S. Hoferek a jeho kniha "Linux ako niečo navyše"
"Ľahké čítanie na asi už veľmi známu, no predsa často málo preskúmanú tému – môže byť “ten Linux” niečo navyše? Môže sa hodiť aj pre ľudí, ktorý s ním nechcú mať nič spoločné a ako to zmenilo pohľad nie len na počítače? Jednododuchá kniha o informáciách, ich použití a o tom, že často má nejaký problém viac ako jedno riešenie.... "
Už si čítal tú jeho predmetnú knihu ?
Ak áno, ako sa Ti pozdáva ?
teba trollovanie zjavne bavi :)
Naopak práve TY začínaš svoj príspevok tuná veľmi nekonštruktívne a ihneď vynášaš súdy.
Čo za trollovanie, preboha je ten počin, keď sa opýtam na knihu, ktorá naozaj vyšla, napísal ju trochu kontroverzný Stanislav Hoferek a keby som sa bol spýtal na inú knihu od iného chlapíka alebo ženštiny, tak je to tiež trollovanie ??!!
:-(
Takze poprosim trosku kludu, a bez emocii.
znamenať, že mu nový model bude vyhovovať viac ako konkurencia.
Predsa len, kto by čakal, že bude riadiaca páka niekde úplne inde, že
bude pedál na pridávanie rýchlosti na inom mieste alebo niečo
podobné. Je to jednoducho štandard a keby sa to zmenilo len tak zo
dňa na deň, tak by z toho bolo chaos.
" konecne som pochopil preco by nebolo dobre zamenit klasicky vzhlad, okna listy s takym dakym stadardom za nieco nove :)
Ano, mas uplnu pravdu, tiez poprosim trosku kludu, a bez emocii.
Nemyslim si, ze tu doslo k nespravnemu umiestneniu prispevku ?
Ja si ale naopak myslim, ze treba prestat chodit okolo osoby S. Hofereka ako okolo niečoho, na co sa nesmie nikto nic pytat. A naviac sa zdrzujem akychkolvek poznamok z mojej strany, ktoré by mohli byt urazlive.
Ale panstvo, ja sa tu nepytam na neho, ako osobu ale na názor na tú knihu co napisal pre root.cz.. A nevidim nijake emocie na tomto mojom pytani .
tak ja len tolko, ale je to pisane naozaj pre 13 rocne deti a vzhlad tomu zodpoveda...
A takisto si nemyslim, ze to, co Stano robi, robi iba natruc dodoedovi.
Borg spominal, ze to po par stranach nemohol citat dalej. A vobec sa necudujem, nie je cielova skupina. Ma od nej daleko, kedze o tom, co je tam rozoberane, ma viac informacii ako ja. Napad napisat to vznikol tak, ze som narazil na cloveka, ktoremu padol Windows a chcel rychlo sa dostat k svojim suborom, ktore nutne potreboval. Tak som mu povedal, ze vyberiem linuxove livecd a cez to sa da ku vsetkemu dostat. Daval mi ale take dost hlupe otazky, a tak ma napadlo zhrnut to do PDF. Napisal som panovi Krcmarovi, co by povedal na knizku nazvanu "zbierka otazok o linuxe, na ktore je odpoved ANO". po kratkom case som ale zistil, ze radsej nieco opisujem ako pisem otazku za otazkou, a tak sa to zmenilo do tejto podoby.
Ak su tam (a urcite su) nedokonalosti, tak su na to, aby sa postupne upravovali. No a budem velmi rad, ak sa ten text dostane ku ludom, ktory z toho mozu nieco mat. Kto ma akykolvek napad na vylepsenie ci opravu, moze ma kontaktovat, velmi ma to potesi. V buducnosti mam v plane upravit to na trochu menej stran, nech sa to da lepsie tlacit. 19 nie je vela, no prepisanim niektorych casti a roznymi upravami by sa to mohlo dostat na menej.
hned ako som to precital som to poslal vsetkym ludom, co maju potencial a mozno by chceli zacat s Linuxom :)
Dobra praca. Super knizka!
PS: Pacia sa mi porovnania, to ludi dostane, drz sa tohto stylu pisania!
to snad nemyslis vazne s tou velkou ulohou, ci nebodaj ano? ale mozno ano aj canonical bezi po napady za stankom (mozno ze je to vsetko naopak a ubuntu je derivacia greenie)
mohol by si mi prosim ta napisat co to znamena "velka uloha"?
Ani nie, zatiaľ sa nikde neobjavili nadávky, alebo explicitné urážky.
Iba opakujem, je to thread ako každý iný na tomto Fóre v sekcii Ostatné. Všetko je zatiaľ v rámci slušnosti.
;-)
A tento Tvoj príspevok teraz je veľmi pozitívny a tak to má byť. Teraz si ukázal objektívnosť a pragmatičnosť. Keby bolo viac objektívnych a pragmatických ľudí, točiacich sa okolo Linuxu, slovenský svet by bol omnoho ľahší ...
BTW.
A tiež si myslím, že by to mal ten autor rozšíriť ešte viac, veď je to koniec koncov zábava a fajn, písať o Linuxe.
Čítaj pozornejšie, ja sa vyjadrujem tuná (snažím sa) iba ohľadom výrokov nášho kolegu s nickom "bedňa". Jediné čo som povedal o tom pdf súbore / knihe je čosi v tom zmysle, že by potrebovala rozšíriť. Preto som aj akosi nezobral na seba tú odvahu a nepridal som tú správu do hlavných Správičiek, lebo som toho názoru, že uvedená publikácia potrebuje doplniť niektoré pasáže a celkovo rozšíriť obzor nováčikom v Linuxe.
Pri takychto dielach je vzdy co opravit, vzdy co pridat, ci vylepsit. Keby sa cakalo az do finalnej "dokonalej" podoby, nikdy by sme sa k nicomu nedostali. A takto to funguje vo svete Linuxu - zverejnit aj to, co uz je hotove. Mozno to nie je dokonale, ale mozno to uz teraz niekomu pomoze, mozno to niekto opravi, mozno k tomu bude mat niekto nejaku uzitocnu poznamku, ktora pomoze autora nasmerovat inym, mozno efektivnejsim smerom.
Napísal si to OK. Ja som Ta vlastne chcel iba pochváliť za Tvoj postoj, nic viac a nic menej ... más email ...
:-)
Keď sa už oslovuje takáto cieľová skupina "pánov tvorstva", je treba mať na pamäti toto tunaky jasne napísané naším členom gs_peter.
Na mňa a asi aj na viacerých, napríklad ten obal s guľatými, rozkysnutými tučniakmi zapôsobil útočne a strašidelne, odpudzuje to nováčikov (asociácia a.k.a. osamelé roztrúsené "bojúvky" anarchistov, sliediacich po zvyškoch skínov v Prvomájových uliciach). Nie bez výsmechu, to bola prvá asociácia, a nie som pracovne "čierny" ani vyhuleno-vyholený ...
musis vychadzat z toho, ze ludia, ktori sa kukaju po inom OS vnimaju aj take detaily, ako je uprava textu a celkovy vizual, to totiz prezradza, ako sa dana komunita stavia k novacikom, je to akasi vstupna brana, ktora napovie, ze tak tito v tom maju bordel alebo tito su fakt dobri, verit nemusi, ale mam niekolko rokov v reklame, jak televiznej, tak printovej a vizual robi svoje, vad aj ty sam si si spravil svoj vizual ubuntu a nazval si ho greenie, takze urcite vies, co myslim...
menej je niekedy viac a na tomto by to mohlo byť graficky spracované ..
Linux má predsa dosť čisto spracované logo usmiateho tučniaka.
str. 4-5 nahradit jednym odstavcom ( nekonzistentny balast)
pozor na taketo subjetivne tvrdenia:
"Medzi operačnými systémami a jazykmi je však niečo veľmi
odlišné. Je oveľa ľahšie naučiť sa používať Linux, ako naučiť sa Francúzštinu."
lebo pravda je podla mna takato:
"Ziskat pocit, ze problematike rozumiem, je daleko jednoduchsie v pripade Linuxu nez francuzstiny".(arrgh, mierde!)
dalej som necital, Stano - nemam moc cas, ale ten uvod (po stranu 3) sa mi fakt pacil. Keby zvysok pokracoval v podobnom striedmom style ...
Ale inak, radsej drzim palce, nech sa z toho zarodku vyvinie nieco hodnotne.
btw. kritikom ... precitajte si svoje seminarky a rocnikove prace s odstupom niekolkych rokov ...
Stanislav Hoferek by sa mal vlastne poďakovať (mne teda nie) popularite linuxos.sk na Slovensku, že sa mu na ten pdf súbor urobila vlastne pekná reklama, čo je naozaj veľa, hlavne preto, lebo tento portál je momentálne čítaný množstvom ľudí ...
Avšak ja sa chcem spýtať toto cestou autora pdf súboru "Linux ako niečo navyše", prečo sa nepokúsil tieto svoje názory najprv prezentovať na linuxos.sk a až potom prípadne na root.cz, ktoré je predsa len aj keď bratský tak stále iný server portál ...
k reklame... som rad ak sa to dostane k viac ludom, a teda viac menej dakujem :) len je trochu blbe, ze z napadov prislo zatial len rozsirenie (co inak by si mohol ty dost pomoct, teda ak mas chut a cas. spominal som to s fedorou) a zmena uvodneho obrazka, co samozrejme nie je najmensi problem zmenit.
Takže.
Vyzerá to tak, že autor už bol predom rozhodnutý zverejniť dané úvahy iba na portáli root.cz. To znamená že sa síce pýtal más okolo linuxos,sk (kde jsou ty časy, když nám vládli masy) ale konkrétne sa nepýtal ľudí ako sú eMDi, dare-devil, bedňa, dodoedo, borgcube a tak pod.. Hmm.
A pritom sa všeobecne vie, že linuxos.sk potrebuje aj viac článkov, aj takéhoto typu, určených pre neznalcov Linuxu. Mám takto dôvodný predpoklad, že autor je logicky viac doma na root.cz ako na linuxos.sk ... Hmmm
Čo dodať ?
"Súdruhováá. Keď bude pršať, úroda zhňije."
:-(
inak... je tu myslim dost vela otazok, ktore maju 0 komentarov. myslim, ze su zaujimavejsie ako tato tema.
Ta vyhovorka s IM je primitivna
emdi: diky za informaciu