Prechod z ubuntu na iné Distro
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Myslím že základy Linuxu by som mal zvládnuté.
:)
clear --> nice desktop
coraz viac ludi skusa arch a ostava pri nom, ak chces tak ho skus aj ty.
Zatiaľ ďakujem všetkým za rady. Len ešte by som sa rád opýtal Fedorákov či sa môžem spoľahnúť na prípadnú pomoc ohladom systému.
Fedora si svoje pozicie UZ OBHAJIT NEVIE !!! STRACA DYCH !!!
Jednym z distier ktore predbehlo Fedoru je MINT - mozem iba odporit, NEMA CHYBU.
Mint teda Fedoru na www.distrowatch.com predbehol -je druhy, jeho popularita nebyvalo rastie.
http://img64.imageshack.us/i/screenshot1lx.png/
djwirus@azet.sk
napíš správnu adresu ...
Inštalácia na jeden klik s vytvorením šifrovaného LVM, štandardne nastavený SELinux, oveľa menšia spotreba, vynikajúce nastroje ako prepracovaný firewall, automatické reportovanie chýb, debug balíčky (Arch ich nemá) a veľa drobností.
No ako každý systém fedora má aj veľa nevýhod: najviac ma trápi asi licenčná politika RedHatu, kvôli ktorej musia vývojári preverovať každý balík kvôli patentom a prípadne ho vôbec nezaradia (TexLive 2010) alebo len čiastočne. Čo ma najviac prekvapilo, že mplayer (mencoder) z RPMFusion bol skompilovaný bez faac. Taktiež zamrzí aj neprítomnosť uvesafb.
Ale napriek vyššie uvedeným nedostatkom, Fedora je super distro :-)
ako je to s novymi vydaniami
da sa aktualizovat (myslim bezproblemovo nie ako ubuntu) ??
alebo treba reinstall systemu s kazdou novou verziou (teda polrocne) ??
respektive existuje nieco ako ubuntu LTS ??
lebo ja pouzivam iba LTS lebo ma nebavi vsetko nahadzovat odznovu kazdeho pol roka (/home particii neformatujem)
momentalne preto pouzivam MintDebian - ale rozmyslam ze skusim fedoru
posledne asi pri verzii 9 som mal problemi s aktualizaciami (boli strasne pomale - nie stahovanie zo serveru ale aplikacia) odvtedy mam na desktope debian a na laptope ubuntu (teraz uz aj MintDebian)
nehovoriac ze upgradovane ubuntu aj pri uspesnej aktualizacii (asi 2 sa mi podarili) "zlenivie" a nakoniec vyusti do novej/cistej instalacie (preto mam /home na osobitnej particii a neformatujem ho)
Fedora našťastie nové služby automaticky neaktivuje :)
Lenze podla peknej tabulky tuto: http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_%28operating_system%29#Version_history , Fedora je sice podobna Ubuntu, co sa tyka frekvencie vydavania novych verzii, ale co sa tyka dlzky podpory jednotlivych verzii, tuto mame oproti Ubuntu isty nedostatok. A takisto som mal z toho celeho dojem, ze ani nieco take ako LTS neexistuje.
A co sa tyka upgradu, podla tejto stranky: http://fedoraproject.org/wiki/Upgrading , sa Fedora da upgradnut tak ako Ubuntu, ale oficialny sposob je pomocou instalacneho media, kde by mala byt moznost zvolit cistu instalaciu alebo upgrade existujuceho systemu. Ale ako si na tejto stranke vsimnes nasledovneho:
"Doing a clean installation and then restoring user data from backups may work better for some users."
a na stranke http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/14/html/Installation_Guide/ch-upgrade-x86.html zase
"Individual package configuration files may or may not work after performing an upgrade due to changes in various configuration file formats or layouts."
a
"Third party or ISV applications may not work correctly following the upgrade."
Je vidno, ze sa clovek musi pasovat prakticky s takymi istymi problemami ako pri Ubuntu. Ale mozno je v niecom upgrade pomocou instalacneho media predsa len trosku lepsi a spolahlivejsi, to neviem, nemam to vyskusane.
Mozno ze by sa dalo skusit OpenSuse? Unho som si nie celkom isty - mam pocit, ze som to pozeral tiez a tuna http://en.wikipedia.org/wiki/OpenSUSE#Version_history ma tiez nepotesil (aspon co sa tyka dlzky podpory). Ale mam pocit, ze tu stranku kusok zmenili - aspon si myslim, ale mozno som len daky pomotany. V kazdom pripade to teraz vyzera, ze dlzka podpory pre jednotlive vydania by bola celkom fajn (zeby predtym chybne info?).
Ale nieco ako LTS - to asi nie. Myslim, ze v tychto dvoch pripadoch je nieco ako Ubuntu LTS prezentovane skor SLEDom a RHELom.
PS: Sorry za trochu nepohodlne linky a citanie, ale akosi mi odmieta v nahlade pouzit akykolvek HTML tag, tak som to nechcel risknut pridat naostro, lebo potom by to bolo este horsie.
ja ti radim Arch Linux - je to velmi rychly system, ktory si sam nastavis. Toho nastavovania sa nemusis v ziadnom pripade bat, pretoze Arch Linux ma perfekne dokumentovanu ( Wiki ). Mas tam popisanu instalaciu a konfiguraciu skoro kazdeho balika, aj oficialne nepodporovanych.
Co sa tyka balikov tak velmi velkym plusom je takzvane AUR. Je to obrovsky repozitar balikov, ktory vytvaraju pouzivatelia tejto distribucie a najdes tam prakticky vsetko. K tomuto AUR (Arch User Repository) existuje aj nadstavba balickovacieho systemu, ktory vie z tohto repozitara stahovat, kompilovat a instalovat baliky bez namahy.
Ked som mal Fedoru tak nieco take mi chybalo, musel som rucne z internetu stahovat obrovske mnozstva balikov po jednom. A rovnako su na tom vsetky RPM distribucie. Ubuntu ma perfektne repozitare, ale AUR sa nemoze rovnat.
A ak mas chut a cas, tak si daj Gentoo. Nauci ta toho mnoho. Musis mu vsak spociatku venovat velmi vela casu. Repozitar ma obrovsky, zrovnatelny s AUR.
Tieto dve distribucie nie su jednoduche, ale oba maju perfekne dokumentovanu wiki a ten zdroj balikov, co nemas asi v ziadnej inej distribucii.
To moj skromny nazor. Ak by si sa do toho vrhol tak sa neboj, zvladnes to iba potrebujes spociatku trochu viac casu.
ale uznavam ze arch je super(najma kvoli prehladnosti/cistote a tomu ze je rolling) a jednu dobu som ho pouzival no potom som vymenil disk a uz sa mi nechcelo.
kto ma trpezlivost a bavi ho sa "starat" o system tomu jednoznacne arch, kto chce aby sa system saral sam o seba a on ho len pouzival/klikal tomu Mint (mozno aj *buntu ci debian)
ja proti debian-like distram nie som, pouzivam ich takisto
su skvele ale jak bolo predtym spominane je to distro ktore sa stara samo o seba a to ma svoje vyhody aj nevyhody
k tej kompilacii - v AUR su prevazne velke proprietarne baliky alebo male open source... cize to kratke kompilovanie ktore je automaticke nikoho nezabije :)
AUR obsahuje vacsinu potrebneho ale rozsahom sa debianu nevyrovna
k tej konfiguracii - najprv pocitocna velka konfiguracia a potom to staranie prichadza s akualizaciami respektive s pridanim noveho softu kedze arch nespravi nic za uzivatela (co je pre uzivatelov archu vyhoda ale pre lenivcv ako ja nevyhoda :-DD )
inak co sa tyka archu odporucam pozriet aj http://chakra-project.org/ je to predkonfigurovany arch s KDE
UBUNTU : je taka instantna polievka.. stiahnes nainstalujes .. trosku mensie nastavenie a mas fungujuci system.. sem tam ta upozrnia updatyze treba updatovat a mas to.. vyhoda postavene na debianovi to znamena kopecbalickovkvalitny APTGET
DEBIAN jre pre tych co im nevyhovuje zakladna kompozicia ubuntu ale radsej si stiahnut bud netinstall a urobia si system podla chuti alebo stiahnu dvd hlavne pre tych co maju pomaly net a maju kamarata co im stiahne dvd.
Mandriva : pre zaciatocnikov ale aj pre pokrocilych.. je to distro ktore ma vlastne control center vktorom clovek nakonfiguruje danu vec bez toho zeby satrapil s nou ako neskuseny napr. v arcchovi
Suse : distro ktore ma jednu s najlepsich podpor KDEcka4, pouziva rpm a ma super nastroj Zypper ktory sa vyrovna balickovacu aptget s debiana.. , komercne ladene
Slackware : pre tych co si riesia veci po svojom, binarny balickovac ktory nema zavislosti.. fajne ak clovek rad kompiluje balicky
Gentoo : gentoo je source based vhodne iba pre pokrocilych.. a sialencov ktory nevahaju kompilovat cele hodiny, tyzdne.. niektory si ho davaju aj na server :) heh
Taktiez pred 3 rokami som synovemu spoluziakovi (12 rocnemu) nainstaloval Mandrivu na note book a ta mu ide tiez spolahlivo. Uz 3 roky.
No a este samozrejme doporucujem Debian Sqeeze .
Fedoru a Open Suse by som nechytal. Moj nazor.