caute,som uplny novacik linuxu debian,a tak rad by som si tam nainstaloval nejake programi napriklad skype firefox.....ale nemam ani sajnu ako to robim na windowse sa sputilo .exe a ficalo to ale tuto som ztoho paf.googlil som uz par dni ako treba instalovat programi,ale marne,tak to bolo moc zlozito napisane,aj tuto som pokukal toho vela,ale aj tak nic,prosim poradte nejaky podrobni navod ako nato,som uplny novacik tak prossim pekne zlahla namna :).vopred velka vdaka.
inak ak si uplny zaciatocnik tak si daj do profilu svoj Jabber alebo ICQ cislo alebo nejaky podobny kontakt
1) ze to nepada a netreba sa o to moc starat
2) ze to bude mat stabilne verzie programov, teda ze tam budu jednoducho povedane velmi casto starsie verzie
Je stabilny, mocny a nepolamatelny prave tym, ze pouziva odladene verzie programov v stabilnej vetve.
Mam pocit, ze na zaciatok by si mal siahnut po Ubuntu ( snad najrozsirenejsi linux ). Ubuntu je postavene na Debiane, takze podstata debianu sa nemeni. Nove vydanie vychadza periodicky kazdeho pol roku ( vzdy v aprili a auguste ). Co sa tyka updatov, ponuka kazdy den nove updaty, takze svoje programy budes mat stale tie najnovsie. Co sa tyka podpory, je na tom lepsie ako Debian, podporuje viacero wifi kariet, ma vacsiu podporu co sa tyka internetovych for. Jednoducho ak nieco na ubuntu nejde, je velmi mala pravdepodobnost ze na nete nenajdes riesenie.
Kazdemu zaciatocnikovi odporucam Ubuntu, aj ked ja tuto distribuciu neoblubujem.
Tip: je jedna česká užívateľská príručka o Ubuntu dostupná v kníhkupectvách a sú v nej priložené 2 x DVD Ubuntu.
ubuntu je viac klikacie, debian menej "blbne". takto uplne v skratke by sa to dalo popisat :)
stabilna vetva je to prave tak pol roka po vydani potom sa robia napr. ako pre lennyho tusim xfce 4.6 dodatocne repozitar a tak.. takze po pol roku v mojom pripade ak chcem skusit debiana uz "idem" do testing ktora sa postupom casu prepadne do noveho stable...
ubuntu je super ma novinky a vylepsenia.. instalacia je na 1cd a je pekne urobena.
ja osobne odporucam linux mint s gnome kde je mint menu, kodeky a flash alebo debian-xfce-lxde-cd
apt-get
; suse:yast
; fedora:yum
; arch:pacman
atd. .Cize nemusis behat po nete a hladat softver, staci napisat prikaz do terminalu a on sa ti stiahne priamo zo serveru, kde su uz vyriesene aj zavislosti. Respektive mas na to aj nejake to klikatko pre vacsi komfort pri praci.
terminál
cd zložka_v_ktorej_to_je
sudo dpkg -i skype-debian*.deb
daj vedieť či to šlo.
takze:
su
cd zlo(TAB)
dpkg -i sky(TAB)
na skype podľa
http://wiki.debian.org/skype
, alebo rovno si stiahni deb balíček zhttp://www.skype.com/intl/en/get-skype/on-your-computer/linux/
nainštaluješ buď 2x kliknutím na neho, mal by sa otvoriť grafický inštalátor ( opravte ma ak to tak nieje ),
alebo
otvoríš terminál, napíšeš cd Desktop ( alebo pracovná plocha )
ls *.deb (môžeš vynechať, ide o výpis súborov s príponou deb ( na overenie že si v tej správnej zložke ))
dpkg -i názov_balíčku.deb
Instalacia trvala 4 hodiny, lebo si na to nemohol prijst. To preto, lebo si zvolil Debian. Keby si skusil nejaku inu distribuciu, ktora je viac zamerana na zacinajucich uzivatelov, instalacia by bola jednoducha, prehladna a netrvala by viac ako 30 minut.
Pokial chces nieco nainstalovatat a viac to nemazat, Linux nie je pre Teba. Ver tomu, ze ako zaciatocnik v Linuxe toho hodne pokasles a urcite budes musiet koli tomu preinstalovat system. A v pripade Debianu toho zrejme pokasles omnoho viac.
Myslim, ze ako uzivatel Windowsu budes prekvapeny stabilitou aj takych distier ako je Ubuntu, cize sa trapit Debianom koli stabilite je vyslovene hlupost.
Treba si uvedomit, ze "saty nerobia cloveka", resp. "vzhlad nerobi distribuciu". To, ze Ta mozno odradil vzhlad Ubuntu a Debian ti sadol by tiez nemalo byt rozhodujuce, totiz pouzivaju rovnake pracovne prostredia. Po par dnovej (mozno aj parhodinovej) praci s Ubuntu by si prisiel na to, ze praca s nim je ovela lahsia (pre zaciatocnika) ako praca s Debianom.
Nechcem Ta odradzat, Debian je skvele distro, ale, ako som povedal, pre zaciatocnika nevhodne. Vstupit do sveta Linuxu skrz neho by mohlo v konecnom dosledku sposobit to, ze ta odradi (mozno zdanlivou) komplikovanostou a ty sa vratis spat k Windowsu.
Ja (ako clovek, ktory s Linuxom zacinal v podstate nedavno) by som Ti vrelo odporucil Ubuntu. Ja ho pouzivam uz skoro rok a pol a este stale mi vie poskytnut nove veci, ktore je potreba sa o Linuxe dozvediet. Mozno raz prejdem na inu distribuciu (kedysi ako uplneho novacika ma tiez velmi lakal Debian - takisto svojou stabilitou), ale zatial stale pouzivam Ubuntu a zatial som s tymto distrom uplne spokojny.
http://img97.imageshack.us/img97/1255/dsc00046pt.jpg
a tak si mislim ze keby som naformatoval tu cast kde je nainstalovani ten debian tak po naformatovani si milim ze mi to zmizne, (tie prve kde OS-ka co su na vyber),ale co ak nie?da sa to nejako odstranit inac?ci to tam budem mat navzdy.
a este jeden problem mam ze ked si dam moznost vybrat os Windows Vista tak sa mi tak ukaze toto:
http://img706.imageshack.us/img706/7541/dsc00047xq.jpg
Ta instalacia debianu by tam nemala byt kedze som ho uz nainstaloval,ako to dam prec?dik za rychle odpovede.
jo a este som zabudol ze ake ubuntu je asi tak dobre si stiahnut?najnovsiu verziu (aj ked neviem aka je) alebo daaku insiu?a je rozdiel mat 32 bitovu verziu alebo 64 bitovu verziu?lebo mam 4 GB ramky a tak ze co to je aj tak ako na windovse ze ked mam 32 bitovu verziu ze mi zabrazi len 3 GB ramky a ze ak mam 64 bitovu verziu tak mi ukaze celich 4 gb ramky.
a este som zabudol :D keby som mal napriklad 64 bitovu verziu tak ze ci mi pojdu aj programi urcene na 32 bitovu verziu kedze som cital cosika o nejkaom programe ze jeden pisal ze uz aby visiel ....nejaky prgram uz si nepametam ako sa volal.... na 64 bitovu verziu tak ci to tak naozaj je ze nejake su urcene na 32 bitovu verziu a nejake zasa na 64 bitovu verziu.
vopred dakujem za odpovede :).
lebo som nainstaloval debiana a tak by to malo zmiznut ne to.... Istalacia debiana......
lebo ked sa mi ukazu oska na vyber tak dam moznost Windows Vista a tam mi ukaze prave toto:
a ze to jako mam dat prec.
http://img690.imageshack.us/i/mov00051.mp4/
ked si vyberiem os vindows vista tak tam mam este ze si mozem vybrat moznost INSTALACIA DEBIANU,ale ako to dam prec :(?.
inac pls mam dalsi problem stiahol som si ubuntu 10.04 64 bit:
http://img145.imageshack.us/img145/8485/beznzvuhn.jpg
a napalil som to ako bootovacie cd ale ked restartujem pc tak by mi malo po chvilke mabehnut ze ci chcem bootvat cd ale bohuzial mi to ani neukaze,ale ked tam dam nejaky windows dvd tak mi to ukaze pls neviete vcom je problem ?v biose by som to mal mat nastavene.
ak tam nebude tak to nainstalujes:
apt-get install aptitude
no toho aptitude kuknem az sa vratim z prace,a stim nainstalovanim vo windowse to uz som nato mislel aje je vtom hacik,pretoze som kliknul na tento pocitac dal som spravovat a tam som si zobral 30 GB z oddielu D a ked to spustim vo windowse tak tam neni na viber tak isto to bolo aj s debiaom ale debiana som potom instaloval po restarte pc tak tam mi ho zobrazilo.
Peťo, toto prosím ťa neber ako kritiku, ale píšeš že si siahol po Debiane pre avizovanú stabilitu, ale máš tam Windows Vista, Vedľa tohto OS je už nestabilnéjší snáď len "babkin guľomet..."
Ďalej si nenapísal, či sa ti podarilo na Debiane rozbehať Internet. Lebo ak áno, tak si ho tam môžeš kľudne nechať.
K inštalácii Debianu:
Jednoznačne najlepšie (aspň podľa mňa), je stiahnuť všetkých päť DVD Debianu. OS je na 1. DVD na ostatných máš takmer všetok potrebný software. Pri inštalácii sa ťa bude pýtať, či máš ďalšie CD - DVD na prehľadávanie, ktoré bude používať ako zdroje softvéru. Ak áno, budeš postupne vkladať jedno po druhom, a on si spravý zoznam software z tých DVD. Ak potom budeš chcieť nainštalovať software, ktorý je na tých DVD bude ťa navigovať, ktoré DVD vkladať.
K inštalácii software:
Debian má predinštalovaných viacero programov na inštaláciu softvéru. Apt-get, Aptitude, Dpkg.. Najlepší pre teba bude zjavne Aptitude. Proste na nete si zistíš ktorý program sa na čo používa, a ten si z Aptitude nainštaluješ. Ak si teda postupoval pri inštalácii Debianu tak, ako som už vyššie opisoval.
Tebe ako začiatočníkovi, by som rozhodne odporučil aby si hneď po inštalácii doinštaloval Gdebi. Je to grafický program na inštalovanie .deb balíkov (niečo ako vo Windowse exe), a je user-friendly. S Gdebi Skype nainštaluješ tak, že stiahneš si Skype.deb a na na balík klikneš a Gdebi sa ti ponúkne, či ho chceš naištalovať. Ak ti vypíše, že nie sú splnené nejaké závislosti, tak si pozrieš o aké ide a doťaháš aj tie a nainštaluješ ich pred ínštaláciou Skype, kým nebude všetko OK.
Apropos, md5sum.
S md5sum si môžeš skontrolovať, či si tie iso stiahol dobre. Každá komunita ktorá vydá nejakú distribúciu, zverejní aj md5sum konkrétneho, alebo konkrétnych iso, pre kontrolu, či boli bezchybne stiahnuté. Je to taký dlhý alfanumerický reťazec. Ak máš iso obraz napr. na ploche, spustíš si terminál a napíšeš, md5sum /home/užívateľ/a sem názov isa. Tam kde je užívaťeľ napíšeš meno akým sa prihlasuješ. Potom porovnáš md5sum isa z tým, čo zverejnila komunita.
Sú aj iné programy na kontrolu integrity, napr. sha, sha1, sha256, sha512.. ale to ťa teraz nemusí zaujímať.
To čo chceš odstrániť, "Inštalácia Debiana" asi najlepšie odstrániš z Visty. Myslím, že asi cez "system recovery console", ale to ti poradia skôr na Win fóre. Ale ak sa ti z toho Win spustí, tak to nieje až taká chyba. Ale podľa mňa je to vec Visty a nie Debianu. Vista tam tú ponuku nahodila. Aspoň si myslím.
Ináč ten Debian, je fakt dobrý, ale ja som naňho prešiel po štyroch rokoch. Ak ťa to ale neodrádza a máš chuť sa učiť, tak si ho nechaj. Nieje to taký tvrdý orech ako Archlinux, Slackware, alebo Gentoo. Týchto distier sa bojím aj ja :-)
Ale keď už máš Debiana zmazaného, tak si daj Ubuntu, alebo Mint a daj si najnovšie vydania, alebo tie "jarné", ako to už bolo spomenuté. Zhodou okolností sú práve tie najnovšie.
A ešte na záver, GNU/Linux je síce zadarmo (rozumej peniaze), ale zadarmo ti nič nedá (rozumej: čas, energia a potreba sa učiť), ale to môže byť kľudne aj to, čo je na ňom skvelé.
u mna je net rychly, no keby som mal pomaly tak tiez si dam system z 1CD a vyberiem si tu distribuciu, ktora tam bude mat to co potrebujem k zivotu. koniec diskusie z mojej strany. este dodam, ze debian je fajn a na menej vykonny pc by to bol favorit spolu so salixom.