(X)Ubuntu, LTS
Rozhodol som sa pouzivat Xubuntu 10.04. Inym slovom - pri vydani verzie 10.10 nehodlam upgradovat, chcel by som upgradnut az na dalsiu verziu LTS, pretoze sa mi zda vydavanie novych verzii kazdeho pol roka prilis caste.
A otazka znie - ako je na tom aktualnost balikov? Budu sa aktualizovat pocas podporys LTS a ja budem mat najaktualnejsi SW alebo nie?
Totiz, v ReleaseNotes Xubuntu sa uvadza, ze vo verzii 10.10 sa maju nahradzat nejake aplikacie a vyriesit nejake bugy. Nemam vsak zaujem o to, aby som mal po case (rozumej, po niekolkych upgradoch) kopu prebytocneho SW (konkretny priklad - Brasero ma byt nahradene Xfburn; ale po upgrade budem mat nainstalovane oba programy, co mi pride zbytocne, ba az zatazujuce). Nebolo by vsak od veci, aby sa opravili nejake tie bugy.
Ako to teda s tym Xubuntu (resp. Ubuntu, Kubuntu) je?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
A *buntu update by ti tu asi vela ludí nedporoučilo. Najlepšie je nainštalovať každého pol roka novú verziu pokial ide o desktop.
Ale nechápem čo myslíš tým "po niekoľkých upgradoch". Môžeš túto vetu trošku rozvinúť? Tie LTS verzie zas nevychádzajú 2x týždenne.
Candidates for version updates are primarily desktop applications, such as your web browser, word processor, IRC client, or IM client. These programs can be updated without replacing a large part of the operating system that would affect stability of the whole system.
Dost to liezlo na nervy, ked mi to napriklad zrusilo gnome office a nahodilo naspet open office.
Z tohoto existuju tri riesenia:
1) budes pouzivat zmrznute verzie bez updatov.
2) zaplatis si podporu pre dany softwarovy bal pocas doby kym ho chces pouziva.
3) prisposobissvoje navyky a raz za par rokov premigrujes na iny SW balik.
Holt, evolucia je z pohladu mnohych ludi klamstvom, ale aj toto je dokaz ze funguje.
PS: Migracia na iny SW bola zauzivana v priemysle uz v minulom tisicroci. A nielen tam priniesla zisk. Minimalne priniesla novu funkcionalitu ktora zvysila produktivitu.
Vtip je v tom, ze spravcovia distribucii vyberaju baliky podla viacerych kriterii. Bezpecnost, stabilita, perspektiva vyvoja, objem implementovanej funkcionality a oblubenost. Takze sa obcas obmeni nejaky program este pred tym ako mu zacne stagnovat vyvoj.
PS.: Asi pochopis preco napriklad blbuntu zacina kolektovat informacie o instalovanom softe.
Co sa tyka bezpecnosti a stability, v priklade Pidgin vs. Empathy, Pidgin je na scene kusocek dlhsie ako Empathy a nemyslim, ze v danom priklade by bol problem v tomto smere.
Co sa tyka perspektivy vyvoja, v tomto mozem len tazko polemizovat, nemam totiz nejaky prehlad o internych zalezitostiach okolo vyvoja Pidginu (ci inych programov).
V priklade Pidginu a Empathy mi je to viac-menej jedno, tam problem vidim hlavne v tom, ze mam dve aplikacie miesto jednej. Blbe vsak je napriklad to, ze vykopli trebars Gimp a strcili tam Pitivi. Chapem sice, ze im to nevoslo na CD, ale moj subjektivny nazor je ten, ze kym Gimp sem-tam este pouzijem (aj ked pri mojom pouzivani to bolo skor ako polovanie na zajace gulometom, ale ked uz tam bol...), ale Pitivi mi je uplne zbytocna aplikacia, ktoru som nemal otvorenu za ucelom nejakej prace ani raz.
No a kedze sa tieto udaje uz davno kolektuju (ak to teda uzivatel dovoli), tak places na nespravnom hrobe. Je to ako keby si sa urazil ze by v obchode prestali predavat rohliky ale povedal by si to v krcme kam predavacka nechodi. Najme ak v obchode predaju tak 5 az 7 rohlikov denne. Tie dva zoschnute rohliky su percentualne dost slusna strata.
A vsimol som si informaciu o tom, ktore programy si ludia doinstaluvavaju a plne chapem, ze dane informacie sa zohladnuju pri vyberani balikov v standardnej vybave. Ale kazdy ma ine potreby, ja mozno nepotrebujem doinstalovat to co tisic uzivatelov, ktory si odosielaju informacie Canoniclu a podla korych sa potom tvoria nove verzie.
Cela debata je vlastne o tom, ze som uvazoval, ako sa celemu tomuto vyhnut. Celkom zaujimavym riesenim by mohlo byt Ubuntu-backports, ale to myslim nie je uplne dokonale. Dalsia alternativa sa mi vidi rolling-updates, co uz by mohlo byt nieco fajn.
Ja neplacem koli tomu, ako to prosto je a v Ubuntu funguje. Chapem, ze Canonical nemoze hladiet na individualne potreby kazdeho jednotlivca. Ja skraka hladam nieco, co by mi mozno v tomto smere molo vyhoviet.
Rolling updates tento problem nevyriesia. Tak ako zanikli programy napriklad ked bolo nahradene Gnome verzie 1 ked bola plne nahradena verziou 2, tak sa stane aj ked verzia dva bude plne nahradena verziou 3. A Gnome 3 uz klope na dvere. A gnome bol len jeden priklad za mnohe.
Tak isto tvoj problem nevyriesia ani backports.Teda obidve moznosti to vyriesia len docasne, raz nastane ten zlom ked bude kazdy jeden balik neudrziavany a tym padom neschopny koexistencie s zvyskom prostredia a dokonca aj plny neopravovanych chyb. Ci to nastane za rok, za dva, za pet rokov alebo to vydrzi dlhsie ako 10 rokov je vo hviezdach. Ja som to uz davno prijal ako evoluciu a uz pred rokmi mi to prestalo vadit.
Samozrejme, pokial v defaultnej vybave je aplikacia, ktora nevyhovuje mojim poziadavkam, pripadne tam aplikacia na dany ucel nie je, doinstalujem ju.
Mimochodom, co mas za zostavu ze Ti vadi jeden program naviac? Pri mojom telefone je to uplne jedno.
No, ale na tom už asi nezáleží.
Neviem, ake su moznosti upgradu pri Ubuntu, ja som to zakazdym robil pomocou update-manageru. Nechce sa mi to tu nejako rozpisovat - ale tu je navod so screenshotmi kazdeho kroku, ktory som absolvoval aj ja. Jedine, co vyhodilo a prichadza to do uvahy je to "Remove obosolete packages?", co je ale odstranenie zastaranych balikov, co podla mna nie je ono. Pokial si pamatam, klikol som "ano" a napriek tomu aplikacie zostali.
Inak, čo máš vo výbere v synaptic keď tam vyberieš takéto zastaralé balíky, nebude tam zrovna ten balík ponúknutý na odstránenie?
Ale to, co mam v Synapticu uz nezistim, prednedavnom som robil cistu instalaciu systemu, po viacnasobnom upgrade uz predsa len bol trosku pomalsi, ako by mohol byt a chcel som prejst na ext4 filesystem.