New User
A v mojom prvom uzivatelovi mi to zobrazi.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Inak, skus tu otazku po sebe precitat. Pripojeny pripojny bod sa zobrazi kazdemu, skus pozriet vystupy prikazov
mount
adf
. Jedine ze by to bol nejaky specialny disk ktory sa da vytahovat.k otazke ked si v gnome stuknes na miesta → pocitac tak tam urcite uvidis vsetky particie
a nezobrazuje ti ich asi preto ze novy user nema nastaveny automount NTFS particii (google pomoze ako na to)
A ked idem do systemu a otvorim media tak tam je ale neda sa pripojit.
ta particia je NTFS ?? ak hej naistaluj si NASTROJ NA NASTAVENIE PODPORY ZAPISU PRE NTFS (najdes v repozitaroch) a ten by to mal zvladnut
Ale v hlavnom uzivatelovi som siel na system, sprava,pouzivatelia a skupiny a vsetky prava mam zaskrtnute .
takze :
sudo mount /dev/tvoja/particia /miesto/kde/ju/pripojis
skuseni opravte ma
skus opisat co je to za disk. Je to externy disk naformatovany na NTFS alebo je to nieco ine?
PS.: Brano,
napriklad to, ze druhy vytvoreny uzivatel nema automaticky prava na milion veci. Jednou z nich je pripajanie NTFS diskov. Ale to je zalezitost Ubuntu, nie jeho tapetoveho derivatu.
Pri Ubuntu som takyto problem nemal, tam som si vytvoril 4 uzivatelov a v kazdom mi pekne pripojilo kazdy disk.
A niekedy mi dokonca nepripoji ani fotak, mobil, usb kluc tak vtedy musim system restartnut .
id uzivatel
kde uzivatel je nazov uzivatela jedneho aj druheho.Odhadujem ze tomu mladsiemu chyba minimalne skupina plugdev.
ale takisto to emusi byt chyba greenie mozno ako ja hovorievam " si len nieco postukaaaal "
je novy uzivatel schopny pouzit sudo ?? ak hej tak primountuj tu particiu rucne v terminali, uz somt o sice dlho nerobil ale napriklad takto
sudo mount /dev/sda2 /media/DATA
samozrejme ze sda2 musis vymenit za oznacenie svojej particie a mozes ju mountnut aj ine ako do /media/DATA (to pouzivam ja)
ja pouzivam
sudo fdisk -l
alebo program gpartedcat /proc/partitions
nepotrebuje administratorsky pristup tak ako fdisk a *parted.Akurat si dovolim tvrdit ze tieto sachovania s hladanim disku a jeho rucnym pripojenim su len barlickou pre uzivatela. Riesenim je dat mu prava na to co potrebuje k svojej praci. Teda, ak ma na to moralne pravo :)
/home/vladimir
ak by si urobil noveho pouzivatela a nazval ho napriklad ondrej, tak ten by mohol zapisovat do /home/ondrej, no nemohol by do /home/vladimir, kym nema plne prava.
novy uzivatel v kazdom *buntu nemoze (neviem z akeho dovodu) pouzivat sudo, bude treba nastavit /etc/sudoers (prikazom gksu gedit /etc/sudoers)
Ten dovod je uvedeny v subore /etc/sudoers. Standardne pri vytvoreni uzivatela sa neponuknu vsetky skupiny. Sudo v poslednom ubuntu (10.4) je drzane skupinou admin (namiesto zauzivanej wheel). Tych skupin co to automaticky neponukne je viac, a obvykle je na to dost dobry dovod.
PS.: Stano, ake to maju spojenie tvoje slova s povodnou otazkou?