Ako spojim dve particie diskov? Skusal som to aj vo Windowse, ale volne verzie ponukaju vsetko mozne, len nie spojenie. Vraj v linuxe je to jednoduche, poradite mi ako? Ked som si zvolil spravu diskov, tiez som tam nic take nevidel. Nainstaloval som si Ubuntu a rozdelil mi disk, kde som mal Windows a ostalo mi tal 1 GB volnych. Nejako som to urobil tak, ze som si rozdelil dalsiu particiu a ziskal som tretiu particiu, ktoru potrebujem spojit s particiou kde je Windows. Vdaka.
Nainštaluj balíček
testdisk
.V konzole spusti
sudo tesdisk
.Vyber daný disk.
Typ systému partícií je "Intel".
Daj analyzovať.
Quick Search.
A potom nejak popridávaj stratené partície (Ak by to náhodou našlo aj iné ako tam boli, tie ignoruj, hladaj tie čo tam boli.). Dole je nápoveda, ktoré tlačítko čo robí. Radšej sa spýtaj ak si nebudeš dať vedieť rady.
Po pridaní všetkých stratených partícií sprav pre istotu reštart. Následne ešte stále! z LiveCD skús otvoriť tie partície a pozreť či tie súbory sú tam. A preistou ich zálohuj.
Aky si mal filesystem tam, kde boli tie data, ktore potrebujes? Daj si cez Google vyhladat napriklad data recovery ext3 (v zavislosti od filesystemu).
Mne sa v minulosti vyborne osvedcil jeden software (Windows only) pre obnovu dat z FAT32 alebo NTFS - volal sa "Recover My Files". Pocul som, ze dobry je aj Get Data Back alebo Stellar Phoenix, ci pripadne Easy Recovery. Je ich pomerne dost. Vacsine zial pre Windows. Data mozes skusat obnovit postupne kazdym z nich. Chce to len cas a volny dalsi disk.
inštaloval si vtedy Wirdos Profesionall s podporou dynamických diskov?
Predtym ako to skusis si ale dosledne zazalohuj vsetky data!!! A citaj prosim pekne upozornenia...
Predtym ako kliknes "vytvorit novu particiu" musi byt oznaceny ten riadok "unallocated".
Ale, IMHO bez reinstalu sa to da len cez odzalohovanie na urovni FS, prerozdelenie disku tak ako to ma byt a obnovenie na urovni FS. Smola, ze to asi nepojde s nejakymi zadarmovymi rieseniami.
Co tak nabootovat Windows, skopirovat uzivatelske data a potom prepisat tabulku? Vsak pisal, ze sa chce Windowsu zbavit.
Ale, inak máš pravdu. Týmto spôsobom sa to bežne robí. Preto som písal o zálohe (skopírovaní dát). Teda, existuje aj niekoľko iných spôsobov, ale tie stoja nepomerne viac úsilia.
PS.: To je tak, keď niekto upiráti windos takej edície čo sa ani do bežného predaja nedostane.