pokročilé distribúcie
Ma zmysel použivať pokročilé distribúcie? Vytvárať pre ne dokumentáciu? Písať návody, tutoriály, ... keď aj tak v *ubuntu stači iba parkrát kliknuť?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Na graficke klikatka (Open)SuSE a Mandrivy nema asi ziadne distro, proste v nich ide pomocou konfiguracneho centra snad vsetko nastavit od A po Z. Napriklad chces si nastavit domacu siet: vo Win par klikov, v SuSE tiez a v Ubunte musis si rucne nastavit smb.conf ;)
Dalej ovela viac klikatiek ma aj Fedora, ktore si staci doinstalovat: balicky system-config-* :P
Btw na zamyslenie: viaceri pouzivame nwm ake pokrocile distra, sme na seba hrdy, ze co to mame za system a pritom samotny Linus pouziva Fedoru :D
A ak sa niekomu paci, resp. mu vyhovuje Archlinux ci Slackware, preco ich nepouzivat? Distribucie ako Ubuntu, Fedora ci OpenSuse su mainstreamove distra, ktore sa snazia "kracat" s dobou. Skratka su to super distra, ale toto nemusi kazdemu vyhovovat. Kdezto "komunitne" distra - takto nazyvam distra, za vznikom ktorych nestoji ziadna velka firma, skratka sa vypracovali len skrz komunitu a ktore mimochodom vacsinou stoja za vznikom tych mainstreamovych - mali nejaky ten ciel na zaciatku a drzia sa ho doteraz. Niekomu sa skratka moze pacit minimalizacia Slackwaru, univerzalnost Debianu, rolling-updates Archlinuxu alebo kompilacia Gentoo.
A niekedy je menej viac - vela veci je efektivnejsie urobit cez terminal ako klikanim.
Cize na otazku, ci ma zmysel pouzivat taketo distra je jednoznacna odpoved - ano ma.
Fedora ma obrovsku komunitu vyvojarov, vzdycky kraca smerom k najnovsim technologiam, vymakany kernel (oproti upstreamu riadne opatchovany)...
len tomu nedaj meno "archie" ;) a super ze to nebudes povazovat za novu distribuciu.
pozri si distra Chakra a ArchBang, ze ako riesia instalaciu ;)
inak co sa tyka vyberu prostredia z grubu, tak nedokazem si to predstavit kedze grub sluzi na vyber jadra, ktore sa ma zaviest, na vyber prostredia naopak sluzi login manager
Ide o to, ze dokazes v poho spravit dokonale zhodne so systemom (ide to aj pomocou prikazu dd ale lepsie je vyuzit nato urcene skripty), len problem je, ze ked ti tu zhodnu kopiu budes chciet nakopirovat na cudzi pc, tak najskor natom pc musis spravne rozdelit hardisk, naformatovat particiu, nakopcit iso, nainstalovat grub, spravne nastavit /etc/fstab, /boot/grub/menu.lst atd
Proste vsetky tieto upravy zabezpecuje instalator (co moze byt aj tvoj vlastnorucne urobeny skript) alebo vyuzijes neaky iny instalator napriklad Tribe, ktory pouziva Chakra
Co sa tyka vyberu prostredia tak vsetko sa nastavuje v /etc/inittab (defaultny runlevel 3 - textovy /5 - graficky)...a ak chces tento runlevel (init) zmenit v grube tak na koniec kernel riadku pridaj 3 alebo 5 ;)
PS: sorry za spam, ale zatial sa prispevky upravovat nedaju
Ma zmysel použivať pokročilé distribúcie?
Jednoznačne áno. Ako už bolo spomínané, v týchto distribúciách sa niečo nového stále naučíš, či chceš alebo nie. Ak začínaš v Linuxe tak ti takúto distribúciu kľudne môžem odporúčiť aj hneď na začiatok - začni napríklad s Arch Linuxom. Je to distribúcia, ktorá nie je vhodná pre začiatočníkov, ale ak budeš postupovať v podľa wiki návodov tak ju zvládneš ľavou zadnou. Myslíš, že my už skúsenejší vieme v Linuxe všetko? Ani náhodou :) Keď chceš byť Linuxákom, musíš sa naučiť orientovať v návodoch, lebo ťa budú sprevádzať skoro stále. Nevieš ako nainštalovať scanner? Otvoríš wiki a nájdeš všetko čo potrebuješ. Chceš zdieľať služby z Linuxu pre Windows? Wiki ti pomôže. Rovnako aj Google. :)
Princípom týchto "pokročilejších distribúcií" či "distribúcií pre pokročilých" je to, že používateľ dostane nejaký základ, na ktorom stavia. Myslím, že sa to volá "základný systém". A tento základ prakticky neobsahuje nič k okamžitej práci. To znamená že: nemáš web prehliadač, nemáš prehrávač hudby, nemáš nič. Všetko si musíš sám doinštalovať a nakonfigurovať. Neboj sa, konfigurácia nie je vôbec zložitá vec. Rovnako aj to, čo som písal, že všetko si musíš postaviť sám. Hovorí sa mi to ľahko, lebo som to robil veľa krát, ale napríklad na Archu mi to šlo od začiatku veľmi svižne :) Ako som už písal, neoceniteľným pomocníkom sú práve tie "návody, tutoriály...", alebo po našom skôr wiki a handbooky. A taktiež Google - je pomocník, bez ktorého sa s Linuxom budeš skôr trápiť. Takže ho používaj.
Taktiež sa hlásim: ak budeš mať nejaký problém s Linuxom, kľudne sa mi ozvi, rád poradím. Kontaktné info mám v profile.
A čo už sa týka tej komunikácií v Linuxe - založ si Jabber účet :) 99% linuxákov ho má, my neuznávame ICQ :)
Každopádne, Linuxáci sú ľudia, ktorí pravdepodobne k nemu neprišli náhodou, a už vôbec nie náhodou ho nepoužívaju :) Všetko má svoj dôvod...
Tu je to tak preto, lebo Linuxáci sú trochu viac uvedomelý ľudia - vedia, že o svoje skúsenosti sa treba podeliť s ostanými. A odtiaľ pramenia tie návody. Predpokladám, že takmer každý jeden skúsenejší Linuxák už niečo na internete zverejnil, nejaký trik, hoci len na nejakom diskusnom fóre, blogu, stránke, časopise. ;)
No trochu to vybočuje... ale mne napríklad takéto zaspamované diskusie kedysi pomohli stať sa Linuxákom, a upevnilo ma to v tom, že sa púšťam do premňa prospešnej veci :)