Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
kedze sa nedaju editovat vlastne prispevky, aspon by sa mohli dat opravit linky...
Ubuntu je skarede.
Ubuntu mam rad, ale Debian este radsej.
Staci?
vyskusaj, uvidis...
PS: ten google si si otvoril? ci tiez sa drzis pravidla, ze kazde pouzitie googla vyprodukuje 0,2 mg CO2 a setris planetu?
Inak mal si spustene len livecd cize rozdiel ece nevideis, ked to nainstalujes tak pochopis. V Debian nemas vsetko nastavene ako v bubuntu. A nastavovanuie sa tam neroby cez GUI klikatka, ale cez terminal a nejaky pekny editor napriklad vim. Cize medzi *buntu a debianom je dost vela rozdilov. Cize Debian je skorej pre skusenich linuxakov, spravcov, atd. a buntu je pre sekretarky, klikacov a zacitocnikov ktory presli z win.
posli ich jednoducho do prdele a nemaznaj sa s nimi,alebo ich ignoruj.ja ich volam linuxove muchy.chodia odpovedat novacikom a robia z nich debilov,aby sa citili trochu lepsie.Toto forum je na to,aby odpovedal ten,kto chce pomoct a nie aby si tu hubu obtierali.bulvarny smradi.
A myslim ze velmi vela veci sa da naucit aj pri ubunte, vsetko nevyklikas..
siet stale konfigurujem cez cli aj ked je networkmanager..
Debian hlavne na server.
Kde bolo, tam bolo, kde sa nuly sypali a jednotky sa liali, pred mnohymi rokmi vznikla distribucia Debian. Debian si dal vzdy zalezat na odladenosti. Starsi, ale krasne odladeny software, to je on. Nedovoli si vydat nieco, co este nema vychytane muchy, co sa o ostatnych distrach neda povedat. Debian je teda stary pan.
Potom pred par rokmi, napadlo jedneho zazobaneho chlapika, ktory sa vola Mark Shuttleworth, ze Debian by mohol byt dobrym zakladom pre jeho distro. Vzniklo Ubuntu. Linux for human beings. Teda syn Debiana.
O co tomuto synovi teda ide? O to, aby sa stal oblubeny, o to, aby bol Linux pouzitelnejsi pre ludi. Pravidelne rodenie novych verzii vsak sposobuje, ze nie vzdy to ide tak krasne ako na Debiane. Proste este nema tolko skusenosti, ako starsi Debian. Je skoda, ze otec je niekedy z tieni syna. Ludia casto zabudaju, z koho sa to Ubuntu zrodilo.
Ubuntu to niekedy s tou oblubenostou u ludi prehana, ale zatial to neni tak hrozne. Syn ti dovoli viac klikat, ale v dnesnej dobe, ked uz aj Debian ponuka pekny graficky usmev pri jeho zavadzani na tvoj magneticky kotuc. Skamaratis sa s nim lahko. Ale musis nieco pre to spravit....musis pouzit nejaky vyhladavac faktov, napriklad informacnu banku Google, pripadne ineho zlodeja informacii.
V ubuntu je synaptic ktorý je aj v debiane tak isto ako podpora DEB. Takže necham to radšej tak dám si Debian. Hádam nebudem musiet viac písať v termináli ako v ubuntu, nejdem robit server
Ale nemaj strachy. Je to len Firefox s inym logom a nazvom.
Nahodil som Lennyho a zrazu bolo treba riesit par veci:
- pohrat sa s etc/sudoers aby som mohol pouzivat sudo
- nastavit rozlisenie obrazovky cez xorg.conf
- kedze som si vypol Gnome Volume managera, tak sa pohrat s /etc/fstab - om
- rucne si donahadzovat repozitare... bol som prekvapeny, lebo nemal nic graficke na instalaciu :-D
......a ine veci....
Vdaka tomu som sa vsak naucil veci, o ktorych by som pri Ubuntu nemal sajnu. Dokazem si tiez system viac prisposobit, kedze cez terminal sa toho da urobit ovela viac...
Debian sa mi zapacil (subjektivne je aj mierne stabilnejsi) a momentalne by som ho za nic nemenil (neskor mozno Arch, prip. Gentoo a este neskor mozno nejake to BSD...).
Takze napriklad tieto veci si budes musiet pozriet a trosku nastudovat....ale podla mna to stoji zato - spoznas svoj system - to co bezi "pod kapotou"...
Ja odporucam prejst na Debian :-)
mna teraz napadla myslienka, ze by tu mohol existovat nejaky blacklist userov, od ktorych spravy/otazky by som nevidel, keby sa mi zdali totalne stupidne...
:)
Ale je to len moj subjektývny nazor.
ubuntu sa napriklad neda dobre skresat. dostal som sa na 200MB, ale nizsie ani za svet. u debianu je to take menej viazane
-graficky update manager sa hocikedy rozhodne a zobrazuje ze su tu updates a pritom niesu/ ze checkuje a potom sa vypne....vacsinou oprava cez aptitude
-hocikedy nastane taka vec ze uplne prestane fungovat mys a klavesnica, a to dost naserie ked nieco kodis a musis resetnut gnome a vsetko stratis
-niekedy to s tymi starymi verziami programov az velmi prehanaju
-u mna az doteraz samy kernel fault -> send report
Ale aj tak som mu verny a vzdy ked som sa rozhodol ze si installnem ine distro aj tak som sa k nemu vratil. Dobre sa instaluje, configuruje, je vhodny ako pre srv tak pre desktop.
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/
Nahodil som Lennyho a zrazu bolo treba riesit par veci:
- pohrat sa s etc/sudoers aby som mohol pouzivat sudo
- nastavit rozlisenie obrazovky cez xorg.conf
- kedze som si vypol Gnome Volume managera, tak sa pohrat s /etc/fstab - om
- rucne si donahadzovat repozitare... bol som prekvapeny, lebo nemal nic graficke na instalaciu :-D
......a ine veci....
Vdaka tomu som sa vsak naucil veci, o ktorych by som pri Ubuntu nemal sajnu. Dokazem si tiez system viac prisposobit, kedze cez terminal sa toho da urobit ovela viac...
Debian sa mi zapacil (subjektivne je aj mierne stabilnejsi) a momentalne by som ho za nic nemenil (neskor mozno Arch, prip. Gentoo a este neskor mozno nejake to BSD...).
Takze napriklad tieto veci si budes musiet pozriet a trosku nastudovat....ale podla mna to stoji zato - spoznas svoj system - to co bezi "pod kapotou"...
Ja odporucam prejst na Debian :-)
Samo. prečo si konečne NIEČO K TOMU PROBLÉMU nenaštuduješ ?
Nikto , čo Ti tu zmysluplne odpovedá, sa ku svojim znalostiam nedostal formou : Aha, tunaky a čo mám robiť ??!!
Neber to ako útok alebo hnev, ale fakty sa to stáva čudným, a ako žilinčan, ktorému sa dnes narodila vnučka, Ťa chcem o to požiadať.
Zdraví dodoedo
(dufam meno nedostala Fedora)
Ďíkes nevolá sa Fedora, je to Sofia a je to najkrajšia baba, ktorú som kedy videl.
Milujte sa a množte sa, je to príkaz.
;-) :-)
gratulacia, prajem vela zdravia a zdaru
Vidim, ze si zmenil meno aj distibuciu. Co taka megazmena :-)
P.S: Nerypem
http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.1/i386/bt-cd/debian-501-i386-kde-CD-1.iso.torrent
squeeze sa da instalovat iba z netinstall ze ??
vie niekto ako spravit priamu instalaciu sid-u ??
da sa to inac ako pomocou bussines-card a v mode expert-install ?? (tak to slo asi rok dozadu ak sa dobre pamatam)
a ten sid nevie niekto ako to je teraz ??
ci stale len cez bussines card (expert mode) alebo nainstalovat testing a premenit repozitare na sid ???
ina moznost asi velmi ani nie je
inak na gnome staci prve CD...
Prečo ?
Z úcty ku linuxovej distribúcii Fedora. Začali sa do nej mnohí "navážať" bez príčiny. Pretože, viem z Fedory, čo viem, tak preto.
:-)
Slackware forever - No compromise
napíšte mi pre inšpiráciu skutočne jeden rozumný dôvod, prečo by som mal vymeniť Ubuntu 8.04 LTS za Debian ?
Používam LTSko na laptope bez nejmenších problémov, využívam často konzolu, tak aj grafické klikátka. V čom som horší linuxák ako distro Gentoo, Fedora, Slackware ?
Aj do budúcnosti budem inštalovať zásadne LTS verzie.
Hlavný dôvod na prechod na Debian ?
díky za tip
vela ludi co tu je si vyskusalo vela distribucii - a pri nejakej ostali. kazdemu sa nieco ine paci. mne greenie, niekomu mandriva, fedora, debian ci gentoo, tebe ubuntu. ak sa Ti paci, tak pri nom ostan. a ak si chces omrknut daco dalsie, vsetko je na webe. nazory ludi, screenshoty, recenzie ci iso obrazy.
3x huraaa
1.openSUSE
2.ArchLinux
3.Gentoo
4.Debian
Dolezite je ze v debiane su starsie baliky ale za to stabilne v ubuntu su novsie niekedy mozno na ukor stability.
Ked sa pytas v com sa pise do konzoly viac tak to s linuxom asi len zacinas, neber to ako urazku ale ako fakt. Potom si vyber ubuntu je lahsie na pouzivanie a PRVOTNE rozbehanie systemu, teda zacni s nim. Potom pride faza (ked sa ti linux zapaci) ze chces testovat tak skusis Debian, arch mozno gentoo mandrivu fedoru open suse a miliardu inych distribucii. A potom zakoncis na distre ktory sa ti najviac paci mozno to bude debian a mozno nie.
Ale ked zacinas vol ubuntu - jendoducha instalacia, automaticke drivere aj proprietarne kodeky skrataka vsetko