Zdravim. Skúšam teraz Sabayon Linux a trošku mi vadí že musím mať na užívateľa minimálne 6 miestne heslo. V Ubuntu stačí aj 4 miestne. Najlepšie to bolo v Mandrive, tam som na obyčajného užívateľa nemusel mať žiadne heslo. Trošku mi to vadí keď napríklad zamknem obrazovku a potom musím vždy po zobudení naťukávať dlhé heslo. Na ROOT-a to beriem tam heslo je jasne že treba, ale na užívateľa mi je na 2 veci. Mám to len ako PC doma a heslo mi tam naozaj zbytočné. Dá sa nejako skrátiť alebo úplne vyhodiť? Myslím na obyčajného užívateľa.
http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
pozrite sa sami ako riesite problemy - ved vlastne ani neviete identifikovat problem. problem predsa nie je v dlhom hesle, ale v tom, ze ho netreba zakazdym zadavat pri "zobudeni" obrazovky ci pocitaca!!! Dokonca heslo nemusis zadavat ani pri prihlasovani ako lokalny uzivatel - ale heslo by si mal mat.
Lenze na to su ine konfiguraky a nie /etc/passwd ci passwd-
Mimochodom, zaujimalo by ma kolko bude novych otazok typu:
preco mam taky velky upload, moze za to skype?
preco mi google pise ze mam vela poziadaviek ked tolko nehladam?
Takto sa da aj v Linuxe pripojit k botnetu.
je problem v tom, ze pri rieseni netreba rootovske privilegia, vipw v terminali a pod. ale iba trapny klik v klikatku?
Ten navod co som dal ponuka nastavenie casu spustenia setrica, casu vypnutia monitora ... Vidno ze si sa nielen ze nezamyslel nad tym co chces, ale ani nad radou. Ale dnes zom zazil v praci aj vecsie esa ako si Ty.
Stacilo zadat ten prikaz, co som ti ja daval.
Skus teraz zmenit heslo daneho uzivatela a zadat vyssie mnou uvedeny prikaz. Dufaj...
man passwd:
Delete a user's password (make it empty). This is a quick way to disable a password for an account. It will set the named account passwordless.