ktora distribucia pre nelinuxaka?
prosim vas (dlhodobych linuxakov) o radu ja (dlhodoby windowsak). Chcel by som nahodit na vsetky desktopove pocitace vo firme linux.
Potrebujem poradit:
- aku distribuciu?
- a ake graficke prostredie?
Musi to byt akurat uzivatelsky co najprivetivejsie kvoli zamestnancom :-) Pls, nepiste, ze na distre nezalezi, lebo ja s nimi mam nulove skusenosti, preto by som potreboval kontretne poradenie. Co som tak 5 minut browsoval, tak sa mi vcelku zapacila Mandriva 2010 (ale za to uzivatelske prostredie sa plati? to teda neviem).
velka vdaka kazdemu linuxakovi
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
- adobe
- gnash
- swfdec.
podobne ponukne pri prvom prehravani obsahu, ktory vyzaduje neslobodne kodeky sa objavi moznost na instalaciu kodekov.
isteze, ak pocitac nema net, tak je to problem - ale vtedy asi na webstranku s flashom nenarazis :-D
vdaka
Free-verzia sa už normálne inštaluje na pevný disk a dá sa legálne zadarmo stiahnuť z netu. Neobsahuje však niektoré komerčné platené aplikácie ani podporu spoločnosti Mandriva, v tomto budeš odkázaný na diskusné fóra, knihy a kamošov.
PowerPack je platená edícia a obsahuje aj komerčné programy a podporu firmy.
Ak Ti môžem poradiť, najprv si dlhší čas skúšaj Linux sám doma, aby si vedel, do čoho vlastne chceš ísť, a ak sa dá, zožeň si nejakého živého linuxáka, aby si sa mal s kým naživo poradiť, prípadne aby Ti mal kto nastaviť a vysvetliť to, čo sa Ti počas procesu "samovýuky" podarí rozhasiť.
Ak napíšeš, odkiaľ si, možno sa Ti niekto ozve.
One edicia je slusne vybavene LiveCD. Jasne, stale je to CD, preto nie je nafukovacie.
Ale prehra ti to zakladne multimedia (mp3, nejaky mpeg4, ...), okamzite bezi flash a podobne. je tam multimedialny SW (audio, video), graficky (GIMP a myslim, ze v najnovsej GNOME edicii aj inkscape), kancelarsky soft, sietove veci (IM, web browser, mail, ...).
a najlepsia je archlinux :D :P:P...
a existuje niekde porovnanie
ubuntu
mandriva
opensuse
fedora
?
tych distros je dost a vobec sa v nich nevyznam :D
teda aspon co sa toho archu tyka (je to jedna z najobtiaznejsich distribucii)
kandidati pre teba su podla poradia od najvhodnejsieho
MINT
PCLINUXOS
MANDRIVA
SUSE
UBUNTU
FEDORA
vsetko su to "mainstreamove" distribucie s velkou zakladnou a podporou
a podla mna mint preto ze maju najsirsie repozitare (lahko instalovatelne programy) asi najlepsie fora
mint je klon ubuntu (vychdza z ubuntu - vacsina veci je rovnakych)
ale mint ma predinstalovane kodeky a ovladace ktore nie su slobodne (to iste ma aj pclinuxos - ten je klonom mandrivy)
dufam ze som to nesplietol ani ze som nesplietol teba
nezabudni hlavne ze musis zabudnut vsetko co vies o fungovani windowsu, :-DD
aj ta to mozno navedie a ked budes citat tie INFO aj daco mozno nauci
DALSIE RECENZIE
tak teda spravil som si ten zegeniestudios a vyslo mi, ze na stopro mi bude dobry Mandriva, Ubuntu, opensuse, mint :-D
inak aby to nebolo take jednoduche, planujem s tym urobit toto http://www.linuxos.sk/forum/18412/index.html - ktory z tych, co som napisal vyssie by bol najvhodnejsi? ci je to v zasade jedno?
velka vdaka
debian ide aj ako desktop
rovnako ako sa dá aj Mandriva ako server
Jediný problém by som videl v správe softu, teda potreba poobzerať sa čo ako v deb a rpm balíkoch, ak sa skombinuje debian s Mandrivou či Suse
server-debian a desktopy-ubuntu
server-debian a desktopy-debian
je to dobra kombinacia? a je debian dobry pre desktop (myslim uzivatelsky privetivy tak, aby si s nim v pohode zvykli robit aj bezni uzivatelia) ?
Myslim si ze ak bude dokopy 10 zamestnancov, tak sa pre 1 alebo max. 3 ludi spravi par hodinovych sedeni, po pracovnej dobe, kde sa im vysvetli praca s prostredim a bude to.
Ak sa mylim, oponujte mi. Dlhsie som uz distribuciu debian nepouzival.
Prajem pekny zvysok dna
BTW : debian mam na desktope uz niekolko rokov a bez akejkolvek udrzby (len automaticke aktualizacie) po prvotnom nastaveni (ktore mi ale trvalo nejaky tyzden - len som s linuxom zacinal,dnes by mi to trvalo tipujem den dva). Ubuntu na notebooku sice nastavim za par hodin (vdaka zalohovanemu /home) ale system preinstaluvavam raz za 12-18 mesiacov
(poslende problme s HAMACHI)
co ma nahneva a zacnem to riesit a doriesim to do stadia ze prestane fungovat x-window a vtedy si uvedomim ze reinstalacia mi zrychli ubuntu (casom, instalovanymi programami a upravami spomaluje) a kedze mam /home adresar zalohovany nepridem o ziadne nastavenia ani data (tie mam bud v home alebo na inej particii)
sposobene je to podla mna tym ze ubuntu ma privela prednastavenych veci a automatickych klikatok v ktorych sa nakoniec vzdy vyskytne nejaka chyba ktoru kvoli lenivosti bezny uzivatel rucne neopravi
ALE ja som zase rypal a furt skusam co nove viem nastavit ako co zmenit a doinstalovat, takze zvacsa je to moja chyba
Napriek tomu ostavam pri ubunte (uz od verzie 5.daco) lebo je velmi vela veci ide samo od seba a novsimi verziami sa to len zlepsuje
P.S.reinstalacia linuxoveho systemu zase nie je az tak invazivna ako v pripade windows, jedine co streba spravit po novej instalacii je balickovacim systemom nahodit vsetky potrebne baliky a skorpirovat odzalohovany /home (1-5 hodin v zavislosti od rychlosti netu)
aptitude dist-upgrade
?priklad: prechod na ext4
zvykla si a chváli ho...
a pre zarytých používateľov ktorí vraj vedia len windows by som tam hodil win7 gnome aby nemali taký surový prechod...
su to len balicky.