Ako dosiahnut co najlepsiu kvalitu videa...
pouzivam kde najnovsie a ati ovladace- mesa a slobodne xf86-video-ati... mam radeonhd graficku.
po pripade poradte daky kvalitnejsi prehravac. dik
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
z nekvalitneho videa sa kvalitne spravit neda
najlepsie riesenie je nekomprimovat(ak mas na mysli videa z domacej kamery) a pozerat kvalitne spracovane videa - aspon DVD(ak mas na mysli komercen filmy)
Predpokladam ze to nebolo nic z youtube alebo nejake cam ripy nahravane cez spinave predne okno..
kde nic nie je, ani smrt neberie.
Potom som mal futuramu ktora bola enkodovana ako je slusnym zvykom pre cartoony a kvalitu mala na svoje rozlisenie perfektnu (odmysliac od FPS).
Skoda ze neviem co si mam o tvojom povzdychu mysliet. Mozno to, co Ty o mojom.
U radeon-kartach volakedy (mozno este aj su, neviem) boli problemy s prehravanim videii ked bol zapnuty compiz. Ak mas vyrazny rozdiel v kvalite filmu v linuxe a v inych os tak to bude s ovladacmi grafiky.
Co sa tyka zvuku, vo vlc je graficky ekvalizer, ktory pri 5-6 kanalovych zvukoch zvyknem aktivovat, nieco pomaha.
Takze ak niekto skonvertoval DVD na filmik o rozliseni 320x240 pre mobil, tak DVDcko spetne vypalene bude stratou casu. Tal isto sa da hovorit aj o zvuku. Audio CD sa da skonvertovat do napriklad 128ku, a spetne vypalit na CD, ale uz nikdy tam nebude to co sa stratilo pri konverzii a nemas sancu to zlepsit. Pouzitie vystupneho filtra ako napriklad pridanie basov zabezpeci len ze ten zvuk bude zniet prekvapivo inak. Identicky je to aj pri fotkach ked porovname napriklad jpeg a raw.
Niektore drobne korekcie na vystupe mozu zlepsit dojem z multimedii, ovsem toto je silne specificke pre vstup (povodny znehodnoteny subor) a vystup (typ a kvalita monitora/televizoru alebo repraokv).
Skus sa pohrat napriklad s polozkami v menu video, deinterlace a post processing.
PS.: Keby si mal film z VHS, tak na nom pomoze filter linear, ine tomu len ublizia. pri inych typoch povodneho neznehodnoteneho zdroja to bude inak. A nieco dokonca dokazu automaticky riesit aj sucasne zvukove a graficke karty pripouziti prislusneho akceleracneho rozhrania (vidix).
ale ja by som chcel mat tie pristroje a software co pouzivaju americky filmovy detektivovia (CSI, NCIS, ...) ked aj video z priemyselnej kamery dokazu priblizit a zlepsit do takej miery je z odleku na oprotisojacom aute ziskaju odtlacok prsta (teda zvacsa len tvar zlocinca) :-DD
nie tak somto myslel
tych tych 99% je z tych 30%
Inac co sa tyka kvalitu komprimacii, tak ja nevidim kvalitativny rozdiel ak (na mojom 19" sirokouhlom lcd) dam fullscreen medzi 4,2 GB mpeg2 a 1,5GB brrip-xvid. Mozno na lcd televizoroch od 80cm uhlopr. vyssie uz je ten rozdiel vidiet. Samozrejme 1080p alebo 720p je uz ina kava.
samozrejme HD je uz ina kava, ale take 720i tiez nie je bohvieco
:samozrejme HD je uz ina kava, ale take 720i tiez nie je bohvieco
Takze, vravis ze nizsie rozlisenie Ti pri DVD ripoch nevadi, ale pohrdas 720i ktore je vyssie ako pri DVD ripoch aj od AXXO. O zvysku ktory si vynechal pomlcim. Nepozeras ty nahodou filmy na dekli od notebooku kde z boku vidis vsetko inverzne?
PS: Skus si za domacu ulohu zistit ake sa pouzivaju rozlisenia pri DVD. Mozem ti potvrdit ze to nie je 640x350 pri PAL, ale je o hodne vecsie.
napohrdam 720i ale mal som par dokumentov (nie profesionalnych) v 720i a teda kvalitny DVD rip sa im rovnal, len vravim ze az taka uzasna kvalita to teda nieje
a na 100cm obrazovke zo vzdialenosti 3m ja osobne nevidim vozdiel medzi dvd a kvalitnym ripom (horsie to byva iba ak v tmavych scenach)
vseobecne rozlisenie nie je vsetko ked si pozriem video z fullHD kamery tak nie je take ako profi film, a kvalitne spracovane video aj v nizsom rozliseni (aj nizsom ako dvd) je mnohokrat lepsie ako zle nasvieteny zaber - preto camerovy zaznam z kina moze byt aj v 1080p a bude to nepozeratelne (teda aspon ja to odmietam pozerat) - nehovoriac ze kto by stahoval to mnozsto dat :-D
Inak, toto je viditelne v kazdom jednom filme. Vynimky robia mozno iba niektore komixy ktore maju pouzity snow alebo profil pre cartoon. A o FPS ani nehovorim, z DivX ripov ma zvykne boliet hlava.
ja tiez mam doma kopu DVD filmov ale hlavne koncertov, skor ako video uprednostnujem DVDcka kvoli kvalitnejsiemu zvuku
ale je pravda ze ja "tmave" filmy nemusim, radsej si pozriem nieco historicke alebo komediu alebo nejake to scifi
napriklad mam celu sagu StarWars na DVD a v notebooku mam DVD ripy a videl som to niekolkokrat aj na CRT telke (82cm) aj na notebooku (15,6 palca) aj na LCD (116cm) na vsetkom som skusal oba zdroje (DVD aj notas cez VGA) a okrem zvuku nevidim rozdiel
BTW pri dnesnej cene DVD filmov (mylsim starsich - to co predavaju v tych papierovych obalov v kioskoch) sa ani neoplati stahovat film ilegalne - pri 2Mb/s ma asi aj elektrina vyjde lacnejsie :-DD
a je mozne ze kocky som prehliadal ale film kde namiesto vodopadu sa leju kocky som este nemal(ani nic podobne), kvapky vody na komprimovanych filmoch sice nevidno ale urcite nie vyrazne kocky (samozrejme zalezi od kvality spracovania a tmavosti filmu)
zvuk je uz ina kategoria
kazdy film ma nejaku scenu ktora nie je uplne najkvalitnejsia
a dohodnime sa takto : ako vzdy mas pravdu (o tom som nikdy nepochyboval :-D) a mne asi len subjektivne nic na DVDripoch nevadi (posledne som pozeral 3.seriu NCIS DVDrip a nevsimol som si jedniny kockovany moment)
KONIEC DISKUSIE
po tom ako wlasaty odpovie navrhujem zamknut
Inak, zhrniem to. Nieco sa da zlepsit pomocou hardware (ak karta umoznuje priamo prehrat film aj s vyhladzovanim na GPU alebo zvukovka zas pouzit specializovane efekty na SPU), nieco sa da urobit cez software (vyhladzovacie filtre). Nie vzdy to ma vyznam kedze to zavisi aj od zobrazovacieho adaptera (repraky/sluchadla, telka/monitor). A tak isto to zavisi aj od cloveka ktory to sleduje. Niekto pri hudbe lepsie vnima rytmiku, niekto dynamiku. Podobne je to aj s obrazom.
A preto je takmer nemozne urobit vystupne filtre tak aby bol jeden na vsetko. Teda povodna otazka ma jedinu odpoved:
Treba sa s tym pohrat, pri kazdom filme alebo prikazdom albume.
Pokial je to ovsem potrebne :)
A tym by sa tato diskusia naozaj mohla uzavriet :)