Ako funguju web servery a webhosting
mam taku technicku otazku ze ako funguju web servery a webhosting.
Lebo mam doma maly server s 20TB HDD vyuzivam ho ako filmovu kartoteku a je pripojeny na internet cez optiku od Orangeu s vlastnou IP.
No a chcel by som umiestnit svoju stranku na tento server. Som v tom zaciatocnik tak by som potreboval volakoho kto by ma zasvetil do toho ako to vsetko funguje.
Takze:
1). Ako funguju DOMENY ??? kde ich registrujem alebo to niekto spravuje ci to staci len zadat na serveri ???
2). To iste aj s webhostingom. Za webhosting platim 30€ rocne ... takto keby to mam doma tak neplatim nic... nie ??? ci sa mylim ???
3). Ako funguju taketo spolocnosti napr Websupport ??? oni maju svoje servery kde su data ulozene ale podliahaju este niekomu vyzsie ???
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
2) Ano, platil by si len pripojenie a prevadzku samotneho servera.
3) Maju svoje servery.
Co sa tyka Orange upload podla mna staci :) potom by sme sa mohli dohodnut na shelli :)
ono, je sice pekne, ze mas optiku od orange a vlastnu IP (nefunguje fiber ako LAN?) ... ale OK ... nahod tam schopne distro serveroveho typu (debian, gentoo, centos, RHEL ...), nainstaluj apache2 pripadne aj s podporou PHP a MySQL, zries opravnenia, nastav vytvaranie userov a ftp kont s directory jail, nezabudni na veci ako pear, mod_rewrite a pod., nie je to moc tazke.
No a ide o to ze mam tento server pripojeny k netu. A premyslam ze ked tam je tolkoto miesta, tak by som tam chcel dat firemnu stranku. Lebo na co platit za webhosting ked mam server sam s neobmedzenym miestom.
A ktej lanke od orangeu: Orange ti potiahne optiku do kazdeho panelaku. Dole mas Router a z toho ide LAN kabel do kazdeho bytu teda aj ku nam do servera. Predplatena rychlost je 70 Mb/s.
No a ja to chcem vyuzit aj inak ako len na databanku.
Ono to cele vzniklo tak tak ze sme kupili 1TB HDD a kazdy kto sa chcel pripojit si musel kupit vlastny disk. No a teraz ich tam je 4x2TB ...
Ja to to pouzivam aby som mohol pozerat satelit alebo dvb-t v praci, pripadne si z pocitaca nieco vytiahnut.