Ahojte, posledné dni som pracoval na prerobení CMS, na ktorom beží LinuxOS.sk keďže je v neudržovanom (a zrejme aj neudržateľnom stave). Dnes som chcel pôvodne predstaviť testovaciu verziu, ale keďže nemám momentálne shell prístu k serveru budem to musieť odložiť. Zatiaľ som
zverejnil zopár screenshotov. Zároveň som
zverejnil aj zdrojové kódy na github-e. Nechce sa mi do každého súboru písať licenciu, ale tvárme sa, že je tam BSD. Layout a farebná téma je totálna vykrádačka drupalu, ale systém je pripravený na zmenu vzhľadu podobne ako je teraz, takže chcem ponechať aj pôvodný vzhľad s drobnými zmenami ako napr. rozšírenie stĺpca správ.
Ohladom novej funkcionality (blogy apod.) - ak by mala byt dovodom oddalovania spustenia noveho systemu tak radsej spusti system bez nej a potom ju pripadne dodatocne dorobis. Na zaciatok bude uplne stacit ak bude na stranke fungovat to co tu fungovalo doteraz. Pisem to vzhladom na neuspesne (z objektivnych alebo mozno aj subjektivnych dovodov) dotiahnutie vsetkych predchadzajucich pokusov o novy redakcny system a s obavou aby aj tento nedopadol podobne.
dík.
Nejak sa straca vedla tych clankov.
Základ krásy je jednoduchosť a prehľadnosť, na čo mnohí tvorcovia zabúdajú.
Keď s tým chceš pomôcť, hlásim sa.
Na technicky orientovaný web patrí jednoduchý a prehľadný design, to je pravda. Ale, zas by som nezachádzal do extrémov ako je to v prípade ARM devices.
Inak pekné
Vzhľadom na pár príspevkov k layoutu trochu vysvetlím prečo je layout taký aký je ...
V prvom rade asi by bolo vhodnejšie použiť dvojstĺpcový layout nech je dostatočný priestor na správy. Nechcel by som nikde ani príliš krátke ani príliš dlhé riadky. Na úzkych monitoroch by 3 stĺpce spôsobili málo miesta, takže myslím, že vhodnejšie by boli 2
Layout sa prispôsobuje veľkosti okna tak, aby bol pomer medzi bočným stĺpcom a obsahom stále zachovaný.
Veľkosť fontov je nastavená na štandardnú veľkosť browsera, čo je obyčajne celkom fajn voľba. Ak sa niekomu nepáči stačí zmeniť v nastaveniach prehliadača. Rovnako funguje abclinuxu. Bočný panel má trochu menšiu veľkosť fontu aby sa tým zvýšil počet znakov na riadok (ideálne by malo byť okolo 72).
Samozrejme ak máte nápad na nejaký dobrý layout, alebo pripravený dizajn nie je problém integrovať.
Ď.
Dlhšie som sa neozval so žiadnymi novinkami, väčšinou ich píšem na Google+, takže dnes sa pokúsim zhrnúť čo ďalšie by malo fungovať ...
Niektorým užívateľom sa nepáčili veľké medzery a písma, takže už sa to dá zmeniť tu. Ďalej som experimentoval s pravým panelom, tu. Je možná použiť aj kombinácia oboch.
Niektorí užívatelia mi hovorili, že by bolo dobré stavať na knižniciach ako bootstrap. S bootstrapom tu mám jeden experiment. Výsledok by mal vyzerať aspoň vo fóre nejako takto.
Pri všetkých zmenách štýlov odporúčam skúsiť F5, mám na serveri dosť agresívne cachovanie, takže je možné, že zmeny nebude vidno.
Ďalej som trochu optimalizoval rýchlosť načítavania, tu je screenshot z chromu a link na pingdom. Celkovo je mojim cieľom dosiahnuť rýchlejší a ľahší web než je súčasný.
Bleskovo sa načítava (FF, Google) ...
:-)