Ako ste zacali ...
ja som dosiel 1. krat do kontaktu s debianom ... bolo to v roku 2003 cca, ten mi kamarat na PC aj nahodil, problem bol s pripojenim do netu (vigor 318 DSL ...), takze dlho sa u mna linux vtedy neohrial, no o rok a pol som mal pripojenie od UPC uz, takze slo na doporucenie Ubuntu, vtedy este bez oficialneho KDE desktopu (tusim 4.10 verzia ...), odvtedy uz len tucniak sidli v mojom PC ... ked som sa uz trosku lepsie skamaratil, bol som v jednej firme, kde som sa staral o compy cistit PC a povedal im (mali 98cky), ze im dam Linux ... asi 12 teticiek sa zacalo stazovat, ze nie a hento a tamto ... po dohode s majitelom firmy som tam nahodil Kubuntu, tapetu z XP, porobil upravy a tetam som povedal, ze maju Windows XP, ale je to nova verzia WIN, takze tam boli zmeny ako: Uz nemate disk C ale svoj domovsky adresar a pod ... po dvoch tyzdnoch sa tetusky radovali a dakovali mi, ze ake je to super a je omnoho lepsia tato nova verzia win ako ta stara a ze na ten lunex by si tazko zvykali ... vtedy som im povedal pravdu ....
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
2005 az dnes - rozne distribucie s netom, vacsinou uspech, avsak aj sklamanie z aktualneho stavu Linuxu (vseobecne), dualboot s Win XP (praca).
uspech - znamena stav, kedy som distro rozbehal. najma prva instalacia X pod FreeBSD s binarnym driverom nVidia bol zazitok, ale nakoniec to islo.
u mna to bolo 1x okolo 2003/2004, ešte mandrake linux liveCD zo zvedavosti, takisto bol problém s sieťovkou... potom ubuntu, hmm, asi 7.10 alebo 8.04 na počítač ako dualboot. O pár mesiacov prestali XP šlapať, aj čistá inštalácia blbla, takže na komp šlo ubuntu. Nb, takisto s predinštalovanou vistou, jediné čo ju tam držalo boli hry, ale časom takisto prechod. Škoda že na žiadnu vtipnú príhodu si momentálne nespomínam
potom mi kamos odporucil ubuntu 8.04. vyskusal som ho a celkom sa mi zapacilo. Kedze o par dni mala vyjst 8.10 tak som ho hned stahoval. linuxom som bludil dost dlho... nevedel som ktora distribucia je pre mna. vyskusal som velke mnozstvo- vsetky zname a aj nezname... momentalne mam nainstalovany ARCH linux ale neviem ci sa u mna dlho ohreje. Medzi konkurentov na instalaciu parti stale UBUNTU a MINT, lenze tieto distra sa mi zdaju pomale (s vela zbytocnostami).
som s nim velmi spokojny, naucil som sa na nom mnoho novych veci a hlavne ze OPEN SOURCE MOZE BYT VELMI DOBRA VEC.... momentalne sa zaujimam o ANDROID kedze si o pol roka budem kupovat novy mobil :P
http://www.mojevideo.sk/video/4ab0/nokia_n900_nokia_s_dotykovym_displejom.html
Ta nokia je podla mojho ovela lepsia ako HTC alebo G1 s Androidom :)
medzi mojich konkurentov zatial patri samsung ! ten sa riadne rozvyja.... nokia ma zatial nezaujala na tolko v pomere cena/vykon/funkcnost ale uvidime co chystaju :)
boot error... (Lilo sa nenainstaloval)
TAk som to zacal cele odznova ale uz ako "15 rocny hacker" tak som dal vybrat vsetky baliky nech nainstaluje a dal som mu k dispozicii cely moj 20GB disk.
Po dvoch hodinach som to uz mal. Jeeeej. tak druhy pokus hadam vyjde ne? Ake bolo moje nadsenie ked sa mi zobrazila modra obrazovka a tam zakladny X Window System. Ale akosi to bolo nie moc pouzitelne... Tak som dal nainstalovat aj dalsie baliky. Svietilo na mna KDE. Ale vtedy som si myslel ze sa ma to pyta ze KDE to ma nainstalovat. Som si pomyslel ze ono je to fakt blbe? sak do pocitaca. Videl som tam aj nieco ze GNOME. (som nemcinar takze der Gnom = škriatok) Som si pomyslel. tak si tam dam aj skriatka. aspon mi tam bude mat co behat.
Woow. Uz som to mal nainstalovane. ... A bootlo mi to do KDE. no na moje pomery to bola dost sila. O particiach som nevedel nic, Lilo mi nic nehorovilo, nerozoznal som graficku kartu od TV karty... Ale nainstaloval som si linux a bol som hrdy.
Odvtedy to bolo SuSE 10.0 openSuSE 10.2 PCLinuxOS, Windows XP dualboot Kubuntu
Odvtedy ubehlo uz vela rokov a Linuxa som instaloval snad na 50 pocitacov. Aj holkam...
casom oco dal komp preformatovat kedze sa do toho vobec nerozumel...po 3rokoch som si poskladal vlastny komp a nahodil donho WinXP a za nejaky cas mi stryko doniesol original Mandrake 10.1(asi 10cd) no a nom som uz veselo frcal, fungoval perfektne:-)
No pocase sa na kompe dodrbala zakladna doska a dala sa tam neznackova:-( Tympadom winxp isiel hrozne pomaly, v kuse swapoval...dokonca som prisiel nato ze cez vmware isiel ovela sviznejsie:-)
Odvtedy uz len Linux only..
Postupne som presiel skoro vsetky zname distribucie...v poho som aj fungoval na MDV2008.1 cely polrok bez netu;-)
V sucasnosti pouzivam Arch/Debian na desktope a Ubuntu na netbooku (tam bolo tiez XP ale virus "Vitro" nainfikoval vsetky systemove execka)
Sorry za mensiu neprehladnost bolo to pisane na mobile...
Par dni na to mi priniesol Live CD Ubuntu a tiez tusim ze Mandriva. Hodil cd na stol ze aby som doma vyskusal a nebabral sa vo firemnom PC. Samozrejme mi vysvetlil o co ide.
Od tej doby som do Linuxu uplne zblazneny a presiel som cez mnoho distribucii, zakotvil som pri Mandrive na notebooku a Arch na desktope. Zatial. Doslo to az tak daleko ze idem ako 41 rocny studovat pocitacove vedy. Nastastie mam super manzelku, ktora mi toleruje tie hodiny stravene s Linuxom.
najma kvoli tomu že ja som zacinal tak okolo orku 2004 a zdaleka sa na vas vo vedomostiach o fungovani systemu nechytam
MOJ PRIBEH:
zacinal som (myslim) s knoppixom, jedine co som vtedy zvladol bolo nabootovat live CD lebo sme mali doma nejaky podivny modem ktorý by som asi ani dnes nerozchodil,
no potom som sa dostal k routru a bolo vystarane trapil som sa striedavo (reinstalacia kazde 2 tyzdne - o moznosti viac linuxov naraz som nemal tusenia) s debainom a neskor s prvymu ubuntu (ww ci ako to bolo oznacene si tak letmo pamatam) po asi roku a pol som zvladol to ubuntu ako plne pouzitelne (dovtedy bolo vzdy daco co neslo uplne dobre) a do roka na to aj debian
okolo roku 2006-7 sa ubuntu pomerne rozmohlo a fungovalo viac menej samo od seba a ja som zacal experimentovat (mal som po odbu tyzdna nainstalovanych asi 20-30 distribucii)
momentalne uz nehladam na notase kvoli nedostatku casu a chuti ubuntu a na desktope debian (uz peknych par rokov slape bez zasahu)
jedien co by som este raz chcel nahodit je Arch pripadne Slacware, oba kvoli tej cistote konfigurakov a jasnom nastaveni
VTIPNA PRIHODA: v skole (právnicka fakulta) sedi tipek za kompom a caka caka prisadnem k nemu ze daco nefunguje ?? on ze nie to je normalka ze ta vista 15 minut (neprehanam) nabieha, mam tam nejaky virus. vravim nemyslis vazne , on ze hej ale ze co ine tam mam dat → LINUX nie, a on no to kto by si dal na komp take nieco (s neuveritelnym pohrdanim v hlase)?? vravim JA ukazal som mu moj notas to ze rychlot netu v skole mam skoro raz taku ako vsetky VISTY - odvtedy je chalan zaryty linuxak :-DD
Môj prvý kontakt z Linuxom bolo možno tak pred 5-6 rokmi a bol to Knoppix čo bol pribalený ku časopisu. Vtedy keď som bol PC začiatočník (začinal som z XP) bolo pre mňa LIVE CD ako zázrak. Sem tam som nabootoval z CD a bavil sa tam. Bol som úplne mimo z niečoho takého ako pripojenie/odpojenie disku a takisto z každej maličkosti ktorá nebola vo Win XP. Potom mi spolužiak doniesol Ubuntu a to bolo pre mňa už znova niečo úúúplne iné. Prejsť na Linux som neplánoval ale keď nám majster na praxi v škole pustil film Piráti zo Silicon Walley tak sa mi Windows ako taký na mieste hnusil a potvrdil prechod na Linux :). Začiatky boli brutálne pre mňa ťažké nakoľko som nemal doma internet a jedine som čo som vedel o Linuxe bolo že to je niečo také to stým tučniakom...nič viac. Zohnal som si ďalši HDD a tam som experimentoval. Odporučili mi Mandrivu tak som začal sňou. Začiatky boli brutálne ťažke keď som nič nevedel a keď som rozdeľoval disk a pýtalo sa na prípojne body tak som bol mimo. Keď som to ako - tak nainštaloval som mal hlavu v smútku z celého Linuxu. Ovládanie som nevedel lebo som bol naspamäť naučený na XP a to už ani nehovorím o inštalácii programov. Repozitáre a takéto veci to bolo pre mňa veľká neznáma. Prvé dni som mal hlavu v smútku lebo som bol na to úplne sám a z Linuxu som nič nevedel a XP som už nechcel lebo to by bol krok späť. Po asi 2-3 dňoch skúšania, babrania a objavovania som už mal veci presťahované v Linuxe a na Win som zabudol :D. Odvtedy som frčal na Mandrive. Najprv KDE 3 a potom GNOME. Dosť som ju mal až mi začala jej detskými chybami čo ani v 4 verziach neopravili začala liezť na nervy tak som skusil znova Ubuntu. Za tie roky Ubuntu podskočilo poriadne vysoko to je pravda. A teraz mam Ubuntu a popri tom skúšam všetko možné. Napríklad Debian, Arch, Gentoo, openSuse, geexbox, ophcracs, nubuntu, back track, pmagic, Slax... Ale teraz ma strašne chytil Sabayon :)
No toto boli moje začiatky. A pre novačikov môžem povedať len toľko že netreba sa ničoho báť. Ja som začínal z ničoho a teraz chodím po dedine a po známich ako Linux-expert a preorientovávam ich na Linux :D , a už parádnu kopu ľudí som preorientoval na Mandrivu a Ubuntu :D
Slack 2.0 som bežal na 20 MB partícii 105MB disku na 386/DX CPU. Text režim. Po zrušení partície s MS Windows 3.11 som mal k dispozícii aj zvyšok disku, nainštaloval som zostávajúcu časť distribúcie a na 8MB RAM objavoval už v XWindow prostredí Internet cez 14kb analógový modem.
Výkon PC sa od vtedy zvýšil zhruba o 3 rády, ale človek v podstate na ňom robí stále to isté: číta a píše texty, vymieňa ich s druhými cez net.
Linux kernel verzie 2.0+ bol pre mňa skúsenosťou podobnou letu človeka na mesiac.
V živote som mal ozaj škodlivý vírus na mašine iba asi 5 krát. Posledný krát to bolo v roku 1995. Potom som už našťastie preň vhodné podhubie (majoritný OS) nikdy na žiadnej mašine neinštaloval. Okolnosti, nadriadení ani moja skvelá žena ma k tomu nedonútili.
V súkromí používam Slackware64 13.0 (aj keď má ako prvá 64 bit Slack verzia ešte detské choroby, ale smer najkonzervatívnejšej distribúcie je jasný) a v robote Mandriva 9.1.
GNU/Linux & Open document format (ODF) rulez.