Fedora 12 - problem s diakritikou
Chcel by som Vas opytat na vec, ktora mi uz dlhsie lezie na nervy a neviem si s nou dat rady.
V konzole, v midnight commanderi, v krusaderi ... vsade tam mi nezobrazuje diakritiku. Namiesto pismen ž,š,č... vidim iba "?"
Čo je horšie, so subormi, ktore tieto znaky obsahuju, sa neda dalej pracovat (az na tu fintu v konzole..ked dvojktukom na tabulator doplnim nazov suboru)
Ako sa to da zmenit?
Mam Fedoru 12 s KDE4
Dakuej za radu a prajem pokojne a pozehnane sviatky.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
a skúšal si dané aplikácie vo svojej F12 aj s iným grafickým prostredím ako sú Gnome a pod ?
Inštaloval si si F12 hneď od začiatku iba s KDE, bez Gnome ?
Ano, instaloval som F12 hned od zaciatku s KDE.
Nie som si isty, ale cosi sa vyriesilo, ked som pomocou prikazu system-config-language nastavil slovencinu. Vystup z locale je:
[miriod@localhost ~]$ locale
LANG=sk_SK.UTF-8
LC_CTYPE="sk_SK.UTF-8"
LC_NUMERIC="sk_SK.UTF-8"
LC_TIME="sk_SK.UTF-8"
LC_COLLATE="sk_SK.UTF-8"
LC_MONETARY="sk_SK.UTF-8"
LC_MESSAGES="sk_SK.UTF-8"
LC_PAPER="sk_SK.UTF-8"
LC_NAME="sk_SK.UTF-8"
LC_ADDRESS="sk_SK.UTF-8"
LC_TELEPHONE="sk_SK.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="sk_SK.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="sk_SK.UTF-8"
LC_ALL=
Sice to nevyriesilo problem s Krusaderom a Amarokom, ale aspon v Midnight Commanderi som teraz schopny pracovat so subormi, s nazvami s diakritikou (aj ked stale vidim este "?")
Napr. Amarok mi nenajde pesnicky, ktore obsahuju diakritku. hmmm....
Na internete som cital o nejakej moznosti upravit mountovanie particie pomocou upravy vo fstab...ale ci neexistuje ine riesenie?
Skusim to s Gnome...uvidime.
Nesnazis sa pristupovat na disk ktory je sformatovany nahodou na NTFS alebo FAT nejakeho externeho disku alebo USB klucenky? Pri nich by som to pochopil i ked by som asi nepochopil preco ich to nepripoji s kodovou strankou UTF.
Nainstaloval som aj Gnome a je to rovnake...
A este jedna zaujimavost...spustil som si cez VirtualBox Windows XP a nechal zdielat inkriminovane adresare s subormi s diakritikou. V tej virtualnej masine som nakoniec videl iba tie subory, ktore boli bez diakritiky, tie problemove tam neboli...
Jedine, co mi pomohlo bolo, ze som si pomocou prikazoveho riadku, alebo pomocou midnight commanderu problematicke subory premenoval tak, aby neobsahovali diakritiku. Vtedy bolo vsetko OK.
K opisanym problemom s Krusaderom a Amarok pripajam aj K3B, ktore v momente, ked som pridaval na palenie subory s diakritikou, vyhadzovalo chybu a nechcelo ma pustit dalej.
Mozno mam niekde nastavenu nejaku hlupost...neviem...
Ohladom Vasej otazky, ci windows po sebe subory vedel pre precitat, neviem momentalne odpovedat (svoj milovany notebook som nechal na Vianoce mimo domova). Neviem, ci jej spravne rozumiem..problem som si vsimol po stiahnuti suborov z internetu, ktore obsahovali diakritiku a ktore som si chcel rozzipovat. Odhadujem, ze tieto subory vznikli v prostredi MS Windows.
Ak:
"problem som si vsimol po stiahnuti suborov z internetu, ktore obsahovali diakritiku a ktore som si chcel rozzipovat. Odhadujem, ze tieto subory vznikli v prostredi MS Windows."
Potom Tvoj problém s veľkou pravdepodobnosťou nemá nič spoločné s KDE, Gnome, GNU/Linux.
vyskusal som vytvorit subor (v Linuxe, samozrejme), ktory obsahuje v nazve diakritiku a s tymto "novovytvorencom" nebol ziaden problem...
Budem skumat dalej...Linux za to urcite stoji.
Dufam, ze sa som Vas mojimi pripomienkami nevyrusil z Vianocnej pohody :)
Vdaka za pomoc
:-)
Takze ak je to len pri archivoch typu rar, tak skus jeho novsiu verziu alebo autorovi nahlas chybu.
PS.: jake nazvy suborov to robili ten problem, boli to otaku?
A tak som experimentoval dalej...
Skusal som Krusader - nemohol som so subormi pracovat
Skusal som inkriminovany adresar zdielat s VirtualBox kde bezal Windows XP - "zle" subory som nevidel
Skusal som subory napalit cez K3B - fail
:-)
Mohol by to byt nejaky malware?...Priznam sa, ze ma to ani nenapadlo :)
V midnight commanderi som nan urobil dvojklik a cez nejaky prednastaveny konzolovy player mi tie mp3 bez problemov spustilo.
ano. Ja som pisal ze sa jedna o chybnu pracu programu ktory spracovava unicode data nespravnym sposobom. Pri praci s RAR-mi sa to prejavuje aj takto.
Ale stale pred nami tajis ze ci sa tento problem vyskytol na tom NTFS alebo na EXT4. Tak isto si zabudol spomenut ze aku verziu programu (un)rar pouzivas a ako mali byt tie data povodne nazvane.
Bez opisu obsahu a okolnosti tu ostane len zle popisany problem.
Nemam momentalne so sebou moju masinu, preto zistim verziu un(rar)u neskor.
Problem nastal pri praci vo Fidorke aj na particiach s EXT4 aj na NTFS
To som cely ja. Problem som popisal nestastne. Sam som z toho jelen, pretoze neviem najst prvotneho povodcu problemu. Samozrejme som za povodcu povazoval programy KDE (Amarok, Krusader, K3B) kedze sa u nich problem s diakritikou prejavoval.
Cela finta je vsak niekde.Vlastne v tom, o com pise bedňa nizsie. Ze tie rozbalene subory, ktore mi narobili sarapatu (ci uz boli rozbalene na EXT4, alebo NTFS) neboli kodovane podla UTF.
Neviem, ci to pre nas pripad ma nejaku "informacnu vahu": prehratie tych suborov bolo v poriadku. (Spustil som ich dvojklikom v MC...neviem, co za player to spusta, ale fungovalo to)
LANG=sk_SK.UTF-8
LC_CTYPE="sk_SK.UTF-8"
LC_NUMERIC="sk_SK.UTF-8"
LC_TIME="sk_SK.UTF-8"
LC_COLLATE="sk_SK.UTF-8"
LC_MONETARY="sk_SK.UTF-8"
LC_MESSAGES="sk_SK.UTF-8"
LC_PAPER="sk_SK.UTF-8"
LC_NAME="sk_SK.UTF-8"
LC_ADDRESS="sk_SK.UTF-8"
LC_TELEPHONE="sk_SK.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="sk_SK.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="sk_SK.UTF-8"
LC_ALL=
je vsetko OK, problem je Windowsackej znakovej sade. Ak som tomu spravne pochopil...
Panecku, natahujem sa tu o pismenka, snad mi to odpustia :)
Neviem vsak, ci sa opytam spravne ale skusim to:
Da sa nejako zistit, ake kodovanie bolo pouzite pre konkretny text?