Nefunkcna klavesnica ??? To co je ? :-D
:-D Toto nechapem. ale inak mam MINT 10
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
skus otvorit terminal a napisat tam:
setxkbmap us
(cez setxkbmap sk sa dostanes s5 na slovensku) a skus to aj tam. nic to neriesi, to len pre zaujimavost. len samozrejme anglicka je qwerty, takze Z najdes dole pri shifte...
zistil som (s malym z nejde velke) ze to nezalezi od pismena z ale vztahuje sa to na klavesu z/y v lavom dolnom rohu. Lebo ked som zmenil klavesnicu na QWERTz tak zas neslo napisat velke y takze chyba je v klavese asi ... I ked neviem kde skusim pustit win co to tam robi ...
Ale, skús či nemôěš vybrať inú klávesnicu v tom mne neznámom klikátku o ktorom nepíšeš. Síce neviem prečo také niečo používaš, ale nevadí. Pokiaľ klávesnica používa štandardné scancode po stlačení, tak nieje totižto potrebné používať špeciálne klávesové mapy. A občas nastane chbyčka, keď tam človek prepíšejednu klávesovú mapu druhou. Vtedy zmizne jedno písmenko.
Pri instalacii ubuntu som si zvolil USA, ale instaloval som cez wubi toz tahalo z netu, tak som dufal ze tam bude us primarna ale neni tomu tak
Na Tej ikonke kde sa Ti zobrazuje vlajočka klávesnice, tak na nej skús kliknúť pravým mišítkom a vybrať vlastnosti.
Inak, myslím že sa už nemá význam pýtať či si to teda prestavil keď už vieš ako. A tak isto nemá význam sa pýtať či si skontroloval záplaty.
Este zatial nic nevysla ziadna zaplata. Skusal som tam dat iny model tej klavesnice a nic...
Stale tlacitko vedla Shift na lavej strane nefunguje. Teda nenapise to Z po sltaceni Shift+z
Pouzivam SK QWERTY klavesnicu a US QWERTY
Tu slovensku pre to lebo sem chodia aj iny ludia na tento PC a nie len ja.
Inak, čo o tej klávese hovorí nástroj xev?
PS.: Aby sme sa navzájom neplietli. Ja nehovorím o nejakej slovenskej mape. Ja hovorím o všeobecnom rozložení kláves ktoré určuje kde máš multimediálne klávesy, enter, klávesu Z, pause a podobne. Takže to o tej SK klávesnici je mierne OT.
Co je xev ???
Inak, je na vypisovane udalosti ktore hybu X Windows systemom. V tvojom pripade povie nieco o klavesnici a tom tlacitku.
kexo@kexo-MS-7242 ~ $ xev - print contents of X events
usage: xev [-options ...]
where options include:
-display displayname X server to contact
-geometry geom size and location of window
-bw pixels border width in pixels
-bs {NotUseful,WhenMapped,Always} backingstore attribute
-id windowid use existing window
-s set save-unders attribute
-name string window name
-rv reverse video
KeyPress event, serial 36, synthetic NO, window 0x3600001,
root 0xb7, subw 0x0, time 2260375, (236,37), root:(906,63),
state 0x11, keycode 24 (keysym 0x51, Q), same_screen YES,
XLookupString gives 1 bytes: (51) "Q"
XmbLookupString gives 1 bytes: (51) "Q"
XFilterEvent returns: False
KeyRelease event, serial 36, synthetic NO, window 0x3600001,
root 0xb7, subw 0x0, time 2260474, (236,37), root:(906,63),
state 0x11, keycode 24 (keysym 0x51, Q), same_screen YES,
XLookupString gives 1 bytes: (51) "Q"
KeyPress event, serial 36, synthetic NO, window 0x3600001,
root 0xb7, subw 0x0, time 2261803, (236,37), root:(906,63),
state 0x11, keycode 38 (keysym 0x41, A), same_screen YES,
XLookupString gives 1 bytes: (41) "A"
XmbLookupString gives 1 bytes: (41) "A"
root 0xb7, subw 0x0, time 2261959, (236,37), root:(906,63),
state 0x11, keycode 38 (keysym 0x41, A), same_screen YES,
XLookupString gives 1 bytes: (41) "A"
FocusOut event, serial 36, synthetic NO, window 0x3600001,
mode NotifyGrab, detail NotifyAncestor
FocusIn event, serial 36, synthetic NO, window 0x3600001,
mode NotifyUngrab, detail NotifyAncestor
KeymapNotify event, serial 36, synthetic NO, window 0x0,
keys: 4294967229 0 0 0 0 0 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
root 0xb7, subw 0x0, time 2264186, (236,37), root:(906,63),
state 0x11, keycode 50 (keysym 0xffe1, Shift_L), same_screen YES,
XLookupString gives 0 bytes:
EnterNotify event, serial 36, synthetic NO, window 0x3600001,
root 0xb7, subw 0x0, time 2265469, (178,22), root:(848,48),
mode NotifyNormal, detail NotifyNonlinear, same_screen YES,
focus YES, state 16
KeymapNotify event, serial 36, synthetic NO, window 0x0,
keys: 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
MotionNotify event, serial 36, synthetic NO, window 0x3600001,
root 0xb7, subw 0x0, time 2265469, (178,22), root:(848,48),
state 0x10, is_hint 0, same_screen YES
Takže grafický subsystém dostáva namiesto tej klávesy nejaké mierne povedané voloviny. Teraz by bolo rozumné skontrolovať akým spôsobom bola premapovaná tá klávesa, alebo či nie je náhodou tá klávesnica obliata od niečoho sladkého. Tie dneśné igelitky stoja za prd.
Predpokladám že klávesa č 52 vracia to čo má:
$ xmodmap -pke|grep \ 52\ =
keycode 52 = z Z z Z degree less
akurat to cislo 52 je napisane cervenym ...
Predpokladám že program xkeycaps nespolupracuje s tou klávesou anikeď vyberieš štandardnú 105 tlačidlovú klávesnicu. Ale, robí to len to Ubuntu naštartované cez wubi alebo aj ten PC Linux OS alebo poprípade nejaké LiveCD spúšťané bez Virtual Boxu, Qemu, KVM alebo XEN-u?
Ale aspoň sa vylúčila chyba HW aj s všeobecnou chybou Linuxu. Škoda že si nepovedal čo a jako si tam nastavoval a čo a jako si tam dal zaplátať. Ale, asi Ti to moc neponákľa. Ani mne keďže idem teraz do zahraničia.
Klavesnicu som nijako nenastavoval. Skusal som to nastavovat az ked to neslo. Som tam nastavil BenQ 800 lebo ten typ mam... a ani tak to neslo.
Inak nemoze to byt tym ze ten Linux Mint 10 je este len RC verzia ???