prihlásenie
Fedora 15
neviem prečo, ale neviem sa prihlásiť do systému po stačení ctrl+alt+f1 až f6
vždy dostanem odpoveď "login incorrect"
/systém mi totiž v grafickom režime "zamrzne"/
ďakujem za radu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ak v hesle pouzivas specialne znaky alebo ja cisla (na notebooku) mozno zadavas zle znaky
skus si heslo najprv napisat namiesto mena nech vidis ci pises dobre
home nie je určite plná - du /home
neberie nič - ani root ani user, ak nie je "zmrznutý" v konzole funguje ok
robil som to vložením cd a tam som vybral test pamäti
mám nejakú chybu, pretože mi to prihlásenie nejde ani na stolovom, ani na NB - teraz som to skúsil, ale prečo, veď som to používal pravidelne, heslo som vymenil za jednoduché, zadal rovnaké pre root-a, aj pre uživateľa, ani tak, ani tak
do /var/log si sa nepozeral? Su tam rôzne súbory, asi sa to líši distribúcia od distribúcie, ale prihlasovanie sa obvykle loguje, napríklad uspešný a neuspešný (nesprávne heslo) pokus vyzerá takto:
Jul 20 22:48:42 localhost2 su: pam_unix(su:session): session opened for user root by (uid=504)
Jul 20 22:49:09 localhost2 su: pam_unix(su:auth): authentication failure; logname= uid=504 euid=0 tty=pts/3 ruser=peter rhost= user=root
Skus sa tam pozrieť možno na niečo prídeš..
:-)
napr.: /home mám na 5.5 percentách
Z toho, čo si nám doteraz tu 'tomy' napísal, je nemožné bez vešteckej guľe určiť, prečo a kedy toto čo popisuješ môže nastať ..
Hore vyššie, dal som ti odkaz na postup, ako zmeniť heslo pre root-a a potom aj pre userov ...
Z toho čo si doteraz napísal, nie je vôbec jasné či sa pokúsil zmeniť root heslo a takto získať vládu nad tvojím neposlušným systémom ....
takže zmeň si root-heslo, potom si zmeň userov heslá a potom sa ozvi.
:-)
Ako to vieš, keď nám podrobne nenapísal nič podstatné a pretože poznám slušne Fedora Linux a prostredie, jeho (tomy) kusovité info priamo vyzývajú ku hádaniu a domienkam.
BTW,
Raz mi napísal jeden známy z kruhov linuxon.sk že sa chalani takto "zabávajú" na náš účet a dokazujú nezainteresovaným divákom, aký je tento portál nepotrebný a nešikovný ...
:-D :-D
Keby mal ten chalan reálny problém ktorý chce vyriešiť, tak sa aspoň opýta "ako si pod LiveCD pripojí ten disk a pozrie sa do toho logu" ako by sa dalo čakať v tomto prípade.
No, ale to sa nestalo. Takže to buď vzdal pri prvom preklepe, alebo sa jedná o ftipálka ktorý si kompenzuje padanie pretaktovaného počítača pri warez hrách.
okrem gnome 3 ktoré som vyhodil, pretože mi to správanie nevyhovovalo /nahradil ho na prekvapenie niektorých prostredím KDE/ a problémov s inštaláciou rtl8192 nemám prečo nadávať, naopak podporujem bez ohľadu na distro
to, že sa možno neviem dobre opýtať, alebo zle popíšem problém - pripúšťam
1. do textového režimu som šiel preto, lebo z nejakého dôvodu sa mi to začalo zamrzať
2. keď sa viem prihlásiť do grafického režimu, tak spustím ako prvé konzolu, zadám su a zmením root heslo, potom exit a zmením uživateľovo heslo programom passwd - v prípade root to hneď pýta nové heslo dvakrát a v prípade uživateľa pýta staré heslo a dvakrát nové :-)))
/je pre mňa zaujímavé, že v konzole ano a potom ctrl+alt+f3 nie/
bohužiaľ však tu v grafickom neviem robiť, pretože mi to po chvíli zmrzne - aj RAM som vymenil
skúsil som v konzole init3 /telinit3, bohužiaľ však opäť zostáva len ctrl+alt+f(1 až 6)
- a naoplátku sa zasa neviem prihlásiť -
nevidím zmysel v menení hesiel
a čo tie logy?, čo takto sa zamerať na hlavný problém a to zamrzanie Xservera?
logy - zoberiem nejaké live a vyberiem ich z toho
tomy unix_chkpwd[19803]: password check failed for user (root)
tomy login: pam_unix(login:auth): authentication failure; logname=LOGIN uid=0 euid=0 tty=tty3 ruser= rhost= user=root
tomy login: FAILED LOGIN 1 FROM (null) FOR root, Authentication failure
tomy unix_chkpwd[19830]: password check failed for user (root)
tomy login: FAILED LOGIN 2 FROM (null) FOR root, Authentication failure
tomy login: pam_unix(login:auth): check pass; user unknown
tomy login: pam_unix(login:auth): authentication failure; logname=LOGIN uid=0 euid=0 tty=tty3 ruser= rhost=
tomy login: FAILED LOGIN 3 FROM (null) FOR , User not known to the underlying authentication module
tomy login: pam_unix(login:auth): check pass; user unknown
tomy login: pam_unix(login:auth): authentication failure; logname=LOGIN uid=0 euid=0 tty=tty3 ruser= rhost=
tomy login: FAILED LOGIN SESSION FROM (null) FOR #033[Droot, User not known to the underlying authentication module
tomy login: PAM 1 more authentication failure; logname=LOGIN uid=0 euid=0 tty=tty3 ruser= rhost= user=root
tomy unix_chkpwd[19966]: password check failed for user (root)
tomy login: pam_unix(login:auth): authentication failure; logname=LOGIN uid=0 euid=0 tty=tty3 ruser= rhost= user=root
tomy login: FAILED LOGIN 1 FROM (null) FOR root, Authentication failure
tomy unix_chkpwd[20006]: password check failed for user (root)
tomy login: FAILED LOGIN 2 FROM (null) FOR root, Authentication failure
tomy unix_chkpwd[20043]: password check failed for user (tomy)
tomy login: pam_unix(login:auth): authentication failure; logname=LOGIN uid=0 euid=0 tty=tty3 ruser= rhost= user=tomy
tomy login: FAILED LOGIN 3 FROM (null) FOR tomy, Authentication failure
tomy unix_chkpwd[20156]: password check failed for user (tomy)
tomy login: pam_unix(login:auth): authentication failure; logname=LOGIN uid=0 euid=0 tty=tty3 ruser= rhost= user=tomy
tomy login: FAILED LOGIN 1 FROM (null) FOR tomy, Authentication failure
prečo je zlé heslo ???
niekto odporúča spustiť prikaz pwconv.
Asi to bude problem s PAMom alebo kerberosom. Čo je pam mierne tuším, čo je kerberos to takmer nemám šajnu..
samozrejme mal by si si spomenúť od kedy ti to robí, či si niečo neinštaloval alebo tak....
Otázkou je prečo to nastalo. Odpoveďou môže byť:
Odporučil by som chvíľu fungovať na LiveCD, overiť životnosť HDD cez SMART aj s plným testom, a aj vykonať nejaké stress testy stability. Ak to prejde v poriadku, tak je otázka či sa oplatí aplikovať posledné záplaty (alebo to preinštalovať).
nepoznám - takže sa spýtam, aký máš názor na stress linux
Ale, v dnešnej dobe to označenie skôr vyjadruje maximálny príkon a nie výkon keďže tie zdroje už mávajú dosť vysoké straty.
tam mám 4 disky, ale vôbec by ma to nenapadlo dať do súvislosti,
vďaka
No nič, chalan si to už pomaly diagnostikuje.