Ako si predstavujete rozsirenie Linuxu v SR?
- co by sa malo podla Vas urobit medzi prvymi vecami, aby sa dostal Linux prip. Open Source viac do povedomia Slovakov?
- v ktorej sfere by sa mal zacat nasadzovat GNU/Linux + OSS medzi prvymi, aby vzniklo vyvazene heterofobne prostredie?
- co celkovo od toho by ste ocakavali Vy?
- Myslite si, ze sa nieco pocas vladnutia tejto koalicie nieco zmeni v tomto smere?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
- nic, staci, aby sa pouzival, zbytocne by sa dvihla vlna nevole...
- GNU/Linux by sa mal nasadit do vsetkych sfer statnej spravy a zacat by mali s notebookmi pre narodnu radu, ved odstanu tie stroje nove...
- ja neocakavam nic a ak, tak iba tolko, aby ked pridem na danovy, tak nemusim davat svoje udaje a prejdem 100 m na socialku, tak si tie iste info nebudu pytat, treba, aby to bolo prepojene a dal sa obrovsky doraz na gramotnost uradnikov, ze ked mu poviete, nech vam to posle na mail v PDF formate, tak nebude na vas kukat jak debil...
- tato vlada to len vravi, ale nespravi nic, je to velmi silne loby, aby sa nic nezmenilo...
-domacnosti, skolstvo. Pod skolstvom myslim vyuka zakladov a ukazka toho ze nieje len jedna platforma OS. Toto by mozno bolo najlepsie riesenie, aj ked by to znamenalo zamestnat ludi co vedia. Po tomto by sa mlady uz zacali zaujimat i open-source a linux aj sami. Pekne som to videl ked za mnou prisiel jeden ziak ze v skole videl na jednom pc linux a chcel by ho aj on. Odvtedy do spokojne uziva a stacilo len kratke zaskolenie.
Je zbytocne sa domnievat ze niekomu nieco nanutime a bude to hned pouzivat, treba ludi na to postupne pripravit. Vyskolit si generaciu.
-ze sa postupne z distribucii stanu plnohodnotne vyrobcami hardvare podporovane OS.
-nie, blablabla v prvej polovici vladnutia, blablabla v druhej.
islo o to, ze vzdy ked nieco nove isla pisat tak zacala pisat tak, ze otvorila taky "polotovar" buduceho dokumentu. no a tam boli napisane 3 riadky a vsetko hrubym pismom... :)
ja od toho necakam az take radikalne zmeny. avsak bolo by dobre keby niektore institucie zacali pouzivat linux.
Viac:
http://www.pclinuxos.szm.com/informsys.html
a) komunita - aj na tomto serveri
b) moze vzniknut podpora od firiem - vo forme instalacie na novy hw pri kupe a naslednej 'starostlivosti' o zakaznika
okrem ineho sa zivim aj predajom pc. dokazal by som si predstavit, ze ako alternativu ponuknem Linux. poradenstvo pri vybere hw, nainstalovanie a nastavenie pri kupe stroja s tym, ze zakaznik sa na nas moze obratit v pripade nejakych problemov. nejaky cas podpora zdarma, potom platena. jasne pravidla treba vymysliet.
toto ale mala firma pokryje iba max v jednom okrese, tu prichadza na rad komunita a mozno server linuxos.sk - priklad: v 200km vzdialenom meste mam zakaznika, chce nainstalovat tlaciaren. zajde tam linuxak z toho mesta, poslem zakaznikovi fakturu a zaplatim tomu linuxakovi. islo by to organizovat formou zakaziek (nieco ako weboit.sk), snad by to bolo aj rychle (rss so zakazkami podla okresov, miest...)
zatial je to v stadiu napadu, tymto ho uvolnujem na dalsie rozvyjanie pod GPL :-D
Ak Ti toto nepostačí, požiadam o uzamknutie tejto témy z dôvodu absolútnej nekorelácie takýchto prípevkov s dôležitým predmetom postavenia Linuxu na Slovensku a možnosti nájsť cestu, ako to u novej vlády aspoň trochu uľahčiť ...!
inak dobry napad
Vzdy dvaja dobre obleceny (cierne nohavice s pukmi, biela kosela, kravata) budu chodit od domu k domu, od bytu k bytu. Zaklopu na dvere a tichym, miernym hlasom povedia: "Dobry den, chceli by sme sa s vami porozpravat na temu OS Linux a GPL, mali by ste chvilku cas?" a ked hej tak by sa porozpravali alebo by ludom rozdali brozurky alebo knizky, pripadne ich pozvali na nedelne stretnutia priatelov linuxu v najblizsom osvetovom centre.
- verte ci neverte, reklamu. linux a ludia co za nim stoja nemaju peniaze na rozne reklamy vsade. bolo by dobre ho trochu propagovat, no zas aby ta reklama nebola uplne vlezla... taktiez by to chcelo co najviac propagovat multiplatformne programy, ako napriklad firefox, gimp, openoffice a tak podobne. a inak dat zo statneho rozpoctu nieco pre vyvojarov jadra, podla mna by to slo...
- v ktorej sfere by sa mal zacat nasadzovat GNU/Linux + OSS medzi prvymi, aby vzniklo vyvazene heterofobne prostredie?
- tam, kde su mlady ludia. teda skolstvo. ucit uradnikov nieco uplne ine, to moze byt velmi blazniva myslienka...
- aby bola informovanost, ze je aj nieco ine ako MS. taktiez aby sa na skolach ucili zaujimavosti roznych systemov, internetovych prehliadacov atd, namiesto vela hluposti co sa ma ucit dnes.
- Myslite si, ze sa nieco pocas vladnutia tejto koalicie nieco zmeni v tomto smere?
- myslim, ze sa nieco zmeni, no ziadna velka revolucia to nebude.
a inak dat zo statneho rozpoctu nieco pre vyvojarov jadra, podla mna by to slo...
LOL
Na druhej strane, keby sa výrazne zvýšilo používanie Linuxu v laickej verejnosti, určite by sa v mnohých smeroch zvýšila kompatibilita medzi uzavretými operačnými systémami a Linuxom, napr. kopa komerčných softwérových spoločností by bola nútená robiť svoje produkty aj pod slobodné operačné systémy, alebo by trebárs Microsoft musel spraviť podporu pre aplikácie kompilované pod Linux, podobne, ako sa to v Linuxe spravilo pre chod windowsáckych aplikácií (aj keď stále to ešte nie je dosť dobre doriešené) a Microsoft by bol nútený vydať odf plugin, ale zase preorientovávať by sa začali aj crakeri. Podľa mňa je celkom fajn, že my "linuxáci" sa sami staráme o svoj software, pomáhame si a slobodne si robíme a programujeme to, čo chceme, všetci z toho veľmi dobre a bez obmedzení ťažíme. Linux sa totiž nesnaží nikomu robiť konkurenciu, len chce byť taký dobrý, ako je to možné. Podľa mňa ak sa linux výrazne rozšíri do povedomia a hlavne používania laickej verejnosti (nech to niekto nechápe tak, že som proti, sám inštalujem linux do dual bootu, komu len môžem), nebudeme už tak príjemne zašití v zátiší a tiež sa vytratí ten pocit výnimočnosti pri používaní slobodného softvéru.
- ad. k bodu dva - skolstvo jednoznacne - u mladych ludi je zvedavost celkom silnou motivaciou
Naopak, na uradoch, nechut ucit sa nieco nove mimo agendy, je pravdepodobne dost velka, ale da sa rozvijat myslienka, preco by malo byt diametralne odlisne rozhranie win7 prijatelnejsie nez Gnome/KDE v linuxe (resp. nedavne verzie MS Office vs OO)
btw. tiez si myslim, ze snad by nazaciatok stacila len zmena v aplikacnom softveri. Prejst rovno na slobodny OS (najskor linux) by v sucasnosti bol asi
dost narocny pocin
- k nazoru, ze slovenska distribucia, ehm to radsej nie. Lokalizacia a prisposobenie sa da dotlacit aj cez dodavatela zabehnutej distribucie (Mandriva, OpenSuse, mozno RedHat/Fedora)
kto stoji, bude stat za sk distribuciou ?
inak slovenske support centrum by bola super vec
napr. existuje tu firma alebo dokazali by sme sa my tu dohodnut a vytvorit tim/zdruzenie/neviem co , ktory by mohol prehlasit "sme odbornici, da sa na nas spolahnut, dokazeme nasadit a spravovat Linux, vieme zaskolit Vasich ludi, v pripade problemov mate kam zavolat" ?
a prihovoril by som sa za zvolenie jednej distribucie. neskor sa da rozsirit na viac.
Momentálne nepoznám žiadnu slovenskú s.r.o. ktorá by explicitne vyhlasovalo to, o čom hovoríš.
Akonáhle vznikne business ohľadom Linuxu na Slovensku, budú ich stovky ...
Ako však spustiť ten linuxový obchod ??
Ale aj tak základom je dostať Linux do škôl.
Stále sa mi zdá (?), že je u podnikateľov a slovenských firemných gazdov z radov podnikateľov málo propagovaný ten kurevsky fajn fakt, že Linux je zadara a bezpečnejší ako MS. navrhnite (vy slovenské linuxové združenia) otvoreným (alebo inou formou) dopisom slovenskej vláde (alebo jej zdravej časti) myšlienku, ktorú (už dlho) zdielajú ich kolegovia z EU. Som bytostne presvedčený o tom, že keď sa podarí argumentami zaujať napríklad Ivetu Radičovú alebo aj I. Mikloša, je tu NÁDEJ.
a čo v skrate povedal, (keďže svet politiky je UMENIE NEMOŽNÉHO).
U brata sme to riesili a vyslo nam najlepsie alfa uctovnictvo vo virtualnom win.
napr
nemocnice - software na evidenciu pacientov, aké sú možnosti, alternatívy ?
kancelárie - office, daňová správa a pod
úrady...
školy, čo sa informatiky týka, problém by nebol ani tak v študentoch ako v učiteľoch, adminoch, zmluvách a pod ( imho, no offence )
pokiaľ niekto máte v rodine človeka ktorý pracuje s pc (winom), zistite aký software používa a aké alternatívy existujú... prípadne či ide pod wine.
- v ktorej sfere by sa mal zacat nasadzovat GNU/Linux + OSS medzi prvymi, aby vzniklo vyvazene heterofobne prostredie? Prave tam kde posobil Microsoft.
Skolstvo -> jednoznacne zvysit gramotnost ucitelov na zakladnych a strednych skolach. Trebalo by to nejaku reformu informatiky :)
A taktiez predajcovia pocitacov -> ti by mali poskytovat technicku podporu. Aspon zozaciatku.
Aby sa ucilo nieco ine. Na mnohych skolach je predmetom vyucovania informatiky MS Paint, Logo Motion, Imagine a podobne nevyuzitelne veci. Ano, je to vyuzitelne ako zaklad ale take by sa malo prebrat za mozno 4 hodiny a nie pol roka!
ano, zmeni sa to pokial sa to da ludom do podvedomia, ludia musia byt s tym aspon trochu oboznameny inak nebudu ist z nicoho nic do neznamych vod
Len o tom sa tak veľmi nehovorí-nekričí. Bolo by dobré vytvoriť nejaké stretnutia, workshopy pre starých-nových používateľov otvoreného softveru. Potrebné propagovať , informovať o otvorenom -slobodnom softvery ,
ktorý je možné využiť vo vzdelávaní, štátnej správe. Sú potrebné metodické a študijné materiály, vzdelávacie aktivity na používanie a využívanie Linuxu, otvoreného softveru.(napr: teraz beží Letná škola pre učiteľov pod záštitou Microsoftu ).
Financie- vytvoriť zmysluplný projekt a realizovať cez ESF. Projekt by mal byť vytvorený v spolupráci so školskou komunitou.
vektorova grafika v inkscape prebrata za 2 hodiny a mspaint za 2 mesiace (14 hodin)
linux sa pouziva mozno ako skolsky server, pripadne ako OS na verejnych pc (prostredie openbox s povolenym spustenim iba jednej aplikacie - firefoxu)
lazarus sa pouziva mozno len v maturitnom rocniku, ked maturujes z inf
nehovorim ze linux a oss sa nevyuziva na skolach vobec, hovorim o tom ze sa predcenuju ich schopnosti a nedavaju do toho doveru, ze s tym sa clovek neuzivi
suhlasim s propagaciou, suhlasim so skolenim o informovanosti, suhlasil by som so stretnutiami aj keby to malo byt uplne zadarmo, ibaze toto nasa vlada nikdy neodsuhlasi
takze ak clovek A skopiruje od niekoho wordovy dokument, kde len zmeni meno, a clovek B napise vlastnu pracu, tak clovek A nema problemy a clovek B ano...
http://www.sdku-ds.sk/content/moderne-slovensko#24 a píšu o tom aj teraz v rámci volebného programu
http://drotovan.blog.sme.sk/c/236524/Ma-vzdelanie-nejaku-hodnotu.html
To iste mala aj strana SaS. Z toho mi vychádza, že by nemal byť problém s otvoreným softverom . Len je potrebné niečo spracovať- formou nejakého projektu.
stale sa pytame dookola otazky ibaze nic sa s tym nerobi... tieto diskusie politici citat nebudu takze treba konat
Bolo by to pokračovanie projektu "Notebook pre každého žiaka", ktorý začal Microsoft.
Obsah: Notebooky s otvoreným a slobodným vyučovacím softverom pre žiakov a učiteľov , zaškolenia.
Nástroj-výzva ESF v mesiaci september 2010.
Realizátori- odborníci na otvorený a slobodný softver, učitelia a žiaci z vytypovaných druhov škôl.
Myslím si, že terajší politici to podporia ak sa im vysvetlí obsah, rozsah a spoločenský zámer projektu.
Veď aj v domácnosti ak vás vykradnú, tak poisťovňa skúma, či ste mali zamknutý byt. Ak nebol zamknutý, máte smolu a poisťovňa nič neprepláca.
softwarovy kluc? kazdy plateny program ma softwarovy kluc, windowsy maju softwarove kluce od Windowsu 95, dokonca mozno aj starsie verzie ich mali. A ochrana pred nelegalnym sirenim prostrednictvom softwaroveho kluca je miziva. WGA vynecham lebo to sa da kludne odkliknut pri aktualizacii systemu. Ved myslim ze to bol prave Windows 7, ktory bol cracknuty este skor ako sa dostal na trh...
Stale robia ochranu v podobe softwaru, ktory je cracknuty za paru hodin, pripadne dni. Nech spravia poriadnu ochranu. Pocul som ze jedna hra mala taku ochranu ze to crackovali dva mesiace a crackeri sa pekne zapotili. Ked je microsoft taky skvely tak preco neurobia taku ochranu aj oni? Pripadne aj lepsiu? Ved oni su predsa najvecsia a najlepsia softwarova firma aka existuje na desktopy. Neurobia to, lebo vedia ze pouzivanost windowsu by pekne klesla. Nemali by taky podiel na trhu, vyrobcovia hier a softwaru by sa nezameriavali iba na nich ale aj na ine operacne systemy. A prave to drzi mnohych ludi na windowse. Nejde o to, ze ludia by nechceli vyskusat napr. Linux preto, ze to je ine. Ked niekomu odporucim aby si dal linux tak sa ma pytaju hned pojde tam napr. Nero a Photoshop? Poviem ze Nero ano, a aj photoshop ale ma to hacik a to ten ze to nemusi ist presne tak dobre ako na windowse (winehq). A tam to padne.
upravovane programom nLite
v thajsku ci kde predavali win+office dokopy za dakych 50 euro, len aby spomalili nastup lin+ooo
Malé zhrnutie:
uz popredu napisem, ze som amater na Win a dokonca ani Linux mi vela nehovori, to si mozete pocitat, ze som tu zvacsa len otravoval s nejakymi vecami, ale ak pride na lamanie chleba, tak radsej presadzujem linux a free soft...
prave minuly tyzden ma poziadal jeden z mojich klientov, aby som mu nakalkuloval nejake pocitace, akoze pr emna nocna mora, tak som sa obratil na mojho kamarata, co ma real obchod, ze nech im to nakalkuluje a cele som to smeroval, ze nech si to navzajom vyriesia, vyfakturuju, len aby som sa do toho nezapajal ja, ale nakoniec mi povedali, ze ma vsade uvadzaju ako ich konzultanta, takze im to musim dodat ja, koli kontrole a podobne, co zas mna nepotesilo, ale co uz...
no, kamarat dodal dohodnute veci, jeden HP notebook a dve skladacky pocitacov, vsade nahodeny Win7, len sme tam nehodili Office, lebo sme nevedeli ako to maju licencne vymyslene, ci maju na tych starych strojoch retail alebo OEM...
tu nastal pre mna prvy sok, vedeli ste, ze Microsoft Office 2007 povoli na odskusanie len 25 otvoreni programu??? ja som to netusil a este lepsie bolo, ze kamos predinstaloval MS Office 2010 na tie dve skladacky, ale sok bol, ze ked som na to klikol, tak sa zobrazila tabulka, ze zadat licencny kluc alebo kupit licencny kluc cez net, ja som samozrejme ratal s tym, ze by to mohlo ist aspon 30 dni ako skusobny vec, nestalo sa, telefonoval som s kamosom a ten mi moju obavu len potvrdil...
takze som to vysvetlil zucastnenym, zistili sme, ze vzdy pouzivali len OEM licencie, takze tadial cesta neviedla a tak som navrhol, ze nech vyskusaju nahodit na ten HP OpenOffice a na maily Thunderbird, s tym sa suhlasilo a normalka, vsetko super slape, tak som zvedavy, co mi povedia zajtra, ci aj tie ostatne dva kusy osadime tym istym...
takze pomaly, ale isto ich mozno aj presadim na Linux, zatial staci, ez budu poznat free Office
- Statna sprava ale to je celkom nerealne pokial ich bude microsoft dotovat formov uplatkov
- Konecne stabilne ubuntu
- Nie furt budu kradnu takze ani nic necakam, uplne staci ze ma okradaju
vyrobca musi na vyrobok , ktory predava na SR poskytovat linux-ove ovladace (supportovat ich a aktualizovat ) , zaviest vyucbu na skolach , a celu verejnu spravu viest v linuxe vsetky oficialne dokumenty musia mat format PDF , zriadit miesta , na kazdom urade by komukolvek zadarmo nainstalovali linux , a bolo by po starostiach :D
Ale to je podľa mňa na dlhšiu diskusiu... Ako teda podľa Teba toto vyriešiť? Zaujímal by ma nie len Tvoj názor. ovládače a nix - večný problém...
A hlavne aby zákazník nebol prekvapený, že má problém so spustením programu s koncovkou .exe alebo že sa mu nedá pozrieť katastrálna mapa.
Ale ak sa toho niekto reálne chytí a tento názov použije, nebudem pýtať odmenu, takže žiadne obavy :)
"Zákazník by si mohol na predvádzacom počítači s multibootom vyskúšať, ktorá distribúcia mu najviac vyhovuje a tá by sa mu potom, napríklad aj v jeho prítomnosti, nainštalovala do stroja"
zakaznik, ktory predtym linux nevidel by si asi nevedel v rozumnom case vybrat distrubuciu, o ktorej by mohol zodpovedne prehlasit, ze mu vyhovuje. instalovanie a nastavovanie so zakaznikom by bolo asi nerealne, trvalo by to dost pridlho.
"A samozrejme, zo strany predajcu ochota pomocť pri riešení dodatočných problémov, lebo nie každý má trpezlivosť dve hodiny hľadať príkaz na nastavenie neviem čoho."
toto uz je uplne nerealne :) ten zakaznik by si proste musel kupit support, inak by sa z toho v tej predajni zblaznili.
- Môj skromný názor je, čo sa týka nasadzovania, mládež, školy, výučbové a školiace strediská, výstavy a celkovo rôzne akcie, kde sa premelie kopec ľudí.
- Čo očakávať od toho? Okrem iného, zvýšenie kvality dnešných operačných systémov, čo si budeme nahovárať, žiadny os nie je taký dobrý, aby nemohol byť ešte lepší.
- Úprimne, od tejto vlády nečakám nič lepšie, niekto z Vás hej? Kriminalita, korupcia, úplatkárstvo a tak ďalej. Asi len štátny prevrat nám pomôže :-) To som samozrejme trochu pritiahol za vlasy. Ale riešenie by to bolo :-)
Dat sem obrovitanske tlacitko na totok: http://www.linux.sk/index.php/Hlavn%C3%A1_str%C3%A1nka
Zaviest prehladnu! download sekciu s jednotlivymi popularnymi distrubuciami. On totiz lama ako ja, ma vobec problem sa doguglit a doklikat k distru. A samozrejme starat sa o nu.
Dat dohromady distrubuciu na nerozoznanie od Wokien, so vsetkymi zauzivanymi standardami, ako su klavesove skratky apod. Vcera som totiz prvykrat v zivote uzrel linux - kubuntu, na svojom notasi, ale nevedel som ani len prepnut klavesnicu z SK na EN kvoli heslu. Treba si uvedomit, ze Wokna maju ludia v krvi, a zvlast ti menej gramotni, ti su bez svojich zvykov uplne out.
Popracovat na helpoch, Wokna to maju tak dobre urobene, ze aj uplny blb podla toho spravi co potrebuje.
A v neposlednom rade si treba uvedomit, ze pocitac je ako auto, kazdy dostane soferak, a niektori su dobri soferi ale niektori su totalne dreva. Nemozeme chciet, aby kazdy uzivatel PC bol programator.
Zhrniem - Ked budeme moct povedat cloveku, ze tento, napr. "Winlux" (to som si vymyslel), je presne ako Windows, ibaze je zadarmo, tak ludia na to skocia. A samozrejme ked to bude v gugli na prvom mieste. A hned download.
Takze tak nejak.
Toto by vyzadovalo vela ludi, vela ich volneho casu.
To matrus: nikdy sa nebude dať niečo urobiť na základe komunity. V komunite je každý šéfom, ale aj robotníkom. To nejde, niekto musí rozhodovať. Každá mašina potrebuje motor a vodiča a palivo. Motor máme - linux, ale palivo - peniaze na marketing a vodiča - šéfa - nemáme. Preto mašina nejde.
A niečo na záver. Pokúšal som sa dnes rozbehať kubuntu 10.10 na svojom firemnom PC. Mám tu Modem Vigor 318, USB. Tykokos. Ne-e. Našiel som na nete návod na rozbehanie Vigora v kubuntu, starý jak praha-mimochodom komplikovaný jako ďas- ani nešli všetky súbory stiahnuť. So strachom som spustil inštaláciu a dopadlo to, ako som si myslel. CRASH. Jediné šťastie, že to neodrovnalo Wokna, ale iba odhryzlo z sec. part. Inak sa balím a idem rovno do krčmy.
RESUME: ak nebudú ovládače pre linux dostupné systémom stiahni - klikni - ideš, tak nikto linux nebude chcieť. A to ešte moc chcem od užívateľa, nikto sa nechce dnes zaoberať inštaláciou drajvrov, "USB je na to, aby si to tam pichol a za tri sekundy to má hrať". Lenže to je zasa o podpore výrobcov železa, buahaha.
Ale chlapi, musím priznať, že linux nikdy nenahradí windows. Stačilo mi dve hodiny hľadať nastavenie siete a nenašiel som. Končím. Jakože nie s linuxom, ale s tým, že by som ním nahradil windows. Ne-e. Skúste ma presvedčiť.
http://www.ubuntu.cz/
Máš tam wiki návody, fórum, ak to tam nenájdeš, problém je v tom že nevieš hľadať :)
Okrem toho dosť veľké nepríjemnosti spôsobujú závislosti. Čiže jeden program by mal byť v jedinom balíčku, aj s knižnicami a všetkým, čo k tomu patrí, bez riešenia závislostí.
Taktiež novšia verzia programu by nemala byť viazaná na novší systém, mala by sa dať rozbehať aj na staršom systéme, ale v praxi to je inak. Napríklad s Operou to ide bez problémov, tá má všetko v jedinom balíčku, ale keď som skúšal do Mandrivy 2008 nainštalovať RPM-balíček Firefox 3.5 miesto default Firefox 2, nepodarilo sa mi to kvôli odlišným knižniciam a závislostiam od iných častí systému - jediným riešením bolo použitie archívu a nastavenie spúšťacieho skriptu do menu, ten však nie je v systéme tak "ukotvený" ako RPM-balíček. Takisto Inkscape-0.47 - ani ten sa nedá nainštalovať na starší systém.
Čiže vo všeobecnosti ak potrebujem funkciu, ktorú má až novšia verzia programu, musím si celý systém preinštalovať a potom stráviť niekoľko dní nastavovaním, pokusmi rozbehať tlačiareň (väčšinou neúspešnými s núteným návratom k staršej verzii systému), hľadaním riešenia všetkých možných problémov. To je pravý opak užívateľskej príjemnosti.
A tak celkovo to je začarovaný kruh - Linux nie je rozšírený, lebo preň nie sú určité programy, verzie programov pre Linux nie sú preto, lebo Linux nie je rozšírený.
O tom, že obchodník radšej poskytne a odporučí Windows, na ktorom zarobí, ako Linux, na ktorom nezarobí, škoda vypisovať, poznáme to z praxe.
Novšiu verziu do staršieho systému jednoducho nedostaneš, aj keby si sa na kúsky pokrájal. Iba čo si rozbiješ systém. Ale mohol by si mi upresniť, čo máš na mysli pod pojmom "správna verzia".
Čo sa týka toho, že sa musíme prispôsobovať dobe - Ty si podľa profilu ročník 1995, pracovať s počítačom si vedel možno skôr ako si sa naučil chodiť a ako študent máš teraz dosť možností, ja som ročník 1971, na strednej škole sme počítače ani nevideli, na VŠ sme mali takých učiteľov, čo neboli schopní vysvetliť ani len to, na čo sa počítač používa, a to sme ešte boli celý krúžok (20 ľudí) na dva počítače. Ako-tak som sa niečo naučil na Win 95 a potom na XP až keď som nastúpil do roboty, a tak celkovo v živote riešim už úplne iné problémy ako Ty, z toho logicky vychádza iný prístup a iné potreby.
Viacmenej všetci, čo ste tu, tak ste z môjho pohľadu experti na linux. Ja som sa ĺinuxom začal zaoberať kvôli satelitnému prístroju DM500, ktorý som si zakúpil za účelom domáceho zdieľania.
Pritom som narazil na informácie, ktoré ma zaujali a prebudili moju zvedavosť. Problém bol v tom, že povedomie o linuxe je také, že linux je len pre pár odborníkov, až fanatikov, ktorí milujú príkazový riadok. A neodporujte, je to tak, ja som si to tiež myslel. Argument, že existujú akési grafické nadstavby, dokonca Winu podobné, neobstojí.
Takže k samotnej téme topicu.
Rôznorodosť distribúcií, ktorá je pre linuxáka výhodou, je prvou bariérou zamedzujúcou masové rozšírenie linuxu. S tým súvisí aj nutnosť určitých odborných znalostí pri aplikácii linuxu do toho obrovského množstva druhov železa, vrátane periférií a ovládačov, ktoré na svete máme. Samozrejme existuje evidentná snaha vyrobiť distro, ktoré bude ZUPA, ale mne sa to vidí, ako by sa hromada dobrovoľníkov neustále vrhala z mosta do rieky v nádeji, že sa jednému podarí naučiť lietať.
Ďalšia, a to veľmi veľká bariéra, je samotná existencia Windows. Ak by bolo na svete milión OS, dajme tomu aj kompatibilných na výstupoch, tak by príchod linuxu naozaj znamenal revolúciu a zrejme by si získal dominanciu. Bohužiaľ však tomu tak nie je. Linux stojí proti obrovi, ktorý cez všetky svoje neduhy, je predsa len neskutočne silný a zdá sa, že neporaziteľný. Počul som, že jadro W7 je postavené na unixe, čo je vraj prapredok linuxu a využíva teda rovnaké výhody. Toto berte s rezervou, lebo ja nie som ajťák, takže tomu prd rozumiem, ale tak som počul.
K týmto dvom veľkým bariéram možno priradiť ďalšiu nevýhodu a to je samotná licencia linuxu, ktorá výrazným spôsobom zamedzuje tvorbe zisku a tým aj akumulácii prostriedkov, ktoré sú nutnou, ale nie dostačujúcou podmienkou na masové presadenie-skôr doslova pretlačenie- linuxu. Toto je však problém, ktorý nemožno eliminovať, pretože by linux umrel na podvýživu, ak by sa zmenila jeho licencia.
Ale pre predstavu, skúsme modelovať utopickú situáciu tak, že všetky tri bariéry by boli nejakám spôsobom odstránené. Čiže, mali by sme distribúciu, bežiacu na všetkom možnom, s absolútnou podporou výrobcov. Típek pleskne cedlo do mechaniky, nainštaluje sa distro a čokoľvek zapichne do USB je za tri sekundy k dispozícii. Ďalej, vo W7 objavia fatálnu chybu, kvôli ktorej sa nedá používať, MS musí narýchlo všade rozosielať Vistu. A po tretie, GPL sa zmení tak, že zrazu začnú zarábať prachy všetci, čo do linuxu pridali riadok zdrojového kódu. Chlapi, linux bude aj v mlynčeku na mak.
Podla mna ma. Za posledne roky sa linux rozmohol a jeho zastupenie na trhu nie je vobec zanedbatelne (ak aj nespominam android, ktory ma vynikajuce postavenie proti inym systemom). To ze je linuxovych distribucii take mnozstvo, je vyhoda a ak sa bude mat presadit u nas v SR, tak budu musiet vzniknut nove distribucie, kazda zamerana na nieco ine (pre skoly, urady, firmy s nejakym ERP systemom) alebo spravit jednu, z ktorej by sa vsetky tieto verzie odvijaly. Tie distra sa daju spravit tak user friendly, ze az. Je tu tolko moznosti a to je krasne na tom. Treba sa len dohodnut, resp. prist s napadom/navrhom akym sposobom by sa to mohlo uberat a zacat to aj tak riesit. Linux nikdy nebude Win a ani by sa tym smerom nemal uberat.
Ked sa ti toto vsetko nepaci, tak si ostan pri skumani satelitu a nechaj priestor na vyjadrenie tym, ktory chcu nieco preto spravit, aby bol linux nasadeny kde to bude len mozne.
"linux je len pre pár odborníkov, až fanatikov, ktorí milujú príkazový riadok" / v celom fore su pisane poznatky ludi, ktori poznaju z vlastnych skusenosti, ze ludia v ich blizkom okoli pouzivajuci linux nemaju s nim problemi. Mam na mysli tych beznych ludi ako moji rodicia, ktori maju fedoru uz zo dva roky. Pravda, ze som im ju nainstaloval ja, ale oni by si nevedeli nainstalovat ani win.
"Rôznorodosť distribúcií," k tomuto som sa vyjadril v prispevku predtym.
Odstavec "Ďalšia, a to veľmi veľká bariéra, je samotná existencia Windows." neviem kam tym spejes, tu si dokopy ziaden problem nedefinoval.
Odstavec, kde licenciu linuxu oznacujes ako nevyhodu, tak to si vedla ako sa len da. Velke linuxove distra ktore su najpouzivanejsie (ubuntu, fedora, opensuse) su zdarma, no vyvijaju ich firmy, ktore sa venuju len, alebo hlavne linuxu, a ktore nemaju problem so ziskom. To iste plati aj o programoch, nie len distrach. Takisto male firmy mozu tiez ryzovat na tom, ale len za implementaciu nie za licenciu, co licencie typu GPL povoluju a su na to aj stavane. A ked si napises vlastny soft, nikto ti nebrani vydat ho pod licenciou akou chces.
A k poslednemu odstavcu: ak si si nevsimol uz v pripade tvojho satelitneho primaca, tak nemusi nastat ani jeden z tych troch utopistickych scenarov, aby sa linux montoval aj do mlynceku na mak. Linux sa montuje uz do kadecoho, taktiez sa dost pouziva aj v priemyselnej automatizacii, kde je v mnohych pripadoch uprednostnovany pred win ce.
Mne nevadi ze tu pises a ospravedlnujem sa za to, ze som sa ta nejakym sposobom dotkol. Uvedomujem si potrebu diskusie, ale ta by mala byt k veci a riesit konkretne problemy, nie pol prispevku prirovnania a metafory.
Ak treba, môžeme sa zložiť po pár EUR a v novinách alebo v regionálnej televízii zaplatiť opakovanú krátku výstižnú reklamu, je jedno, či to bude reklama na linux.sk alebo linuxos.sk. Skôr ale www.linux.sk, tunajší admin nech mi odpustí :) Mala by hlavne obsahovať info, že Linux môže byť legálne zadarmo, takže netreba pirátiť, a že celkom slušne odoláva vírusom.
Navrhujem takéto slogany:
Legalizujte svoj softvér - prejdite na Linux.
Viac na www.linux.sk.
alebo
Otravujú vás počítačové vírusy? Zbavte sa ich, riešením je Linux.
alebo
Linuxom proti softvérovej kriminalite!
Prejdite na...
A dalo by sa vymýšľať donekonečna.
Pokiaľ ide o existenciu windows, ty nevidíš žiadny problém? Veď to je problém! Konkurencia, ak by windows neexistoval, nemá linux konkurenciu.
Čo sa týka nevýhody GPL mal som na mysli, že potenciál tvorby zisku je u GPL iný ako u klasickej licencie. Nevýhoda je v tom, že takto získaný kapitál nie je koncentrovaný a preto má veľkú nevýhodu v boji proti konkurenčnému, vysokokoncentrovanému kapitálu MS. Jednoducho povedané, ak sa MS rozhodne, tak koná, ale komunita okolo linuxu pravdepodobne nebude schopná takéto niečo urobiť. Viď príspevok od chatpall.
A čo sa týka linuxu v prístrojoch, tak v tom s tebou súhlasím všetkými desiatimi, ale pritom si všimni, že práve v tejto oblasti MS nemá čo ponúknuť, takže linux nemá konkurenta. Skúša to v mobiloch, ale príliš sa mu nedarí.
Je mozne kvantifikovat nieco ako rozsirenie linuxu? Samozrejme da sa to percentom nejakych stanic, desktopov atd. Ale co je to "rozsireny" Linux? 5%, 10%, 95% ?
Dokonca mam aj druhu otazku.:
Naco tu bol Sklug, SKOSI a momentalne SOIT?
Vlasne mam same otazky:
Kde je nejaka slobodna, komunitne podporovana "vyssia" opensource moc, ktora ma kompetencie? Kde je nejaky manifest slovenskej opensource komunity - coho sa vlastne drzime, co chceme podporovat, ake je nase smerovanie? Kde su nejake projekty? Existuje to?Je tu nejaky rozcestnik? Kto vlasne na slovensku robi otvorene projekty?
Myslis ze je mozne neustale zacinat od znova? Zacinali chalani okolo sklugu, potom jan husar, teraz soit. Stale to iba zacne. Vyschne volny cas, vyschne zdroj penazi a znova sa zacina odznova. Ak chceme posobit na nasich pocitacovo zdatnych obcanov tak potrebujeme mat nieco v rukach. Mame nejaku viziu?
Mne sa momentálne podarilo dotiahnuť Linux na naše gymnázium. Ako študent nemám veľkú moc, ale podarilo sa mi ho dotiahnuť do celej jednej učebne. Nie je ešte všetko doinštalované, ale môj profesor informatiky je veľmi spokojný s tým, ako to fičí. Ak budem mať dostatok času a dostatok možností na ukázanie, že Linux pre školy je možno aj lepší ako Windows, dotiahnem tam Linux na vyššiu úroveň.
Ako som však zistil, tak problémom na školách je nechuť učiteľov učiť sa niečo nové. Im vyhovuje Internet Explorer 6.0, v ktorom im nefungujú emaily. Rovnako je to s MS Office, veľa ľudí nechce pracovať s OpenOffice.
Mojím cieľom je ukázať najmä to, že tá učebňa bude plnohodnotná aj na vyučovanie informatiky. Zatiaľ som Linux dotiahol len do jazykovej učebne, ale už aj to je úspech. Ak sa mi to podarí, dotiahnem Linux aj do iných učební. Nie do všetkých, ale prinajmenšom v 2 učebniach zo 7 by ten Linux mohol byť.
Chcem požiadať aj iných - robte to isté. Tým, že Linux bude inštalovaný na školách, ostane ľuďom v podvedomí.
Btw: ak nemáte čo robiť, oboznámujte dievčatá :P zistil som, že mnoho z nich by radšej používalo Linux (Ubuntu) ako Windows... neviem čím to bude :) A netrápte ich zbytočnosťami ako to funguje :D
Ich názory: "lepšie sa mi s tým pracuje ako s windowsom", "nevyskakujú mi somariny keď som na internete", "ide to tak, ako chcem"...
Veľa zdaru.