nevýhody linuxu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Podľa mňa ten, kto kupuje hardvér aj tak trochu s rozumom, často nemá vôbec žiadny problém a všetko funguje tak, ako má...
vies povodne som chcel odpovedat, a mal som napisane asi nieco taketo:
postavenie linuxu na trhu ako takom sa da rozdelit na komercne a nemomercne, aj ked to prelinanie je vyditelnejsie ako niekedy v minulosti , canonical sa snazi dostat na home desktopy a rh a novel su roky stabilne na trhu. cize system ako taky ma podporu a riesenia vypracovane na bezne pouzitie na nejakom neexotickom hardwari, a open predsa neznamena zadarmo. cize z tejto strany linux ma chyby a nevyhody ako akykolvek iny software, ktory je vyvyjany a pouzivany malym mnozstvom uzivatelov - aplikovatelnost na riesenia ktore si zaplatis. na druhej strane komunita ktora linux pouziva ma stale vacsi "tah" na technicke veci, cize si dokaze vela z nich urobit nejaku tu pravu sam, kedze vela z tychto uzivatelov zdielaju tieto informacie, tak vznika obrovska databaza znalosti, ktore vsak niesu centralizovane - co moze byt nevyhoda. neexistuje ziadna skutocna autorita, okrem autorit ktore spravuju jednotlive projekty a snazia sa ich zjednotit - to je vsak podla mna VYHODA. atd. atd.
no a potom som si povedal, naco mu to pises, aj tak je to troll. tak NIE.
Kto tvrdi nie, je hlupak... Este som nevidel dokonaly system...
- Windows totiz potrebuju minimalne 5 chyb v ACPI tablukach
- Linux funguje tym lepsie, cim nenej chyb je v ACPI tabulkach
ja riesim embedded systemy a prave dnes som rozchodil stabilne system pod 32 bit openSUSE. V Slacku 13.1 nesiel touchscreen, Ubuntu mrzlo kazdych 5 minut. 64 bit openSUSE nema funkcny driver k Touchscreenu. A Tajvanec mi dnes na poziadavku na 64 bit driver
(If the operating system you are using is not listed here, please fill out the [Company Profile and Inquiry Form ] & [ PenMount Driver Special Request Form ] http://penmount.com/services_1.php)
opisal, ze nemaju ani 32 bitovy pre openSUSE napriek tomu, ze tam je
http://penmount.com/down_2_1.php
Tych chyb v ACPI tabulkach je 37 (podla test firmware v openSUSE)
Co sa tyka programovania si vlastnych ovladacov/systemu, to nie je take jednoduche. Nie je take lahke naprogramovat system, ktory bude binarne kompatibilny s inym systemom, pokial ma dany uz existujuci system uzavrety zdrojovy kod. A s ovladacmi to tiez nie je take lahke - o programovanie vlastnych ovladacov sa predsa snazi linuxova komunita a jej vdacime za otvorene ovladace na spustu veci - rozne tlaciarne, graficke karty, wireless adaptery a pod. Vidis ale sam, ze kopa ovladacov stale nedosahuje potrebnych kvalit, prip. neexistuju pre nejake zariadenie vobec - to je sposobene napriklad nedostatocnou dokumentaciou zariadeni.
Co sa tyka dnesnej "slobody" - velakrat je clovek obmedzovany roznymi patentami a obmedzeniami alebo komplikovanostou zariadeni. Je ovela tazsie naprogramovat ovladac pre nejaku terajsiu tlaciaren, pretoze ta je ovela komplikovanejsia ako nejaka jednoducha zalezitost spred x rokov, ktora prakticky ani neobsahovala firmware. A netvrdim, ze kedysi neexistovali patenty. Ale kedysi neboli take nezmysly ako patent na patent a podobne za vlasy pritiahnute do neba volajuce hluposti, ktore iba obmedzuju ludstvo a spomaluju rozvoj.
Vypnutie:
System-predvolby-klavesnica-mys klavesami a zrusit zafajknutie.
Vacsina problemov su len prkotiny na ktore sa staci opytat.
aj ked pri masovejsom rozsireni by sa asi objavilo viac este neobjavenych chyb
Tvoja otázka je irelevantná a podobá sa tejto:
Keď prídeš na to, v čom spočíva irelevancia, ozvi sa .
Zatiaľ toľko .
Nemal by vždy Linux nejaké výhody, ktoré by vyplývali z majoritného postavenia na trhu ?
Linux by vždy mal nejaké nevýhody, ktoré by majorizovali trh s Linuxom ?
:-)
prečo sa miesto toho, aby si sám (pre seba a dobrý pocit) začal experimentovať s Linuxom, a tak sám spoznal možné plusy/mínusy Linuxu, začneš pýtať na niečo, kvôli čomu si zatiaľ neurobil ani ten povestný prvý krôčik. (Okrem tých verbálnych, samozrejme ...).
Ako by omoho lepšie a srdečnejšie zaznela na tomto Fóre z Tvojich úst otázka typu:
Zistil som, že ...
Získal som (kritickú) skúsenosť, že ....
atď.
Alebo prispej marketingovo k väčšej popularizácii Linuxu, cez svoju firmu alebo Tvoj Facebook, alebo jednoducho len tým, že budeš hecovať svojich súkmeňovcov na kúpu Android (Linux) smartphone, tabletov s Androidom a pod...
??
;-)