Exisuju kodeky ?
PROBLEM je aky, ze mam tlaciaren CANON LBP6000 a neviem na nu najst nijake kodeky. Proste mam cd s kodekmi, ale nie pre linux a nejsom taky zrucny aby om nieco nainsaloval texovo a hoove kodeky mi nepasuju. Proste stale to nejde a nejde tlacit.
Neviee mi prosim poradit, ci nevyslo nieco nove pre tento typ tlaciarne, alebo nejaky vseobecny ovladac pre vstky canon, kde to zozenem kd sa to podari zohnat a stiahnut, ako to nainstalujem.
Veĺmi pekne dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
toto som stiahol zaial - pomoze to ?
Ak máš 64bit procák, tak môžeš inštalovať aj 32 aj 64bit operačný systém, ale je tu ešte zopár faktorov podľa ktorých by si sa mal rozhodovať.
Niektorý vravia, že ak máš ramku menšiu ako 2GB mal by si si dať 32bit operačný systém.
Podpora niektorých aplikácií by mala byť pre 64bit OS slabšia, ale ja som to v tejto dobe nespozoroval problém, ktorý by sa nedal vyriešiť.
Ak potrebuješ 64bit OS, alebo ho proste chceš, tak to proste vyskúšaj :)
No k tomu driveru k tej tlačiarni:
Na spodnej časti tejto stránky je na stiahnutie driver(ovládač) ktorý by mal vyriešiť tvôj problém.
Avšak ten ovládač je pre ubuntu aj debian ale len 32 bit, 64bit je len pre fedoru ale to by sa potom malo dať prekonvertovať aby to bolo aj pre debian alebo ubuntu cez jeden program.
Ovoríš webový prehliadač, stiahneš,potom poklikáš dva krát na súbor.
A ešte si mi nenapísal, že či máš 32bit(i386) alebo 64bit(amd64) debian.Takže
stlac ALT + F2, napíš tam gnome-system-monitor, stlač enter,pustí sa ti gnome system monitor.prepni sa na položku system a odpíš mi tie riadky, kde sa píše release a kernel.
Poklikaj dva krát na ten súbor ktorý si stiahol.
Daj si to rozbaliť do domovského priečinka(to by malo byť asi /home/"tvojeprihlasovaciemeno").
stlač "ALT + F2", napíš tam "gnome-terminal",stlač enter,otvorí sa ti konzola.
napíš tam: "cd CAPT_Printer_Driver_for_Linux_V220_uk_EN/32-bit_Driver/Debian",enter.
napíš tam: "su",enter,napíš heslo pre roota(administrátora systému),enter.
napíš tam: "dpkg -i *.deb",enter,čakaj. Ak nevypíše chybu reštartuj počítač a užívaj si tlačiareň.
(Číta sa databáza ... momentálne je nainštalovaných 117925 súborov alebo adresárov.
Rozbaľuje sa cndrvcups-capt (z cndrvcups-capt_2.20-1_i386.deb) ...
Vyberá sa predtým zrušený balík cndrvcups-common.
Rozbaľuje sa cndrvcups-common (z cndrvcups-common_2.20-1_i386.deb) ...
dpkg: problémy so závislosťami zabránili konfigurácii balíka cndrvcups-common:
cndrvcups-common závisí na gs-esp; aj keď:
Balík gs-esp nie je nainštalovaný.
dpkg: chyba pri spracovávaní cndrvcups-common (--install):
problémy so závislosťami - po necháva sa nenakonfigurované
dpkg: problémy so závislosťami zabránili konfigurácii balíka cndrvcups-capt:
cndrvcups-capt závisí na cndrvcups-common (>= 2.20); aj keď:
Balík cndrvcups-common ešte nie je nakonfigurovaný.
dpkg: chyba pri spracovávaní cndrvcups-capt (--install):
Vyskytli sa chyby počas spracovania:
cndrvcups-common
cndrvcups-capt
Systém balíkov je poškodený Skontrolujte, či nepoužívate zdroje softvéru tretích strán. Ak áno, zakážte ich, pretože sú častou príčinou problémov.
Ďalej spustite v Termináli nasledujúci príkaz: apt-get install -f
"aptitude install gs-esp",enter.
kernel linux 2.6.32-5-686
Tak si to potom nerozbalil do domovského.Kam si to rozbalil ? Potom len ten príkaz uprav podľa toho kam si to rozbalil.
napíš tam: "cd kam/si/to/rozbalil/CAPT_Printer_Driver_for_Linux_V220_uk_EN/32-bit_Driver/Debian",enter.
(Číta sa databáza ... momentálne je nainštalovaných 117925 súborov alebo adresárov.
Rozbaľuje sa cndrvcups-capt (z cndrvcups-capt_2.20-1_i386.deb) ...
Vyberá sa predtým zrušený balík cndrvcups-common.
Rozbaľuje sa cndrvcups-common (z cndrvcups-common_2.20-1_i386.deb) ...
dpkg: problémy so závislosťami zabránili konfigurácii balíka cndrvcups-common:
cndrvcups-common závisí na gs-esp; aj keď:
Balík gs-esp nie je nainštalovaný.
dpkg: chyba pri spracovávaní cndrvcups-common (--install):
dpkg: problémy so závislosťami zabránili konfigurácii balíka cndrvcups-capt:
cndrvcups-capt závisí na cndrvcups-common (>= 2.20); aj keď:
Balík cndrvcups-common ešte nie je nakonfigurovaný.
dpkg: chyba pri spracovávaní cndrvcups-capt (--install):
Vyskytli sa chyby počas spracovania:
cndrvcups-common
cndrvcups-capt
apt-get install -f
A potom skus
"su",enter,"aptitude purge cndrvcups-common cndrvcups-capt",enter
"aptitude install gs-esp",enter
A znova skús inštaluť ovládač.
11.10 mam stiahnuty iba v 64bit - a mam malu ramku (ako sa da presne zistit velkost ramky prosim ?)
11.04 tam som mal prehodene Y a Z, a nedokazal som to v nastavni prehodit
10.04 bezala uplne super a neboli s tym moc problemy
Ja neviem, myslite, ze ma vyznam radsej novsia verzia teda ta 11.04, 11.10 ? alebo ked si postacim zatial s ou 10.04....kvoli bezpecnosti, alebo kvoli comu....
Veľkosť ramky môžeš zistiť v gnome-system-monitor, tam ti píše aj vyťaženosť CPU/RAM aj iné veci.
Klávesnica sa nastavuje v gnome-keyboard-properties, tam sa prepneš do layouts
a pridíš si klávesnicu akú len chceš, je tam SVK aj SVK(qwerty), normálna SVK má hore "Z" a SVK qwerty má hore "Y". Určite to tam je.
Ktorá ti viac vyhovuje.
V čom môže by chyba, ak na tomo ubunu 10.04 napisem "su". enter a nechce mi zobrat heslo ? Inde mi heslo bere bez problemov.
Budem vďačký dalším pokusom.
PS: Ak to chcem ešte raz skúsiť, mam to proste zopakovať, alebo treba to odinštalovať.
PS2: V dalsej sprave skopirujem, co som spravil.
napíš tam: "cd CAPT_Printer_Driver_for_Linux_V220_uk_EN/32-bit_Driver/Debian",enter.
napíš tam: "su",enter,napíš heslo pre roota(administrátora systému),enter.
napíš tam: "dpkg -i *.deb",enter,čakaj. Ak nevypíše chybu reštartuj počítač a užívaj si tlačiareň.
Tento postup som spravil a chybu nevypisalo, tak som restartoval pc a tlacnesla ajtak. Neviem, ci som necakal malo.....cca 10min (uz po prvych 30 sekundach sa nic nedialo)
Tie ostane veci som nepsal,lebo nenaslo chybu.
Ono tento istý problém s touto istou tlačiarňou má viac ľudí, aspoň podľa toho čo píšu na internete.
Ono by to teraz chcelo ísť do hĺbky problému a popozerať log súbory,dmesg,lsusb a iné prkotiny. Ešte možno problém bude s tým balíčkom gs-esp, lebo ak ten ovládač volá nejaké staré názvy biáriek ghostscriptu, tam možno nastáva problém, takže by bolo spraviť hard linky.
Dakujem všetkym za pomoc.