Pocitacove kruzky/kluby
priblizne od septembra 2011 by som chcel v Bratislave otvorit pocitacove kruzky/kluby zamerane (okrem ineho) aj na linuxovu problematiku. Tento projekt by bol primarne urceny pre deti a mladez vo veku od 9 do 19 rokov, ale samozrejme rad privitam aj starsich zaujemcov. Kruzky by sa konali kazdy pracovny den cca od 13:00 do 19:00, kazdy kruzok by trval hodinu a pol pre jednu skupinu max. 12 ludi. K dispozicii by bol dataprojektor a samozrejme kazdy by mal sam pre seba jeden pocitac. Na vyber by bola pestra paleta ucebnych tem: od zakladnych prac s pocitacom/internetom az po pokrocile nastavenia operacnych systemov Windows/Linux, instalacia/administracia serverov, tvorba web stranok, programovanie skriptov/aplikacii, programovanie jednoduchsich akcnych 2D/3D hier a mnoho mnoho dalsich tem o ktore by bol prejaveny zaujem.
Kazdy kruzok bude viest clovek s bohatymi vedomostami a praxou v danej oblasti. Cela vyucba bude vedena hravou formou a kamaratskym pristupom.
Cena pre jednu osobu by sa mala pohybovat v rozmedzi 15 az 19 € za mesiac (4 x 1,5 hodiny = 6 hodin mesacne).
Otazka z mojej strany je, ze ci za takychto podmienok by bol zaujem o taketo nieco. Rad by som si precital vase nazory.
Dakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ak by nebol kruzok, mozno by sme dohodli nejake sukromne konzultacie;)
V kazdom pripade ozvem sa ti cez mail ;-)
super priestor je progressbar, problem ale bude asi s komercnym zameranim tvojho projektu.
osobne vyuzivam tieto priestory kazdy poslendy stvrtok v mesiaci, volne sa tam stretame vramci installfestu (http://linuxfest.sk)
Ale mestské deti, respektíve ich rodičia by to asi s chuti uvítali, ak by mali byt bez pitomka aspoň dve hoďky.
Koľko robily náklady na priestory a amortizácia techniky? Zarobiť sa na tom nedá, privirobiť si však áno. Preto je to na hrane komercie. Ani ryba, ani rak.
jedna z moznosti, ktora moze mat dobry odraz je vytvorit letak, trebars A5, kde by bolo na titulke strucne info, co to vlastne chces spachat a na druhej strane bude prihlaska a pozvanka na ukazkovu hodinu, proste nieco tymto smerom, tam si musis vyhliadnut, ktoru cast BA zacnes otravovat do schranok a tym ti vznikne nejaky pocet letakov, ktore by si potreboval, tie si nechas vyrobit, rozniest a cakas...
Len dúfam že to nebude niečo typu poskladaj si počítač na ktorom bude celý letný tábor, k tomu bude treba mať bezdrôtové myši a klávesnice. BOZP nepustí.
Treba použiť nejakú pútavú farbu papiera, žltú, oranžovú alebo ružovú. Veľkosť sprav tak aby vyšli 3letáky z jednej A4. Rozrež ich na orezávačke fotografií, nikdy nie nožničkami, to vyzerá detsky. Daj tam text, že sa otvára počítačový krúžok, daj tam link na stránku, kde vysvetlíš o čo ide a nejaký formulár na nezáveznú prihlášku, kde ti nechajú odkaz na seba. Pokiaľ ti zareaguje aspoň jeden človek, choď do toho, a celý proces opakuj až kým nenazbieraš potrebný počet účastníkov, inak sa na to vykašli.
PS: Nič si nerob z názorov tu rádoby ekonomických odborníkov, už nejaký čas mi býva zle po prečítaní toho, čo tu ľudia zo seba dokážu vypotiť.
Uz som si aj zaregistroval domenu pocitacovykruzok.sk a sazmorejme, zatial na tejto adrese necakaj ziadnu premakanu stranku, ale len zakladne info o tom co pripravujem. Finalny dizajn stranky pripravim niekedy ked budem mat istu ucebnu.
PS: Dost ma prekvapilo, ze ludia rozoberali moj projekt po ekonomickej stranke a nie po odbornej. V kazdom pripade si myslim, ze ak bude moj projekt na vysokej odbornej urovni a dokazem zaujat mladez, tak v spojeni ucinnej propagacie pride aj primerany zisk.
Ideálne by bolo prvý krát ísť na školu cez nejakého známeho, čo tam učí, ten by možno vedel vybaviť nejakú propagáciu, predsa si na nejakú chodil, tak tam máš vlastne známich :-). Pretože inak môžeš hneď na prvý krát naraziť na nezáujem riaditeľa, on má svoje starosti a ty ho vlastne zaťažuješ :-) čo môže odradiť. Letáková propágácia je super, odskúšané na vlastnej kožy. Samo že letáky neroznášaš sám, ale buď to dáš nejakým spoľahlivým mlaďasom rozniesť, prípadne si zaplatíš na Pošte. Poštu som už dlho nepoužil, ale 500letákov stálo tuším 50Sk. Samozrejme že na osobnú prezentáciu treba nejaký pekný leták na kriedovom papiery, tých ti ale bude stačiť len pár, pre říďa a nejakých profákov. Ostatni si to pozrú na webe.
Ja som sa vďaka krúžku dostal prvý krát k programovaniu a bavý ma to aj po dlhých rokoch :-)
Záujem by podľa mňa môhol byť, možno sa poobzerať po známych, alebo napísať do IBM ... (len nie MS) či by nechceli takýto projekt podporiť. Držím palce.
Co sa tyka letakov do schranok, pre mna je to spam a 90% letakov vyhadzujem bez precitania. Takze mne sa tato forma nezda moc ucinna, ale samozrejme je to subjektivny pocit.
Aj ja som sa vdaka kruzku dostal k pocitacom, aj som uz v minulosti viedol jeden kruzok programovania (Turbo Pascal) a velmi sa mi to pacilo, preto aj rozbieham tento projekt.
Oslovit nejaku velku firmu aby ma podporovila je fajn napad, len sa bojim, ze mi do toho budu moc kafrat a nebodaj by aj mali poziadavku aby som vyucoval ich produkt, cim by som stratil urcitu nezavislost. Nad tym ale porozmyslam.
Podla mojho nazoru, je to super vec. Keby bolo nieco odbornejsie, mal by som zaujem aj ja. 20 E urcite za to dam a aj viac, ak by sa jednalo o dobre prednasky s odbornikom. Potom uz len zvazit ci po absolvovani kurzu nedat nejaku skusku + cert.
Kazdopadne, urcite sa ozvi, ak nieco take bude, budem propagovat. A odporucam rozsirit na univerzity, tu bude vacsi zaujem. Chodim na FIIT a tu to ludia potrebuju ako sol, viem o com hovorim :)
Co sa tyka odbornych prednasok, urcite nejake budu, ale moj prvotny ciel je otvorit dvere do sveta IT zaciatocnikom a mierne pokrocilym. Moj sen je aj poriadat kazdy tyzden nieco ako "linuxovy klub" kde by sa mohli nadsenci linuxu stretavat a vymienat si navzajom svoje skusenosti a rady. Tam by sa urcite nasiel aj priestor na odborne prednasky poriadane mnou, ale aj hocikym kto by prejavil zaujem prednasat.
A tie certifikaty ... pre deti planujem udelovat na konci roka nejaky diplom, to ich urcite potesi a bude motivovat do dalsieho vzdelavania. Certifikaty pre ostatnych ... uvidim ... v prvom rade si musim vybudovat dobre meno.
Urcite sa ozvem ked to rozbehnem naplno, budem robit propagaciu aj na tomto portali a budem ti vdacny ked budes informovat o mojom zamere svojich znamych. Mam aj stranku www.pocitacovykruzok.sk kde su zatial zakladne informacie, ale neskor tam pribudne omnoho viac.
Presne nieco taketo ako planujes ponuknut,prave hladam pre svojho 12roc. syna,ktoreho velmi bavia pocitace a veci okolo nich.Ak by si otvaral ,,kruzok" ozvi sa mi rasto.de@azet.sk.
S pozdravom.
otvorili ste v Petrzalke ten kruzok. Mala by som velky zaujem pre syna.
Dakujem
ZK
prosim napiste mi na zklimova@azet.sk
Chcelo by to ale viac linuxovych nadsencov (zaciatocnikov), ktori by mali zaujem o kruzky.
WlaSaTy, dakujem za poskytnutie informacie.
Nechceš nejaké karty do počítača? Pomaly sa zbavujem historických kúskov (multiportová karta UART 16C950 - COM port schopný prenosu skoro 10Mbit/s, grafika Voodoo Rush s TV Out a podobne). Zaberá mi to flek. Alebo, desktop P3 733 s pekným dizajnom. Niečo z toho pôjde dnes na likvidáciu.
Dosky s krabicami už včera odišli spinkať do kremíkového neba. Ale, ešte pohľadám karty čo mám popchané na skriniach. Ale, neviem neviem. To bola zbierka historického železa, skôr to bolo vhodné na oživenie konzol k špeciálnym prístrojom čo sú na vysokých školách, alebo na výučbu nahradených technoogií, poprípade do múzea. Ale, tam to nechceli.
A že je tam uvedený iný kontakt? Suchánek bol v spolku s ďalšími ľuďmi.
PS.: Toto bol jeden z dôvodov prečo som chcel už dávnejšie bazár. No nič, už to mám vyriešené.
Ty myslíš asi tohoto http://www.abclinuxu.cz/History?type=wiki&uid=20014