LINUX mangaka chu
Nainštaloval som si distro mangaka chu, založené na Ubuntu 9.10. Veľmi zaujímavé, s aplikáciami ktoré presne mne vyhovujú a svižnejšie ako jeho matka či otec.. ALE ako pri každej inštalácii som si vytvoril používateľa, ktorý má heslo a to je zároven aj heslo správcu.. A problém je v tom že sa nedokážem prihlásiť ako onen používateľ, ani ako root ale iba ako mangaka a JEHO heslo mi nie je známe (samozrejme som hladal aj na ich stránke) a do konzoly sa nedostanem, pretože pýta heslo a to neviem aké.. Určite to nie je to čo som dával pri nštalácii!! No a bez hesla mi je to na ... čiže , dá sa nejako zmeniť heslo roota, resp ako povoliť spustenie používateľa, ktorého som vytvoril.. Dík za rady
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
žeby sudo
:-)
ps. máš ubuntu takže nie su ale sudo kde zadáš svoje heslo (prihláseného uživateľa)
Ak chceš roota aktivovať treba si to vygooglovať.
Užívateľa som pri inštalácii tiež vytvoril, ale po spustení bol len mangaka!! Tak som ho premenoval, dal som nove heslo (mimochodom to heslo je "chu") a všetko funguje tak ako si predstavujem..
Prve dojmy sú veľmi dobre, bootuje rychlejšie ako ubuntu 9.10, je viac vyladené aj ked má viac programov ako je v buntu a zatial, po prvom dni používania hovorím dobrá voľba !!
id
ten ti povie co si za uzivatela ci root ci ten mangaka ci jak sa vola,
passwd $USER
zmenis heslo
a nakoniec das
init 6
rebootnes a voila prihlasis sa s novym helom
i18n-sk
Couldn't find package i18n-sk
Iná, normálnejšia rada ?
dalej ma napada prezriet gdm alebo ineho spravcu prihlasovania. neobjavi sa ani tam?
sem som hodil screen
ak nie, tak nainstaluj (apt-get install locales) a ak ano a je to ubuntu (a teda vlastne debian) based distribucia, tak skus konfigurovat a vygenerovat slovenske locales:
dpkg-reconfigure locales
zo zoznamu oznac sk_SK.UTF8 a potom ich daj vygenerovat a aj pouzit ako default.
nerucim za funkcnost tohto navodu (funguje na debiane, teoreticky by mohol fungovat aj na niecom ubuntackom), ale skusit mozes.
dpkg-reconfigure locales
failed
Všetky en sú done, sk a cz sú failed.. Ani predchádzajuca rada od kotrčku nepomohla. Zatial dakujem a čo ešte koho napadá ? Je najľahšie prejsť na čosi iné ale mangaka sa mi fakt páči a šlape všetko okrem výberu jazyka..
toto by mohlo este pomoct.
Odhlásil som sa, prepol na KDE a pre kde je System Settings, kde sa všetko nastavuje vrátane jazyka, atd.. , tam som zadal sk a .... kde je v slovenčine. Lenže ja mam radšej gnome...
Takže skušam všetko čo napadne mna a aj všetky vaše rady, len zatial . . .
..aha a čo tak sa spytať hofereka..., ked si robil greenie a máš tam len sk, cz a en, tak si niečo vyhadzoval ????
tak ci tak, grecke distro je hlavne pre grekov. autori chcu, aby to co najviac vyhovovalo ludom v danej oblasti. rovnako funguju rozne lokalizovane verzie v spanielsku, taliansku a dalsich krajinach. ak hladas nieco zalozene na ubuntu, mozes skusit napriklad linux mint