Arch alebo Gentoo?
som uzivatel Ubuntu, pouzivam ho uz nieco cez dva roky no az posledneho asi pol roka ho pouzivam bez potreby okien.
Citim sa byt takym priemernym uzivatelom no Ubuntu ma uz nejako omrzelo (uz len to akym smerom sa zacalo uberat) a chcel by som nieco konfigurovatelnejsie na com mozem rozvijat poznatky linuxu.
Uz vyse mesiaca sa neviem rozhodnut medzi Gentoo a Arch linux a chcel by som vase nazory ktore mi pomozu pri vybere. Uvital by som hlavne uzivatelov ktory maju skusenost s oboma distribuciami.. dakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
rozdiel je teda hlavne v kompilacii a to so vsetkymi jej vyhodami/nevyhodami
v kazdom pripade doporucujem obe vyskusat aspon vo virtualke a uvidis ktora ti viac vyhovuje
Daj vedieť ako si sa rozhodol
Tez som nad tym rozmyslal tak ze dost ludi teraz bezi na archu, staci trochu bruzdat po forach.. a dobre vediet ze nemam instalovat slovensky arch ;)
Rad by som vedel este ci mate niekto skusenosti aj s gentoo
2.slovensky arch?? je len slovenska wiki co je neaktualizovana
3.ak zvladnes arch potom mozes skusit gentoo ale skok od ubu ku gentoo je dost brutalny, nechcem ta podcenovat ale aj s archom sa podla mna riadne potrapis zo zaciatku
4.vyhoda archu je obrovska a podrobna wiki plna navodou na vsetko, pri zaciatku odporucam begginers guide
Toto su hlavne rozdieli, no hned prva veta naznacuje, ze Gentoo je rychlejsi a customizovatelnejsi a mal by si pouzivat jeho, ak chces vyuzit system naplno. Ak nie je pre teba jasna volba Arch/Debian.
PS: oplati sa investovat cas do Gentoo. Pouzivam ho uz 2 roky, presiel som z Debianu a nemozem sa vynachvalit. Gentoo je genialny.
dakujem za rady, dufam ze to bude dobra volba :)
ja chcem hlavne nejake distro ktore ma k tomu konfigurovaniu donuti lebo pri ubuntu akurat zleniviem a to co nemusim rucne konfigurovat radsej odklikam :D
tak isto funguje debian netinstall
Este by som chcel podotknut, ze rozdiel medzi Archom a Gentoo je ten, ze Gentoo ta prinuti ucit sa Linux. Kdezto v Archu nebudes nuteny sa ucit Linux a teda sa ho ani nenaucis (vychadzam z mojej skusenosti). Preto, ked sa ho chces naozaj naucit, tak Gentoo a ziadny dualboot.
Aj deti sa tak ucia plavat, ze ich hodis do vody. :)
A poznamka k Sabayonu: po par dnoch sa to stalo velmi nestabilne :( to pretoze pouzivaju unstable baliky by default (a ja som im veril :) )
To je názor, a nie hento vyssie, ze sabayon je zlo.
Ja Sabayon uz budem mat skoro rok, o nestabilite ani rec, ale to je jedno uz to tu nebudem spominat. Bol to len navrh na moznost.
Na zaciatku pouzivania som si myslel ze je to najlepsi kompromis medzi binary a source based distro, ale ako hovorim, ukazalo sa to ako nestabilne :( tak som sa vratil k Gentoo
Ked sa ti to podari uspesne roztlacit, tak si odloz .config a chod do gentoo, usetris si kopu roboty a nervov ;-)
Co sa tyka arch vs. gentoo - najprv skus asi arch a potom gentoo. Ja som kedysi skusal naopak a vratil som sa k gentoo. Proste ked uz som poznal tie detaily uz som prilis spekuloval nad tym, co robia vsetky tie automatizmy a viac som dobabral nez postavil.