Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot

Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot
28.02.2015 20:10 | Články | vxmery

Staré železo pomaly odchádza do kremíkového neba a je postupne nahradzované výkonnými strojmi, ktoré sú namiesto BIOSu vybavené UEFI a fičúrou zvanou Secure Boot. Primerane tomu vzrastá aj počet užívateľov, ktorí si chcú popri Windows doinštalovať Linux. Podrobných návodov na dualboot pod UEFI a GPT tabuľkou je dostatok, avšak v niektorých dôležitých detailoch sa môžu líšiť. Keďže je lepšie raz vidieť ako viackrát čítať, rozhodol som sa to vyskúšať na vlastnom notebooku.

Teraz si dovolím zopár disclaimerov. Nepokúšam sa o žiadny podrobný návod, predpokladám, že kto klikol na tento článoček pozná terminológiu, vie si spraviť bootovacie USB resp. DVD a vie inštalovať Linux v Legacy Bios. Čiže je to len vypichnutie rozdielov oproti „klasickému dualbootu“ aby ste ušetrili čas a trocha nervov, keď sa rozhodnete pre takúto inštaláciu. Screenshoty sú z internetu, nie priamo z mojej inštalácie.

Postup by som zhrnul nasledovne:

  1. Oboznámenie sa s ovládaním BIOS/UEFI na notebooku
  2. Záloha oddielu Windows
  3. Príprava LiveUSB
  4. Preskúšanie funkčnosti LiveUSB
  5. Záloha dát na skúšobnom notebooku
  6. Zmena nastavení Windows 8
  7. Úprava partície Windows 8
  8. Inštalácia Linux Mint
  9. Poinštalačné úpravy

1. Oboznámenie sa s ovládaním BIOS/UEFI na notebooku/PC

Je to základ aby sme inštaláciu zvládli. Ak to nevieme, potrebujeme zistiť minimálne nasledovné:

  • akou klávesou aktivujeme BIOS/UEFI počas bootovania notebooku
  • ako budeme prepínať módy Legacy BIOS a UEFI
  • ako v móde UEFI vypneme/zapneme Secure Boot
  • akou klávesou aktivujeme UEFI Boot Menu počas bootovania notebooku

Čo je to BIOS /UEFI a Secure Boot netreba pre účely inštalácie dopodrobna skúmať, i keď samozrejme čím viac vieme, tým lepšie pre nás, pretože budeme viac rozumieť tomu, čo robíme v súvislostiach. Ak máme úlohu číslo 1 splnenú, môžme prejsť ďalej. Ak sme ju odignorovali, vybabrali sme iba sami so sebou.

2. Záloha oddielu Windows

Samozrejme ako pred každou manipuláciou s diskom sa doporučuje urobiť záloha partície s Windows, teda recovery DVD pre prípad, že sa niečo nepodarí. Murphyho zákon hovorí, že keď to spravíme, všetko pôjde hladko. Ak nie, môže to byť obrátko. Takisto sa doporučuje defragmenácia disku a to i v prípade SSD ak je to možné. Keďže ja Windows 8 nemám, tak som si legálne stiahol Windows 8 trial verziu na 90 dní a pripravil bootovacie/inštalačné DVD a nainštaloval Windows 8 na notebook. Ako je dobrým zvykom, obsadil celý disk. Takže som zálohu ani defrag nerobil, nebolo treba.

3. Príprava LiveUSB

V tomto kroku si pripravíme LiveUSB (prípadne LiveDVD). Predpokladám, že ISO súbor máme spoľahlivo stiahnutý. V mojom prípade to bol Linux Mint 17.1 Cinnamon, 64 bit. Pochopiteľne, výber je na každom užívateľovi, dôležité je, aby príslušná distribúcia, pre ktorú sme sa rozhodli, podporovala UEFI a bola samozrejme 64 bitová. Z toho je jasné, že všetko korektne postavené na UBUNTU 14.04 LTS bude chodiť. Pod Windows sa často odporúča na prípravu LiveUSB UNetbootin, avšak kolega na jednom fóre napísal, že nemusí správne fungovať na všetkých distribúciach a preto doporučuje plán B.

Neviem posúdiť,mne fungoval. Ako plán B teda môžme použiť trebárs Win 32 Disk Imager alebo čokoľvek, čo vám vyhovuje, alternatív je veľa.

Keďže ja som mal ešte nainštalovaný Linux Mint, ktorý som plánovať obetovať na oltár poznania, tak som samozrejme použil nástroje, ktoré sú súčasťou distribúcie, teda Formátovanie USB Disku a následne Tvorca USB Disku.

Sú to jednoduché a spoľahlivé utilitky, ktoré má užívateľ Mintu k dispozícií. Samozrejme každý použije, to čo mu vyhovuje a na čo je zvyknutý.

4. Preskúšanie funkčnosti LiveUSB/DVD

Pred samotnou inštaláciou sa mi osvedčilo poslúchnuť rady skúsenejších a vytvorené LiveUSB resp. Live DVD riadne preskúšať v Live session. Teda vypneme notebook (alebo PC, v ďalšom notebook), počas štartu spustíme BIOS/UEFI a zmeníme poradie bootovania tak, aby naše PC bootovalo prednostne z našeho Live média. A keď už sme tam, uistime sa, že máme UEFI a Secure Boot zapnuté. Design okna sa môže líšiť podľa BIOSu, v zásade by sme mali vidieť niečo podobné:

V menu UEFI Boot Order dáme na prvé miesto v tomto prípade USB Diskette on Key/USB Hard Disk. Ak sme hotoví, uložíme nastavenia a dáme reštart, zvyčajne klávesou F10. Takže zasunieme LiveUSB a reštartujeme. Ak sme postupovali správne, mala by nás privítať naša distribúcia v Live session.

Takže naštartujeme a venujeme potrebný čas tomu aby sme preskúšali korektné chovanie nášho notebooku vrátanie pripojenia na Internet. Linux Mint má výhodu v tom, že aj Live session sa môžme pripojiť cez WiFi, čo však pre niektoré distribúcie platiť nemusí. Pripojenie na Internet však nie je podmienkou. Predpokladám, že všetko funguje ako má, ideme ďalej. Ak nie, treba sa vrátiť krok po kroku späť a pouvažovať, kde soudruzi z NDR udělali chybu. Po úspešnom teste vypneme notebook/PC, vytiahneme LiveUSB/DVD a naštartujeme Windows.

5. Záloha dát na notebooku/PC.

Keďže sa chystáme manipulovať s diskom, vrele sa odporúča urobiť si zálohu dát z Windows. Spôsobov je veľa, predpokladám, že tejto téme sa netreba špeciálne venovať, treba však na ňu dôrazne upozorniť.

6. Zmena nastavení Windows.

Kto sa tešil, že už pôjdeme inštalovať, musí chvíľu počkať. Čaká nás zmena zopár nastavení. Ak sme boli unesení tým, ako rýchlo naše Windows štartujú, je to preto, lebo sa v skutočnosti nevypínajú. Po stlačení tlačidla Vypnúť/Power off sa totiž hybernujú na disk. Toto nastavenie treba zmeniť tak, že keď klikneme na tlačidlo Vypnúť, tak sa Windows naozaj vypnú. Otvoríme Control Panel, klikneme System ans Security a následne na Power Options.

Objaví sa nasledovné okno v ktorom vidíme, že aj keď notebook Vypneme, Windows idú iba spinkať.

V dialógu When I press the power button treba preto zmeniť Sleep na Shutdown pre režim On battery aj Plugged in. Takisto je treba vypnúť Turn on fast startup – políčko musí zostať prázdne. Toto sú podstatné zmeny, bez ktorých dualboot nebude fungovať, preto si dajme záležať.

7. Úprava partície Windows

V anglických textoch sa používa výraz shrink partition, čiže doslova zmenšenie alebo scvrknutie oddielu. Kto má viac fyzických diskov alebo má partíciu pripravenú dopredu, túto časť môže samozrejme preskočiť. Vychádzame zo situácie, kde sú Windows rozčapené na celom disku. Aby sme získali prehľad, otvoríme utilitku Disk Manager a zobrazí sa podobné okno ako toto:

Vidíme, že Disk0 je kompletne obsadený. Zároveň však vidíme 100MB partíciu označenú ako EFI System Partition. Miesto na inštaláciu Linuxu si urobíme tak, ze klikneme na Win8 ( C: ) partíciu a vyberieme voľbu Shrink volume. Partícia, ktorú sa chystáme zmenšiť, bude vyznačená diagonálnym šrafovaním.

Nech vás nerozptyľuje, že obrázky sa líšia, beriem to, čo zrovna nájdem na Internete.

No a v následnom dialógu si určíme, koľko kapacity partície zostane pre Windows a koľko pridelíme Linuxu.

Po úspešnom zmenšení sa nám časť disku vyčierni ako Unallocated, čo sme radi, pretože presne to sme chceli. Na obrázku vidíme voľných 1001 MB.

Týmto sme s úpravami Windows hotoví, uložíme zmeny a dáme reštart aby sme sa presvedčili, že naše zmeny nastavení systému nijako neublížili. Ak reštart prebehne v poriadku, Windows vypneme (nie hybernujeme – vypneme). Nastal čas pre inšlaláciu Linuxu. Ak niekto namieta, že sme predsa v UEFI nevypli Secure Boot, urobili sme tak náročky. Len nech si je zapnutý.

8. Inštalácia Linux Mint

Pred samotnou inštaláciou si pripomeňme, že inštalujeme pod UEFI a Secure Boot máme zapnutý. V zásade sa inštalácia od MBR veľmi nelíši až na jednu dôležitú zmenu. Ak sme boli pri klasických inštaláciach pod MBR a Legacy BIOS cepovaní, že zavádzač sa inštaluje do oddielu disku bez čísla, napr. sda, tak v tomto prípade je rozdiel v tom, že zavádzač budeme inštalovať do oddielu, ktorý je označený ako EFI System Partition a teda Linux ho bude vidieť s číslom. Nabootujeme teda náš predtým odskúšaný systém (u mňa Linux Mint 17.1 Cinnamon). A zistíme, že mu Secure Boot nevadí. Keďže funguje na podvozku Ubuntu 14.04 LTS, vieme teda odpovedať na otázku, ktoré distribúcie si so Secure Bootom poradia. Ak teda netrváme na dualboote, Secure Boot nás nemusí trápiť. A takisto nechcem nikoho trápiť podrobným návodom inštalácie, je ich dosť. Zvýrazníme si len dôležité veci.

Osvedčený spôsob inštalácie je Niečo iné resp. Something else jednoducho preto, lebo máte veci pod kontrolou.

Rozdiel v definovaní partícií pod UEFI je v tom, že nie ste obmedzovaní štyrmi primárnymi partíciami. Všimnime si, ako je označená partícia s EFI.

Poznámka: EFI a UEFI v našom prípade jedno jest.

Ako vidíme je to dev/sda2 a tam sa po rozdelení disku bude inštalovať zavádzač systému (boot loader). Do jestvujúcich Windows partícií nijako nezasahujeme.

Rozdelíme si teda disk resp. jeho časť, čo sme si uvoľnili, podľa uváženia a na záver nezabudnime na zavádzač.

Ak máme efi napríklad pod sda3, tak samozrejme inštalujeme tam. Iste sa nikto nehnevá, že tu podrobne nerozoberám všetky kroky, opakujem návodov je dosť. Po úspešnej inštalácii urobíme reštart.

9. Poinštalačné úpravy

Počas reštartu spustíme UEFI Boot Menu, u mňa je to klávesou F12 a objaví sa nám podobné menu.

A teraz krátka vsuvka ohľadne Secure Boot. Ak chceme/potrebujeme/musíme mať Secure Boot zapnutý, je možné si vyberať štart Windows alebo Linux z tohoto menu. Čiže ak zvolím Windows Boot Manager, naštartujú Windows a môžem normálne pracovať. Ak chcem pracovať s Linuxom, samozrejme zvolím ubuntu resp. vašu nainštalovanú distribúciu.

Teraz zvolíme ubuntu a dostaneme GRUB menu Linux Mint 17, ospravedlňujem sa za nízku kvalitu obrázku.

Takže máme na výber. Ak vyberieme Mint, a my sme inštalovali správne, samozrejme korektne naštartuje. Ak vyberieme Windows Boot Manager, namiesto štartu Windows sa objaví niečo podobné:

/EndEntire

File path: /ACPI(a0Q41d0,0)/PCI(2,1f)/Sata(0,0,0)/HD(2,96800,32000,873aa15a09db744b,2,2)/File(\EFI\Microsoft\Boot)/File(bootmgfw.efi)/EndEntire

Chyba: cannot load image

A práve táto chybová hláška je dôsledok zapnutého Secure Bootu. Ak teda chceme používať GRUB Menu a nevyberať v UEFI Boot Menu, budeme musieť Secure Boot vypnúť. Ako? To môže byť tiež voříšek pre niektoré Bios/UEFI. Jednoducho sa môže stať, že voľba Secure Boot je neprístupná.

Ako na to? V mojom prípade našťastie pomohlo aktivovanie Supervisor Password, následne sa voľba sprístupnila. V niektorých prípadoch však nepomôže žiadna finta okrem upgrade BIOS/UEFI. Ak sa teda stretnete s takouto komplikáciou, je to upravený UEFI pre Windows, ktorý takto dualboot komplikuje a treba si prečítať ako úspešne zvládnuť upgrade UEFI.

V našom prípade však vypneme Secure Boot, uložíme, reštartneme a môžme si užívať dualbootu pod UEFI.

Vďaka za prečítanie.

    • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 01.03.2015 | 21:48
      Avatar diky   Návštevník

      Teší ma, že sa našiel niekto kto to pekne zhnul a vysvetlil.
      Lebo s windows a secure boot je to riadne neprehľadné.
      Aj pre množstvo variant čo produkujú výrobcovia.

    • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 02.03.2015 | 13:51
      Avatar Alibaba   Návštevník

      neviete niekto poradiť, ako by mohol fungovať dualboot s grub pri zapnutom secure boote?

      • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 02.03.2015 | 14:31
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Nenašiel som taký postup. Z grubu ti proste Win nenaštartujú pri zapnutom SB. Ale dá sa to obísť cez Uefi Boot Menu. Vyberieš si buď W alebo L ako som spomínal.

        • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 02.03.2015 | 15:29
          Avatar Alibaba   Návštevník

          pri spustení UEFI boot mi notebook dosť nepríjemne zapíska a nedá sa to vypnúť. Hlavne večer mi to vadilo. Aj vo vlaku po mne ľudia divne pozerali :-) .  Po pár hodinách hľadania návodov ako rozbehať bootovanie cez grub som tiež nakoniec skončil vypnutím SB. Teraz nepípam a bootujem cez grub. Všetko OK, len som to bral ako výzvu a hnevá ma, že sa mi to nepodarilo :-)

          • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 02.03.2015 | 15:54
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

            Ako sa hovorí Ende gut alles gut:)

            Medzitým nám vymysleli RPMB partíciu na eMMC úložisku. Nová výzva :)

    • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 02.03.2015 | 19:30
      Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

      Musím ťa pochváliť zase pekný článok. 

      Mám len otázočku neviete o nejakej dobrej alternatíve za UNetbootin?

      • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 02.03.2015 | 19:50
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Dik za pochvalu, kukni tutok.

        • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 03.03.2015 | 09:38
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Tak teda musím Ťa pochváliť za pekný článok, zopár vecí sa mi osvetlilo a som Ti za to vďačný, len som trochu zmetený tým, že odporúčaš nechať zapnutý Secure boot (SB) a potom uvádzaš, že to korektne nefunguje s grubom, takže nakoniec aj tak je lepšie mať Secure boot vypnutý. Niektoré distribúcie a je ich väčšina, aj tak nefungujú so zapnutým SB ako napríklad Manjaro, ktoré vyslovene požaduje SB vypnúť.

          • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 03.03.2015 | 10:11
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

            Ak to bolo zmätočné, ospravedlňujem sa. Iba som chcel ukázať že podvozok *buntu 14.04 SB zvláda ale zároveň tú chybovú hlášku z Grubu, keď štartuješ W. A tiež, že vypnutie SB túto situáciu vyrieši. Aby bolo jasné, prečo treba SB vypnúť, keď chceme štartovať L aj W z Grubu.

            • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 03.03.2015 | 15:58
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Pripíjam sa k pochvale, keby sa tu našli aspoň ďalší dvaja nerdi, bolo by to fajn. Pritom stačí len opisovať vlastné skúsenosti s hocičím čo sa týka techniky a slobodného softvéru.

              Dík, teda dík aj za prispievanie do nášho projektu o čom mám rozpísaný aj člănok. Tak dúfam že sa po zverejnení pripoja aj ostatní. Bolo by dobré naučiť ľudií aj dăvať a nie len brať.

              So long.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 03.03.2015 | 16:08
                Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                Ja mám niečo len u mňa je problém to napísať. Preto obdivujem Mária že to vie takto príjemne podať.

                Moje skúsenosti a poznámky som poslal Stanovi.

                • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 03.03.2015 | 16:25
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                  Kľudne napíš člănok, napíšeme ti pripomienky a naučíme ťa písať. Je pravda že som dostal aj jeden článok na ktorý som moc nereagoval, len som sa chcel poradiť a poradca neodpedal, tak som na to aj zabudol a keď prídem domov budem to riešiť.

                  Týmto sa ospravedľňujem autorovi.

                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 03.03.2015 | 16:45
                  Avatar borg Fedora  Administrátor

                  tak to napis ako blog. ak to bude dobre, da sa to medzi clanky.

              • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 04.03.2015 | 18:43
                Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

                Aj ja pripíjam na Tvoje zdravie. Super článok, ktorý sa dá ľahko pochopiť. Mario, klobúk dolu. Nech sa Ti aj naďalej darí tvoriť.

                Živio, živio, ... a vďaka.

                "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
                • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 06.03.2015 | 20:41
                  Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

                  Mário kvety a bonboniery nepije :-D

    • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 08.03.2015 | 12:08
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      TU je veľmi kvalitný článok o UEFI. V podstate ide o podobný ako máš ty.

      Odporúčam prečítať ak robí niekomu problematika UEFI, problém.

      • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 08.03.2015 | 12:08
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor
        • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 09.03.2015 | 15:39
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

          Ma pobavilo: UEFI was not invented by, is not controlled by, and has never been controlled by Microsoft. To asi aby im to ľudia neprestali čítať :)

          • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 10.03.2015 | 08:21
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            Hotové jazykové okienko :)

    • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 14.04.2015 | 04:10
      Avatar d_   Návštevník

      Ako zistime, ci distribucia dokaze bootovat UEFI?
      Po stiahnuti/napaleni svojho mileheho ISO alebo boot USB sa pozrieme, co je na nom. Pokial je UEFI Boot, obsahu odiel uefi (FAT odiel), alebo ak je na mediu len jeden odiel, tak sa v korenovej strukture nachadza priecinok EFI, resp. /boot/EFI ... Pozn. nedivte sa, ak budete vidiet na mediu iba odiel efi, nakolko mozu byt viac, len su skryte, alebo je za tym GPT.

      • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 07.06.2015 | 16:26
        Avatar Q   Návštevník

        Toto je velmi dobry clanok.

        Na to by som neprisel ani za tyden na gugli.

        Dakujem aj za totok co je v komentaroch

    • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 22.06.2016 | 16:32
      Avatar DOK   Návštevník

      Hurá odpoveď som nakoniec našiel (síce až na konci článku :D) aaaa ďakujem Vám!!! Už som bol fakt zúfalý ako VYPNÚŤ ten prekliaty "secure boot" na tablete Acer Iconia Tab 8 W. Lebo si chcem dať naň Remix OS aale Windows 10 sa bránil zubami nechtami a nakoniec som ho KONEČNE VĎAKA VÁM prekabátil! :D :D ;)

      • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 22.06.2016 | 19:30
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
        Lebo si chcem dať naň Remix OS

        Keď sa ti to podarí, môžeš napísať článok ty ;)

    • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 13.11.2016 | 12:14
      Avatar kati   Návštevník

      moc moc dakujem za clanok! vdaka nemu som po dvoch tyzdnoch trapenia rozbehala dualboot windows 10 + linux mint 17.3 (na notebooku asus). dovtedy som postupovala podla navodov, ktore radili secure boot vypnut. vtedy ale nefungoval grub a ani boot-repair nepomahal, vzdy naskocila nejaka chyba. teraz som nechala secure boot zapnuty, zavadzac som dala na efi particiu a po instalacii linuxu sa kupodivu objavilo menu, z ktoreho idu spustit oba systemy. SB som nevypinala a dal sa spustit aj win, nenaskakuje ta chybova hlaska na konci. mozno to bolo len pri win 8.

      • RE: Skúsenosť s Dualboot Windows 8 + Linux Mint pod UEFI a Secure Boot 13.11.2016 | 15:19
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Mint 17.3 je dobrá voľba, veľa šťastia s Linuxom Kati :)