maximalna spokojnost - linux
chcel som napisat len drobnu poznamku, co mozno niektorych bude nudit ale chcem sa aj verejne prejavit z radosti :)
Dlho dlho som bol proti tomuto free systemu, nakolko som uz viac krat skusal si system nainstalovat a po par kliknutiach mi to prislo cele ine, nezrozumitelne, tazkopadne. Mozno je to tym ze pokrocila doba a uroven systemu sa zmenila ale pred 3mi tyzdnami zhruba som si nahodil Fedoru na notebook pricom na PC som hladal materialy potrebne k systemu. Za necele 4 dni sa mi to cele podarilo rozchodit, zistil som X veci a vsetko co potrebujem k dennej praci mi fungovalo (momentalne development, browsovanie, emaily a IM). Po tychto kratkych skusenostiach som zistil ze je to system maximalne efektivny nakolko aj po niekolkohodinovej praci je performance systemu stale na rovnakej urovni a nepocitujem ziadne zmeny ako v najrozsirenejsom systeme momentalne. Nepotrebujem vykonavat ziadne restarty, vsetko si mozem nastavit na svoj obraz, nasiel som kopec zaujimavosti co vo systeme XY nie je atd atd.
Obcas ked nieco neviem je to len chvilka a odpoved mam na screene (voala google). Akurat je nevyhoda ze ked niekto nevie po anglicky tak to ma kusok tazsie. Ale inak odporucam kazdemu kto sa pride pozriet na tento server a pohladat nejake informacie. Pouzival som system XY cez 10 rokov a momentalne som v stadiu ze by som ho vyhodil kompletne aj z PC no este nemam tu 100% istotu ze bude vsetko ok :) .. ale je to na dobrej ceste .. that`s all ;)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Tiež som mal dual boot, ale teraz už len Linux a fakt mi nič nechýba a už ani nechápem ľudí okolo seba čo používajú ukradnuté Widle, Photoshop, MS Office ...
Tak to vás teda veľa (linuxiakov) nie je ::-)))
kedze uzivam Mac OS X, teda je to moj hlavny OS a ak mam byt dosledny, tak iny OS som nikdy neuzival a ak som sa s nejakym OS stretol, tak velmi okrajovo a vyzeral som pri praci s nim ako uplny ťulpas...
takze to zhrniem, kazdy ma ine naroky na OS a prave z toho dovodu ich je tolko, je samozrejme, ze kazdy si bude obhajovat to svoje, kedze mu to plne vyhovuje, realne rozdiely medzi OS vystupuju na povrch az vtedy, ked sa narazi na cloveka, ktory ma ine naroky...
osobne som minuly rok kupil taku skatulku, na ktoru som nainstaloval Linux Ubuntu a aj som sem napisal moje pocity, ktore sa zhoduju so zakladatelom tejto temy, v dnesnej dobe ten Linux ani nezapinam, to je hlavne preto, lebo nie je cas a v podstate ani dovod (aj ked mam s tym pocitacom uz iste plany)...
celkovo som si zvykol, ze ludia zacinaju zistovat, ze existuje aj iny OS ako Win, pretoze realne si treba uvedomit, ze 90% obyvatelstva sveta ani nevie, ze su aj ine moznosti (nie su to alternativy), napr. mne sta strasne zapacil Linu Ubuntu, ale v Gnome rozhrani, je to velmi jednoduchy OS, ktory ma v zaklade vazne vela softu, ktory dokaze ulahcit zivot cloveku, ktory predtym nemal ziaden vlastny pocitac a urcite by som vedel odporucit Ubuntu ako jediny OS pre pocitac
za najhorsie povazujem povedomie a strach ludi z inych OS a SW ako takych, tu je potrebne vediet, ze dlhe roky sa ludia masirovali recami, ze linux je hlavne textova obrazovka, kde pokial neviete pisat prikazy, tak ste mimo hru a samotne standardy MS su tak rozsirene, ze je problem presadit nieco ine a naviac, je velmi vela distribucii linuxo, co vcelku zneprehladnuje vyber...
A nemyslel to ako provokáciu ? Dosť sa to tu s príchodom nových členov zaužívalo.
:-(
PS: Pocas studia na vysokej som ani raz doma nepouzil windows, linux ponukol vsetko, co som potreboval :)
na skole sa uz nastastie mnozstvo linuxovych pocitacov zvacsuje. uz su dva :)
zrazu uz neviem na windowsoch robit tak ako predtym a vsetko sa mi zda strasne komplikovane. to co odbucham v linuxe za 1-2minuty v konfigoch/pripadne jednym dvoma prikazmi, tak to vo win nastavujem hodinu a este aj tak to nakoniec nie je presne podla mojich predstav (napr uz len taka jednoducha vec ako nastavenie IP adries napevno)
nehovorim, ze win je zly OS, keby bol zly a nepouzitelny, tak ho nemam. len nie je natolko transparentny, ako by clovek rozumejuci sa trochu do toho 'ako to funguje' potreboval
to je presne to, prečo useri nepatria do skupiny administrators :-)
dík za snahu
runas
s parametromsavecred
(ale neviem, ake je to bezpecne - minimalne by som zablokoval/zrusil nepotrebne uzivatelske konta, napr. guest)- zmenit prava pre teba z readonly na allow changes pre adresar aplikacie v Program Files (prip. aj dalsie prostriedky, ku ktorym pristupuje aplikacia)