sa zabával s rawkami, bez Lightroomu to bohužiaľ nejde a ani RawTherapee to nezachránil,,,

          • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 08:24
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            Kludne ti to rozbeham. Mas origo?

            • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 09:12
              Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

              Nie, skúšal som to cez trial,,,

            • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 09:20
              Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

              Našiel som to, predtým sa mi to podarilo rozbehať, ale už sa nepamätám v ktorom diste,,, Ale rýchlosť bola obmedzujúca,,,

              Adobe Lightroom v Linuxe

              • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 09:35
                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                A co ti vadi na OpenSource projektoch? Ved taka Krita alebo GImp je super nahrada PS.

                • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 09:47
                  Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                  Ja nepíšem že mi niečo vadí ale že mi chýba špecifický soft, hlavne Lightroom, ale pravdepodobne nevieš o čom píšem,,,

                  • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 10:38
                    Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                    Lightroom som v zivote nepouzil. Photoshop, Corel, Flash a ine srakoviny som mal na skole ale zatial vsetko co som robil a robim staci mi opensource. Co vlastne chces robit?

                    • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 11:43
                      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                      Toto je na novú tému, Photoshop s tým nemá dokopy nič spoločné,,,

                  • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 11:02
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                    To čo hľadáš sa volá Darktable, pod Linuxom asi nič lepšie nie je.

                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                    • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 11:41
                      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                      Skúšal som aj Darktable, z týchto programov sa mi najlepšie pracuje s RawTherapee a plateným AfterShot Pro, ale sú funkcie ktoré má len Lightroom,,,

                      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 14:01
                        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                        Neviem ktoré funkcie myslíš, pretože do Darktable sú aj pluginy.

                        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 07.04.2016 | 20:44
                        Avatar dmatt   Návštevník

                        v KDE svete existuje aj DigiKam, ale neviem, ako je na tom s funkciami v porovnani s Darktable resp. original Lightroomom, ale je rozhodne aktivne vyvijany

              • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 10:10
                Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                Ináč super návody na rozbehanie Win programov pomocou Wine bolo na zrušenom LinuxON.sk neviem či sa dá ešte dostať k archívu.

                • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 10:35
                  Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                  LinuxONE.sk :)

                  • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 11:20
                    Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                    Zmenili doménu, to som nezaregistroval.

          • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 09:11
            Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

            A túto alternatívu na RAW si skúšal?

            • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 09:14
              Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

              Áno skúšal, vďaka za tip,,,

              • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 10:07
                Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                A nevyhovuje alebo nemáš podporovaný foťák?

                • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.02.2016 | 10:15
                  Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                  Momentálne nemám zrkadlovku ale jeden nikdy nevie, ide o celkové pohodlie a výstup pri práci s Lightroomom,,,

      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.02.2016 | 22:54
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Téma článku bola malé zhrnutie toho, aké programy môže BFU používať v Linuxe a koľko je multiplatformových aby nemusel meniť zaužívané návyky. Na konci som naznačil že o emulátoroch, virtualke a pár hrách naklepem pár riadkov nabudúce aby to bolo aspoň trochu tématické (PlayOnLinux, Virtualbox, Wine). Vždy píšem len o tom čo mám odskúšané a aj keď článok vyzerá stručný a jednoduchý, zaberie mi to skoro polovicu víkendu :) A po pár rokoch používania Linuxu si myslím že je to viac o zmene návykov na iný OS, ako o učení sa nových programov ako naznačuješ,,,

        • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 25.02.2016 | 11:24
          Avatar Zer0 Blbuntu 16.04 gnome flashback | Debian 8 | MIUI 9  Používateľ

          Wine Is Not an Emulator :-)

    • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 25.02.2016 | 21:18
      Avatar elnino   Návštevník

      K tomu Photoshopu: Užívateľsky bližšia náhrada mi príde KRITA, ale GIMP je asi natom lepšie co sa tyka funkcii

    • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 26.02.2016 | 16:05
      Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

      Pavel a ešte toto sú zaujímavé témy v súvislosti s virtuálnym OS. Ja sa tomu až tak nerozumiem. Ja sa tomu až tak nerozumiem ale asi sa to týka aj počítačov nie len serverov


      Docker (software)
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Docker_%28software%29

       

      Virtualizace na úrovni operačního systému
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Virtualizace_na_%C3%BArovni_opera%C4%8Dn%C3%ADho_syst%C3%A9mu

    • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 07.05.2016 | 20:53
      Avatar Pdj   Návštevník

      https://jbakos.sk/preco-neznasam-linux/https://jbakos.sk/preco-neznasam-linux/

      4, Na „všetko“ je alternatíva. GIMP, Blender a ďalšie sú síce veľmi slušné programy, no aj tak spravidla nemajú toľko pokročilých funkcií ako kvalitné editory písané pre Windows, na ktorých pracujú aj profesionálne firmy. Takže porekadlo, že „čo je zadarmo, to je dobré“ v tomto prípade moc neobstojí, lebo naozaj dobrý program potrebuje vzdelaného vývojára, ktorého treba aj dobre zaplatiť, tým ale nechcem povedať, že čo je zadarmo, je zlé, ale jednoducho za kvalitu sa platí a vývojár, či tým vývojárov nebude písať kvalitný program zadarmo iba preto, že si to niekto veľmi želá. Iste, sú profesionálne špičkové programy aj pre Linux, ale dá sa povedať, že sú to zákazkové programy pre jednotlivé firmy a nie pre verejnosť, logicky sú platené a veľmi slušne, ale ich pomer oproti programom na Windows je úplne niekde inde, čo je zas na škodu Linuxu. Tento stav je čiastočne zapríčinení aj vývojármi a komunitami, pre už spomenutú neshopnosť sa zjendotiť a štandardizovať. Skrátka povedané, bežný ľudia potrebujú pracovať a nie maturovať, čo kde a ako nainštalovať, nastaviť a upraviť konfigurák, či nebodaj prekompilovať jadro.

      Takže neklamte !!!

      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 07.05.2016 | 23:58
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Chudák Linus aj s vývojármi Blendera musia ohrýzať suché rožky, pretože roky vyvíjajú softvér zadarmo :D

        Daj ďalší Jozef.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 08.05.2016 | 09:46
          Avatar mark   Návštevník

          Podľa mňa treba rešpektovať aj iný pohľad. Niekto si chce proste zaplatiť a nič neriešiť. Ako sa mu darí, nech sa sám pochváli. Myslím, že linuxáci majú radi počítače a chápu pojem komunita. Zvyšok ľudí, ktorí nič nevymýšľajú, proste nepochápe, že existuje niečo ako spoločné vedomie a je možné sa dopracovať k epochálnym výsledkom aj bez jednotného velenia napr. v Redmonde. Ikeď aj to má svoje limity. Milión opíc hladkajúcich svoj tablet proste toho moc nevytvorí (okrem trhu). http://petr-kubac.blog.cz/1604/feynman-termiti-a-sachove-programy

      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 08.05.2016 | 20:25
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Tak na toto sa nedá nereagovať. Súhlasím že napríklad produkty Adobe ako Photoshop, Lightroom alebo Dreamweaver môžu mať v Linuxe x alternatív, ale nedosahujú tieto kvality. Ale na druhej strane žeby bol platený vývojár lepší ako samouk ktorý má pre to cit, s tým nesúhlasím. A čo sa týka inštalácií, kompilácií a úprav konfigov - naposledy som kompiloval jadro zo zdrojákov dobrých pár rokov dozadu, takže autor očividne nepozná Linux dnes,,,

        • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 08.05.2016 | 21:19
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Hlavne celé je snúžka nezmyslov, vývoj Linuxu je už roky platený od firiem a nerobia ho ľudia zadarmo až na nadšencov. Rovnako to platí aj pre slobodné programy. Program nemusí byť uzavretý aby sa na ňom dalo zarábať, RH na tomto modeli zarába miliardy USD.

          Roztriešťenosť je ďalšia blbosť, Linuxové distribúcie sú k sebe bližšie ako verzie MS Windows vďaka POSIX štandardu.

          Koľko ľudí robí s Photoshopom? Je to mizivé percento ale už sa objavujú správičky, že hádam port aj bude, pretože sa pripravuje port pre Android, čo nieje až tak ďaleko. Ono väčšina ľudí používa Photoshop aj na úplné blbosti, rovnaké je to s Lightroom alebo Dreamweaver.

          Berem to tak, že keď fotograf profesionál dokáže tvoriť pod Linuxom, príde mi to ako detské výlevy, alebo 0,001 percenta profesionálov ktorý to využijú a pre nich to proste portovať nikto nebude.

          Howk.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 08.05.2016 | 22:52
            Avatar rhwk   Návštevník

            ako fotograf uplne v pohode sa zaobidem bez Adobe. na katalog a upravu pouzivam darktable a rawtherapee.

            Lightroom je fajn ale nema nic specialne. photoshop je special pre "fotografov" co prioritne robia kolaz a nie fotky. a taktiez 90% sa toho da spravit v GIMPe a provokater co tu pisal videl linux z ponorky, a aj to bola mutna voda.

            • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 08.05.2016 | 22:56
              Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

              Ja som porovnával na jednom rawku výstupy z Lightroomu a RawTherape, podľa viacerých bol výstup z Adobe lepší,,,

          • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 08.05.2016 | 22:53
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Vezmi si modelovú situáciu, kúpiš si novú amatérsku zrkadlovku, telo cca 5-7 kíl. Ak to myslíš s fotením vážne dokúpiš si záklaďák plus nejaké tele z tretej strany (Tamron, Sigma) a neuspokojíš sa so seťákom, dáš ďalších 8 kíl. Budeš chcieť dostať z výstupu max. aj softvérovo pretože si ako amatér nemôžeš dovoliť drahé ostré profi objektívy. A prídeš na to, že odrazu potrebuješ Adobe Lightroom na vyvolanie fotiek z rawka a už musíš používať Windows. Optimálne riešenie by bolo, keby bol soft napríklad aj ten od Adobe po zaplatení licencie portovaný aj pre Linux. Otvorený soft Linuxu by bol doplnený o pár licencovaných komerčných programov a bol by pokoj, je to vo hviezdach,,,

            • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 08.05.2016 | 23:01
              Avatar rhwk   Návštevník

              hm pokial to amatersky niekto mysli vazne tak lightroom potrebuje tak 50/50 RawTheraphee ide uplne v pohode. problem je ze vacsina ludi nechce fotky ale omalovanky (fotka=minimalne upravy. omalovanka=lightroom, photoshop upravy na hdr dorabanie veci vo fotke a pod)

              • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 08.05.2016 | 23:16
                Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                Rád by som videl tvoje fotky vyvolané cez RawTherapee, nemáš ich niekde prezentované?

                • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 31.05.2016 | 19:08
                  Avatar rhwk   Návštevník

                  Pardon, trochu oneskorene (cas nepusti :-) ) https://yadi.sk/d/XUdzAQ8Os9uyc Su tam 4 fotky 3 Raw Therapee a 1x Corel AfterShot Pro 3 (kupil som si licenciu na AfterShot) U kazdej fotky bolo urobene len autolevel a lens correction .

                  • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 31.05.2016 | 20:17
                    Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                    Tieto úpravy ti urobí aj zrkadlovka a výstup do jpgčka :) S rawkami sa dá pohrať aj viac, som na služobke a nestíham ani sľúbené povinnosti, keď budem mať chvíľu doma skúsim hodiť dáky príklad na výstup napr. cez RawTherapee,,,

            • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 10.05.2016 | 18:04
              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

              Myslím, že nie je problém nakúpiť lacné veľmi kvalitné sklá. Nedávno som napríklad našiel porovnanie L-kového canonu a samyangu 135mm a canon hoc je 2x drahší v teste úplne prepadol. Mimochodom samyang robí aj ďalšie vynikajúce objektívy (nehovorím o tých 300mm a viacej).

              Ešte je tu možnosť kúpiť používané objektívy (ja mám celkom rád staré vykopávky a niekedy som prekvapený ako dokáže objektív za 20€ konkurovať omnoho drahším novým objektívom).

              • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 11.05.2016 | 15:16
                Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                Vydali nedávno nové kúsky s autofokusom pre Soňáky.

                • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 11.05.2016 | 17:39
                  Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                  Trochu nechápem prečo dávno nemajú AF pre Nikon / Pentax. Tam predsa stačí obyčajný skrutkový prevod, netreba žiaden AF motor.

                  • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 11.05.2016 | 20:18
                    Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                    Netuším, ale ak sa nemýlim aj Zeiss urobil objektívy bez autofokusu, to musí byť zaujímavé pri portrétoch na malej clone,,,

                    • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 12.05.2016 | 05:47
                      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                      Ja mám všetky objektívy okrem jedného bez AF (na ňom aj tak AF nepoužívam). Záleží na hľadáčiku, s niektorými zrkadlovkami sa to dá, s inými moc nie. Najväčší problém je, že moderné zrkadlovky nevykrslia nič svetlejšie než cca f/2.5. Taká f/1.4 tak vyzerá podstatne ostrejšie než skutočný záber, takže dá sa s tým rozumne zaostriť len cez live view.

                      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 12.05.2016 | 10:00
                        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                        Teraz nemám zrkadlovku lebo som dávejšie rozpredal zostavu kvôli času (Sony), ale neviem si predstaviť seba bez autofokusu pri fotení automobilového športu a paningu :) Čím fotíš a akým žánrom sa venuješ?

                        • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 12.05.2016 | 11:29
                          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                          Nemám obľúbený žáner, čo sa pritrafí to fotím. Zo športov som naposledy fotil v nedeľu vodný slalom, ukážka. Je to fotené 135mm objektívom vivitar (hrozná blbosť, dal som za to 40€). Zopár foto mám zverejnených na 500px. Kedysi som fotil výlučne 50mm Nikonom f/1.8 AIS (aj portréty, ale to nemám zverejnené, vlastne na 500px mám minimum), potom som prešiel na pentax, mám SMC Pentax-DA 50mm F1.8, potom vivitar 135mm, carl zeiss 180mm f/2.8 (za 100€), Helios 44M (20€, moje najobľúbenejšie sklo momentálne, neskutočná bomba, ľudia ktorí to navrhli nemohli byť normální) a to je asi všetko čo mám. Chcel by som nejaký širokáč ale neviem sa rozhdnúť čo kúpiť.

                          • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 12.05.2016 | 12:31
                            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                            Staré sklá včetne Heliosu majú veľmi zaujímavý bokeh, inak pekné fotky :) Tiež sa chcem sa vrátiť v budúcnosti k foteniu, tento druh relaxu mi chýba, ja som sa zabával so Sony Alpha a starými Minolta objektívmi. Zo súčasnej ponuky sa ale ešte neviem rozhodnút pre značku, so Soňákmi som začínal, ovládam Nikony a majú dobrý snímač, ale páčia sa mi Canon stm sklá za super ceny (10-18, 50mm),,,

                            • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 12.05.2016 | 13:54
                              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                              Ja som začínal s Nikonom (dostal som D80 od bývalého kolegu keď si kúpil D300). Ovládanie sa mi u Nikonu veľmi páčilo. Celkovo je D80 slušné telo s dobrou ergonómiou, ale vadilo mi tam pár vecí napr. chýbajúce meranie expozície u starších objektívov a nemožnosť namontovať M42 bez optického člena (alebo bez straty možnosti zaostriť na nekonečno).

                              S Canonmi som sa hral pravidelne, väčšina známich kúpila canon, ale ovládanie sa mi zdalo u každého hrozné. Taktiež u lacnejších modelov mi dosť prekážalo, že všetko pôsobilo tak lacno plastovo. Canon má slušné sklá za rozumnú cenu, ale telo mi vadí (či už sú to tie lacné za 400€, ale aj Mark III).

                              Sony ... neviem. Nepáči sa mi tá firma všeobecne.

                              Ešte sa mi celkom páčili bezzrkadlovky olympus. Sú malé, elegantné, cez redukciu sa dajú pekne používať staré objektívy.

                              No a nakoniec Pentax. Hral som sa s K3 bývalého kolegu (po tom čo predal D300 po asi polroku používania) a fakt sa mi to páčilo. Dobré ovládanie, skvelý hľadáčik, odolné, perfektne padne do ruky, tak som kúpil tiež K3 za 700€. Nemám žiadne zásadné výhrady okrem výdrže na nabitie a času nabíjania (4h), ale to som vyriešil kúpou 2 akumulátora. Páči sa mi podpora merania expozície u starých objektívov (to Nikon nemá, resp. dokáže merať len pri otvorenej clone), stabilizácia pre ľubovoľný objektív, potvrdenie zaostrenia pre ľubovoľný objektív ...

                            • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 12.05.2016 | 14:05
                              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                              Inak ešte k Nikonu. Nechápal som u neho jednu vec a totiž spotrebu. To bol tak šialený stroj so 6 rokov starou baterkou (v menu ju zobrazovalo ako "nová"). Zatiaľ čo u pentaxu viem, že keď vidím 1 paličku tak už by som mal dávať pozor na liveview lebo za chvíľu ju vyšťavím. No Nikon ten bol schopný na jednej paličke nacvakať ešte minimálne 1000 záberov. Fak šialené šialené.

                              Taktiež šialené bolo, že Nikon nikdy nevypínal displaye. Aj stavový aj v hľadáčiku boli permanentne zapnuté aj keď bol vypínač v polohe off. Nikon má inak super vychytávku - priehľadný display v hľadáčiku. Ak je zapnutý je úplne číry a zobrazuje ostriaci bod aj keď je fotoaparát vypnutý. Po vytiahnutí baterky celý hľadáčik stmavne a stane sa matný. Ten display v hľadáčiku dokáže zobraziť napríklad mriežku (v noci červeno podsvietenú), permanentne zobrazuje ostriaci bod takže ho nevidím len keď červeno blikne ako u canonu ...

                              • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 12.05.2016 | 14:41
                                Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                                Pentax nemá u nás marketing ako napríklad Canon/Nikon, aj preto ho nepozná dosť ľudí. Pritom už nižšie modely sú kvalitne vyrobené, pretesnené telá a namiesto lepených zrkadiel majú hranol ako vyššie rady u iných značiek. To s tými Canonmi je pravda, amatérske zrkadlovky pôsobia dosť plastovým dojmom aj keď niekto má rovnaký pocit aj z vyšších modelom. Ale ská sa mi páčia najviac práve Canoňácke. Nikon D80 som vlastnil, super telo aj ovládanie, len ešte nemal cmos snímač. Tiež sa mi páči Olympus a keby som si mal vybrať beriem OM-Dčko, aj keď som niekde čítal že má kus problémy s autofokusom a za tú cenu by nemal mať :)

      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 08.05.2016 | 22:56
        Avatar rhwk   Návštevník

        fuu od RH7.1 som kernel nekompiloval. a konfiguraky tiez som neupravoval ani nepamatam.

        dokonca funguju veci co nejdu pod Windows 8 a vyssie.

        cize Bakos klame.

      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.06.2016 | 10:38
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        musím sa pridať k komentárom

        jedinú výhodu, ktorú ponúka Adobe suite oproti OSS alternatívam je automatizácia - čo je doležité z pohľšadu efektivity a času stráveného s projektom, preto namiesto investovaneho casu investujes peniaze za SW, ale samotné možnosti programov sú vyrovnané (pri porovnani vysledku)

        napriklad porovnanie photoshop a gimp, spravit v photoshope panoramu z 3x3 fotiek je záležitosť pár klikov, dá sa to aj v GIMPe (trvá to ale hodinku - mne) alebo v HUGINe (10-15m) ale výsledok je rovnaký, dokonca pri ručnom "zošívaní" aj lepší (u mňa nie)

        potom môžme porovnať BLENDER s adobre PREMIERE a AFTERWORKS. napriklad maskovanie v AFTERWORKSE zvolim oblast dam analyzovat video a vytvori mi masku pre danu oblast aj s pohybom a prisposobenim (10m analyzovania počítačom). v BLENDERi musim manualne trackovat body, nakreslit masku a nasledne spojit pohyb masky s trackovanými bodmi a potom maualne doladovat detaily masky, pripadne v kompozitore jej pridat dalsie vlastnosti (blur, prechod okrajov) (cele to trva tak 1h - odskusane) v tomto pripade vysledok lepsi v blenderovi (vacsia manualna kontrola detailov)

        3D modelovaciu cast blendera neovladam ale kedze je viacero animovanyhc filmov tvorenych cisto blenderom, predpokladam ze obsahuje vsetky potrebne nastroje ako ine profi (a platené) programy

        A HLAVNE, profik co ma kupeny adobe suite pravdepodobne pouziva MAC (adobe suite na macku bezi ovela lepsie ako pod win aj na slabsej zostave), amater kto pirati adobe nie je zaujimavy pre adobe a nebudu prenho a jeho 10h mesačne portovať sw na linux aby ho potom aj tak upiratil

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.06.2016 | 11:10
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Na Linux je portovaný aj Lightworks, tam by ti tracking išiel v pohode.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.06.2016 | 12:45
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            lightworks som skusal a chvilu aj pouzival ale bez grafickej karty je takmer nepouzitelny a navyse vtedy mala free verzia export obmedzenie na 720p, teraz sa mi zda ze povolili 1080p ale len v nejakom divnom formate pre vimeo (to som neskusal)

            ja casto robim s videami 1440p (z gopro) a aj s vyssim rozlisenim a nechcem platit za  soft s ktorym robim len hobby veci

            plus blender ma neobmedzenu studnicu moznosti v compositore, kde aj napr. v premier pro je uzivatel dost limitovany tym co je prednastavene

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.06.2016 | 13:13
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              A čo hovoríš na ostatné video editory pod Linuxom?

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.06.2016 | 15:57
                Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                openshot a pitivi su velmi jednoduche, maju len zakladne funkcie

                kdenlive je celkom ok ale ma dost obmedzeni, len malo hodnot/nastavení sa da "animovat"/klúčovať - teda plynule meniť ich hodnutu podľa času (v blenderri takmer všetko), kdenlive som kedysi pouzival na stabilizaciu videa (ma peknu klikacku pre vidstab plugin). Dnes už ma podporu aj pre 4K, všetky zakladne efekty, prechody a nastroje pre nenarocne strihanie videa. Kdenlive mal (neviem ci este ma) problem s nestandartny rozmerom vstupneho video - ak bol projekt 1080p a vlozil som tam 1440p video tak ho zdeformoval (ja chcem aby mu odstihol 360 riadkov hode alebo dole alebo aj aj) a musel som manualne vkladat efekt transform a menit pomer (co sposobilo potrebu renderovania a stratu kvality)

                cinellera - nikdy som sa nenaucil ako funguje a UI mi nesedí, bezne nie je ani v repozitaroch

                ine editory som pod linuxom neskusal, teda este avidemux ale to je skor single clip editor (BTW avidemux vypadol z repozitarov ubuntu 16.04)

                Osobne si myslým, že najlepsi na trhu pre linux je Lightworks čo sa týka strihu videa. Najvacie minus pre mňa je ako som pisal obmedzenie pri exporte (musim vyskusat aka kompresia je pri tom 1080p vimeo formate). Blender používam preto, že je oveľa viac ako soft na editaciu videa (najma animacia a kompozicia viacerych zdrojov, vkladanie 3D objektov do videa) 

                Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.06.2016 | 16:17
                  Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                  este druhe velke minus pre Lightworks - nema možnosť stabilizacie videa (teda minimalne nemal ked som ho skusal) a fora odkazovali na virtualdub (kde rozchodiť deshake pod wine je krížová cesta) alebo na platený addon za 300 a viac €

                  a aby som bol uplny blender ma tiez svoje minusy - nepozna trim, teda ak mam tri videa za sebou a chcem predlzit to stredne musim to napravo najprv posunut a urobit miesto pre stredne video

                  a druha vec blender pri efekte ovplyvnujucom rychlost klipu nemeni dlzku klipu na casovej osi. teda ak dam 2x speed tak od polky mi zostane stale rovnaky frame (alebo ciernociernatma) a klip treba manulane skratit - nastastie blender v poliach s cislami vie "pocitat" a ked do pola s dlzkou klipu zadam lomitko a rychlost akou som ho zmenil - tak mi to prepocita. (ak trvanie je 100 framov a zadam tam 100/2 ako hodnutu trvania mam 50)

                  Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                  • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.06.2016 | 16:43
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                    Ďakujem za detailné zhrnutie, občas si niečo upravujem, ale čiste na amatérskej úrovni. V poslednej dobe používam Flowblade.

                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                    • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.06.2016 | 20:46
                      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                      Flowblade som zabudol, ten som skusal davnejsie ale to bola nejaka 0.daco verzia a bolo to skor alfa ako finalny produkt. Tazko posudit. Posunuli sa niekam ? Je to pouzitelne ?

                      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.06.2016 | 21:19
                        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                        Ja to nedokážem zhodnotiť, Flowblade je podľa mňa hlavne hardvérovo nenáročná strižňa. Strihal som s ním na Atome s 1GB pamäte a chodí to svižne, teda na takom HW asi jediný program ktorý sa dal použiť.

                        Čísla verzie moc nepovedia, nie všetci sú Chrome a honia si triko číslami ktoré neodrážajú skutočné zmeny. Kedysi do čísla jedna boli alfa a beta verzie, potom vyšla jednička a dvojka vyšla, keď sa zmenilo API. Dnes niekto hádže miliardami a druhý natruc idú po stotinkách až tisícinách.

                        Inak ja som chcel hlavne strižňu, na čo mi väčšina odporúčala DVDcut, ale to pre mňa nebolo, pretože to vedelo málo kodekov (je možné že to ide knižnicami rozšíriť, ale priznám sa nepátral som). Flowblade je rýchly a nenáročný, ak si chceš popredu nastrihať materiál tak vyskúšaj.

                        Keby si občas o tom niečo hodil do blogu, alebo článku, tak by to ľudí určite potešilo. Dnes si všelijaké amatérske úpravy robí hocikto a zbytočne kvôli tomu bootujú do Win :)

                        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                        • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 24.06.2016 | 14:33
                          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                          o editacii videa by sa dala napísať celá séria článkov a o každom editore samostatný článok, jediný problém je, že moja práca je písanie dokumentov a vo voľnom čase radšej vykonávam fyzické aktvitity, ale budú aj škaredé dni, možno sa na niečo zmôžem 

                          rozhodol som sa že vyskúšam Lightworks na nejake domace video-projekty tak možno popritom napíšem nejaky blogový príspevok

                          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                          • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 29.07.2016 | 16:57
                            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                            Že ešte otravujem, mrkol som sa Blender Video Editing, učil si sa podľa nejakého návodu, alebo intuícia :)

                            Ja Blender občas používam, ale len na 3D grafiku.

                            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                            • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 29.07.2016 | 22:51
                              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                              Zacinal som podla youtubovych navodov pre zaciatocnikov (presiel som celu seriu) a potom viacero videi o VFX (tie pozeravam dodnes - blenderguru a pod.)

                              Neviem presne ktore to uz boli ale pravdepodbne su uz neaktualne. Celkom aktualnu seriu ma Mikeycal Meyers ale z nej som videl len asi 2 videa (obsahujuce novinky vo VSE) ale su celkom slusne

                              Ak ta zaujimaju nejake konkretne veci rad vysvetlim. Kludne mi napis mail alebo zaloz temu na fore.

                              Stale uvazujem ze napisem blog/clanok o VSE v blenderovi a pirovnanie s Lightworks, len zatial uprednostnujem bajk a jazera vo volnom case

                              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                              • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 29.07.2016 | 23:17
                                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                                Dík moc.

                                Keď budeš mať na to chuť a čas, tak niečo napíš, rád si to prečítam a určite nebudem sám.

                                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: MS Windows užívateľ a linuxové programy 23.06.2016 | 10:47
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        Ešte mi nedá k tomu bakošovmu článku a časti o komunite. Má z veľkej časti pravdu, však sa pozrime na hviezdy tohto fóra WLASATEHO a SAMULAMU

        ale na druhej strane sú zase ľudia ako bedňa, emdi atď, ktorý vždy poradia aj úplným začiatočníkom a aj keď sa v priebehu mesiaca už 5 krát položila tá istá otázka (na prvý pohľad banálna, pre začiatočníka však krízová)

         

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment