ako a cim spravit poskodene disky
Mal by som zopar otazok na vas ohladom zistovania a opravy chyb diskov. Dostali sa mi pod ruku 2 poskodene disky ... jeden z nich dokocna zazil let prudkov rychlostou na podlahu :) ale k veci. Chcel by som sa spytat akymi nastrojmi by som mohol spravit diagnostiku danych diskov a ktore by ste mi odporucili na opravu diskov ... poznam akurat tak ddrescue na zachranu dat z poskodeneho disku a potom este fsch a tot vse, potreboval by som nieco na ich opravu na partion table ,, geometriu disku .. popripade vytvaranie obrazov disku a tak ... s danymi vecami nemam velke skusenosti ale chcel by som sa to uz konecne naucit ked ma k dispozicii dane disky :) ... ak by ste mi poradili pri vybere programov a popripade aj postupom ako to spravne spravit tak by som bol vdacny ..
Dakujem za odozvu :)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
dd
(ddrescue
je viac userfriendly). Potom už sa môže HDD invalid porúčať ...S takou kópiou dát sa dá potom narábať skoro rovnako ako s diskom. Teda predpokladám, že človeku ide hlavne o záchranu dát. Nový HW je v tomto čase relatívne lacný.
Nedá mi ešte k tomu disku. Disk IMHO nepípa. Pípa PC - iba ten má reproduktor. HDD reproduktor spravidla neobsahujú. Skontroluj zapojenie všetkých káblov, správne uloženie a dostatočnú šťavu od zdroja v PC skrini.