výber distribúcie
mám taký problém neproblém že sa neviem rozhodnúť pre distribúciu. Mám notebook Dell latitude E6400, skúšal som Linux mint 12 (gnome), LMDE a teraz mám live dvd greenie 9.1 a na všetkých troch ditribúciach mi všetko na notbooku funguje (aspoň čo som skúšal) Graficky skôr inklinujem k Gnome3 lebo som gnome 2 nezažil a som nováčik čo sa týka linuxu na desktope mám Ubuntu 11.10 s Unity a to mi celkom vyhovuje ale na notebooku by som chcel skúsiť niečo iné.Viem že Linux je možnosť voľby ale keď je toho veľa ťažko sa vyberá.
Hlavne sa rozhodujem medzi oboma verziami mintu len graficky sa mi páči viac Mint 12 ale čo som zatiaľ čítal tak stabilnejšia je vraj LMDE len mám obavu že to vychádza z debianu a nemám ešte také skúsenosti (grafika je otázka zvyku)
A neviem či ísť o 32bit alebo 64bit procesor mám 64bit a mám 4GB RAM
Čo by ste mi odporučili
Ďakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Čiže nebude nejaký veľký problém so 64bit verziou?
Čo sa týka 64bitu, no pravda je taká, že hoci je vo všelijakých kvázi variantách s nami už roky, program pre 64bit veselo segfaultuje, alebo zožerie celú ram a OOM Killer ho zabije, je to spôsobené hlavne syntaxou C (programátorov), ale to je na dlhšie. Vždy sa to dá vyriešiť a po hoci ťažkých začiatkoch by som sa už nevrátil späť. Hoci sem tam sa ešte aj v jadre lepia kusy kódu čo majú so 64bit problém ako sa nedávno zistilo že GCC dokáže vyprodukovať kód, pri ktorom sa dopredu nedá určiť koľko bitové premenné budú, ale ako som písal, sú to výnimky a bežný užívateľ nič nezistí.
Vždy tu máme ešte make, checkinstall a Google :)
Neviem či sa procesor neurazí, ale pokiaľ chceš viac kľudu, tak bohužiaľ stále ide viac aplikácií bez problémov pod 32bit, hoci veľká časť pomalšie ako na 64bit.
ďalšia možnosť je použiť niektorý systém s XFCE, šikovné a konzervatívne prostredie. Na NB s 4GB RAM si však môžeš dovoliť naozaj čokoľvek.
Dakujem za rady
ak máš buntu na jednom kompe, daj si ho aj na druhy aby si mal identické systémy, a nemusel jeden priblem riesit na kazdom systeme inak, odporucam pockat na april, vyjde nove ubuntu aj mint (LTS - s dlhou podporou)
ale ak chces naozaj skúsiť niečo iné, skús FEDORU, ja som dlho pouzival ubuntu aj debian a ich forky, ale odkedy som si sfunkcnil fedoru (je to malu trosku zlozitejsie ako ubuntu) tak uz by som nemenil späť, napriek tomu ze sa v tom rýpem nespomalila ani o kusok, vdaka preupgradu som preziel z verzie 14 na 15 a aj na 16 bez nejakych problemov (ubuntu mi po upgrade na vyssiu verziu vzdy spomalilo alebo uplne padlo a musel som ho instalovat odznovu). fo fedore sice neiktore veci neufunguju automaticky na par klikov (zdielanie cez sambu) ale po dobrom nastaveni funguju stabilne a bezproblemovo
(na debiane mi vadi ze je trosku zastaralejsi - aj unstable vetva)
k architekture, pri 4GB ramky som pouzival 32 bit architekturu lebo 64 mi zrali programy viac ramky (neviem preco), ale system rozozna len 3,8 GB ci kolko
teraz mam 8GB a som nuteny pouzivat 64bit - a bez najmensich problemov s kompatibilitou
ALEBO si otvor distrowatch.com a skusaj distro za distrom, za vyskusanie stoja napriklad OpenSUSE ci Slackware a ak chce porozumiet linuxu viac tak ARCH je genialny