nejde naštartovať ubuntu
http://img822.imageshack.us/img822/2206/snmka238.jpg
nevie mi niekto poradiť ako to znovu nakopnem??
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
http://img18.imageshack.us/img18/4202/snmka239.jpg
Toto vyzera ako keby Linux stratil systemovy disk ktory pozna podla toho dlheho alfanumerickeho kodu. Neviem ci mas moznost na tom stroji nastartovat LiveCD (hoci aj minicd do textoveho modu) aby si skontroloval ci tam este ten disk je alebo ci sa mu nieco nestalo. Alebo je mozne ze sa len pokazil konfigurak grubu (co je lahko opravitelne hoci aj z LiveCD) alebo ze sa pokazil zoznam suborovych systemov (tiez lahko opravitelne) a disk je v poriadku.
PS.: nemenil si na tom stroji disk za iny, alebo si tam neinstaloval iny operacny system? Obvykle sa to pri nedodrzani navodu konci velmi podobne.
sudo fdisk -l
vipíše ti všetky partície, tú rootovskú pripoj na, čo ja viem, trebárs namnt
takže zadášsudo mount /dev/blabla /mnt
a tak sa dostaneš ku konfigurákom až to budeš mať tak sa ozvi..more /etc/fstab
a z
sudo fdisk -l
aufs / aufs rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0
/dev/sda7 swap swap defaults 0 0
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x363a3639
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 6374 51199123+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 6375 30400 192988845 f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 6375 9347 23880591 83 Linux
/dev/sda6 9348 13895 36531778+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda7 13896 14022 1020096 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda8 14023 22946 71681998+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda9 22947 30400 59874223+ 7 HPFS/NTFS
less /boot/grub/menu.lst
a hod sem výpis, a daj sem výpis aj z príkazusudo fdisk -l
less
môže byť aj príkazmore
, to nech ťa nemätie.. nevšimol som si príspevok vyššiea ostatne je vyššie
aufs / aufs rw 0 0
na
/dev/sda5 / ausf rw 0 0
a reštartni...
Alebo si mozes zistit uuid disku a vlozit tam uuid, ktore sa ti zrejme zmenilo. UUID ziskas nasledovne: ls -la /dev/disk/by-uuid, vylistuju sa ti disky a k nim priradene uuid cisla, kde teba zaujima disk sda5
/dev/sda5 / ext4 relatime,errors=remounts,ro 0 1
ale najskor sem hod výpis z
grub.cfg
myslím že by to malo byť v /etchladaj grub.cfg
mnt
tak/mnt/etc/fstab
,ty si dal výpis z toho livecd?to by vysvetľovalo ten
aufs
:-)/mnt/etc/fstab
ak si koreňový oddiel pripájal na na/mnt
potom z
/mnt/etc/grub.cfg
sudo fdisk -l
je v poriadku a snáď sa z toho vysomárime :-)ls -la /dev/disk/by-uuid
tak mi tam linuxovu particiu nenašlo
Ale, som rád že si to vyriešil.
Jednu vec sa chcem spýtať. Od začiatku ako ma chytil Linux ma priťahovalo Slackware, ale aj iné zdrojákové distrá ako už spomenuté Gentoo, čosi už mám o nich prečítané, takže mám akúsi predstavu. K tomu Slackware ma ťahá akýsi feeling naozaj :-) možno to znie čudne, že IT záležitosti a feeling, ale už je to raz tak.. Teraz som na Debiane a som naozaj spokojný oveľa čistejšie ako čo som mal doteraz. Ale prečo to píšem, začína ma priťahovať Linux skôr pre možnú čistotu systému, čo najmenej démonov, a zbytočných nástrojov, ktoré aj tak urobia len to, čo spraví editácia skriptu. Viem o takých distrách ako Slackware, Smgl, Gentoo... Od teba by som chcel len akúsi radu, skús sa vžiť do takého človeka ako ja, štyri roky sa venujem Linuxu ako tak sám, a pred 25 rokmi Basic G na základke asi pol roka,a medzitým nič. čo by si odporučil kde začať, aby som zbytočne nestrácal čas a neprešľapoval na mieste, či si rovno nahodiť nejaké "tvrdé" distro, alebo sa učiť skriptovému jazyku, alebo sa pustiť do programovacieho jazyka, alebo do štúdia hardware, proste je toho veľa. Možno to celé vyznieva komicky, ale kašlem na to..
To, čo si tam čítal, bola skôr emócia (rozumej, čumel som v nemom úžase, že keď som v Biose nastavil boot Debianu, ktorý bol, opakujem, na inom HDD, a vidím, že má prepísaný svoj Grub tým Ubuntovským, a ktorý navyše nefungoval, nenaštve to..?), lebo nový Grub sa tu zjavne choval ako "aktívny blbec" Ale ako vravím pohral som sa stým...
Zmenilo to tvoj názor, alebo by si mi odporučil, stále to isté?
P.S: Ja nežiadam, teba o súkromné hodiny...
Môj názor tvoja odpoveď nezmenila. Ale ak Ťa to baví, tak na mojom názore nezáleží. Ale, poprosím Ťa o jedno. Nesnaž sa zvalovať chybu na výrobcu ak si nezvážil riziká a nesnažil sa im predchádzať. Jeden nespokojný s hlásnou trúbou vydá za viac ako sto spokojných. Koncový článok obvykle pozná špecifiká ním navrhovaného systému lepďie ako dodávateľ inštalačného "non-customized" média.
Ja osobne zvyknem mať dosť často odlišný názor a nie vždy by som dokázal súhlasiť s bodom 5 správicky čo sem dnes dal dodoedo o jednej po obede. Ak by som nemal možnosť otestovať záplatu pred nasadením na bezvýpadkový systém, tak ju nenasadím. Vždy sa vyskytne špecifikum ktoré môže spôsobiť niečo čo si zažil tak ako som niečo podobné zažil ja. Len by som odporučil pri takýchto incidentoch neskôr porozmýšľať o predchádzaní, nielen o aplikácii riešenia. Ak totižto nastane situácia kde sa bude dať aplikovať podobné riešenie, tak technológia bude zmenená a tak to riešenie bude zastaralé. Napríklad zavádzač lilo bol nahradený grubom, a ten zas grub2-kou. A ak to riešenie bude opakovane použiteľné, tak sa predchádzaním daného problému može opakovane ušetriť cenný čas počas výpadku.
Moja kritika Ubuntu vychádzala ale z toho, (na margo tej "hlasnej trúby") že sa sama nazýva user-friendly distribúciou. A že jej ideou je šírenie Linuxu, teda aj pre tých, ktorý s GNU/Linuxom nemajú žiadne skúsenosti. Nahradenie Grubu s Grubom2 beta verziou v aktualizáciách tak výrazne spomalila boot (u mňa na niečo cez 5 min) že si viem predstaviť tú reakciu dotyčného, ktorý si GNU/Linux nasadil prvý krát. Myslím si, že z tohto hľadiska to bola oprávnená kritika...
Ale neviem, prečo by som sa nemohol o distribúciách niečo učiť, potreboval som skôr nasmerovanie, kde by bolo vhodné si ujasniť veci.
Ty mi teda nasadenie "hard" distra nedoporučuješ, ale ja si ho nasadím. A dám si rovno Slackware. Skúšobne samozrejme. Proste chcem vedieť, čo neviem. A hlasnej trúby nespokojného sa neboj. S Debianom som napríklad maximálne spokojný, oveľa spokojnejší ako s Xubuntu Aj keď Slackware je zrejme o inom.
Ale vďaka za radu. Poradil si programing, čo je tiež veľmi široký pojem a tiež sa na tomto fóre rozchádzajú v názoroch, ktorý jazyk pre začiatok, ale snáď si nejak poradím.
..a čo sa týka predchádzaniu problémov, to beriem na vedomie. Myslím, že som sa trochu poučil, tým Grubom
..a už len toľko, že o Slackware som čítal "...Slackware rozhodne nieje pre "brain-dead" užívaťeľov..." Kde "brain-dead" bolo charakterizované ako tí "...čo sa nechcú nič nové učiť..." čo sa na mňa nevzťahuje.
Ak si vykonal zmenu v jeho layout-e ktorá narušila jeho koncept, tak s tým naozaj nemohol jeho výrobca počítať.
Zadávateľ mal tiež chybu ktorá sa prejavovala navonok podobne (znefunkčnený štart), ale UUID disku sa nemení aktualizáciami. Či niekde poklikal v správe diskov alebi spustil nejaký príkaz nie je predmetom otázky. Oba problémy boli vyriešené.
Porúčam sa.
S pozdravom.
Keby to tvoje tvrdenie bolo pravdivé, tak sa o ňom píšu romány. Ubuntu patrí medzi najprísnejšie sledované distribúcie a je naozaj veľké percento ľudí ktorí si doňho s chuťou kopnú. Už len pre ich rýchlosť nástupu a obľúbenosť. Bez ohľadu na to, koľko urobili pre komunitu.
Mimochodom, s tou zmenou. Ak Ti Ubuntu prepísalo konfiguráciu pre Debian, tak si musel mať pomiešané obsahy /boot. Teda, musel si pomiešať fragmenty distribúcií Ubuntu a Debian. A to je zásadná zmena ktorá si o to koledovala.
Som jednoznacne GNU/Linux pozitivny a cenim si pracu Ubuntu, lebo keby ich nebolo na Linux asi zanevriem, viem ze to ma obrovsku cenu co robia, ale nemusim kvoly tomu zatvarat oci pred pravdou..
..do kelu prave preto som pisal, ze je to opravnena kritika, lebo to tak bolo...
"Keby to tvoje tvrdenie bolo pravdivé, tak sa o ňom píšu romány. Ubuntu patrí medzi najprísnejšie sledované distribúcie a je naozaj veľké percento ľudí ktorí si doňho s chuťou kopnú. Už len pre ich rýchlosť nástupu a obľúbenosť. Bez ohľadu na to, koľko urobili pre komunitu."
http://linuxos.sk/forum/18129/index.html
plus k tomu si pozri preposledny prispevok jemu som to stalo tak isto, aj ked s jeho retorikou nesuhlasim A mozes sa pozriet do googla ja som na nete nasiel aj dalsie pripady
Ale musim sa ti ospravedlnit, za jednu nepresnost, a to, ze to nebola 9.04 ale 9.10
S 9.04 som mal iny problem, Nesli Intel karty, bol to oficialny bug. Ani za to vyrobca nemohol?
Ano potom to fixli, ale moja intedrovana Intel Extreme Graphic2 to doteraz nepostrehla, napriek tomu som nekydal na Cannonical, a nerobim to ani teraz
"Mimochodom, s tou zmenou. Ak Ti Ubuntu prepísalo konfiguráciu pre Debian, tak si musel mať pomiešané obsahy /boot. Teda, musel si pomiešať fragmenty distribúcií Ubuntu a Debian. A to je zásadná zmena ktorá si o to koledovala."
Nemal som pomiesane obsahy, viem to presne, nakolko Grub z Debianu som pouzival pre vsetky distribucie, a pred tym som editoval menu.lst, ale po update uz pomiesane boli...
Cely cas neviem, o co ti ide...
Prosím Ťa/Vás ako inteligentného muža, aby si si uvedomil, že naše správanie pozorne sledujú viaceré z neprajníckych očí, a potom o tom vyprávajú ďalekosiahle úvahy na .... a všetko prekrútia a nakoniec je z toho mačkopes ...
imho, z pohľadu pozorovateľa sa nám diskusia odvracia od pôvodnej témy, čo tak locknúť to ? Nech tu máme aspoň trošku poriadok...
PS: Neukamenujte ma tu teraz.
Keby tato diskusia mala zmysel, tak sa tu nedozvedame komu vsetkemu sa stali problemy pri prechode na grub2 ked si nevsimli co sa ich pytal balickovaci system pri nahradeni konfiguraku editovaneho nestandardnym sposobom.
...toto je politika ktoru robis od zaciatku. Strhavas vinu na koncoveho uzivatela, aj ked ju nema. A ked inac nie, tak si vymyslis haluzu, lebo toto co si napisal teraz, je uplna haluza.
A ani si nepochopil, ze neslo hanobenie Ubuntu, lebo sam, dobre viem, ze pre sirenie Linuxu nikto nerobi viac. Ale Lenin uz nieje vecne zivy, takze snad nie je zle, ked otvorene poukazem na chybu. A ani o to neslo, len som zadavatelovi chcel povedat, ze aj tu mohol byt problem. Ci bol alebo nebol to ma netrapi, lebo som mal ciste umysly. Trapi ma komunikacia, lebo od zaciatku si nastaveny tak, ze ja mam chybu a nic s tebou nepoohne. A verim tomu, ze aj iny vedia ze netrepem somariny, ale kto moze odporovat velkemu Wlasatemu, ze ano?
Ale jedna vec ma vyslovene zarazila. A to, ze si nepodporil moj zaujem. Videl si, ze ma GNU/Linux oslovuje z hladiska moznej cistoty systemu, o com v Ubuntu teraz naozaj nemoze byt rec, trvam na tom. Urcite vies o com vravim, lebo by si nemal Gentoo. Ty si ma naopak zneistil, a zacal si nieco take preco nie, namiesto toho ako ano.. Vecsiu chybu si ani spravit nemohol..
Ale tvoje kvality nepopieram, a ak si zapojeny do vyvoja Ubuntu, a preto si tak reagoval, tak si mysliim, ze si farbu priznat mohol...
A vobec . Mam z toho vsetkeho velmi, velmi zly pocit. Zoberiem si radsej gitaru a idem si zahrat do ulic Bratislavy...