Ktory Linux?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Ak si zaciatocnik, skus Ubuntu, Greenie, Mandrivu...
Osobne by som skusil Ubuntu. Najlepsi neni ziaden, si myslim. Kazda distribucia Linuxu je dobra na nieco ine.
Ubuntu je pre ludi ktori pracuju s pocitacom na zaciatocnickej urovni alebo ho pouzivaju len na kancelarske ucely najlepsie. Ja osobne ho nepouzivam, dal som prednost systemu ktory si mozem viac nastavit - Arch linux, alebo Gentoo linux, Gentoo linux je vsak zlozity aj pre skusenych uzivatelov a podla mojho osobneho nazoru je skor pre programatorov ako pre beznych ludi. Mozes uvazovat aj o OpenSuSe alebo Mandriva popr. Fedora a ine, ale to uz zalezi na tebe, Fedora ma striktny pristup ku codecom a musis nad tym par minut stravit, aby ti to prehravalo mp3 a avi filmy. Pri ubuntu tento problem nieje, ak prehravas format a nemas ku nemu codec, automaticky ti vyskoci okno ci suhlasis s tym aby ti codec vyhladalo na internete a nainstalovalo. Ubuntu som mal velmi rad, ale pre moje ucely bolo nepostacujuce.
Dufam ze sa rozhodnes dobre a budes s linuxom spokojny. Vela zdaru prajem.
Ale asi najj mi ZATIAL vyhovuje Ubuntu :)
Ako to myslíš ?
To akože máš grafické rozhranie v angličtine ? Popisy v angličtine ?
ak nenapises viac podrobnosti, napriklad co je to za modem, tak Ti tu asi malokto pomoze...
gnome v ubuntu a osuse je viac-menej podobne, takze zacinajucemu uzivatelovi je to jedno.
napriek tomu, ze som skusal mandrivu, opensuse ci fedoru, s vela vecami by som pomoct nemohol. zvlast pokial ide o spravovanie softveru
Koľko ľudí toľko chuti :-)
Chceš povedať, že ostatné komunity nedosahujú veľkosti alebo sofistikovanosti Ubuntu komunít ?
Že Ubuntu je najrozšírenejšia distribúcia Linuxu po svete ?
S takýmto tvrdením nemôžem súhlasiť, je to nereálna hlúposť.
Niekedy sa pýtam, či je dobré (pre Linux), že sa Ubuntu rozširuje a forsíruje aj na úkor iných, častokrát lepšie spracovaných distier a potom stačí malé zaváhanie (pozri tu) a prvý dojem z linuxu je naprd. Ďalej nie je úplne fér voči Linuxu, keď sa okolo Ubuntu vytvára akási gloriola úspešnosti, je to distro ako každé iné.
ubuntu nie je dokonaly system, a je vela veci, ktore odradzaju. napriklad hlavne instalacne medium nema plnu podporu jazyka (jednoducho povedane - nezmesti sa) ci nema centrum nastaveni, porovnatelne s windows alebo mandrivou.
trochu sa vrtam do podpory jazykov v buntu, a je to dost... nelogicke.
podla mna je potrebne vyrazne ulahcit prekladanie - aplikacii, prostredia, vsetkeho.
bez komplikovanych registracii. hocikto by mohol priamo v programoch nahradit anglicke vety slvoenskymi a odoslat ich. nejaky spravca by potom len klikol na "ano, suhlasim s tymto prekladom od cloveka ABC123", alebo nie. to by bolo...
znamenalo by to, ze by sa chybne preklady neopravovali mesiace, ale mozno minuty ci sekundy.
kedze je prekladanie programov na mna zlozite, tak prekladam wesnoth :)
Tu moze prekladat kazdy, ak ma chut... len ti ludia nejak chybaju...
http://www.linuxexpres.cz/distro/linux-mint-s-ubuntu-za-zady
http://www.linuxmint.com/rel_felicia_whatsnew.php
Ma to obrovsku vyhodu v tom ze sam sa vela priucis, zistis ze editacia textovych (dobre okomentovanych) je vcelku jednoducha, priamociara a pomalicky si vybudujes distro stavane/usite presne na teba ;-) Dalsia vyhoda je v tom ze je to bleeding edge distro, kde netreba cakat kazdy polrok na upgrade na novu verziu, kedze sa ti neustale vsetko aktualizuje na najnovsie verzie...
Tiez velmi dobra cesta je Ubuntu(a jeho derivaty), kde je velmi jednoducha instalacia propietarnych NVIDIA/ATi ovladacov, kodekov, flashu, javy, skypu atd
Ale akonahle budes riesit zlozitejsi problem, tak skoncis pri textovej konfiguracii kedze Ubuntu/Debian nemaju graficke klikatka....
Dalej si mozes vybrat Mandrivu / OpenSUSE, ktore maju najlepsie konfiguracne nastroje a vacsina veci sa da nastavit pomocou grafickych klikatok :)
A tiez prostredie KDE4 v nich ovplyva vysokou kvalitou...
Na komercny Mandrake 10.1 (predchodca Mandrivy) mam len tie najlepsie spomienky z detstva :)
Vzdycky zalezi aj od pouziteho hardwaru, niektore booky su doslova antilinuxove a neni na vyber co tam dat, clovek je rad, ze ako-tak to ide :)