New User
A v mojom prvom uzivatelovi mi to zobrazi.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Na rozdiel od KDE, ktoré opúšťa x11 a prechádza na ešte nie úplne doladený wayland, xfce necháva podporu wayland len neoficiálne.
Zdroj: xfce.org
Fedora 40 definitívne opúšťa X a prechádza na wayland spolu s prechodom na Qt 6 a KDE Frameworks 6
Zdroj: Fedoraproject.org
V Auguste 2023 bola v open-source Greenie knižnici vydaná kniha s poradovým číslom 300. S pomocou voľne šíriteľných programov tak vznikli knihy v slovenčine, češtine a ďalších 8 jazykoch vrátane esperanta. Knihy sú v najrôznejších formátoch a dajú sa prečítať na PC či na čítačke jedným kliknutím. Okrem beletrie, poézie či odborných kníh pod knižnicu patrí aj hudobná kolekcia či hry.
Zdroj: Greenie knižnica
na základe uznesenia Európskeho parlamentu o stratégii v oblasti normalizácie pre jednotný trh je prijatá norma na zjednotenie nabíjacích zariadení do 100W v celej EU.
Zdroj: dsl.sk / EU
Nový návrh štandardu Web Environment Integrity API od zamestnancov spoločnosti Google má údajne zaručiť "dôveryhodnosť prostredia klienta". Ide o spôsob, ktorý môže webová stránka skontrolovať, či beží v nemodifikovanom prostredí (napríklad bez blokovania reklám).
Zdroj: github.com
Linus Torvalds sprístupnil prvú verziu linuxového jadra v septembri 1991. No chvíľu trvalo, kým vznikli distribúcie.
V 1992 vyšli binárky MCC Interim, TAMU, SLS, Yggdrasil a DLD, tie však neprežili.
Najstaršími sú Slackware a Debian.
Intel končí s vývojom minipočítačov NUC. Našťastie to nie je úplne stratené, vyzerá to tak, že vývoj a výrobu týchto minipc prevezme firma ASUS.
Zdroj: Root.cz
Pred pár dňami boli vydané nové verzie tejto rozšírenej linuxovej distribúcie s Cinnamon, Mate a Xfce. Prinášajú niekoľko vylepšení, čo sa týka vzhľadu aj funkčnosti.
Zdroj: https://linuxmint.com/
Za prvé dva týždne sa objavili nové verzie, hlavne distier postavených na Debian 12 Bookworm, ale i nové verzie nezávislých distribúcií.
Zdroj: web
Bola vydaná verzia 3.6 LTS modelovacieho nástroja Blender. Medzi novinkami nájdeme napríklad podporu ray tracingu na Intel Arc, simulačné nody a mnoho optimalizácií.
Zdroj: blender.org
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Inak, skus tu otazku po sebe precitat. Pripojeny pripojny bod sa zobrazi kazdemu, skus pozriet vystupy prikazov
mount
adf
. Jedine ze by to bol nejaky specialny disk ktory sa da vytahovat.k otazke ked si v gnome stuknes na miesta → pocitac tak tam urcite uvidis vsetky particie
a nezobrazuje ti ich asi preto ze novy user nema nastaveny automount NTFS particii (google pomoze ako na to)
A ked idem do systemu a otvorim media tak tam je ale neda sa pripojit.
ta particia je NTFS ?? ak hej naistaluj si NASTROJ NA NASTAVENIE PODPORY ZAPISU PRE NTFS (najdes v repozitaroch) a ten by to mal zvladnut
Ale v hlavnom uzivatelovi som siel na system, sprava,pouzivatelia a skupiny a vsetky prava mam zaskrtnute .
takze :
sudo mount /dev/tvoja/particia /miesto/kde/ju/pripojis
skuseni opravte ma
skus opisat co je to za disk. Je to externy disk naformatovany na NTFS alebo je to nieco ine?
PS.: Brano,
napriklad to, ze druhy vytvoreny uzivatel nema automaticky prava na milion veci. Jednou z nich je pripajanie NTFS diskov. Ale to je zalezitost Ubuntu, nie jeho tapetoveho derivatu.
Pri Ubuntu som takyto problem nemal, tam som si vytvoril 4 uzivatelov a v kazdom mi pekne pripojilo kazdy disk.
A niekedy mi dokonca nepripoji ani fotak, mobil, usb kluc tak vtedy musim system restartnut .
id uzivatel
kde uzivatel je nazov uzivatela jedneho aj druheho.Odhadujem ze tomu mladsiemu chyba minimalne skupina plugdev.
ale takisto to emusi byt chyba greenie mozno ako ja hovorievam " si len nieco postukaaaal "
je novy uzivatel schopny pouzit sudo ?? ak hej tak primountuj tu particiu rucne v terminali, uz somt o sice dlho nerobil ale napriklad takto
sudo mount /dev/sda2 /media/DATA
samozrejme ze sda2 musis vymenit za oznacenie svojej particie a mozes ju mountnut aj ine ako do /media/DATA (to pouzivam ja)
ja pouzivam
sudo fdisk -l
alebo program gpartedcat /proc/partitions
nepotrebuje administratorsky pristup tak ako fdisk a *parted.Akurat si dovolim tvrdit ze tieto sachovania s hladanim disku a jeho rucnym pripojenim su len barlickou pre uzivatela. Riesenim je dat mu prava na to co potrebuje k svojej praci. Teda, ak ma na to moralne pravo :)
/home/vladimir
ak by si urobil noveho pouzivatela a nazval ho napriklad ondrej, tak ten by mohol zapisovat do /home/ondrej, no nemohol by do /home/vladimir, kym nema plne prava.
novy uzivatel v kazdom *buntu nemoze (neviem z akeho dovodu) pouzivat sudo, bude treba nastavit /etc/sudoers (prikazom gksu gedit /etc/sudoers)
Ten dovod je uvedeny v subore /etc/sudoers. Standardne pri vytvoreni uzivatela sa neponuknu vsetky skupiny. Sudo v poslednom ubuntu (10.4) je drzane skupinou admin (namiesto zauzivanej wheel). Tych skupin co to automaticky neponukne je viac, a obvykle je na to dost dobry dovod.
PS.: Stano, ake to maju spojenie tvoje slova s povodnou otazkou?