Linux Mint 10 Julia
Som prijeme prekvapeny rychlostou a aj vzhladom, dokonca uvazujem nad prechodom z Ubuntu, ale mam dojem, ze tato verzia je upravene Ubuntu, kdesi som to cital...
Mate niekto tiez skusenost s touto novou verziou?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Všetko je nahovno, iba včely sú na med. Ale pretože aj med je na hovno, tak potom fakt všetko je na hovno.
Linux Mint je ... povedzme upravené Ubuntu, ale urobené zo srdca, ktoré je obetované Linuxu a slobode. Podľa Mint komunity sa odvíjajú aj iné komunity napr. bázy Fedora : napr. Fuduntu, Fedora Remix a iné Custom spins.
Ak máš 64-bit mašinu (čo asi máš, či nie ?)/procesor, tak určite vyskúšaj jednu vecičku z dielne LinuxMint a síce LM založené na Debian (Gnome), ktoré ja osobne považujem za lepšie zostavenie, ako LM založené na Ubuntu (Júlia) !!!!!!!
64-bit LMXDE je naviac špeciálne odladené pre rýchlosť na 64-bit procesoroch a spolu s 64-bit Fedora sú to asi najlepšie zostavenia čo sú dostupné.
Taháš 32-bit alebo 64-bit distro LMXDE ??
Ale pokial ti mozem odporucit tak LINUX MINT DEBIAN - LMDE toto je najlepsie distro ake som videl a mal skusenosti. Nahodil som je podstatne rychlejsie ako Julia a nema bugy teda aspon nie take velke. Doteraz som sa s nicim nestretol a dufam ze ani nestretnem. Inak fungujem rok cisto len na linuxe. Ziadny dualboot
Z tohoto debianu by som nazad na Juliu uz nepresiel :-) chrochtam blahem :-D
Klady teda aspon z mojej strany:
- Raz to nainstalujes a mas stale PC aktualizovany. Kedze je to debian tak sa to nepreinstaluvava kazdy pol rok a neopravujes nefunkcne aplikacie.
- Podstatny narast vykonu. Startuje sa omnoho rychlejsie ako Julia, hry maju viac FPS....
- Pokial nebudes na PC robit nejake velke ukony tak garantujem ze HDD bude potichu jak myska. Som az prekvapeny lebo na Julii som pravidelne pocul HDD tu nepocujem nic neviem preco. :-D obcas sa az bojim.
- Stabilita... tu nieje co dodat ... odkedy je nainstalovany ide nonstop a este nebol restart ... mozno len par hodin bol vypnuty. To sa mi u ubuntu nestalo :-(
- Inak tu mam nainstalovane vsetko co sa da ... a nic nepada
Aby som nebol len kladne naladeny tak som sa stretol aj s problemom.
- Trochu je problem s wine lebo je slabsia verzia a nechce to moc dobre fungovat s novymi hrami. Ale tak Playonlinux to vyriesil. aspon docasne.
- Chcem vyskusat 3D akceleraciu na virtualboxe ze ako to pojde ....
Zda sa ze urobim dobre, ked si vyskusam verziu zalozenu na Debiane.
Ale az zajtra:)
Na PC mam celkom dobre vyladene Ubuntu, ale na NB by som skusil nieco insie, Windows sa uz spomaluje:) tak hladam alternativu.
Vzhlad sa mi velmi paci na Minte, ta defaultna metalicka tema ma zaujala, dost mi to pripomina Mac os.
Hodim live-ku na USB kluc, par dni sa s tym pohram, a potom snad nahodim aj na ostro.
Otazka: instalacne balicky debianu .deb pojdu, vsak?
Ide mi o Virtualbox...
Pokial viem tak na Debiane by debianacke balicky mali ist :-D podla vsetkeho :-D
a virtualbox mas v repozitaroch ... tam je vsetko .. ja som externe instaloval len Jdownloader aj ten bol JAR takze to ide cez javu... ostatne bolo nainstalovane alebo to bolo v synapticku
Ale najdem v repozitaroch aj najnovsiu verziu?
Fu, uz sa tesim na rano ako to odskusam:)
Na Ubuntu som si zvykol na instalaciu softu, pokial to tak ide, cez terminal, aj najde, aj stiahne a aj nainstaluje :D
Aj tu je instalacia apt get install program :-)
Máš s veľkou pravdepodobnosťou v Sony NB tento 2-jadrový i3 Intel - pozri si to a skontroluj si to:
http://ark.intel.com/Product.aspx?id=49020
V každom prípade, ak máš ten procesor, si daj 64-bit verziu LMXDE, zároveň ziskaj prehľad aj z iných (Fedora 64-bit) tak, že si vyskúšaj LiveCd Fedora 14 64-bit Gnome, totiž LiveCD nemusíš inštalovať, iba sa spúšťajú bootovaním z toho CD/DVD a slúžia na zoznámenie sa s daným Linuxom.
Veľa štastia.
Dakujem, budem skusat :)
Vyriesim to aj na live cd? Alebo musim instalovat?
mint@mint ~ $ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC269 Analog [ALC269 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 3: ATI HDMI [ATI HDMI]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
1.) Intel [HDA Intel], device 0: ALC269 Analog [ALC269 Analog]
2.) Generic [HD-Audio Generic], device 3: ATI HDMI [ATI HDMI]
Prípadne pozri amixer -c 0 sget a potom ešte amixer -c 1 sget, aby naisto nebol niekde stiahnutý zvuk.
mint@mint ~ $ amixer -c 0 sget
Specify a scontrol identifier: 'name',index
mint@mint ~ $ amixer -c 1 sget
Specify a scontrol identifier: 'name',index
V nastaveniach som vybral zvukovku, internal audio, avsak nastavenia bez uspechu...